Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 3:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So cze 04, 2005 11:03 am 

Zastanawiam sie nad kupnem nowego podwozia, ale jest 1 feler :

to podwozie nie ma miejsca na pakiet, ma tylko 6 miejsc na ogniwa
czy sa jakies korzysci plynace z takiego rozwiazania?

bo z tego co wiem z pojedynczymi ogniwami sa same problemy
przynajmniej dla nowicjusza, pakiet jest znacznie wygodniejszy w uzyciu,
ale moze jest cos o czym nie wiem

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 11:41 am 

Pakiet jest wygodniejszy w uzyciu ale podobnież lepsze są ogniwa zlutowane ze sobą.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 11:49 am 

Podobniez?
Zauwazylem ze wiekszosc podwozi z gornej polki ma miejsca naogniwa, moze chodzi o to ze sa lzejsze?

I z tego co wiem ogniwa w pakietach sa juz dobrane tak dobrze ze lepiej amatorsko sie nie da, prawda to?

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 12:07 pm 

eere napisał(a):
Pakiet jest wygodniejszy w uzyciu ale podobnież lepsze są ogniwa zlutowane ze sobą.

A pakiet to nie są ogniwa zlutowane ze sobą ?? !! - może ja jakiś niedoinformowany jestem ?? Ogniwa lutuje się w pakiety w taki sposób aby pasowały do podwozia czy to będzie tak === czy też IIIIII czy III_III to to jest jak by nie było pakiet.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 12:12 pm 

O jaki inteligent sie znalazl, zauwazyl ze w pakiecie tez sa ogniwa.

Jakzes taki madrala, to napisz dlaczego osobne ogniwa sa lepsze od pakietu.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 12:35 pm 

dlatego sa lespze,ze mozna je umiescic odrobine nizej przez co caly srodek ciezkosci jest takze nizej.
a druga sprawa,to to,ze w niektorych m,odelach chodz jest miejsce w pozdwoziu na akumulatory lutowane blaszkami to i tak mozna tam zamontowac pakiet,poprostu mocowanie akumulatorow montuje sie odwrotnie.tak jest np. w yokomo,czy asso

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 1:28 pm 

Ponad to sam sposób rozładowania i w razie potrzeby - wymiany zniszczonego ogniwa jest dużo łatwiejszy w akumulatorach IIIIII i III_III aniżeli w pakiecie ===.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 2:08 pm 

Eere kolejne ostrzezenie. Nie wiesz to nie pisz.

Cugi, to ty sie pytasz o cos a jak ktos Ci odpowiada to go zjezdzasz. Albo wyluzujesz albo nie wroze Ci "powodzenia" na tym forum, bo ludzie nie beda odpisywac na Twoje zapytania.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 5:29 pm 

Fakt, drazliwy sie zrobilem jakis ostatnimi dniami, ale nie moge przejsc obojetnie gdy ktos zamiast spokojnie odpowiedziec rznie cwaniaka i jeszcze probuje osmieszac, tego nie trawie, kazdy kiewdys zaczynal wiec po co sie tak wywyzszac.

Co do ogniw, w tym podwoziu ktore mam na oku jest III_III :/
To jest F.R.P chassis, Tamiya ofcorz.

PS. A co do eere, to zle robisz Piotrek, bo on napisal tyle na ile byl zorientowany, zawsze cos, nie kazdy jest omnibusem, ale przynajmniej nie cwaniakowal, a Ty mu uwagi zwracasz. Kolega f. nic do tematu nie wnosl tylko mnie poirytowal, ale jak znam zycie to pewnie jakis Twoj znajomy wiec milczysz..

Nie bede zasmiecac forum, wiec odpisze Ci w Twoim poscie. Otoz kolega Forrest nie jest "moim znajomym", juz kiedys tez mielismy sprzeczki, a poza tym to przynajmniej powiedzial jak sa ulozone ogniwa. Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 9:46 pm 

Cugi nie miałem najmniejszego zamiaru cię obrażać ani naśmiewać się z ciebie, jeżeli takie odniosłeś wrażenie to szczerze cię przepraszam.

Ogniwo to jest jedna cela pakietu, a pakiet jest to kilka ogniw zlutowanych bądź połączonych ze sobą w inny sposób w dowolnej konfiguracji, w zalezności jaka pasuje ci do podwozia lub w konfiguracji takiej aby najlepiej rozłożyć środek ciężkości. Te trzy przykłady łączenia cel w pakiecie które podałem wyżej to są tylko przykłady i są najczęściej spotykane, a cele możesz łączyć w dowolnym układzie np takim II_IIII, I_IIIII i innym.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 10:11 pm 

OK, w porzadku, ja rowniez przepraszam za moje teksty, jakis przewrazliwiony jestem.

Dzieki za info, powaznie mysle o tym podwoziu, chociaz jest przestarzale to jednak rzadko spotykane i to duzy plus, minus ze drogie jak diabli.

Mam nadzieje ze kiedys spotkamy sie na torze ; ))

Tytuł:
PostNapisane: N cze 05, 2005 6:24 pm 

Nie zaglebiam sie zbytnio Polskie nazewnictwo pakietow. Mysle ze autorowi watku chodzi o plusy i minusy zakupu osobnych ogniw lub zakupu stick pack.

Wg. mnie jako zawodnika stick pack nie ma absolutnie zadnych zalet a wrecz przeciwnie same wady. Stick pack jest polutowany lub pozgrzewany fabrycznie jednak jakosc tych polaczen pozostawia bardzo wiele do zyczenia. Wystarczy rozpruc taki stick pack i sie samemu przekonac. Polaczenia te charakteryzuja sie ogromnym oporem elektrycznym co powoduje obnizenie osiagow modelu. Poza tym 99% stick pack-ow posiada badziewna wtyczke standardu Tamiya. To rozwiazanie jest juz w ogole chore. Kiedys udalo mi sie podczas wyscigu przyspawac stick pack do regulatora przez wlasnie te nedzne wtyczki. Dalo mi to do myslenia ile ciepla musi sie tam wydzielac, a skoro cieplo idzie we wtyczke to nie jest dostarczane do silnika co znowu oslabia osiagi.

Zawodnikom polecam kupowanie osobno ogniw i lutowanie samemu swoich pakietow w konfiguracji IIIIII lub III__III. Metalowe blaszki bardzo dobrze przewodza prad. Poza tym mozemy sami wybrac jakie wtyczki chcemy zamontowac.
Pakiety lutowane z pojedynczych ogniw sa lepiej chlodzone, maja mniejszy opor, dluzsza zywotnosc, mozna rozladowywac kazde ogniwo osobno.

Odwazniejsi i doswiadczeni z lutownica moga rozpruc swoje stick pack-i i polutowac ogniwa samemu, dosyc popularna praktyka na swiecie.

Jesli jednak z pewnych powodow chcecie uzywac stick pack-ow to wypier...... te frajerskie Tamiyowskie wtyczki i przylutujcie sobie bananki lub wtyczki polaryzowane na przyklad firmy Deans.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 05, 2005 6:37 pm 

Właśnie tak kiedyś zrobiłem jak opisał Łukasz Kowalczyk, wtyczki Tamiya wyrzuciłem do kosza, pakiet GP rozbroiłem, przelutowałem i zamontowałem , tylko że wtyczki mam zwykłe bananki. Odnoszę wrażenie że działa teraz lepiej.
PS. Gdzie mogę kupić dobre banki?????

Tytuł:
PostNapisane: N cze 05, 2005 6:47 pm 

Mysle ze powinny byc w sklepie www.rojna.pl chociaz glowy sobie za to uciac nie dam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 10:51 pm 

Zgadzam sie, tez malo nie przyspawalem wtyczki tamiya, plastik sie roztopil. Te wtyczki chyba nie wytrzymuja duzych pradow.
Nic, rozejrze sie za bananami, w bananach przeraza mnie izolacja, najchetniej widzial bym silikon, dostaje dreszczy na widok czarnej tasmy izolacyjnej ; )))

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona