Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 6:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 9:34 am 

Krzysiek Jaskot napisał(a):
Wytłumacz mi w jaki sposób przepustnica od gaźnika samoczynnie ci się otwiera skoro jest przymocowana do cięgna, które zainstalowane jest do orczyka.

"If it's installed correctly, the spring's power should pull the carb to the idle position"
tłum.
"Jeżeli sprężyna jest zainstalowana prawidłowo to jej siła powinna pociągnąć gaznik do położenia jałowego"

Chodzi tutaj o przypadek gdy nie ma zasilania w układzie.

Dalsza rozmowa jest bez celowa, bardzo dobrze przetłumaczyłęś tekst ale widocznie go nie rozumiesz. Proponuje Ci zobaczyć jakiś model i zobaczyć jak to na żywo działą, wtedy może zrozumiesz o czym mówie.

Jeżeli nie zainstalujesz sprężyny to gaźnik będzie się samoczynnie otwierał i silnik będzie dostawać obroty nad którymi nie zapanujesz a nie jest po to żeby ramie serva przyciągnąć (tutaj się ubawiłęm po stokroć). Przerabiałęm ten temat w praktyce wiec jeszcze raz prosze nie wypisuj *****.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 10:21 am 

Ostatnie dwa przykłady:
http://157.158.14.100/~kjaskot/spring1.jpg
http://157.158.14.100/~kjaskot/spring2.jpg

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 3:58 pm 

A nikt nie wie czy mzona kupic mt2 w wersji kit?

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 5:45 pm 

W przeciwienstwie do moich Kolegow skupie sie na modelu. Oto odpowiedz na Twoje pytanie: http://www.hpiracing.com/kits/nmt218ss/index.php oraz http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXJKT0&P=0 . Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 7:23 pm 

wrzech napisał(a):
A nikt nie wie czy mzona kupic mt2 w wersji kit?

m peter Ci podal linki do wersji kit, i to jest nowa mocniejsza wersja, ale i niestety drozsza wiec wybor nalezy do Ciebie czy napewno chcesz miec kita.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 01, 2005 9:53 pm 

No wlasnie chialbym miec podstawowa wersje i ewentualnie w przyszlosci zamienic silnik na 18ss. Wnioskuje ze w [polsce nie kupie mt2 w wersji kit :/ a szkoda

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 10:48 am 

Kupisz w Polsce wersje kit ale tylko 18SS:
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id/1097

PostNapisane: Cz maja 05, 2005 11:55 am 

Witam!
wrzech napisał(a):
... Mielismy maly problem z odpadajacymi bateriami z odbiornika. 2 razy musielismy lapac roztanczony model pedzocy prosto na nas (baterie wypadly, elektronika nie dziala, auto na pelnym gazie).

Z tekstu wnioskuję, że akumulatory są w "koszyczku". Jeśli tak to wielki błąd. Trzeba zrobić pakiet, polutować cele i przylutować przewód do podłączenia do instalacji w modelu, zastosować pewną złączkę.

Cytuj:
Jaki zastosowac patent na gaznik zeby po odlaczeniu zasilania czy po stracie zasiegu serwo wracalo na pozycje startowa?

Według mnie nie ma takiej możliwości. Jeśli patent zadziała w momencie braku łączności to będzie przeszkadzał w czasie normalnej pracy.
Ja używam odbiornika Rex 5 MPD. Choć jest on dedykowany do małych i lekkich samolotów to mi się sprawdza w autku (wygląda delikatnie, dorobiłem obudowę z "depronu") . Ma on dwie cechy które przeważyły przy wyborze. Po pierwsze cena, około 140 zł a po drugie coś w rodzaju fail - safe (po włączeniu przez pierwszą sekundę odbiornik "czyta" sygnał z nadajnika, zapamiętuje ją i w razie utraty zasięgu ustawia serwa właśnie w takiej pozycji)

Cytuj:
Ostatnia sprawa to sama jazdy. Auto jest modelem 4x4. Prawde mowiac bardzo ciezko jest go utrzymac na prostej, ciezko nim skrecac "plynnie" bo od razu kreci baczka (ale za to takiego ze wydawaloby sie ze zaraz odfrunie :D). W koncu sciagnalem naped na tyl i dalo sie w miare fajnie jezdzic ale zas hamulec dzialal tylko na przod... Ten typ tak ma czy po prostu trzeba nauczyc sie jezdzic ?

Najprawdopodobniej jest źle wyregulowany model. Przy napędzie "borówki" 4x4 tył powinien być widocznie zbieżny (około 2 stopni) koła tylne pochylone do wewnątrz pod kątem 2,5 stopnia. Przód powinien być lekko rozbieżny (1 stopień) a koła przednie pochylone do wewnątrz około 1,5 stopnia. To są początkowe ustawienia i od tego należałoby zacząć. Potem obserwując model, zużycie opon, można wprowadzać poprawki. Zmieniaj tylko jedno ustawienie i obserwuj zmiany w zachowaniu modelu.
Poza tym jazda, jazda, i jeszcze raz jazda.
Jak łatwo to się pisze, w przeciwieństwie do jazdy (coś o tym wiem) :(

Ps. Dlaczego nie używasz polskich znaków?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 10:49 pm 

No to zobaczymy jak mi pojdzie z opisana przez ciebie regulacja.

re ps1:
To jest juz moj nawyk, niektorzy sa dysortografami, niektorzy dysmozgami a ja dyspolskoznakowcem jestem :) Jeszcze 8 lat temu gdziekolwiek w necie pisalo sie polskimi znakami, inny kto czytal mial krzaczki, dlatego przyzwyczailem sie ale to offtopic juz.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2