Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz sie 13, 2026 8:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 04, 2005 6:54 pm 

Zmien to Model Technics bo szkoda silnika.
Runner time to jedno z lepszych paliw, lepiej wybrać to zwykłe: "Skierowane do początkujących i zawodników startujących w wyścigach samochodowych. "
TOP jest "bardziej zawodnicze".

Maciek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 2:29 am 

Runnertime to super paliwko ale nie nadaje sie do silnków os-max.To samo tornado.Powód?Ma zbyt mało oleju.Silniki os max sa delikatne stad ten wymóg.Proponuję zadzwonic do Pana Norberta Rękawka i porozmawiać z nim.Wiem ze paliwa pod os maxy maja sie pojawic.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 8:55 am 
-=ADA$=-

Wybacz ale sie mylisz. OS wcale nie sa delikatne i jak juz raz pisalem wymog 18% oleju jest tylko zabezpieczeniem, ale przed uzytkownikami, wiem to z bezposredniej korespondencji z firma Great Planes ktora jest dystrybutorem OS. I wlasnie oni mi napisali ze jest to czyste zabezpieczenie przed uzytkownikami ktorzy:
1. moga uzywac paliwa(oleju) niewiadomego pochodzenia i jakosci
2. moge nie umiec do konca ustawic mieszanki - przez co zatrzec silnik

Natomiast porzadne paliwa typu Runner time czy tornado zapewniaja dobre smarowanie i chlodzenie.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 11:00 am 

Adas spytaj sie Artura D i Norberta Rękawka to samo ci powiedzą.Nie zmienię zdania.Silniki os max są delikatne i dlatego wymóg 18% oleju.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 7:57 pm 
tomalo

Marcin Kierkus napisał(a):
...Nie zmienię zdania.Silniki os max są delikatne i dlatego wymóg 18% oleju.

Nikt Ci nie kaze zmieniac zdania... A miales jakis silnik OS'a? Ja mialem i uwazam ze OS robi bardzo dobre i wytrzymale silniki.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 10:04 pm 
-=ADA$=-

To powiedz mi co je czyni delkatnymi? Czy moze znasz tajemna recepture na aluminium, oprocz tego ze jest w nim calkiem sporo siliconu. Albo czy tez moze chrom ktorym jest pokryty cylinder ma jakies specjalne wlasciwosci.

Nie to ze "cfaniakuje", ale chce tylko wiedziec skad bierzesz takie wnioski. Jesli popatrzysz na nowe silniki OS, ktore maja bardzo agresywny system portow, to powinienes zdac sobie sprawe ze nie sa one zaprojektowane na 18% oleju, i 16% nitro.

Jesli masz jakies dowody na to, to jestem zawsze gotow zmienic zdanie, i przyznac sie do pomylki, ale musze znac te dowody.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2005 7:56 pm 

Hm, rozważacie bardzo teoretycznie ale powinniście zastanowić się nad jedną przyczyną takiego wyboru ilości oleju zalecanego przez firme.
Jezeli masz taki silniczek OS i potrzebujesz osiągnięcia max mocy bo jest Ci to potrzebne np. na zawody i wiesz ze masz o co walczyc to oczywiście stosujesz paliwo wyczynowe. Jezeli bawisz sie nie wyczynowo to po co Ci ostre paliwo autkowe. Silnik z pewnością to odczuje.

Małe sprostowanie. Można stosowac paliwa bardziej wyczynowe do silników OS bez szkody dla silnika. RunnerTime jest paliwem wyczynowym o zawartości oleju 10 % . Dotyczy to oczywiście tylko silników autkowych

Ostatnio edytowano Śr lut 09, 2005 12:20 pm przez Artur Dzierzęcki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2005 8:42 pm 
-=ADA$=-

Ale to jest cos co mi okolo rok, moze pol roku temu napisal gosc z Great Planes, czyli przedstawiciel OS na USA, ja sobie tego nie wymyslilem.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2005 10:41 pm 

Nie przesadzajcie z tą delikatnością OS- ów. ADA$ ma rację ,że te 18% oleju jest ilością zapobiegawczą. OS -y słyną z wytrzymałości i niezawodności. Przy 18% zawartości oleju nie ma siły żeby zatrzeć silnik, bo mieszanka musiała by być tak uboga ,że silnik dusił by się i gasł. Sam mam dwa OS-y w modelach lotniczych. W wersji heli nie ma w instrukcji nawet słowa o czymś takim jak docieranie. Silnik montuje się i lata. Skoro producent nie zaleca żadnej procedury docierania to jak można mówić o delikatności takiego silnika. Wiadomo że początkujący posiadacz spalinówki bardzo często nie czeka na dotarcie silnika i odrazu daje mu w palnik . Po co potem firma ma sobie psuć opinę przez takich ludzi. Lepiej napisać że zaleca się 18% oleju i po sprawie. Oczywiście sam silnik jest przystosowany do tego żeby dobrze pracować z taką zawartością oleju ,ale nie jest ona obowiązkowa.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 12:25 pm 

a co powiecie na to paliwo? http://riku.home.pl/sklep/product_info. ... cts_id=724 ?? nie wiecie ile procent oleju ma paliwo tornado??

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 02, 2005 9:08 am 

silnik mam juz w dotarty. nawet na paliwie model technics jezdzi juz bardzo dobrze. silnik ma duzo wiekszego kopa niz standardowy silnik traxxasa. nie wiem czy to jego wada czy zaleta ale jest bardzo czuly na zmiany temperatury. np przy temp 7C bez zmiany skladu miszanki strasznie sie grzeje natomiast przy 15C jest chlodny.ale jak ktos umie regulowac silnik to sobie z tym poradzi. wlasna temperature trzyma znakomicie bo 116 nie przekracza. czasami az musze bude zalozyc bo jest za zimny.wada jest to ze jest tak umieszczony ze przy mocnej wyrotce, kiedy roll bar sie ugina rysuje sie radiator. ale wystarczy to zmienic zakladajac jedna opaske zaciskowa. jednym slowem w efekcie koncowym jestem zadowolony z os'a. ps do tej pory nie spalilem ani jednej swiecy a wyjezdzilem 5l paliwa.

--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 04, 2005 6:22 pm 

niedawno jezdziem revo i skakalem i po ogromnym skoku urwalem tlumik. zostalo samo kolanko od silnika. silnik halasowal niemilosiernie. wedlug mnie lepiej bo brzmial tak jak monster a nie buggy. po dalszej jezdzie bez tlumika stwierdzilem ze silnik ma jeszcze duzo wiekszego kopa. wzrosly maksymalne obroty, predkosc, moc. jedyna wada bylo to ze revo bylo potem cale w oleju i halas byl strasznie na max otwartej przepustnicy. ale ta moc wartajest tego halasu. revo wtedy jezdzi jak szalone, savage sie wtedy przy nim chowa ;p

przepraszam administratorow ze po raz 3 dodaje posta jednego po drugim ale one sie wogole nie lacza.

--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 8:30 am 

lefti666 napisał(a):
niedawno jezdziem revo i skakalem i po ogromnym skoku urwalem tlumik. zostalo samo kolanko od silnika. silnik halasowal niemilosiernie. wedlug mnie lepiej bo brzmial tak jak monster a nie buggy. po dalszej jezdzie bez tlumika stwierdzilem ze silnik ma jeszcze duzo wiekszego kopa. wzrosly maksymalne obroty, predkosc, moc. jedyna wada bylo to ze revo bylo potem cale w oleju i halas byl strasznie na max otwartej przepustnicy. ale ta moc wartajest tego halasu. revo wtedy jezdzi jak szalone, savage sie wtedy przy nim chowa ;p

przepraszam administratorow ze po raz 3 dodaje posta jednego po drugim ale one sie wogole nie lacza.

Wybacz , ale twoje odczucia w sprawie zwiększenia mocy silnika bez tlumika są jak najbardziej błędne. Zasada pracy silnika dwusuwowego się kłania. Twoje odczucie jest związane z chałasem a nie mocą. Nie polecam innym forumowiczom praktykowania takiej metody.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 9:51 am 
-=ADA$=-

To nic nie wnosilo do tematu, i zeby nie tworzyc klutni prosze o wykasowanie.
Dziekuje

Ostatnio edytowano Wt kwi 05, 2005 9:25 pm przez Adam Jaszczurowski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 10:22 am 

To ja wycofuję się z pisania jakichkolwiek informacji w dziale Monsterów na temat silników. Nie spotkałem sie jeszcze z przypadkiem zwiększonej mocy silnika po zdjęciu układu wydechowego- bez względu na to czy ten układ był idealnie czy przypadkowo dobrany do długości fali rezonansowej. Podczas płukania znaczna ilość mieszanki wychodzi wraz ze spalinami rezonans ma za zadanie przed zamnknięciem okna wylotowego cofnąć tą mieszankę z powrotem do komory spalania. Długość rury rezonansowej, jej kształt, pojemność , przewodność cieplna i parę innych rzeczy są istotne i muszą być dobrane do danego silnika. Wszystkie te parametry rezonansu mają wpływ na moment, obroty, spalanie i nigdy silnik nie będzie pracował lepiej bez tego ważnego układu. Nie wiem , może monstery mają jakąś inną specyfikę , ale sam miałem możliwość takim czymś pośmigać i jednak zasady są takie same.
Dobry układ rezonansowy to jest około 30 % mocy silnika! Wystarczy małe rozszczelnienie tego układu i spadek jest zauważalny ( odczuwalny)
jednakże wszystko to się tyczy toru na którym jest powtarzalność okrążeń , rytmika jazdy i porównanie- drugi model.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona