A czy przpadkiem E-Revo na "dzień dobry" nie potrzebuje 2 pakietów?
Koszt pakietów + koszt ładowarki by ładować je jednocześnie lub równolegle(wyższa szkoła jazdy).
Rustler chyba jeździ na 1.
Ładowarka to jedno, zasilacz do niej - drugie.
Jest to taka pułapka dla nieobeznanych w temacie.
Zasilacz najlepszy komputerowy lub od XBoxa 360 - popularne rozwiązania samoróbki.
Napięcie wyjściowe takiego zasilacza musi być z zakresu tolerowanego przez ładowarkę - to raz.
Moc (waty) dzielona przez napięcie wyjściowe powie nam z jakim prądem max możemy później ładować - to dwa.
Kupiłem ładowarkę z zasilaczem 1A - mogłem max 1A ładować, pomimo tego, że ładowarka "potrafi" 6A.
W przypadku zasilacza samoróbki trzeba go zrobić z głową.
LiPo to niestety konieczność odpowiedniej konserwacji pakietu - tryb storage, balancer i prawidłowe odcięcie pakietu.
NiMh i/lub szczotka to... popierdółka

LiPo i silnik bezszczotkowy to zupełnie inna rozmowa.
Ładowanie LiPo to tylko natężeniem prądu max 1C czyli tyle ile Ah ma pakiet - 6000Ah, ładujesz prądem 6A.
Musisz więc dobrać ładowarkę by zapewniła ten "prąd" a najlepiej lekki zapas by nie chodziła na 100%
Można mniejszym, ale to wydłuża czas. Większe, może spowodować uszkodzenie pakietu z pożarem włącznie.
Pytałeś ile trwa ładowanie...
Mam ładowarkę Turnigy Accucell 6 - 6A maksymalne natężenie prądu ładowania.
Pakiet 5600 mAh, ze stanu storage 7,6V do 8,4V czyli pełnego naładowania, pieszczony 5,6A - wchodzi ~3000 mAh, kupiłem pakiet używany, nie wiem czy to dobrze, czy za mało

Sprzedawca deklarował że wchodzi w niego ~5Ah, wszystko kwestia z jakiego rozładowania był ładowany, bo wychodzi na to, że na pewno nie ze storage

Ładowanie w trybie ballance (z wyrównaniem celi) trwa ~70-80 minut.
W trybie fast charge ~50 minut
Tryb balance trwa tak długo raczej tylko dlatego, że w miarę naładowania, ładowarka zmniejsza prąd ładowania do nawet 0,5A w końcowej fazie i dobija powoli.
Cele (pakiet 2S-2P) po fastcharge'u rozładowują się równiutko.