Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor
 Tytuł: Re: traxxas ?
PostNapisane: Pt lut 19, 2016 4:48 pm 

jesli chcesz model który zachwasz dla siebie na zawsze dobrze jest kupic nówke, ale jesli masz zamiar sprzedać za jakiś czas i np kupic inny to nowego sie nie opłaca, bo dasz np 1600zł a pózniej bedziesz musiał sprzedać go za 800-1000zł bo nikt nie bedzie chciał dać wiecej, nowe modele maja tez to do siebie ze bedzisz prawdopodobnie musiał kupić np:lepsze serwa bo te w komplecie zawsze sa na "styk" i albo ci wystarczą albo bedziesz musiał zainwestowac w coś lepszego, wez pod uwage takze zakup paliwa i innych akcesorii, na to bedziesz potrzebował min.200zł a termometr to dodatkowo 50-100zł, ogolnie licząc nowy model wyjdzie ok.2000zł a przy sprzedaży weźmiesz 1000zł

ogolnie nie kupiłbym nowego modelu za cene sklepową, kupiłbym używke zeby nie wydac za duzo w razie czego i sprzedać z minimalną stratą, trzeba uwazać zeby nie kupić też jakiegoś złomu, bo tylko sie zrazi człowiek, dużo ludzi nie wie co to znaczy stan "bardzo dobry"(dla nich wszystko jest w stanie bardzo dobrym piszą bzdury zeby tylko sprzedać jak najdrożej i a poźniej sie smieja ze znaleźli frajera) modele okazuja sie zajezdzone ze tylko wziać i w d*** im je wsadzić dosłownie, naciołem sie juz dwukrotnie nawet na jednego forumowicza stad miał chyba nick jesli dobrze pamietam coś "PrZeMeK/Przemeczek" - niepoważny jednym słowem jak napisałem ze kupie to zwlekał z wysyłką kilka dni i chyba go dobijał jeszcze, pakiet podmienił, zdjecia wykonane chyba jak model był praktycznie nowy, drugi tak samo stan zaj**** jednym słowem zdjecia wykonane jak model był chyba praktycznie nowy.

przemysl ja bym nowego w sklepie nie kupił, a jakiś sprawdzony używany, na uzywanym stracisz z 200zł jak coś a nowy to pół wydanej kwoty.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 5:58 pm 

Dużo w tym racji co piszesz. Mam takie same odczucia.
Jest tylko jeden szkopuł - osoba ogarnięta, która już w tym siedzi, wie mniej więcej o co pytać, na co zwrócić uwagę przy aucie używanym. No generalnie zna się. Powiedzmy, że z heli mam tylko pojęcie o Esc, serwie, pakiecie czy odbiorniku (linku). Silnik spalinowy to dla mnie nowość. Przejerzałem już multum treści i filmów, i uważam, że obsĺuga w przypadku Revo 3.3 jest banalnie prosta. Tylko trzeba czyścić regularnie. Jeśli silnik jest ok, to sukcesywną wymianę pozostałych elementów jakoś przeboleję. Amorki to też dla mnie nowość.
Ale jak napisałeś, w przypadku używki mam już jakieś upgrade'y i paliwko, tylko tę niepewność jeśli chodzi o stan. Ze zdjęć nic nie wynika, bo niektóre elementy można wymienić, porządnie wyczyścić i prawie nieśmigany.
Nowy - wiadomo, wiem co i jak od samego początku, jednak jest to opłacone 2,5 krotnością kwoty używanego.
Jestem na 80% zdecydowany na tę szt z OLX która wkleiłem. Właściciel twierdzi, że wyjeździł bardzo mało (3l?), wymienił między innymi łożyska korbowodu i korbowód. Informuje nie też, że zębatki skrzyni nie sà najmocniejszą stroną modelu, oraz, że pakiet do ez-startera wypadałoby wymienić na lipo, bo już jest słaby. Termometra nie dołącza bo jest mu potrzebny. Ponoć wciągnęło go latanie i dlatego samochód mało jeździł. Jest pierwszym właścicielem i posiada wszystkie papiery. Pudło tylko wyrzucił bo mu zawalało miejsce. W amorkach nic nie ruszaĺ, więc mniemam, że olej do wymiany. Czy jest coś jeszcze o co mógłbym spytać?
Dzięki IgorCh za zainteresowanie.

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 6:06 pm 

Ja bym nie polecał kupowania używanego auta spalinowego, bo jest duża szansa na zepsuty silnik. Najlepiej to kupić bez silnika albo z dobrego źródła (np. od kolegi).

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 7:32 pm 

Co do oferty z olx to:

1. Światła w karoserii sa bezsensowne, bo nikt nie jeżdzi modelem po ciemku, bardzo łatwo w coś przyrznąć i coś uszkodzić, swiatła są bo są, ale kompletnie bezużyteczne, jak dla mnie to tylko plątanina nie potrzebnych kabli które tylko przeszkadzają

2. Osłony pod spodem hmm to samoróbka, te na wahaczach to pewnie zwykłe małe kontowniki widać powkrecane na śruby w wahacze, jesli sruby sa zbyt duze to wahacze sa przez to osłabione

3. Paliwo Merlin 16%, merlin ok, ale 16% to mało do tego modelu, co sugeruje ze własciciel nie bardzo sie zna i wie na jakim paliwie powinien pracować ten silnik, (najlepiej 20 lub 25%) 16% mozna lać do mniejszych silników do tego jest ciut za słabe.

4. "Wymienił między innymi łożyska korbowodu i korbowód" - po 2,5L? miałem wczesniej tego losi'ego i silnik po 2,5L przy odpowiednim uzywaniu jest jak nowy napewno łożyska i korbowód nie powinny "siąść"

Jak dla mnie to gość nie umiał wyregulować silnika, "piłował" go prubujac odpalić a ze silnik sie zalewał to wygieło korbowodu(chodzi mu chyba raczej o wał korbowy) i uszkodziło łozyska, pakiet takze przez to sie "zamęczył", przy odpowiedniej eksploatacji silnik wytrzymuje nawet 25-35L, łożyska krócej ale nie 2,5L, przy takim przebiegu silnik przy odpowiedniej eksploatacji nie powinien miec wymieniane nic.

jak masz model dobrze wyregulowany to pali praktycznie zawsze na dotyk i nie ma szans zajechania pakietu czy łozysk/korbowodu

Co do modeli traxxas miałem Summit XVL 1/16 i jakoś mnie ten model nie zachwycał wytrzymałością, takze poszły mi dyfry (odbiór i atak na dyfrach) - nie "piłuje" modeli normalna jazda, luzy na zwrotnicach przez zła konstrukcje zwrotnic sa kulowe ale zamykane nie na "srube" ale zatrzaski i dostają luzu, drązki kierownicze i z tyłu trzymające zwrotnice sa z jakiegoś miekkiego plastiku ze bardzo sie wyciera pod wpływem pyłu i dostaje luzów. Jak dla mnie po tym summicie 1/16 vxl traxxas jest przereklamowany, ktoś kiedyś pisał ze to "duze zabawki i tylko fajnie wyglądają".

nie kupiłbym tego z olx, widać własciciel jest człowiekiem "mysli technicznej" przerabiałem takue modele i radze uwazac na tą oferte, musiałbym go zobaczyć na żywo kiedyś jak sie nie orientowałem to myslałbym ze jest ok, ale teraz z wiedzą jaką posiadam jestem raczej na duze "nie"

jak chcesz dobry model to szukaj losi 8ight truggy, tu masz dobra oferte moim zdaniem, kiedyś pisałem o niego do goscia i jesli masz te pieniadze i chcesz naprawde dobry model to poleciłbym go
http://allegro.pl/losi-8ight-2-o-rtr-rc ... 98368.html

tu była wersja buggy
http://allegro.pl/losi-8ight-2-0-eu-sil ... 36969.html

tego truggy chetnie sam bym przygarnął, byłby "kosa", tego co ja mam to prawie to samo, ale mniejszy troche

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 10:24 pm 

Używaną spalinęto tylko "od znajomego", bo inaczej można się naciąć.
Jeśli buggy wchodzi w grę to zobacz tego:
http://allegro.pl/mugen-mbx6-r-m-spec-u ... 23904.html
Sprzedaje zawodnik, znam osobiście i na pewno model jest taki jak opisał. No i Mugen to już najwyższa półka.
A może coś z innej beczki np. Traxxas Summit ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 11:45 pm 

@IgorCh - o to to to. Właśnie to miałem na myśli. W sensie, że ktoś, kto się zna, wie do czego się przyczepić i na co uważać. Dzięki za wykład. Jedno ogłoszenie z bańki. Rety a już miaĺem brać jak napisałeś, że lepiej używkę na start, jeśli nie czuje się czaczy i nie chce się stracić za dużo kaski. A tu proszę. Jakieś samoróbki. Nic nie powinno pękać i jeszcze za słabe nitro. Jednym słowem, jak sobie sam nie kupię nówki i nie będę go cycał, to mogę wdepnąć na niezłą minę.

Losi wygląda naprawdę fajnie. Tylko autor już coś napomina, że to i tamto na start do wymiany, że 2 lata nie przepalany - cholera wie w jakich warunkach był przechowywany. Ale podoba mi się. Dobra zakładam, że żeby pośmigać nim, musiałbym łącznie wydać tyle co na nowego Revo.
Poza marką - jakie są różnice we właściwościach jezdnych takiego MT i truggy. Wady i zalety. Jak z sewisem Losi?

Mam wrażenie, że Revo jest bardziej wszestrochnne przez duże koła, prześwit, rozstaw, jakąś taką miękkość. Znowu truggy wygłada tak bardziej zawodowo, bardziej zwarty, zwinniejszy, ale już w jeździe po jakimś grząskim terenie czy kamienistym, chyba ustąpi miejsca Revo.

Czym jest bash? Czy to są po prostu jakieś szutrowe szaleństwa? Czy Wy, najbardziej zainteresowani, bierzecie udział w zawodach? Czym się u nas jeździ? Tylko buggy? Same elektryki?

@Ralf
Masz w głównej mierze racje. Ja chyba dalej naiwnie wierzę, że ktoś naprawdę rezygnuje z hobby i sprzedaje swoje rodzynki za bezcen :). Ale to dlatego, że za psie pieniądze kupiłem swój pierwszy zetaw z dwoma helikopterami.
Ja wiem że odchodzi się od spalin i że elektryk to sama radość z jazdy, ale mi w tych zabawkach RC, podoba się dłubanie przy nich. Otworzyć piwko, włączyć jakiś chillout, rozłożyć narzędzia i szmaty, i go. ;) A jak po wszystkim będę mógł usłyszeć i poczuć efekt mozolnej pracy i że to ładnie śmiga to dodatkowy atut.
Potrzebuję jakiś punkt zaczepienia. Miałem nadzieję, że będzie nim właśnie używane Revo. Skończy się na tym, że kupię nowe.

Sorki za ten offtop, ale nie będę z takimi głupiutkimi wycieczkami, zakładał nowych tematów ;) a tak może przy okazji podłapiecie. Dzięki jeszcze raz Panowie za Wasz wkład.
Losi fajna, ale kto mi ją ogarnie? Mugen też ciekawy, jednak widać, że to już jest zawodnik na tor, czyli nie do końca to czego oczekuję od pierwszej zabawki.
Ale spoko. Nie ma pośpiechu. Czytam. Przeglądam. Zdobywam doświadczenie. Czy mi się wydaje, czy auta RC nie są tak bardzo popularne u nas? A może to sezon garażowy?
Pzdr

PostNapisane: Pt lut 19, 2016 11:59 pm 

Nie są tak popularne, bo to drogie hobby i dzieli się na kilka rodzajów modelarzy :). Ale i tak co raz więcej "nas" jest.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So lut 20, 2016 10:17 am 

buggy są dobre i wytrzymałe, ale jak ktoś ma równy piaszczysty teren lub tor

piszesz o revo, ale ja wziołbym raczej savage, czesci sa tansze i uzywanych tez jest rochę, o ile sie nie myle to revo ma wały od dyfrów do koł plastikowe, ale nie mowie nic bo nie widziałem zeby ktoś sie na nie uskarżał - moze wytrzymują?.

revo vs savage - dla mnie savage

truggy vs mtruck - dla mnie truggy, zwinniejszy, szybszy, mniej wywrotny, mt pojedziesz po wysokiej trawie ale to nie frajda, po jakichś kamieniach wiekszych nie polecam, bo co by to nie było to moze coś sie złamać i ogolnie poniszczysz model, kamienie fruwają we wszystkie strony.

co do tego losi truggy koło widziałem do starterboxa kosztuje 30zł+kw, sprzegło to nie wiem co tam mogło sie stać w najgorszym przypadku mozna kupić całe nowe nawet od innego modelu - mysle ze to sprzegło jest do zrobienia do 100zł spokojnie, mnie tez sprzegło czeka w moim bo wiem ze ma ono słaba konstrukcje i trzeba je przerobić(we wczesniejszym przerobiłem i była rakieta) osobiscie bym ryzykował ten model(nie namawiam oczywiscie jesli nie czyjesz sie na siłach) silnik hmm nie odpalany 2 lata ale raczej nic mu nie jest, ewentualnie otworzyć przeczyscić/przemyć żeby ładnie wystartował, stare paliwo wyparowuje a zostaje sam olej i gestnieje on sam oczywiscie tez powinien sie stamtad ulotnic jak silnik troche popracuje

tez lubie własnie pogrzebać ale bez przesady bo w niektórych modelech sie tylko grzebie a nie jezdzi

to buggy ale mi sie on osobiscie bardzo podoba, ale jak wspomniałem musi miec odpowiedni teren
http://allegro.pl/samochod-rc-nitro-pul ... 95744.html

ten mi sie nie podoba(wizualnie) ale moze okazać sie ok.
http://allegro.pl/spalinowy-hpi-trophy- ... 53573.html

ale jak wspominałem ja kupiłbym uzywke, bo jest duzo tansza, mniejsza strata, a jakies gafy poczatkujacy zawsze zrobi, to troche tak jak z pierwszym autem 1:1 lepiej jakieś tańsze żeby sie nauczyć(chociaz ja sie tu nie zaliczam:) ja jestem z lubuskiego jak cos mogłbym chętnie pomóc z modelem, jakies rady itp.

ze tak zapytam widziałeś jakieś modele na żywo w akcji?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6