Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:08 pm

Autor
PostNapisane: So gru 27, 2014 3:58 pm 

Siema, mam problem ze swoją elektryką, regiel hk 120A i do tego silnik 1:8 bez sensora nie mam nigdzie dokładnych parametrów bo to używka, aparatura kyosho 27mhz.
Problem polega na Tym że elektryka ładnie śmiga, model lata, ale na niskich obrotach i przy małej prędkości, gdy zwiększę moc powyżej 50% po paru sekundach coś się dzieje z elektryką i mimo wciskania na maxa przepustnicy, model może jechać tylko ze stałą prędkością w systemie on-off, albo około 1,5km/h albo w cale. Po zrestartowaniu regulatora model znowu działa dobrze, ale po paru sekundach normalnej jazdy dzieje się to samo i tak w kółko.
Dodam, że gdy model stoi na podstawce a koła są w powietrzu, mogę wcisnąć przepustnice na maxa, a koła kręcą się z maksymalną prędkością i wszystko jest okey, problem występuje dopiero pod obciążeniem gdy model stoi na kołach.
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Jakiś przepalony mosfet albo coś?
Proszę Was bardzo o pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 28, 2014 12:14 pm 

Czy wcześniej też tak było? Jaki pakiet używasz?

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: N gru 28, 2014 12:23 pm 

Witam,
Może faktycznie pakiety są słabe i podczas dodawania gazu napięcie spada do tego stopnia, że w reglu włącza się Low voltage cut-off protection. Może tak być też jak się włącza zabezpieczenie przed przegrzaniem esc (over-heat protection). O ile dobrze pamiętam w obu przypadkach ten esc tak się zachowuje, zwróć uwagę na diody w reglu (migają/zmiana koloru). W instrukcji powinno wszystko być opisane jeśli masz kartę zmień Low voltage cut-off protection na niższe. Aparaturą też chyba można zmieniać ustawienia w esc. Mosfet jak się spali to chyba strasznie szarpie silnikiem i raczej by sie nie dało jeździć modelem