Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 11:05 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz mar 06, 2014 4:29 pm 

"Losi słabszy od hpi baji" - opinie użytkowników obu modeli,a nie wywnioskowane na filmikach z "jutuba"
uwierz mi, że petrolami się trochę bawie. Tak, głownie hpi baja bo nie miałem powodu, żeby miec negatywne opinie na jej temat. Przez 4 lata użytkowania tych modeli złamałem jeden wahacz i ukręciłem jedną oś (fabryczne elementy). Co więcej, przy mocnym "bum" poszła dwa razy przednia wieżyczka. Pierwsze egzemplarze baji miały wadę tylnych wahaczy (obcierały cie przy mocowaniu amortyzatora) oraz cienkie shafty amortyzatorów (4mm), poźniej zmieniono na 6mm.
Model petrol zupełnie inaczej się prowadzi z napędem na 4 koła w porównaniu do napędu na tylną oś. Osobiście nie odczuwałem frajdy z jazdy 4wd, ale to kwestia gustu i terenu po jakim chcesz śmigać.

w podpisie mam link do picassa w którym jest ładna baja i nie łódź się, że ona lata :) (tylko proszę, nie zarzucaj mi,że jest na "chińskich" częściach bo mnie coś trafi)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 06, 2014 6:58 pm 

MrMaku napisał(a):
"Losi słabszy od hpi baji" - opinie użytkowników obu modeli,a nie wywnioskowane na filmikach z "jutuba"
uwierz mi, że petrolami się trochę bawie. Tak, głownie hpi baja bo nie miałem powodu, żeby miec negatywne opinie na jej temat. Przez 4 lata użytkowania tych modeli złamałem jeden wahacz i ukręciłem jedną oś (fabryczne elementy). Co więcej, przy mocnym "bum" poszła dwa razy przednia wieżyczka. Pierwsze egzemplarze baji miały wadę tylnych wahaczy (obcierały cie przy mocowaniu amortyzatora) oraz cienkie shafty amortyzatorów (4mm), poźniej zmieniono na 6mm.
Model petrol zupełnie inaczej się prowadzi z napędem na 4 koła w porównaniu do napędu na tylną oś. Osobiście nie odczuwałem frajdy z jazdy 4wd, ale to kwestia gustu i terenu po jakim chcesz śmigać.

w podpisie mam link do picassa w którym jest ładna baja i nie łódź się, że ona lata :) (tylko proszę, nie zarzucaj mi,że jest na "chińskich" częściach bo mnie coś trafi)

wszstko jest na chinskich czesciach . Niewiem mnie 2wd nie kreci - modele 4wd sa zywszedynamiczniejsze bardziej przewidywalne lepiej sie zbieraja .

poza tym baja ma hamulec tylko z tylu co dla mnie jest duzym minusem ... nie bede mowilo roznicy w jezdzie na torze miedzy 2wd a 4wd...

mialem okazje bawic sie jednym i drugim (baja dluzej ) i losi wygrywa zdecydowanie jak dla mnie.... jakosc materialu na najwyzszym poziomie - znosi bez problemu 16s lipo ....

PostNapisane: Cz mar 06, 2014 9:01 pm 

MrMaku napisał(a):
modele 4wd sa zywszedynamiczniejsze bardziej przewidywalne lepiej sie zbieraja

Zmien koła w 2wd na np bowtie i twa teoria legnie w gruzach (mowa o zbieraniu się z miejsca) Co do przewidywalności to się zgodzę

torque3 napisał(a):
poza tym baja ma hamulec tylko z tylu co dla mnie jest duzym minusem

Dla mnie zadnym :) jeszcze wczoraj na allegro był zestaw markowych hamulców hydraulicznych za 300zł (do tego trzeba zmienic serwo na mocniejsze za kolejne 300zł)
Dobra, dobra. Mowa miała być o 4wd a my się tu będziemy kłócić o to które wytrzyma skok z kilu metów. Ja bym nie odpuścił i Ty pewnie też nie :) pozostańmy w swoich światach. Losi do firma dużo lepsza od hpi (miałem kilka ósemek), ale w dziedzinie petrol stawiam na baje potem mcd i losi, reszta gdzieś w tyle

PostNapisane: Cz mar 06, 2014 11:37 pm 

MrMaku napisał(a):
MrMaku napisał(a):
modele 4wd sa zywszedynamiczniejsze bardziej przewidywalne lepiej sie zbieraja

Zmien koła w 2wd na np bowtie i twa teoria legnie w gruzach (mowa o zbieraniu się z miejsca) Co do przewidywalności to się zgodzę

torque3 napisał(a):
poza tym baja ma hamulec tylko z tylu co dla mnie jest duzym minusem

Dla mnie zadnym :) jeszcze wczoraj na allegro był zestaw markowych hamulców hydraulicznych za 300zł (do tego trzeba zmienic serwo na mocniejsze za kolejne 300zł)
Dobra, dobra. Mowa miała być o 4wd a my się tu będziemy kłócić o to które wytrzyma skok z kilu metów. Ja bym nie odpuścił i Ty pewnie też nie :) pozostańmy w swoich światach. Losi do firma dużo lepsza od hpi (miałem kilka ósemek), ale w dziedzinie petrol stawiam na baje potem mcd i losi, reszta gdzieś w tyle

no tak ale juz musisz je dokupic zamontowac itp :)

zaloze sie o wszystko ze losi na tym samym silniku bedzie szybszy od baji wiesz dla czego ? bo ma centralny dyferencjal ;)

losiego kupujesz wyjmujesz z pudelka i jest lepszy od baji zdecydowanie radze poczytac na forum bigscalerc.com czy na ultimaterc.com

na torze baja niema szans - serwis modlu tez przemawia za losim .... najpierw wez model w rece pojezdzij i napisz

moj brat mial baje .....
losim jezdzilem 2 razy

a sam mialem carsona commancha - spoko model do jazdy po plaskiej nawierzchni reszta slaba....

podepre sie dowodami troche poczytaj co pisza o Baji za granica ...ludzie ktorzy startuja na zawodach w wiekszej skali

http://www.ultimaterc.com/forums/showth ... p?t=201986

''Brinks4x4 - Yesterday, 6:54 am Post #8: | -Flag |
I started with a HPI baja, biggest mistake imo. Good intro to 5th scale, but not as fun and as durable as the losi 5ive. Bashing or Racing, the 5ive wins hands down.''

tu zalozylem temat 5ivet vs baja

http://www.ultimaterc.com/forums/showth ... ost2007811

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2