Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:25 am

Autor
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 9:22 pm 

Witam Szanownych forumowiczów,

Kupiłem dzisiaj model monstertruck DURATRAX rt-x 27 1:8 i od razu pojawiło sie kilka problemów:/ Sama konstrukaja przypomina mi Savaga jednak nie wiem czy to tylko podebieństwo na pierwszy rzut oka, czy faktycznie sporo cześci może być wspolnych??? Głównie potrzebuje przegobow, chyba wszystkich :) lożysk, dolotu i filtra powietrza. Cześci do duratax-a sa chyba w Polsce wogole niedostepne, takze moze byc problem. Dodam jeszcze, ze silnik nitro byl na roto start i ktos zainstalował do niego szarpanke od t-maxxa i chyba pasuje.

Ostatnia kwestia to czy jest ktos w Polsce sprzwdza silniki nitro, bo wlasnie tak jak ja kupiłem dwie uzywki i nawet nie wiem czy inwestwac w nie dalej, bo chciałbym sprawdzic stan silników. Jesłi jest klapa to lepiej odrazu kupic nowy lub przerabiac na elektryka.

Bardzo dziekuje, pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 26, 2014 9:05 pm 

gdzie go kupiles i za ile? z tego co zdazylem zauwazyc w internecie jest to inny mode watpie zebypasowaly czesci... w polsce pewnie ciezko bedzie je dostac .... alena ebayu jest ich sporo

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 12:24 am 

Witam witam. Dobrze zrozumiałem, kupiłeś dwa silniki? I co jest z nimi nie halo?

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 12:28 am 

kiedys na ebayu znalalzem goscia ktory wstanach przeiwja zuzyte silniki po60 zł mniej wiecej niewiem jak to robi ale robi too dobrze bo pokierowal mnie na niego moj klient ze stanow..... i np kupujesz silnik zuzyty wysokiej klasy przeija CI go i dziala jak nowy

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:48 pm 

Aaa ja myślałem o silnikach nitro, czegoś nie doczytałem, źle zrozumiałem. A co do przewijania silników, to słyszałem, że na Podlasiu jest od tego dobry fachowiec.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 10:58 pm 

sory, ze dawno nie czytałem;/

widze, ze rozmowa weszla na dalszy plan, mianowicie sam silnik! Model doprowadzilem do porzadku, amorki, dyfry, elektryka itp. super. dzis chcialem go pierwszy raz odpalic, na silniku jest tylko "27" i "made in italy" i niestety nic nie pogadał, Rowniez dzisiejszego dnia odpalałem inna uzywke team assacied 1:10 gt10 czy jakos tak i silniczk chodzil jak pszczółka. z jednym i drugim modelem postepowałem tak samo także wykluczam bledy w obsłudze. Rozebrałem duratraxam cały silnik i... chyba nie ma kompresji, bo w gt10 jak ciezko jest zakrecic tak zaciaga, az sie tak dzwiek robi. Tylko jedna rzecz mi w tym wszystkim nie pasuje, ze w duratraxie jest mniejsza kompresja ale po wyciagnieciu tloka i cylindra i ich sprawdzeniu chodza bardzo ciezko zwlaszcza u gory, czyli chyba tak jak byc powinno, Wiec skad jest problem??

Pierwszy raz rozkrecałem silni nitro i jest to fajna zabawa przyznaje:) tylko szarpanki musze zrobic od nowa, bo sprezyna wyszla; ehh ma ktos na to dobry patent??

Co daje przewiniecnie szilnika?? jakis szlif czy cos?? dzieki za wszystko

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 11:04 pm 

a i jeszcze odpowiadam kupilem:
duratraxa 1:8 i tego 1:10 team asocieted gt10 za 450zl ze wszystkim aparatury serwa itp. duratrax bez kol, ale mialem odpowiednie, fajnie jak uda sie go zrobic.

malego buggy robie dla chrzesniaka, dam mu narazie samo podwozie , bez silnika, apratury, bo za maly narazie i tak z czasem bede mu dokupował i zrobie elektryka najpierw, szczotke a pozniej bez:)

ile molbym dostać za ten silniczek z GT10 w dobrym stanie, bo chciałym dalej doinwestowac duratraxa

PostNapisane: So mar 01, 2014 12:48 am 

coz jezeli chodzi o o tuleje i tlok to moge CI polecic tego goscia

http://www.ebay.com/itm/RayAracing-Reco ... 35d29cb4e0

czesto po 18 $ to robi i silniki dzialaja jak pszczolki . tyle ze wrazie czego sam musisz korbowod wymienic bo tego nie odnowi .Dowiedz sie jaki masz ten silnik . po ile sa do niego czesci a powiemy CI co robic czy wato itp .

ja to bym tego duatraxa przerobil na bezszczotke ;) wmiare tanim kosztem tj silnik 150 regiel 200 mocowanie jakis dyfe baterie

PostNapisane: So mar 01, 2014 10:01 am 

wiem ,ze pomysl z bezszczotka jest dobry, przerabiałęm juz tak vrx-1 i fajnie lata, tylko ze chciałym polatac troche nitrusem.

Zobacze jak sprzedam wszystkie zbedne graty i moze wtedy zostanie opcja bezszczotki.

Dalej jednak jestem za tym zeby rozwiazac problem silnika w duratraxie, bo jezesli ktos sie tym zajmuje to.. musi miec jakis patent albo narzedzia, te przewiniecie silnika musi byc gdzies jakos opisane. Nie lubie marnować rzeczy, ktore da sie uratowac, bo szkoda big bloka, gdzie blok w dobrym stanie, gaznik tez, tlok chodzi w cylindrze ciasno (tylko czy ma chodzic ciasniej) ehh juz wiem za co ludzie kochaja RC:) niekoncząca sie opowiesc:)

PostNapisane: N mar 02, 2014 11:04 am 

Chciałem zdefiniować parę słów, które padły na początku rozmowy:
Przewijanie silnika dotyczy tylko i wyłącznie elektryków (chodzi o przewinięcie uzwojeń na wirniku)
W silnikach nitro i benzynowych chodzi o kompresje, mianowicie, szczelność podczas pracy tłoka z cylindrem.

Co do kompresji w silniku nitro to jest sprawa trochę wyczucia. Według producentów wygląda to w ten sposób, że tłok po wciśnięciu w tuleje nie powinien wychodzić ponad nią więcej niż 2 mm - tak definiują brak kompresji. Wszystko jest natomiast w porządku, jeżeli tłok nie wchodzi dalej niż 2 mm poniżej górnej krawędzi tulei.

Zajmuję się profesjonalną regeneracją silników nitro. Poprawa sprężania, wstępne spasowanie tłoka z tuleją (honowanie) co wiąże się z ponownym docieraniem silnika. Po takiej regeneracji, silnik pracuje jak nowy, można nim przepalić dalej, 20-30l paliwa, w zależności od producenta, jakości materiałów z jakich został wykonany i użytkowania. Tak jak pisał wyżej kolega Torque3, że korby zregenerować się nie da, a dokładniej, jest to po prostu nieopłacalne. Wszystko zależy od tego w jakim jest stanie i jak dolna panewka jest spasowana z czopem wału. Z Twojego wstępnego opisu silnika, sądzę, że nadaje się do odratowania. Jeżeli jesteś zainteresowany regeneracją, napisz do mnie na pw, a udzielę Ci bardziej szczegółowych informacji.

Ważne przed tym jest, abyś sprawdził stan łożysk na wale (luz poprzeczny i wzdłużny) i stan korbowodu. Co do korby i wału, możesz zrobić fotki w złożeniu w trybie makro, a wstępnie powiem Ci czy jest to opłacalne.

Pozdrawiam Piotr.

PostNapisane: N mar 02, 2014 5:24 pm 

wow, to co Piotrek1989 napisał, to jest mega wiedza:) rzeczowo i na temat!!

juz zacząłem rozbierac silnik od nowa, zeby jeszcze raz sprawdzic czy tlok w cylindrze jest luzny. Wcisnałem go z calej sily i do szedł ok 2-3 mm do gornej krawedzi cylindra, wiec jestem zadowolony ale co dalej:)

PostNapisane: Pn mar 03, 2014 9:55 pm 

Na ta chwile sprawa wyglada tek, ze silnik odzyskał kompresję, az sie robie taki piekny dziwek:) jutro odpale i zobacze jak bedzie,

Znalazlem nieszczelnosc nad cylindrem tam, gdzie sie skreca z glowica-radiatorem, zrobilem to w nastepujacy sposób, dałem pare kropli ojeju na tlok i mocno skreciłem góre, kiedy kreciłem silnikiem robiły sie pecherzyki powietrza. Naprawiłem to dorabiajac uszczelke z innej uszczelki pod silnik o grubosci ok 0,3 mm chyba od jakies maszyny rolniczej.

Poruszyłem jeszcze temat szarpanki, sznurek w sklepach modelarskich kosztuje 9zl za metr, w bico marche zaplaciłem za 3m pieknego niebieskiego sznureczka 1.12zł czyli 0.34zł za metr, takze POLECAM !!