Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:18 pm

Autor
PostNapisane: So mar 07, 2009 11:02 am 

Witam.
Chciałbym Was prosić o pomoc.
Zakupiłem używaną aparaturę Sanwa MX-3 FHSS. Niestety, po podłączeniu odbiornika i serw nie działa kanał odpowiedzialny za gaz. Już sprawdziłem, że na pewno nie jest to wina serwa. Kanał sterowania i kanał 3 działa bez problemu. Nie jest to też wina ustawień aparatury, żadnych wychyleń itp. - miałem podobną aparaturę, tylko nie 2,4 GHz, więc z ustawieniami większych problemów nie mam.
Ogólnie ten "spust" odpowiedzialny za gaz kontaktuje, bo na wyświetlaczu można nim zmienić niektóre ustawienia.
Pożyczyłem od kolegi bliźniaczy sprzęt - aparaturę i odbiornik, żeby zlokalizować gdzie leży problem - czy po stronie nadajnika czy odbiornika.
I tu mam pytanie: w jaki sposób zestroić ze sobą Aparaturę i inny odbiornik? Te moje oba ze sobą kontaktują, tamta druga para też. Czytałem instrukcję (chociaż z angielskim to średnio), wertowałem to forum ale nie dowiedziałem się jak to zrobić. Wiem, że to musi być w miarę proste, ale nie chcę bez sensu kombinować, żeby czegoś nie uszkodzić...
I od razu pytanie: czy W Warszawie, albo w ogóle w naszym kraju jest serwis, który mógłby taki problem rozwiązać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrowionka

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N mar 15, 2009 11:14 am 

Bilak napisał(a):
Witam.
I tu mam pytanie: w jaki sposób zestroić ze sobą Aparaturę i inny odbiornik? Te moje oba ze sobą kontaktują, tamta druga para też. Czytałem instrukcję (chociaż z angielskim to średnio), wertowałem to forum ale nie dowiedziałem się jak to zrobić.

zbindować, jest to opisane w instrukcji krok po kroku

1.włącz odbiornik
2. ustaw serwa do pozycji fail save (orczyki ręką ustaw jak mają być przy zadziałaniu FS)
3. naciśnij przycisk bindowania w odbiorniku
4. Trzymając naciśnięty przycisk w odbiorniku włącz nadajnik i trzymaj tak dopóki dioda w odbiorniku nie zacznie świecić na stałe
5. jeśli operacja bindowania nie uda się w ciągu 10s wróc do pkt 1.

PostNapisane: N gru 22, 2013 5:20 pm 

To ja odświeżę trochę ten temat.

Mam aparaturę Sanwa MX-3FHSS i podpięty już do niej jeden oryginalny odbiornik. Kupiłem 2 odbiornik RX-451 http://www.titanrc.pl/sklep/sanwa-rx451 ... -1571.html.
Nie potrafię ich zbindować. W instrukcji od aparatury MX-3 napisali żeby trzymać Lewy przycik Menu i włączyć aparaturę i wejdzie w opcje Menu z bindowanie, tylko że nic takiego się nie dzieje. Może ktoś pomóc i napisać jak to po kolej zrobić ?

Czy manual do MX-3FHSS jest identyczny jak do MX-3 ? Typowo do FHSS nie mogłem wyszukać w sieci.

PostNapisane: N gru 22, 2013 6:49 pm 

Kupiłeś odbiorniki do nowszych aparatur w modulacji fhss3. Sanwa mx-3fhss obsługuje tylko odbiorniki w modulacji fhss. Na stronie pisze:
Cytuj:
Zastosowanie: Aparatury SANWA MX3X -- SANWA M11X -- SANWA MT-4

Jest: mbx6 x2

Było: mbx7t eco, mbx6tr x2, muggy, 8ight-e 2.0, rb one, slash 4x4, 8ight-t, e-revo 1/16, e-revo 1/8 x2, firestorm

PostNapisane: N gru 22, 2013 7:32 pm 

No nie do końca się zgodzę bo na innej stronie było napisane że pasuje do wszystkich apek z modulacją FHSS. Możliwe że masz rację ale generalnie chodzi o sam proces bindowania. Jak w mojej apce wejść w tryb bindowania ??

Generalnie po podłączeniu wszystkiego do kupy XEREUN 150A, Savox SC0251 i włączeniu zasilania serwo się odzywa. Nie potrafię wejść w tryb bindowania na apce.

PostNapisane: N gru 22, 2013 8:29 pm 

Według tabeli producenta http://sanwa-denshi.com/rc/common/pdf/tx_rx_conform.pdf odbiornik który kupiłeś nie współpracuje z twoją aparaturą.

PostNapisane: N gru 22, 2013 8:40 pm 

Link do instrukcji sanwy mx-3 fhss:
http://www.instructionsmanuals.com/u2/p ... HSS-en.pdf

Jest: mbx6 x2

Było: mbx7t eco, mbx6tr x2, muggy, 8ight-e 2.0, rb one, slash 4x4, 8ight-t, e-revo 1/16, e-revo 1/8 x2, firestorm

PostNapisane: N gru 22, 2013 9:02 pm 

Dzięki, czyli jednak lipa, chociaż w instrukcji od nowego odbiornika napisali że współpracuje z innymi apaki o modulacji FHSS, to chyba zapomnieli napisać że z nowszymi.... . Teraz muszę na szybko poszukać MX-3X lub MT-4 żeby ten odbiornik podpiąć ..., a takiego wydatku teraz nie przywidywałem. Patrząc po cena to będę celował w MX-3X, akurat
http://allegro.pl/aparatura-rc-sanwa-mx ... 32678.html tańszej nie znalazłem.

Błąd tańsza jest tu, i nowa
http://www.rc4max.com/sanwa_mx-3x_2_4gh ... 20159.html

i tu
http://www.nitrocity.pl/p/68/445/sanwa- ... soria.html
Jakieś opinie o NitroCity ? Jest tania, i wysyłka gratis.

PostNapisane: Pt sty 24, 2014 4:32 pm 

Pojawił się drobny acz znaczący problem (dla mnie :) ) z aparaturą SANWA MX-3X.

Kupiłem nową aparaturę z odbiornikiem. Podłączyłem wszystko razem do kupy, serwo i regiel i wszystko działa. Tu problemu nie ma.

Zacząłem składać on-roada i chciałem wykorzystać posiadany już drugi odbiornik RX-451. Udało się zbindować MX-3X z drugim odbiornikiem. I tu pojawia się problem. Serwo reaguje na sygnał z apki, widać że skręca. Nie ma reakcji na silniku na pociśnięcie gazu/wstecznego. Widać na reglu że sygnał dostaje bo zielona lampa się zapala, ale silnik nie pracuje. Po zmianie kanałów w odbiorniku silnik reaguje na skręt, więc jest sprawny.

Nie opanowałem jeszcze tej apki, może ktoś podpowie co kliknąć i co sprawdzić