Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 9:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz gru 12, 2013 2:55 pm 

@Up: dzięki za pomoc

Ps. Do kogoś innego: podbiłem temat, bo chciałem coś na szybko sprawdzić i się dowiedzieć.
Co do budżetu
zasilanie - w sumie widać z linków ile mógłbym przeznaczyć
apka - tak max 150
serwo - nie mam pojęcia - 70-170
combo - tu też jest spory rozrzut. Wiem ,ze ten zestaw z mambą byłby oki, ale to droooga imprezka :mrgreen: Ważniejsze - jaki silnik i czy sensorowy też brać pod uwagę?

Także jak ktoś znajdzie więcej czasu i chęci niż kolega powyżej - byłbym wdzięczny :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 4:27 pm 

Luki35 napisał(a):
@Up: dzięki za pomoc

Ps. Do kogoś innego: podbiłem temat, bo chciałem coś na szybko sprawdzić i się dowiedzieć.
Co do budżetu
zasilanie - w sumie widać z linków ile mógłbym przeznaczyć
apka - tak max 150
serwo - nie mam pojęcia - 70-170
combo - tu też jest spory rozrzut. Wiem ,ze ten zestaw z mambą byłby oki, ale to droooga imprezka :mrgreen: Ważniejsze - jaki silnik i czy sensorowy też brać pod uwagę?

Także jak ktoś znajdzie więcej czasu i chęci niż kolega powyżej - byłbym wdzięczny :)

tzn ile masz kasy w sumie do wydania? czasem moznauzywke kupic jakas ciekawa tanio

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 6:32 pm 

co do regla to nie polecam Ci zakupu xeruna 150 .. mialem 3 te regle i 2 poszly z dymem , i zawsze dzialo sie to na silniku sensorowym - tekinie 1900 kv 4030

xerun jest dobry do bagusa i lekkiego tragusa na napięciu nie większym niż 4s i bez sensora :) jeśli ktoś chce się przekonać to niech podepnie sensorowy silnik np tekina 4038 + sensor + 6s i zobaczy po 10 minutach piękny dymek

ja przekonalem sie dwukrotnie...

zdecydowanie mogę polecić Ci mambę monster max oraz tekina rx8 z tymi 2 reglami nie mialem problemow (nie spalilem) nigdy i to na naprawde duzych silnikach 1717 lub leopard 4282

mamba ma w środku po 6 tranzystorow na polówkę fazy razem 36 sztuk
xerun ma w środku po 5 tranzystorów (gorszych niż w mambie ) na polówkę fazy czyli 30 sztuk

z czego mamba to 120 a xerun 150 ;) wiec jak dla mnie mamba wygrywa , a w tych nowych mambach xo-1 sa duuzo epsze ranzystory niz w tych starszych , wytrzymuja wiekszy prad ciagly

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 6:44 pm 

Tylko że regiel zależy trochę od silnika i odwrotnie i jeszcze jest jakaś zależność między aku a reglem. Jak zamierzasz tylko na 4S jeździć to inny regiel od razu, a to od razu ma wpływ na silnik. Ja bym zaczął od wyboru napięcia zasilającego. Powiedzmy że chcesz na 4S jeździć i pod to silnik dobierasz. Może się mylę, to niech ktoś poprawi...

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 8:03 pm 

Dzięki torque3

Prosiłbym , aby jeszcze ktoś doświadczony , jak znajdzie chwilkę , wypowiedział sie co, nie co. Może szefuńcio, może Marecki, może Michał, może Ralf. Cenię Wasze opinie.

Prosiłbym także o ustosunkowanie sie do moich wszystkich pytań 1-5. Przemyślałem sprawę i używek nie chcę. Biorąc Xeruna, oczywiście planowałem jeździć max na 4s. Pytałem się o rodzaj silnika: sensor, czy bezsensor, bo w tej kwestii się nie znam. Jeśli się okaże, że biorąc np. Xeruna + dosyć dobry silnik i miałbym zapłacić koło 200 zielonych, to w sumie rozważałbym w tym momencie mambe monster 2 + silnik od Castle - tylko wahałem sie nad dwoma, bo ten wolniejszy, zawsze można by było zmęczyć jeszcze kiedyś w przyszłości na 6s....tylko po co... :?: :idea:

Torque3 , pisałeś , że xerun jest dobry dla buggy i lekkich truggy na 4s, więc w sumie coś takiego będę chyba składał nie :)
Tekin...bajera, ale droogi
@cina; wg mnie, wszystko zależy od tego , czego oczekuję od auta i jak głęboka jest moja sakiewka :wink: Tak jak pisałem, w wyścigach nie planuję. Fajnie jak auto zapitala jak oszalałe, ale np. Savek XS na 3s , jak zmieniłem przełożenia , to ma teraz mega przyspieszenie i w sumie i tak mi sie to do niczego nie przydaje, szczególnie. Aczkolwiek, jak wkładam 2s, to trochę zaczyna mi mulić.
Zakładam, że na 4s, nowy truggy, pod 80 km/h powinien pójść - wiecej nie potrzeba. Jak ma mi jeszcze non stop stawać dęba i fikać kozły, to już w ogóle nie ma potrzeby (szacun na dzielni mam już Savkiem, a co dopiero jakimś diabłem rogatym z 6s pod machą ;-) )Co do doboru napięcia pod napęd, to wszystko zależy od tego ile w maksymalnym momencie silnik prądu będzie ciągnął i wówczas pakiet musi być takiej wydajności, wy wydolił - chyba głównie o to chodzi - ale specem nie jestem ;-)
Taki zestawik myślę, że byłby cool:
http://www.ebay.com/itm/Castle-Creation ... 43c27ee4cf
+ karta
4 pakieciki
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=34358
serwo:
http://www.gimmik.pl/Serwo_SC-1256_Tita ... ,9979.html
apka - jakaś 3 kanalowa - obojętnie, np. ta:
http://www.rcecho.com/FLYSKY-RC-FS-GT3C ... TS896.html
jeszcze kółka i moge jechać
ale za wszystko do 2 kół sie zbliżam :shock: Spooro
Ew. na początek 2 pakiety nano tech, by zobaczyć, jak to hula i ile czasu jeździ, ew. jeszcze tańsze, ale tu czekam na Wasze opinie o tych Zippy i tym 50 i 60 C w nich..?
A jako minimum, to mam w domu 2x 2s Redoxa 6000mAh 50C, więc kółkami bym zakręcił, ale jak znam życie, zanim model odpalę, to pakiety Savkiem zajadę :-)

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 8:43 pm 

Ja tylko sprostuje opinię torque3 odnośnie xeruna. Mianowicie torque3 jest chyba jedynym użytkownikiem na tym forum, który spalił xeruna, czy nawet dwa. Ja mam dwa, jednego od 2,5 roku, drugiego od 1,5. Jeżdżone na 4s,5s i 6s w tragusach i e-revo, jeden nawet został utopiony i jakoś żadnej usterki przy nim nie miałem, poza jednym ułamanym "cyckiem" od włącznika. Może w tych warunkach co powiedział, czyli z mocnym sensorowym silnikiem się spali, ale Luki35 raczej nie kupi samego silnika za 500zł i jeszcze do tego 6s, bo to bez sensu do zabawy koło domu.
Czasami się zastanawiam, czy to wina regla, czy może użytkownika...
Ja polecam xeruna, bo w tej cenie nie znajdziesz NIC podobnie działającego. Nawet jeśli ma jeden tranzystor mniej od mamby to jest o połowę tańszy. Do tego silnik w przedziale 1800-2200kv masz do wyboru sensorowe lub bez, osobiście uważam, że xerun na tyle płynnie działa, że sensory nie są potrzebne. Jedyne co to rozmiar 4074 lub 4274, bo moim zdaniem 3674 jest trochę za słaby.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 8:54 pm 

Czyli przykładowo taki silnik np.:

http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM150.html
lub
http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM145.html

A np, taki, też może być?
http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM134.html

Jak to jest? Wszystkie rozmiary będa pasowac? Zeby sie nie okazłao,że nie będzie pasował, bo za długi, gruby, do mocowania nie bardzo itp...

No i oczywiście moje pozostałe pytania.
Sorki, że tyle w 1 temacie, ale nie chciałem zakładać innych bez sensu

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 9:10 pm 

Ja bym kupil silnik z mniejszym kV i jezdzil na 6S ale z modelem ustawionym jak na 4S. Bedziesz mial mniejszy pobor pradu, silnik i regulator bedzie dziala chlodniej i mozesz kupic tansze baterie 6S o mniejszej pojemnosci i nizszym C.

Nie myslales tak w ogole zeby kupic gotowca np Thunder Tiger MT4 G3?

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 9:12 pm 

Napisałem jakie silniki. Ten trzeci jest za mały i ma za duże kv.
Odnośnie serwa, apki i pakietów pisałem wcześniej.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 9:37 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Ja tylko sprostuje opinię torque3 odnośnie xeruna. Mianowicie torque3 jest chyba jedynym użytkownikiem na tym forum, który spalił xeruna, czy nawet dwa. Ja mam dwa, jednego od 2,5 roku, drugiego od 1,5. Jeżdżone na 4s,5s i 6s w tragusach i e-revo, jeden nawet został utopiony i jakoś żadnej usterki przy nim nie miałem, poza jednym ułamanym "cyckiem" od włącznika. Może w tych warunkach co powiedział, czyli z mocnym sensorowym silnikiem się spali, ale Luki35 raczej nie kupi samego silnika za 500zł i jeszcze do tego 6s, bo to bez sensu do zabawy koło domu.
Czasami się zastanawiam, czy to wina regla, czy może użytkownika...
Ja polecam xeruna, bo w tej cenie nie znajdziesz NIC podobnie działającego. Nawet jeśli ma jeden tranzystor mniej od mamby to jest o połowę tańszy. Do tego silnik w przedziale 1800-2200kv masz do wyboru sensorowe lub bez, osobiście uważam, że xerun na tyle płynnie działa, że sensory nie są potrzebne. Jedyne co to rozmiar 4074 lub 4274, bo moim zdaniem 3674 jest trochę za słaby.

no niewiem czy tylko mi sie spalily xeruny :) zapyaj Sebka ktory regle naprawia ile ich przezucil ;) to raz a 2 silnik tekina 4030 nei ciagnie kosmicznych pradowa palil e regle - podpialem pod mambe i na 4 s jezdzil super !

co do plynnosci xeruna to hmm :) heh jak dla mnie bez porownania wogole jest xerun z tekinem na sensorze :) u mnie caster ustawiony na 90 km/h podjezdzal pod sciane jak zolw jak tylko chcialem . WIec jezeli chodzi o start i plynnosc to tekin wygrywa ze wszystkimi regulatorami .

NIe mowie ze xeruny sa zle ale napewno gorsze niz mamba i tekin. mialem wszystkie 3 moge porownac obecnie mam 3mamby i jedna mambe xl2 a dojdzie do tego jeszcze tekin gen2 na ktorego odkladam :)

Luki jak chcesz combo to piszukaj . Czasem na ebayu mozna kupic combo tekina rx8 + silnik 4038 w cene comba ktore podales wiec jak dla mnie wogole bez porownania .

Aha i zeby nie bylo ze wychwalam , wszystkie regle sie pala! aczkolwiek mamby i tekina nie udalo mi sie skopcic , o hk 150 nie bede juz wspominal :)

i do jazdy pod domem to wlasnie uzywam tylko 5 i 6 s mam spore modele i duzy stadion 300 metrow od domu wiec mozna sie fajnie pobawic . NA tor zdecydowanie 4s no i do bagusa xerun wystarczy

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 10:42 pm 

Nigdzie nie napisałem, że xerun jest lepszy od tekina, ale w swojej cenie (biorąc pod uwagę nowe) nie ma żadnej konkurencji. Raczej ósemkowe buggy, czy truggy nie służą do podjeżdżania pod ścianę :) więc wyczuwalny cogging z silnikiem bezsensorowym nie przeszkadza, a jak kupisz silnik sensorowy, chociażby xeruna to również będzie płynnie jak na szczotce.
Wszystko zależy od kwoty jaką chce się przeznaczyć.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 10:43 pm 

torque: Oszusta mi w moim temacie nie przywołuj proszę :evil:
Poza tym dzięki

Ps. Czyli najtańsze z RCEcho w sumie takie combo moło by być?
http://www.rcecho.com/HOBBYWING-XERUN-S ... ME233.html

Ew. regiel Xeruna i silnik ten:
http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM145.html

Który : sensorowy czy bezzensorowy będzie lepszy z tym reglem?

Takie serwo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... c_58g.html
Będzie dobre?

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 11:23 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Nigdzie nie napisałem, że xerun jest lepszy od tekina, ale w swojej cenie (biorąc pod uwagę nowe) nie ma żadnej konkurencji. Raczej ósemkowe buggy, czy truggy nie służą do podjeżdżania pod ścianę :) więc wyczuwalny cogging z silnikiem bezsensorowym nie przeszkadza, a jak kupisz silnik sensorowy, chociażby xeruna to również będzie płynnie jak na szczotce.
Wszystko zależy od kwoty jaką chce się przeznaczyć.

nie napisałem ze model służą do podjeżdżania pod ścianę:) tylko ze to tak delikatnie działa ze modna jeździć jak crawlerem , to stircte porównanie

co kto lubi ja tam zamiast 2 xerunow wole jedna mambe to moje zdanie

tu sie zgadzam - wszystko zalezy od kwoty jaka chce kolega przeznaczyc

napewno xerun jest lepszy niz hk turnugy etc ale gorszy od mamby i tekina to napewno .Do mocnego silnika bym go nie podpinal

PostNapisane: Cz gru 12, 2013 11:58 pm 

Ktorys z tych nie lepszy?
http://www.funshobby.com/index.php/gallery-69.html

PostNapisane: Pt gru 13, 2013 10:04 am 

Mamba ma slabszy bec niz xerun. Np. Mi wariowala mamba z serwerem savox 1258, natomiast xerun nie.
Wiec nie gadaj Torque, ze mamba jest lepsza od xeruna. Na zawodach polowa startujacych ma xeruna, a moze tylko raz widzialem mambe

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona