Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Śr lis 27, 2013 2:58 pm 

Wygląda na to że nie masz możliwości zmiany sztywności serwo savera.
Dzianie jego chyba jest logiczne. Nie wiem co tu tłumaczyć.

Ralf2107 napisał(a):
Trzeba zwrócić uwagę na jakim serwie są te parametry. Na chińczykach 10kg to w realu pewnie ok 7, tak samo z prędkością na papierze taka sama. Mam hitec i bluebird z taką samą prędkością na papierze, ale w realu jest duża różnica.

Nie koniecznie Ralf. Często jest tak że firmy które sobie zrobiły markę wypuszczają np serwo identyczne jak chińskie za 1/4 ceny. Po głębszym przypatrzeniu się okazuje się ze jest to to samo serwo tylko ta lepsza firma wypuszcza je jako swoje.
Tak na szybko ciekawy test serw Turnigy i Savoxa:
https://www.youtube.com/watch?v=EENv4ZMVpzA

Na co jeszcze zwróciłem uwagę to np. ładowarki. Hitec ma swoją X1 Touch 55-Watt która jest identyczna jak Skyrc t6755.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lis 27, 2013 3:33 pm 

Ale dzialanie ponad to co napisal Ralf? No bo jesli chodzi o pewna amortyzacje samego ruchu kol po zakreceniu kolkiem w apce, mozna to zrobic elektronika( chyba EPA). I Michal nie zapominaj, ze to co dla Ciebie jest oczywiste dla innych moze nie byc. Yo

PostNapisane: Śr lis 27, 2013 3:40 pm 

Nie napisałem "oczywiste" tylko "logiczne".
Naprawdę nie wiem co tu tłumaczyć. Jego działanie polega na amortyzacji gwałtownych zmian położenia kół względem serwa. Czyli np. uderzysz lewym kołem w kamień to gwałtownie i mocno cały układ skrętny przesunie się w lewą stronę. Ten ruch ma zamortyzować serwo saver by nie uszkodziło serwa.
Nie powinno być tak że jak stoisz, kręcisz serwem, koła się nie obracają a serwo saver działa.

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 1:14 am 

Luki35 napisał(a):
Ale dzialanie ponad to co napisal Ralf? No bo jesli chodzi o pewna amortyzacje samego ruchu kol po zakreceniu kolkiem w apce, mozna to zrobic elektronika( chyba EPA). I Michal nie zapominaj, ze to co dla Ciebie jest oczywiste dla innych moze nie byc. Yo

Nic bardziej mylnego. EPA nie ma niczego wspólnego z amortyzacja ruchu, czy tym podobnych.
EPA to regulacja zakresu działania serwa. Poniekąd pozwala chronić serwo przed spaleniem. Ważne, żeby wychył serwa ograniczyć do punktu, w którym kończy się zakres pracy układu skrętnego w modelu.

Servo saver ma być tylko i wyłącznie ochroną serwa, ale ma przy tym istotny wpływ na działanie układu kierowniczego. Im saver bardziej rozkręcony, tym wolniej pracuje układ i mniej precyzyjnie. Nie mówiąc już o tym, że przy wolnej jeździe skręt w ogóle staje się niemożliwy.

Ja miałem zawsze saver prawie maksymalnie skręcony, oczywiście przy serwach z metalowymi zębami. Jeśli boimy się o serwo to zawsze możemy zamontować nylonowy orczyk i w najgorszym wypadku to w nim wyjadą się zęby, a serwo zostanie całe. Przy Savoxie miałem aluminiowe orczyki i w tragusie, później w bagusie przezyło na prawdę sporo na zawodach.

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 8:25 am 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Luki35 napisał(a):

Nic bardziej mylnego. EPA nie ma niczego wspólnego z amortyzacja ruchu, czy tym podobnych.
EPA to regulacja zakresu działania serwa. Poniekąd pozwala chronić serwo przed spaleniem. Ważne, żeby wychył serwa ograniczyć do punktu, w którym kończy się zakres pracy układu skrętnego w modelu.

Servo saver ma być tylko i wyłącznie ochroną serwa, ale ma przy tym istotny wpływ na działanie układu kierowniczego. Im saver bardziej rozkręcony, tym wolniej pracuje układ i mniej precyzyjnie. Nie mówiąc już o tym, że przy wolnej jeździe skręt w ogóle staje się niemożliwy.

Ja miałem zawsze saver prawie maksymalnie skręcony, oczywiście przy serwach z metalowymi zębami. Jeśli boimy się o serwo to zawsze możemy zamontować nylonowy orczyk i w najgorszym wypadku to w nim wyjadą się zęby, a serwo zostanie całe. Przy Savoxie miałem aluminiowe orczyki i w tragusie, później w bagusie przezyło na prawdę sporo na zawodach.

Napisałem chyba EPA, bo teraz jak doczytałem to chodził mi o EXPO - ale i tak w mojej apce tego nie mogę regulować, ale w Spektrumie Dx6i dla helika - już tak :P
Za szybko chciałem napisać , zanim dokładnie sprawdziłem. Wiadomo , że EPA to ograniczenie ruchu serw (punkty końcowe) , dodatkowo D/R również (ja z tego częściej korzystam - po prostu mam łatwiejszy dostęp w apce :) )

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 10:11 am 

Marek masz jeszcze ten filmik na którym porównywałeś savoxa z bluebirdem ?
Na nim wyraźnie widać różnice między serwem z średniej półki i serwem z niższej półki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 1:08 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Marek masz jeszcze ten filmik na którym porównywałeś savoxa z bluebirdem ?
Na nim wyraźnie widać różnice między serwem z średniej półki i serwem z niższej półki.

No mam, ale te porównanie jest trochę niesprawiedliwe ze względu na różnicę w kosztach, a przede wszystkich na siłę uciągu obu serw. Nie pamiętam już dokładnie parametrów tego BB (może cos ok13-14kg), ale chyba te serwa miały podobną prędkość na papierze.

uwaga na hałasującego młodego na początku :)
BB
https://www.youtube.com/watch?v=8Qxum0cdorg

Savox
https://www.youtube.com/watch?v=75bEzaiK_JE

Poza tym, największą zaletą Savox'a było to, że działał, działał, działał i nie chciał przestać działać

Wczoraj jeszcze zapomniałem dodać odnośnie Servo savera. Zanim zaczniemy grzebać w setupie, bo model jest podsterowny, najpierw sprawdźmy czy nam się saver nie rozkręcił :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2