Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lis 10, 2013 5:20 pm 

tak123 napisał(a):
Nie wiem jak inni ale ja np. Jeżdżę raz w tygodniu więc jest czas na ładowanie.
Racja lepiej jest mieć naladowane wszystkie pakiety w 2 godz. Ale wszystko sprowadza się do ceny :roll:
Moim zdaniem na początek wystarczy zwykła ladowarka typu imax b6.

Tapniete z xperii

Tobie moze wystarczy bo masz lekkie modele jezdzace na pojedynczym pakiecie. Nawet jak jezdzisz raz w tygodniu to nie powinienes trzymac baterii naladowanych przez kilka dni (to tez zmniejsza zywotnosc baterii) tylko rozladowane do 40-50%. Doladowanie czterech baterii 6Ah zaraz przed jazda tez zajmie sporo czasu (2-3h) przy ladowarce 50W.

Jak ktos kupuje duzy model to lepiej od razu wydac te $100 na porzadny zestaw do ladowania i miec spokój niz wydac teraz $50 i za chwile kolejne $100.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 10, 2013 6:01 pm 

Tak mam lekki model na jeden pakiet więc może i się mylę.

Choć rozumiem co masz na mysli i się z tym zgadzam bo ładowanie taką ładowarką czterech pakietów było by okropne.
Ale założyciel tematu jak na razie chce kupić tylko dwa lipo więc te czasy będą mniejsze ;)
Sam teraz myślę zakupem czegoś większego więc też chciałbym się dowiedzieć jak najwiecej.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: N lis 10, 2013 6:42 pm 

Kuba napisał(a):
torque3 napisał(a):
im wiekszy praad ladowania tym szybciej zuzywaja sie akumulatory :)

Jezeli masz na mysli czas to sie zgadza, jezeli jednak myslisz o ilosci cykli to nie masz racji.
Przykladow jezdzac na pakiecie dwa razy dziennie starczy na dwa razy wiecej dni niz ten sam pakiet uzywany 4 razy dziennie. Jednak ilosc cykli jaka z niego uzyskasz bedzie taka sama niezaleznie czy ladujesz 1C czy 2C.

Dowod: http://media.hyperion.hk/dn/g3lipo/ - "All Hyperion G3 packs can be charged at 6C rates, with no reduction in cycle life or performance"
Nigdzie nie znalazlem potwierdzenia aby ladowanie LiPo z maksymalnym pradem zalecanym przez producenta baterii jakos znaczaco zmniejszylo ilosc cykli.
Nie trzeba ladowac od razu pradem 15C ale juz 3C-5C wyraznie sklaca czas ladowania do 20 lub 10 minut.

Wracajac do przykladu kolegi morelo. Kupujemy Summita, do tego cztery pakiety 6Ah (4x6=24Ah) i jakas ladowarke 50W (maksymalny prad ladowania 5A). Zanim wyjdziemy z domu z czterema naladowanymi pakietami stracimy conajmniej 5 godzin na ladowanie (w rzeczywistosci dluzej bo tanie ladowarki wolna balansuja baterie). Jezeli nie ladujemy rownolegle, to musimy pamietac zeby co 1:15 sprawdzac ladowarke czy mozemy podpiac juz nastepny pakiet. Do tego zaleca sie aby pilnowac baterii podczas ladowania wiec mamy 5 godzin z glowy lub nie naladujemy ich przez noc. Albo wrocilismy z jazdy pozno wieczorem i nie zdazylismy naladowac baterii, na drugi dzien idziemy do szkoly/pracy, wracamy i chcemy sobie znowu pojezdzic naszym Summitem a tu baterie puste i czeka nas kolejne 5 godzin czekania.

Mozemy tez sobie kupic ladowarke ktora ma maksymalny prad 20A (albo wiecej jak nas stac) i ladujemy cztery pakiety 6Ah w 1:15 (jak rownolegle to bez przelaczania i pradem ponizej 1C).
Przykadowa ladowarka http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... on_2_.html

Niestety ladowarki z wbudowanym zasilaczem albo sa bardzo ograniczone pod wzgledem mocy (i pradu ladowania) albo sa bardzo drogie i czesto taniej jest kupic mocna ladowarke z oddzielnym zasilaczem.
Ladowarki 50W moga jedynie spelnic oczekiwania osob, ktore maja lekki model jezdzacy na pojedynczym pakiecie.

a czy ja napisalem cos o ilosci cykli ?:) napisalem o pradzie ladowania im wyzej i szybciej ladujemy pakiet tym szybciej sie zuzuywa :) analogiczne to jest do ilosci cykli sproboj kupic 2 pakiety takie same i laduj jeden 20 amperami a dugi 1 amperem to zobaczysz ile cyki wycisniesz z obu ;) polecam zrobic test ja sie przekonalem dlatego mam duzo pakietow :) szybko= krotko , powoli = dlugo nawet nie popkazuj tychladowareek 400 watowychturniy - czesto z nicheci dym , zawsze mona miec kika slabych ladowarek koszt bedzie nizszy i wieksza mozlwosc ustawien

ja mam 5 pakietow 5 s i wystaczy mi w zupelnosci ale rozumiem ze koledzy niemoga wytrzymac dnia bez jazdy kiedys tez tak miaem i mialem 18 ipoli ale to juz byo meczace z ladowaniem sprawdzaniam - musialem zeszyt prowadzic,, datego przeskoczylem na 5 s i 6 s owe baterie

PostNapisane: N lis 10, 2013 6:55 pm 

W modelach ladowych gdzie uzywa sie baterii 7.4V, 11.1V lub 2x7.4V najbardziej liczy sie w ladowarce maksymalny prad ladowania niz moc. Warto tez sprawdzic ile wynosi ten maksymalny pra ladowania jezeli zasilamy ladowarke napieciem 12V np z akumulatora samochodowego. Duza moc jest potrzebna kiedy ladujemy pakiety z wieksza liczba ogniw w szeregu, np 8S (samoloty, helikoptery).
Kolejnym plusem posiadania ladowarki o wiekszej wydajnosci pradowej jest sytuacja kiedy ladujemy baterie w tereni z pracujacego samochodu. Nawet przy jednym pakiecie lepiej jest pilnowac odpalony samochod przez 20 minut niz przez ponad godzine, nie wspominajac o oszczednosci paliwa.

PostNapisane: N lis 10, 2013 7:02 pm 

torque3 napisał(a):
a czy ja napisalem cos o ilosci cykli ?:) napisalem o pradzie ladowania im wyzej i szybciej ladujemy pakiet tym szybciej sie zuzuywa :) analogiczne to jest do ilosci cykli sproboj kupic 2 pakiety takie same i laduj jeden 20 amperami a dugi 1 amperem to zobaczysz ile cyki wycisniesz z obu

Wedlug producentow baterii uzyskasz tyle samo cykli ladujac pradem 20A i 1A o ile nie przekroczysz maksymalnego zalecanego C. 20A dla pakietu 6Ah to jest okolo 3.33C a dla pakietu 2.2Ah to bedzie juz 9C. Ja spotkalem sie z opinia ze lepiej jest miec mniej baterii i czesciej je ladowac niz miec wiecej baterii i zadko je uzywac.

PostNapisane: N lis 10, 2013 7:48 pm 

Zaraz,zaraz :D

Kto powiedział że ja chcę kupić tylko 2 pakiety ?

2x 5 Ah to jest minimum. Jak już się gdzieś wybiorę, to mam zamiar trochę pojeździć. A nie skończyć zabawę po 30 min. czy nawet 1h
Chcę kupić ładowarkę z balanserem, pod którą będę mógł podłączyć kilka pakietów równolegle.
Na zdrowy rozum... Dam za model min. 2200 zł. to nie mogę oszczędzać na pakietach i ładowarce...

PostNapisane: N lis 10, 2013 8:31 pm 

Kuba napisał(a):
torque3 napisał(a):
a czy ja napisalem cos o ilosci cykli ?:) napisalem o pradzie ladowania im wyzej i szybciej ladujemy pakiet tym szybciej sie zuzuywa :) analogiczne to jest do ilosci cykli sproboj kupic 2 pakiety takie same i laduj jeden 20 amperami a dugi 1 amperem to zobaczysz ile cyki wycisniesz z obu

Wedlug producentow baterii uzyskasz tyle samo cykli ladujac pradem 20A i 1A o ile nie przekroczysz maksymalnego zalecanego C. 20A dla pakietu 6Ah to jest okolo 3.33C a dla pakietu 2.2Ah to bedzie juz 9C. Ja spotkalem sie z opinia ze lepiej jest miec mniej baterii i czesciej je ladowac niz miec wiecej baterii i zadko je uzywac.

wedlug producentow :) nie uzyskasz zapewaniam CIe sprawdz to sam - po pierwsze ladujac pakiety wiekszympradem znacznie szybciej wzrasta w nich napiecie przez co nie naladujesz ich na 100 % ladujac pradem 20 amper - to samo jest przy rozladowywaniu jezeli masz nowe baterie o malej rezystancji wewnetrznej to pod obciazeniem 120 amper oddadza tyle samo co przy obciazeniu 10 amperami jednak jesli masz baterie uzywane to podczas ladowania duzym pradem stratnosc jest duza.... sam sprawdz rozladuj pakiet do zera a pozniej naladuj 1 amperem a nastepnie rozladuj i naladuj 20 ampreami i porownaj wyniki ;) zobaczysz ze bedzie eureka- przynajmiej w przypadku pakietow typu zippy nanotech turnigy etc , nie mowie tu o maxapmsach czy pakietach team orion to jest inna polka

ja mam 3 ladowarki imaxa b6 accucela 8 i rchobby (kopia imax) i robie tak mam podlaczony prostownik z automatycznym odcieciem ladowania do akumulatora 72 ah ktory jest non stop wlaczony - 3 ladowarki sa podpiete do akumulatora samochodowego . takie ustawienie eliminuje mi uzycie mocnych zasilaczy i zaspokoi potrzeby pradowe kilku ladowarek 3 baterie 5s 5000 mah moge naladowac w okolo 1,2 h a to mi w zupelnosci wystarczy

nie polecam ladowania pakietow duzym pradem z akumulatora samochodowego , moze sie okazac ze po zgaszeniu samochodu nie chce juz odpalic - napiecie w alternatorach to 17 - 18 v a natezenie pradu nie jest zbyt duze wiec ladowarka szybciej skonsumuje aku samochodowy niz alternator go naladuje

tylko raz zdarzylo mi sie ladowac baterie na dworze ale robilem to przy pomocy agregatu pradotwoczego ze stabilizacja napiecie ( 3,2 kw ) pali w trybie eco 0,7 l paliwa a pod obciazeniem 1,2 l a przy mocy 3000 wat mozna naladowac sporo pakietow :)

sa takie male agregaty po 300 zł chinczyki 700 watowe pali to pol litra benzyny na godzine pracy ale mysle ze duzo lepsze niz auto ktore chodzi non stop

PostNapisane: N lis 10, 2013 8:52 pm 

Jeśli chodzi o spalanie auta na postoju, to np. silnik 1,9 tdi 90-110 KM pali ok 0,4-0,5l/h

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N lis 10, 2013 9:19 pm 

o,7 l to spalanie auta na postoju 1,9 tdi - przy wylaczonej calej elektronice

jak zaczniesz ladowac baterie duzym pradem np 10 albo 20 amper to alternator troche pomeczy sinik i spalanie wzrosnie

pozatym nie wszyscy maja 1,9 tdi no ale na krotkie doladowanie pakietu wystarczy napewno

PostNapisane: N lis 10, 2013 9:29 pm 

Ja ładowałem pakiety w Golfie 3 1,9 TDi 110km i zeszło pewnie z 1 l.

PostNapisane: N lis 10, 2013 10:50 pm 

torque3 napisał(a):
o,7 l to spalanie auta na postoju 1,9 tdi - przy wylaczonej calej elektronice

Ten wynik to z kompa ? Bo miałem kiedyś firmówkę octavię 90 KM i tam pokazywało 0,4, a po włączeniu klimy 0,7 (radia nie liczyłem :) )

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N lis 10, 2013 10:58 pm 

z forum golfa :)

PostNapisane: Pn lis 11, 2013 12:23 am 

torque3 napisał(a):
wedlug producentow :) nie uzyskasz zapewaniam CIe sprawdz to sam - po pierwsze ladujac pakiety wiekszympradem znacznie szybciej wzrasta w nich napiecie przez co nie naladujesz ich na 100 % ladujac pradem 20 amper - to samo jest przy rozladowywaniu jezeli masz nowe baterie o malej rezystancji wewnetrznej to pod obciazeniem 120 amper oddadza tyle samo co przy obciazeniu 10 amperami jednak jesli masz baterie uzywane to podczas ladowania duzym pradem stratnosc jest duza.... sam sprawdz rozladuj pakiet do zera a pozniej naladuj 1 amperem a nastepnie rozladuj i naladuj 20 ampreami i porownaj wyniki ;) zobaczysz ze bedzie eureka- przynajmiej w przypadku pakietow typu zippy nanotech turnigy etc , nie mowie tu o maxapmsach czy pakietach team orion to jest inna polka

Po pierwsze ladowanie i rozladowywanie to zupelnie inna sprawa. Kazda baterie naladujesz do pelna, bo ladowarka bedzie ladowala az uzyskasz 4.2V na ogniwo. Pozatym ladowarki LiPo same obnizaja prad ladowania pod koniec, przynajmniej w trybie z balansowaniem.
Co do rozladowywania, to nawet najlepsza i najnowsza bateria odda mniej pradu przu 120A niz przy 10A.

torque3 napisał(a):
ja mam 3 ladowarki imaxa b6 accucela 8 i rchobby (kopia imax) i robie tak mam podlaczony prostownik z automatycznym odcieciem ladowania do akumulatora 72 ah ktory jest non stop wlaczony - 3 ladowarki sa podpiete do akumulatora samochodowego . takie ustawienie eliminuje mi uzycie mocnych zasilaczy i zaspokoi potrzeby pradowe kilku ladowarek 3 baterie 5s 5000 mah moge naladowac w okolo 1,2 h a to mi w zupelnosci wystarczy

Masz drogi i bardzo skomplikowany system ladowania. Jedna lepsza ladowarka i zasilaczem od serwera moglby zrobic wiecej i za mniej pieniedzy.
Jestes tez nieszczery, IMAX'em B6 i jego klonem nie naladujesz baterii 5S 5000mAh w 1,2 godziny. Do tego trzeba ladowarki o mocy conajmniej 88 watt. W ladowarce 50 watt baterie 5S mozesz ladowac maksymalnie pradem 2.4 A czyli rozladowana 5S 5000mAh bedziesz ladowal ponad 2h.

torque3 napisał(a):
nie polecam ladowania pakietow duzym pradem z akumulatora samochodowego , moze sie okazac ze po zgaszeniu samochodu nie chce juz odpalic - napiecie w alternatorach to 17 - 18 v a natezenie pradu nie jest zbyt duze wiec ladowarka szybciej skonsumuje aku samochodowy niz alternator go naladuje

tylko raz zdarzylo mi sie ladowac baterie na dworze ale robilem to przy pomocy agregatu pradotwoczego ze stabilizacja napiecie ( 3,2 kw ) pali w trybie eco 0,7 l paliwa a pod obciazeniem 1,2 l a przy mocy 3000 wat mozna naladowac sporo pakietow :)

sa takie male agregaty po 300 zł chinczyki 700 watowe pali to pol litra benzyny na godzine pracy ale mysle ze duzo lepsze niz auto ktore chodzi non stop

Moja ladowarka iCharger ma ustawiane zabezpieczenie zrodla zasilania, mozna ustawic minimalne napiecie przy ktorym ladowarka przstaje dzialac i nie rozladujesz akumulatora tak ze nie zapalisz samochodu. Dodatkowo ladowarka iCharger w trybie rozladowywania baterii modelu moze ladowac z powrotem akumulator.

Tanie generatory maja slaba stabilizacje napiecia, sa dwusuwami (trzeba mieszac benzyne z olejem), przez ten olej zatyka sie gaznik jak generator stoi nieuzywany. Za duzo klopotu. Alternator w samochodzie spokojnie sobie poradzi z zasileniem ladowarki.

PostNapisane: Pn lis 11, 2013 7:25 am 

Marcint100 napisał(a):
Zaraz,zaraz :D

Kto powiedział że ja chcę kupić tylko 2 pakiety ?

2x 5 Ah to jest minimum. Jak już się gdzieś wybiorę, to mam zamiar trochę pojeździć. A nie skończyć zabawę po 30 min. czy nawet 1h
Chcę kupić ładowarkę z balanserem, pod którą będę mógł podłączyć kilka pakietów równolegle.
Na zdrowy rozum... Dam za model min. 2200 zł. to nie mogę oszczędzać na pakietach i ładowarce...

Godzine przy ostrej jeździe w terenie na 1 zestawie...? Zapomnij :-)

PostNapisane: Pn lis 11, 2013 9:03 am 

Jak by miał 4 pakiety po 5ah to godzinę pojedzie.
Summit podczas trailu zużywa mniej energii niż przy szybkiej jeździe.

To razem z summitem, czterema pakietami i super ładowarką wydasz 3 tys. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona