Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt sie 04, 2026 8:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 10:55 pm 
tomalo

Jacek Żurek napisał(a):
tomalo napisał(a):
producentem Tornado jest wlasnie JONKER...

Brawo za spostrzegawczość.
Ja mam paliwo Jonker, ale nie jest to Tornado.

Tornado też używałem.
Jest kilka odmian Tornado dostępnych dla modelarzy samochodowych.

Car 10% nitromethane
Car 16% nitromethane
Car 25% nitromethane
Car 30% nitromethane

Car Oil+ Formula 10% nitromethane
Car Oil+ Formula 16% nitromethane

http://www.tornado-products.com

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 11:19 pm 

Producent - Jonker
Dystrybutor - PROTECH
nazwa - Daytona

D14101 Daytona Fuel Car 10% 1l 10,35 €
D14102 Daytona Fuel Car 10% 2.5l 20,20 €
D14105 Daytona Fuel Car 10% 5l 36,75 €
D14161 Daytona Fuel Car 16% 1l 11,35 €
D14162 Daytona Fuel Car 16% 2.5l 22,35 €
D14165 Daytona Fuel Car 16% 5l 40,95 €
D14251 Daytona Fuel Car 25% 1l 13,00 €
D14252 Daytona Fuel Car 25% 2.5l 28,80 €
D15105 Daytona Fuel 4 Stroke 10% 5l 31,00 €
D15205 Daytona Fuel 4 Stroke 20% 5l 38,90 €
D16099 Daytona After Run Oil 3,90 €

Producent - Jonker
Dystrybutor - PROTECH
nazwa - Tornado

J14101 Tornado Car 10% 1l 11,65 €
J14101A Tornado Car 10% 1l Oil+ 11,65 €
J14102 Tornado Car 10% 2,5l 22,35 €
J14102A Tornado Car 10% 2.5l Oil+ 22,35 €
J14105 Tornado Car 10% 5l 39,35 €
J14161 Tornado Car 16% 1l 13,05 €
J14161A Tornado Car 16% 1l Oil+ 13,05 €
J14162 Tornado Car 16% 2.5l 25,85 €
J14162A Tornado Car 16% 2.5l Oil+ 25,85 €
J14165 Tornado Car 16% 5l 45,30 €
J14251 Tornado Car 25% 1l 14,60 €
J14252 Tornado Car 25% 2,5l 29,25 €
J14255 Tornado Car 25% 5l 51,30 €
J14302 Tornado Car 30% 2,5l 35,95 €

http://www.protech.be/BrowseProducts.asp?SubGroepID=1100000S2&GroepID=1100000

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 11:52 pm 
tomalo

Wlasnie :) Wiedzialem ze gdzies tez widzialem paliwko robione przez Jonkera ale nie Tornado... U Grzeska Rojny... mial kiedys paliwo Daytona...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 1:01 pm 

Tylko w paliwie Tornado w składzie jako składnik smarujący jest specjalna formuła wymyślona przez Jonkera, w pozostałych paliwach produkowanych przez niego są tylko różne mieszanki olejów. Każdy może sobie zamówic u niego paliwo o dowolnej nazwie jedynym wymaganiem jest zakup 100 000 L na rok. Teraz nawet dla Graupnera robi nowe paliwo.

Paliwo 16% i 25% bedzie w sklepie http://www.schmeissner.com.pl/paliwa.htm w poniedziałek albo wtorek, na stronie dodatkowa informacja co do kosztów transportu.

Rafał

www.tornado-team.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 1:51 pm 

Rafal M napisał(a):
Tylko w paliwie Tornado w składzie jako składnik smarujący jest specjalna formuła wymyślona przez Jonkera, w pozostałych paliwach produkowanych przez niego są tylko różne mieszanki olejów. Każdy może sobie zamówic u niego paliwo o dowolnej nazwie jedynym wymaganiem jest zakup 100 000 L na rok. Teraz nawet dla Graupnera robi nowe paliwo.

Paliwo 16% i 25% bedzie w sklepie http://www.schmeissner.com.pl/paliwa.htm w poniedziałek albo wtorek, na stronie dodatkowa informacja co do kosztów transportu.

Nie wiem skąd masz takie informacje. Nie ma specjalnej produkcji olejów dla modelarstwa samochodowego a ten tajemniczy składnik nie wystepuje tylko w paliwie Tornado. kiedyś także ufałem wszystkiemu co zobaczyłem i przeczytałem. Czas rozmyć pewne mity na temat paliw.
Tak jak wielu jest modelarzy , tak wiele jest opinii na temat produktu. W naszym przypadku istotnymi aspektami są: stała dostępność paliwa( a nie śladowe ilości co jakiś czas), cena adekwatna do jakości i odpowiedni wybór paliwa do silnika.
Tornado jest paliwem na oleju syntetycznym bez dodatku rycyny. Zalety tych olejów są opisane na stronie www.defenateam.pl i nie będę tego dublował. Najlepszym olejem jest rycyna. Zapewnia smarowanie przy wyższych temperaturach gdzie olej syntetyczny spala się już przy temperaturze o 100C niższej. Minusem jest tworzenie się nagarów co prowadzi do zmniejszenia osiągów silnika. Dlatego też stosuje się mieszanki olejów w proporcjach które firmy same ustalają na podstawie badań.
Obecnie dostepnymi paliwami na naszym rynku są ModelTechnics, Tornado i Runnertime.
Ponieważ wcześniej nie miałem wyboru stosowałem Tornado i było tak do momentu kiedy weszło RunnerTime i przyszedł czas zorientować się w paliwach. Proponuje sprawdzic listy z zawodów rangi miedzynarodowej i zobaczyc kto i na czym jeżdzi.
Paliwo Tornado składa się tylko z oleju syntetycznego 9%, RunnerTime z rycyny7% i syntetyku 3% . Pomijam fakt całkowitej zawartości oleju w paliwie która przemawia na korzyść RunnerTime.
Osobiście odczułem fakt zmiany paliwa a nie doszłoby do tego gdybym miał stałą dostawę Tornada. Niestety dystrybutor na nasz kraj olał sprawe i nie sprowadził na czas paliwa dla zawodników. Poratował mnie wtedy Jacek Żurek ale nie powinno to mieć miejsca. Modelarze autkowi zużywaja duże ilości paliwa i powinni być nalezycie traktowani a nie zbywani. Był to pierwszy powód zmiany paliwa a drugim jest to że poszukałem na czym jeżdzi świat. Najbardziej agresywnym paliwem jest paliwo RB 8% całk oleju i głownie jest na oleju rycynowym , RunnerTime jest także na rycynie a Tornado na syntetyku i to główny powód dlaczego inne paliwa są lepsze. Jeżeli Tornado i RunnerTime są w cenach podobnych to nie widzę powodu dlaczego nie miałbym stosowac paliwa lepszego, mój silnik nigdy nie był przegrzany i nie skręcałem go do max. Temperatury bo nie potrzebowałem tego. Znam osobe która na silniku niechcący osiągnęła prawie 200C i nie stało się z silnikiem zupełnie nic. Dodatkowym atutem jest fakt dostępności w czasie sezonu paliwa. Pamietajcie że nie da się robić wszystkiego dobrze i jeżeli Jonker produkuje różne typy paliw dla innych firm to nigdy ze szkodą dla własnej marki ( Tornado). Co się tyczy tych ulepszaczy to sa to ilości śladowe i nie maja one bezpośrednio wpływu na osiągi silnika i stosuja je prawie wszyscy producenci.
Nie obawiam się posądzenia o stronniczość bo wyraziłem swoja opinie a ona sprawdziła się w ubiegłym sezonie w postaci wyników.

Ostatnio edytowano Śr sty 05, 2005 3:27 pm przez Artur Dzierzęcki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 2:44 pm 

Rafal M napisał(a):

Samochodowe paliwo Graupnera też niedługo będzie dostępne w Polsce. 8)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 2:55 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Rafal M napisał(a):

Ale Graupner nie jest producentem, nie sprzedaje sprzetu wyczynowego i cenowo wcale nie jest atrakcyjny. Jeszcze raz - cena do jakości!!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:10 pm 

Artur D. napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Rafal M napisał(a):

Ale Graupner nie jest producentem, nie sprzedaje sprzetu wyczynowego i cenowo wcale nie jest atrakcyjny. Jeszcze raz - cena do jakości!!!

1. Jeżeli się potwierdzi to paliwo Graupnera jest paliwem Jonkera.
2. Graupner jest właścicielem i sprzedaje sprzęt profesjonalnej firmy GM.
3. Nie znam jeszcze ostatecznej ceny na paliwo Graupnera.
Chyba będzie to około 89PLN za 2,5l (16% NITRO)
nazwa paliwa GM RS 16

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:17 pm 

Nie wiem dlaczego ale odbieram to jak walkę o rynek paliwowy. Czas pokaze wszystko a Tobie Jacku proponuje nie gwarantować stałości dostaw.Sam wiesz dlaczego. Modelarze są pamiętliwi

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:59 pm 

Nie gwarantuje. Niestety sam sie przekonałem na własnej skórze :(

Moim zdaniem nie jest to walka tylko przedstawienie alternatywy.
Klienci wybiorą to co lepsze i tańsze.

Dotychczas większość czytelników używała paliwa jednego producenta.
Ty proponujesz jedną markę, ja staram się pokazać, że można kupić coś innego.

Kiedyś w Hamburgu kupiłem paliwo – ORKAN.
Też jest to dobre paliwo. Ciekawe ile kosztuje u Naszych sąsiadów.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:03 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Nie gwarantuje. Niestety sam sie przekonałem na własnej skórze :(

Moim zdaniem nie jest to walka tylko przedstawienie alternatywy.
Klienci wybiorą to co lepsze i tańsze.

Dotychczas większość czytelników używała paliwa jednego producenta.
Ty proponujesz jedną markę, ja staram się pokazać, że można kupić coś innego.

Kiedyś w Hamburgu kupiłem paliwo – ORKAN.
Też jest to dobre paliwo. Ciekawe ile kosztuje u Naszych sąsiadów.

Pozdrawiam

Dawno temu Wojtek z Ryśkiem na tym śmigali. Z jakiegoś powodu przestali a oni nie należą do tych z barierami( wiesz o co mi chodzi)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:30 pm 

Informacje na ten temat mam od Chrystiana Schmeissner'a on jest kolegą Jonkera i to właśnie usłyszał od niego bezpośrednio. Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy rycyną a syntetykiem to na ten temat rozmawiałem z właścicielem sklepu http://www.rc-race-shop.com/shop/ który jest zawodnikiem z czołówki niemieckiej. On wyjaśnił mi że rycyna ma lepsze właściwości smarujące ale tyko w niskich zakresach temp. w przypadku wyższej temp. spala sie razem z paliwem natomiast syntetyk bez znaczenia na zakres temp. ma jednakowe smarowanie, rozmowa ta była w obecności kilku osób z forum tak więc sądze że mogą potwierdzić moja wypowiedz.

Rafał

www.tornado-team.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:32 pm 
tomalo

Rafal M napisał(a):
Informacje na ten temat mam od Chrystiana Schmeissner'a on jest kolegą Jonkera i to właśnie usłyszał od niego bezpośrednio. Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy rycyną a syntetykiem to na ten temat rozmawiałem z właścicielem sklepu http://www.rc-race-shop.com/shop/ który jest zawodnikiem z czołówki niemieckiej. On wyjaśnił mi że rycyna ma lepsze właściwości smarujące ale tyko w niskich zakresach temp. w przypadku wyższej temp. spala sie razem z paliwem natomiast syntetyk bez znaczenia na zakres temp. ma jednakowe smarowanie, rozmowa ta była w obecności kilku osób z forum tak więc sądze że mogą potwierdzić moja wypowiedz.

Potwierdzam :) Fajnie bylo w Lipsku :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:37 pm 

Rafal M napisał(a):

Rozmawiałeś z Christianem z Berlina?
Roody Roem jest chyba znaną postacia i z pewnością na temat paliwa i silników wie dużo , jak nie wszystko i komu wierzyć ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:43 pm 

Nie odnośnie tornada rozmawiałem z Chrystiana Schmeissnerem przedstawicielem Tornado na Polskę, a odnośnie oleii strosowanych w paliwie samochodowym rozmawiałem na targach w LIpsku.

Rafał

www.tornado-team.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona