Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 2:49 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 26, 2013 7:07 am 

Witam,

Zaczynam z Synem zabawę z modelami zdalnie kierowanymi. Do tej pory były tanie i łatwo psujące się z hipermarketów.
Postanowiliśmy , że naszym pierwszym autem do zabawy i nauki będzie taki model
http://www.nitrotek.pl/modele/samochody ... zarny.html

Autko po jednym dniu sprawuje się pięknie i śmiga aż miło popatrzeć 6latek radzi sobie nieźle choć musi jeszcze nabrać wprawy. Niestety jako , że to początki mam do Was kilka pytań.

1. Tory
obecnie jeździmy na Bielanach koło ul. Kasprowicza przy szkole 223 jest taki placyk dużą ilością miejsca pagórków i innych dziur :) Przeszukałem forum, ale z torami w Warszawie to jakoś chyba słabo.
Znalazłem chyba dwa Warszawa Blue-City , ale po zdjęciach widać że to chyba marny tor (marny bo mały chyba mały), druki to Warszawa-Siekierki czy jakoś tak. Może możecie podać jakieś namiary gdzie WY bywacie, może na jakich podwórkach Was można spotkać :)))

2. Pilot i autko
Mam problem dostałem instrukcję ale bardzo okrojoną i na pilocie jest dużo pokręteł i przełączników, niestety opisu na nich nie ma tylko ON->REV schematycznie wygląda to tak:
SW1 SW2
LED-POWER LED-Battery
Trymer 1 , Trymer2, Trymer3
POWER ON/OFF
Za boga nie mogę znaleźć, co robi się tymi SW1, SW2 i potencjometrami. Gdzieś się doczytałem że jeden z nich to Trymer sprzęgła , ale który i czy w elektryku jest sprzęgło ?

3. Czy taki model się dociera ?
Na wszelki wypadek jeździliśmy wczoraj jak "L" wolno i rozważnie choć korciło nas przycisnąć. Czy modele elektryczne się dociera ?

4. Pierwsza jazda
Podczas pełnych skrętów koła pojazdu ocierają o obudowę i strasznie chroboczą, czy to normalne, podnieść wyżej obudowę czy raczej ją zmodyfikować nożyczkami ?

Pewnie to wszystko śmieszne dla Was, ale proszę o wyrozumiałość, zaczynamy dopiero przygodę, a z materiałem szkoleniowym to cienko, staramy się na wyczucie i wszystko spokojnie robić.

Będę bardzo zobowiązany za chęć pomocy i informacje

Piotrek R

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 7:43 am 

Te przełączniki to rewersy, jak przełączysz to np. skręt będzie odwrotnie. Możesz spróbować.
Trymery są do korygowania centralnej pozycji skrętu i gazu. Jak pokręcisz to będziesz wiedział, najlepiej z kołami w powietrzu.
Silniki szczotkowe można docierać. Robi się to na małych obrotach bez obciążenia. Jednak standardowy jest na tyle kiepski i tani, że nie ma to chyba znaczenia i jak padnie to lepiej kupić jakiś inny, trochę lepszy.
Z tym ocieraniem to zrób jak uważasz. Żeby to estetycznie wyglądało tzn. żeby buda nie była zbyt wysoko podniesiona, albo żeby nie była jakoś bardzo mocno wycięta. Można trochę podnieść i trochę wyciąć. Zrób tak jak się Tobie podoba :)
Jeśli nie masz osłoniętych zębatek tak jak model z linku to warto to dokupić, bo wystarczy kilka ziarenek piachu, żeby się zęby posypały.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 8:33 am 

W takim modelu to wszystkie trymery na maxa :D

Podnieś karoserie. W bronto jest to proste, wystarczy podnieść te słupki.

Cytuj:
Jeśli nie masz osłoniętych zębatek tak jak model z linku to warto to dokupić, bo wystarczy kilka ziarenek piachu, żeby się zęby posypały.

Mam Bronto i miałem inne modele z tej stajni. Nie zakładał bym tej osłonki ponieważ jak coś tam wpadnie to już nie wypadnie i może spowodować większe straty.

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 8:43 am 

Michał Głąb napisał(a):
W takim modelu to wszystkie trymery na maxa

A to ciekawe... Czyli model będzie sam jeździł w kółko ?
Michał Głąb napisał(a):
Mam Bronto i miałem inne modele z tej stajni. Nie zakładał bym tej osłonki ponieważ jak coś tam wpadnie to już nie wypadnie i może spowodować większe straty.

Również miałem brono i bliźniaka himoto emxt, więc wiem co mówię. Jak sobie wyobrażasz, że coś tam wpadnie ? Te osłonki nie są hermetycznie szczelne, ale nic poza drobinkami piasku tam nie wejdzie. Bez osłonek wystarczy jedna jazda na luźnej nawierzchni i można się szykować do wymiany ataku i odbioru, chyba, że atak będzie stalowy, to tylko odbioru. Po trzeciej wymianie kupiłem osłonkę i problem zniknął.
Chyba, że masz moduł zębatek 0.8 to wtedy jest znacznie mniejsze ryzyko ich uszkodzenia.
Tak to wyglądało u mnie: Obrazek

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 10:37 am 

NIe chodziło mi o trymery skrętu czy gazu tylko te wszystkie pozostałe które odpowiadają za maksymalne wychylenia.

Cytuj:
Tak to wyglądało u mnie:

Miałem bardzo podobnie. Małe kamyczki tam jednak się dostają i przez to że nie mogą wylecieć to po jakimś czasie dostają się do zębatek.
Ja akurat te problemy miałem w FF1 i jak wyrzuciłem ta osłonkę to problem z zębatkami zniknął.

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 11:06 am 

Dzięki wszystkim, w takim razie będę obserwował i powoli działał.

A coś na temat TORÓW ?

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 11:52 am 

Michał Głąb napisał(a):
NIe chodziło mi o trymery skrętu czy gazu tylko te wszystkie pozostałe które odpowiadają za maksymalne wychylenia.

Max wychylenie serwa radzę też ograniczyć, żeby zapobiec szybkiemu uszkodzeniu serwa.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 12:26 pm 

Witaj,
Mój młodszy zaczynał jeździć jak miał 4 lata. Więc Twój też będzie miał z tego sporo radości. Polecam kupić drugi model. Dwa modele to 4 razy więcej frajdy.

Tory o które pytasz:
Oficjany działający przy sklepie RCWROBLIK:
http://www.rcwroblik.pl/x_C_SKROT__P_57610030.html

Teraz już pod szyldem modelarnia.pl w Piasecznie na Puławskiej 31A
http://www.centrumrc.pl/tag/tor-piaseczno/
sprawdź status co się tam dzieje (telefon jest na stronie)...

Warto zawsze zadzwonić jak się wybierasz czy nie ma zawodów lub innej imprezy.

Tylko, że mam mieszane uczucia jak ten model przeżyje spotkanie z torem. Ciekawie się takim modelem jeździ także w miasteczkach rowerowych albo w skate parku. Zwykły park też jest niczego sobie.

No ale naprawdę polecam drugi model :)

Robert

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 12:56 pm 

Mam taki zamiar,

Ale drugi model to już chciałbym bardziej przemyślany zakup zrobić. Z tego co wyczytałem z tym modelem nie mam prawa brać udziału w żadnych zawodach , bo nie spełnia standardów (jakich dokładnie jeszcze nie wiem:))).
Chcę najpierw dowiedzieć się dokładnie i dopiero kupię kolejną zabawkę :)))
Ale dzięki za informacje świetny ten tor i chyba niedaleko może podjadę dziś jak się nie rozpada :))

Ufff dzięki dzięki serdeczne za info.

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 1:05 pm 

Zawody to już inna historia i inne modele. Inny też kierunek tej zabawy.

tak tylko dopytam, wiesz że po wizycie na torze to Cię czeka sporo czyszczenia modelu....

Robert

PostNapisane: Śr cze 26, 2013 10:06 pm 

piotrekr napisał(a):
Z tego co wyczytałem z tym modelem nie mam prawa brać udziału w żadnych zawodach , bo nie spełnia standardów

To w złym miejscu szukałeś :) Możesz tym modelem startować w klasie et-10 truck.
KiT napisał(a):
po wizycie na torze to Cię czeka sporo czyszczenia modelu...

Oj tak. Po ostatnich zawodach w Piasecznie siedziałem nad modelem trzy godziny. Strasznie dużo pyłu, aż zablokował wahacze :cry:

Team: RC-Bazarka

PostNapisane: Cz cze 27, 2013 6:05 am 

to świetna zabawa czyszczenie, z rowerem robię to samo po deszczu czyszczę go na błysk:))) Może i w złym, czytałem o zawodach, ale tyle jest tego i różnie piszę jeszcze złotego środka nie znalazłem :)))

Na razie to zachwyceni jesteśmy wszystko nam się podoba , mam sprężone powietrze odkurzacz, WD40 , jakiś smar też się znajdzie nie ma problemu :)))

AAA wczoraj mnie naciągną Syn na wyjście i model przestał jeździć, wiecha może w dwie maluśka kałuże ledwo co bieżnik zakryły. Mam nadzieję że nic strasznego się nie stało bo chyba bym się "zastrzelił".
Efekt był taki, że my mu gazu, a on żabką się poruszał :( no zobaczymy dziś pogoda zapowiada się fajnie może nie będzie padać.

Dzięki wszystkim za pomoc i informację

PostNapisane: Cz cze 27, 2013 7:55 am 

piotrekr napisał(a):
mam sprężone powietrze odkurzacz, WD40 , jakiś smar też się znajdzie nie ma problemu

WD-40 nie używaj, bo strasznie się do niego lepi pył. Polecam Plaka, nabłyszcza a zamiast się kleić natłuszcza plastiki. Potem łatwiej wyczyścić. Wystarczy ściereczka :)
piotrekr napisał(a):
Efekt był taki, że my mu gazu, a on żabką się poruszał

Takie zachowanie to zwykle rozładowany pakiet :wink:

PostNapisane: Cz cze 27, 2013 10:28 am 

a co to jest pakiet bateria w aucie ?

PostNapisane: Cz cze 27, 2013 2:15 pm 

piotrekr napisał(a):
a co to jest pakiet bateria w aucie ?

:shock: Tak, bateria... Baterie masz w pilocie od telewizora. To, co zasila model jest zbudowane z kilku ogniw (baterii) i nazywane jest pakietem :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona