Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 9:40 pm

Autor
PostNapisane: Pn cze 17, 2013 10:13 pm 

Witam, panowie może ktoś by opisał jak zacząć start w zawodach on road 1/10.
Interesowała by mnie klasa na silnikach bez szczotkowych. Posiadam podwozie xray t2 008, wiem że takim mógłbym wystartować.
Co to są za klasy SPEC i MODIFIED. Co się do nich kwalifikuje? Jakieś wymogi to do podwozia?

Pozdrawiam Krzysiek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 17, 2013 11:40 pm 

TUTAJ

Jak byś czegoś nie rozumiał to pisz.

Proszę używać BBCode do wstawiania linków. Administrator

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 6:30 am 
Administrator forum

Polecam cykl PMMS w sezonie halowym lub jeszcze teraz zapraszam29 czerwca na GP Walimia w hali.

Klasy które startują to:
HOBBY JUNIOR - szczotkowy saturn 27T, podwozie wanienka, pakiet stick pack 7,2V NI-XX
HOBBY - 21,5T, Li-PO lub saturn 20T, LI-FE
STOCK - 17,5T, LI-PO
MODIFIED - motor bez limitu, LI-PO

Start bez stresu, napięć, zwyczajnie luźne zawody oczywiście z rywalizacją.

Więcej informacji znajdziesz w INFORMATORZE

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 8:01 am 

kris185 napisał(a):
Witam, panowie może ktoś by opisał jak zacząć start w zawodach on road 1/10.
Interesowała by mnie klasa na silnikach bez szczotkowych. Posiadam podwozie xray t2 008, wiem że takim mógłbym wystartować.
Co to są za klasy SPEC i MODIFIED. Co się do nich kwalifikuje? Jakieś wymogi to do podwozia?

Pozdrawiam Krzysiek

Trochę wiedzy postaram Ci się przekazać z własnego podwórka i doświadczenia.

Zacznijmy od modelu który posiadasz, może nie najnowszy ale spokojnie nadaje się do rozpoczęcia zabawy. Co musiałbyś mieć do tego:
Pisałeś że chcesz jeździć na silniku bezszczotkowym. Masz więc wiele opcji, od najprostrzych:

- klasa Hobby w Ścinawce, od nowego sezonu z tego co wiem będzie jeździć na 21,5T i reglu 0 timing (o nim później)

- klasa 540 w EMP – silnik 17,5T

I generalnie te dwie klasy są na początek najbardziej odpowiednie. Pozwalają wkręcić się w modelarstwo kołowe i zobaczyć o co się rozchodzi.
Do silnika musisz mieć oczywiście regulator, do tych klas jest kilka opcji. My jeździmy na Hobbywing V3 i CSX-80A ale są to raczej regulatory z górnej półki. Co do innych może ktoś inny Ci pomoże bo ja nie mam takiej wiedzy. Córka która jeździ w klasie Hobby w Ścianawce jeździ na LRP Sphere i jest regiel uniwersalny tak do szczotkowego jak i bezszczotkowego.

Jeżeli chcesz wiedzieć coś jeszcze to pisz na PM albo możesz zadzwonić 609 716 701 chęcią pomogę

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 9:07 am 

Co do silników to bardzo tanie są Trackstary z hobbikinga. Sam na takim jeżdżę i nie narzekam a z tego co widziałem to inni też są zadowoleni.
Regulator też Trackstar 80A Turbo do 17.5T wystarczy. Do lepszych klas to lepiej już 120A bo jeśli chcesz jeździć na lipo to albo spec albo modi.

Trzeba lepiej zapytać gdzie mieszkasz i jak daleko jesteś w stanie dojechać na zawody.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 10:26 am 

Wiadomo, ze moj model do nowych nienalezy ale zakupilem go 1,5 roku temu. I tak sobie smigam po torze asfaltowym ktory miesci sie w Rudzie Śląskiej i tu tez mieszkam. Na tor mam blisko.
Teraz wlaśnie byli zawody sobota-niedziela. I pomaslalem sobie moze bym w przyszlym roku sprobowal swoich sil na zawodach.
Chcialbym jeszcze wiedziec jakie przelozenia sa wymagane i osprzet, regulator silnik
, uzywam lipo.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 10:32 am 

Nie musisz czekać aż rok. W zimie są organizowane zawody halowe. Niestety nie w rudzie więc musisz dojechać np do Tarnowa.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 3:22 pm 

Pamiętaj, że model to nie wszystko co potrzebujesz na zawody. Narzędzia i osprzęt (ładowarka, zasilacz, przedłużacz) też się przydadzą. Warto jak masz gdzieś blisko zawody w niedalekim terminie, a nie jesteś jeszcze gotowy, zaliczyć wizytę w roli widza. Wiedza którą pozyskasz od startujących, pozwoli Ci w miarę bezboleśnie przejść przez pierwszy samodzielny start.
Np.: najmniej docenianymi elementami przez początkujących są opony, płyn do ich czyszczenia i płyn do ich smarowania, a więcej od tego zależy niż od doboru przełożenia czy wypasionego akumulatora.

Możesz też zabrać bratnią duszę, pomoże ci ogarnąć sytuację tam gdzie będziesz musiał się rozdwoić :)

Robert

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 7:16 pm 

Mały off-topic dla pewności:
Od przyszłego sezonu w klasie hobby w Ścinawce będzie 21.5T blinky/lipo lub saturn 20T/lipo?

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 7:21 pm 
Administrator forum

Tak.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 8:41 pm 

Michał Głąb napisał(a):
Nie musisz czekać aż rok. W zimie są organizowane zawody halowe. Niestety nie w rudzie więc musisz dojechać np do Tarnowa.

Tak wiem, chodziło mi oto że w tym roku bym jeszcze pojeździł i jeszcze lepiej poznał model a na przyszły sezon bym spróbował sił.

KiT napisał(a):
Pamiętaj, że model to nie wszystko co potrzebujesz na zawody. Narzędzia i osprzęt (ładowarka, zasilacz, przedłużacz) też się przydadzą. Warto jak masz gdzieś blisko zawody w niedalekim terminie, a nie jesteś jeszcze gotowy, zaliczyć wizytę w roli widza. Wiedza którą pozyskasz od startujących, pozwoli Ci w miarę bezboleśnie przejść przez pierwszy samodzielny start.
Np.: najmniej docenianymi elementami przez początkujących są opony, płyn do ich czyszczenia i płyn do ich smarowania, a więcej od tego zależy niż od doboru przełożenia czy wypasionego akumulatora.

Możesz też zabrać bratnią duszę, pomoże ci ogarnąć sytuację tam gdzie będziesz musiał się rozdwoić :)

Narzędzia i osprzęt posiadam, co do zawodów to się przyjrzałem teraz jak były w Rudzie Śląskiej i się przyglądałem od startu po serwis. Widziałem właśnie że zawodnicy czyścili opony jakimś płynem.
Moja dotychczasowa jazda na torze to tylko jazda rekreacyjna i śmigam razem z kuzynem.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 8:51 pm 

W sezonie letnim prawie w każdy weekend koledzy spotykają się w Rudzie na torze. Jeżeli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć po prostu przyjedź na tor. My może też będziemy z naszym elektrykiem.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 9:06 pm 

Wicher Krzysztof napisał(a):
W sezonie letnim prawie w każdy weekend koledzy spotykają się w Rudzie na torze. Jeżeli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć po prostu przyjedź na tor. My może też będziemy z naszym elektrykiem.

Wiem że co weekend są jazdy w Rudzie, ostatnio byłem w niedziele, późno przyjechaliśmy i praktycznie koledzy już kończyli jazdę. Może teraz w weekend wpadnę, na tor ma 5min.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 11:00 pm 

No to nie zginiesz ;)

I witamy w gronie i na pokladzie...

Robert