Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 10:42 am 

Jak wiecie nasze monstery są narażone na urazy (połamane wachacze zwykle) no cóż nie da się tego rozwiązać i koszty rosną chociaż ten ostatni to ok 37 pln za plastkowe wachacze para (savage). Niestety niektórzy mają nie farta gdy podczas upadku wylądują na głowicy silnika pół biedy jeśli połamią pare "listków" radiatora (najczęściej zwykle na tym sie kończy) jednakże niestety również dochodzi do pękniecia bloku silnika wtedy jego koszty wzrastają do ok 800 pln (savage) za silnik a potem czeka upierdliwe docieranie. Dlatego zastana wiałem sie nad klatką chroniącą sam silnik lub silnik ze skrzynią. Widziałem w na ebayu różne klatki od ochrony całkowitej po częściową te ostatnie to koszty około od 80 - 150 $. Wiem że znajdą sie tacy którzy zaczną kręcić nosem że zwiększa się ciężar i tak dalej, mają racje bo wieksza masa to wiadomo większa szansa na złamanie wachacza ale lepiej aby było to niż silnik. Wobec tego mam pomysł aby pomysleć nad tym jak wykonać klatke czekam na pomysły.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 11:01 am 

No wiec jak pewnie wiesz niedlugo dostane LST w zwiazku z tym planowalem juz wlasnie cos w rodzaju klatki :) tak wiec moj pomysl polega na :
-wykonaniu aluminiowych towerow
nastepnie takie podluznice po kazdej stronie (lewa prawa) rozciagniete pomiedzy tymi towerami i do tych podluznic cos na wzór roll bara (oczywiscie jego wielkosc zalezala by wylacznie od ciebie) no i w miejscu mocowania tego roll bara dac rozpurke by w razie upadku poprostu sie to wszystko nie rozciagnelo. to jest narazie protoryp mozliwe ze ten roll bar bedzie w ostatecznosci przyczepiony jeszcze do podwozia :D
Wszystkie elementy zamierzam zrobic z alu 3mm 8)

Pozrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 11:10 am 

Też myślałem nad aluminium ale to materiał chyba niezbyt trwały mo chyba że to nie będzie rurka a cały pręt. Rożwiązaniem jakimś tez jest i miedź twardszy trudniejszy w obróbce i na pewno dużo cięższy.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 11:19 am 

ja z kolei mysle w ten sposob ze alu jest dosc tanie (mozna je dostac po niewielkich pieniadzach na wiekszosci zlomoisk) latwe w miare w obrobce co wiaze sie z tym ze latwo dorobic uszkodzona czesc. ale w sumie ten projekt mozna wykonac z dowolnego materialu. mysle ze to bedzie dosc wytrzymale wrazie by bylo kiepskie pomysli sie dalej

PS mysle ze w ferie zrobie te klatke wiec zdam relacje jak sie sprawuje. bedziecie mogli ja rownierz zobaczyc na filmiku ze spotkania ktory ukaze sie w polowie lutego :)

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 4:13 pm 

ja planuje kiedyś (czyt. w najbliższym czasie) zaporzyczyć od kogoś spawarke najlepiej migomata poznać króką lekcje jak to sie robi (do spawania klatek napewno duż nie trzeba ,tylko podstawowe spawy i sposoby łaczenia) i pospawać taka klatke z druta staloowego o grubości 4-5mm raczej 4 i ta klatka to miało by być coś na wzór tych ebayowych aby wyglądała jak karoseria i rózwnierz pasowała pod karoserie i chroniła wszystko co sie pod nią znajdzie :D jak bedą jakies postępy to napisze i zapodam fotki

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 4:27 pm 

Ja na ten sposub zaradziiłem kupując roll bar jest to aluminium ktore przechodzi troszke z przodu głowizy przez co silnki sie juz nie uszkodzi. warto w takie cos zainwetować. Myśle jescze powoli nad klatka wykonana z rurek alu, poniewaz jedna karoserię skatowałem przez 3 meisiące takszzerze to tak 20 dni jazdy co dzinenie po około 30 min

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 4:44 pm 

Hmm wiesz akurat karoseria jest najmniejszym z problemów i zawsze się zniszczy pewnie dlatego jest robiona z leksanu. Hmm a co robiłes że skatowałeś :) od samego jeżdżenia się nie da .

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 5:18 pm 

Wheeli odpadl cały tył i źle wylądowane skoki :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 5:27 pm 

Wiecie co ? Az mnie zabloalo jak przeczyalem,z e meid zjest lepsza od aluminum do zrobienia klatki.... brrr... ludziska !!!
Auminum w zaleznosci od stopu ma baaaaardzo rozne wlasciwosci...
Ale do takiej kaltki bedzie nadawalo i aluminium tzw. polmiekkie... najwyzej (jesli to bedzie plaskownik 1 mm) wygnie... co nie jest zle zwazywszy na to, ze oszczedzone zostana (mniejsze naprezenia podczas uderzenia) elementy do ktorych ta "klatka" bedize przymocowana... jesli zrobicie taka klatke z alu 2-3 mm, to gwearantuje wytrzymalos i to, ze silnik sie nie uszkodzi... chodzi wlasnie o to, zeby cos siwygielo i zaabsorbowalo energie uderzenia... i lepiej zeby to byl wlasnie taki element, a nie silnik, czy rama...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 5:49 pm 

kubi do spawania klatek raczej trzeba sporo umiejetnosci bo przy spawaniu material odksztalca sie od ciepla a cala klatka po schlodzeniu zaczelaby sie skrecac. w dodatku spawanie tak cienkich pretow jest raczej trudne. jesli chcesz robic z pretow 4mm to najlepiej wykorzystac zgrzewarke. efekt dzialania mozna zobaczyc ogladajac suszarke do naczyn - taka kratke z precikow. zgrzewanie polega na przepuszczaniu duzego padru przez materialy zgdzewane i w momecie laczenia material zaczyna robic sie ciastowaty i laczy sie.

stal do budowy takiej ramy bedzie wg mnie za ciezka. znacznie lepiej sprawdzi sie jakis stop aluminium. przeciez rama savaga jest aluminiowa, a klatka ktora dorobicie chyba nie musi byc mocniejsza od ramy :).

dobrym rozwiazaniem ramy wydaje sie byc to:
Obrazek

wystarczy wyciac boki z blachy aluminiowej (3mm) i dac rurki ktore sa nagwintowane wewnatrz, w rurki wkrecamu srobki tak zeby przykrecic aluminium i rama w jeden wieczor zrobiona. powinno byc wystarczajaco mocne i sztywne.

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 6:21 pm 

amar a nie lepiej zrobić z takiej rurki 8mm i pospawac migomatem. nie odksztłci się albo keidyś robiłem do sżłoky figure geometryczno ze szprych od motoru, to wystarczy na twartość :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 7:29 pm 

Hmm mam wstępny projekt jak z uzyciem tego co mamy pod ręka stworzyć klatke :) hmm odkręcamy roll bara i przykrecamy go blizej silnika (wykorzystujęc standardowe dziury w podwoziu) zostaje nam zrobienie dwóch dziur wiertarką i przykręcenie za pomocą pozostałych wkretów z rollbara:). potem modyfikacja nadwozia i mozna pomyśleć o skokach.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 7:34 pm 

a ja mam taką małą uwagę co do takiej klatki:
Taki roll bar to w sumie utrudnia dostęp do silnika itd. :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 7:42 pm 

Nie utrudnia :) sprawdzałem.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 8:33 pm 

zieluch22 w sumie z rurki to byloby fajne i w miare lekko, jesli masz mozliwosc laczenia takich rurek to mogloby to wypalic i niezle wygladac :).

jak tylko zrobisz to koniecznie napisz na forum jak wyszlo i czy sparawdza sie w trasie :) - chetnie przeczytam opis czegos zrobioneglo wlasnorecznie :!:

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona