Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:13 am

Autor
PostNapisane: N maja 19, 2013 9:11 am 

Witam. Na początek się przedstawię nazywam się Damian i jest to mój pierwszy temat.
Zabawę z modelami chce dopiero zacząć , jak narazie sporo czytam i jestem na etapie wyboru..
Niem wiem na co się zdecydować czy kupić baje 5b ss czy wybrać model 2.0 - z tego co czytałem w modelu hpi baja b5 2.0 jest wszystko co potrzeba do startu. Jest aparatura , jest serwo gazu , skrętu.. aku. model jest tez złożony
W baji 5b ss model trzeba złożyć (nie wiem czy sobie z tym poradzę) , trzeba kupić aparaturę trzeba kupić serwo gazu.. jest większy silnik co uznaje za +
szukałem już aparatury zdecydowałem się na Futaba 4PL 4-Channel 2.4GHz
Nie wiem jakiej jakości jest aparatura i serwa w modelu nowszym czyli 5b 2.0 czy nie będę musiał za jakiś czas wymieniać i wtedy lepiej wychodzi kupić model ss i skonfigurować sobie jak sie chce ? proszę o poradę .

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn maja 20, 2013 12:49 pm 

Zwykła baja powinna sobie poradzić, ale ss jest zbudowana ogólnie z mocniejszych podzespołów, co do składania to masz zabawe przynajmniej na 1 weekend bo trochę skręcania jest ale przynajmniej poznasz model i bedzie Ci łatwiej go później serwisować, gdybym miał wybór to brałbym ss

PostNapisane: Pn maja 20, 2013 2:41 pm 

No właśnie boję się tego skręcania nie wiem czy sobie poradzę, nigdy wcześniej nie składałem takich rzeczy, miałem kiedyś motor wsk tam troche grzebałem.. ;p

zastanawiam się nad dwoma aparaturami.. nie wiem którą wybrać (być może nie wykorzystam wszystkich opcji no ale chce kupić coś na dłużej , nie kupować badziewia i później za pół roku wymieniać... ) w każdym razie zastanawiam się nad tymi :
-Futaba 4PL 4-Channel 2.4GHz
-Spektrum DX4S

Potrzebuje również serwa gazu - na tym kompletnie się nie znam... gdyby ktoś doradził byłym wdzięczny.
Dzięki dla czytających i pomocnych ;p

PostNapisane: Śr maja 22, 2013 6:03 pm 

Na pierwszy model hpi baja (not bad). Z modelami pertol lub gas jest dużo roboty. Więc zastanów się nad hpi suber 5sc flux lub bają 5b flux. Ale jak cię to nie zadowoli to (moim zdaniem)
baja 5b ss jest lepsza. Zapomniałem, ss jest do samodeielnego złożenia jak już zauważyłeś. Z instrukcją to raczej nie będzie większego problemu, no chyba, że masz trochę wątpliwości.

PostNapisane: Śr maja 22, 2013 6:11 pm 

damian1987 napisał(a):
No właśnie boję się tego skręcania nie wiem czy sobie poradzę, nigdy wcześniej nie składałem takich rzeczy, miałem kiedyś motor wsk tam troche grzebałem.. ;p

zastanawiam się nad dwoma aparaturami.. nie wiem którą wybrać (być może nie wykorzystam wszystkich opcji no ale chce kupić coś na dłużej , nie kupować badziewia i później za pół roku wymieniać... ) w każdym razie zastanawiam się nad tymi :
-Futaba 4PL 4-Channel 2.4GHz
-Spektrum DX4S

Potrzebuje również serwa gazu - na tym kompletnie się nie znam... gdyby ktoś doradził byłym wdzięczny.
Dzięki dla czytających i pomocnych ;p

Co do apki to spektrum dx4s ( zostałem poinformowany) jest lepszy. A na serwach gazu się nie znam... :?

PostNapisane: Śr maja 22, 2013 7:26 pm 

No ale 5sc flux jest z silnikiem elektrycznym.. nie za bardzo mi to odpowiada.. wolałbym zalewać paliwko.. Przeglądałem juz instrukcje "jak złożyć model " no i myślę że nie będzie tragedii , najgorzej będzie z ustawieniem serwów - takie mam przeczucie. No zobaczymy jeszcze jak to będzie.. model kupuje za dwa miesiące ;p