Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 11, 2013 9:01 am 

Filmiki instruktażowe - regulacja, docieranie modelu
Paliwo i kacesoria

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 14, 2013 7:08 pm 

Kolego Igor pozwolisz ze sie wtrace bo jak czytam ze filtr nasacza sie olejem rycynowym a smaruje tylko jedna gabke i potem myje to mi wlos na glowie staje deba .

Po pierwsze stosuj paliwo dobrej jakosci (te co byly wymienione wczesniej sa ok ale kolejnosc jest bardzo dyskusyjna zalezy od preferencji i zasobnosci portfela dostepnosci
Sprawdz w instrukcji od producenta jaka ilosc oleju powinna byc w paliwie do tego silnika z reguly do silnikow off-road jest to 10 -14 % oleju -Big Bang nie znam nigdy na takim nie jezdzilem )

Niesugeruj sie tym , że jak tani model to i paliwo moze byc tanie .Dobrej jakosci paliwo zapewni Ci lepsze smarowanie czyli dluzsza zywotnosc silnika ,lepsze osiagi i latwiejsza regulacje .
Sa rzeczy na ktorych mozesz oszczedzic ale napewno nie na paliwie
Sprawdz rowniez ile % nitro w paliwie przewidziane jest dlatego silnika i takie paliwo kup

Gabke filtra powietrza smaruje sie specjalnym olejem do filtrow jak masz dwie to smarujesz obydwie . Kup dobrej jakosci olej do filtrow Tornado , Power Saving czy jakis inny
Ja uzywam firmy Ultimate Racing ktora ma 2 rodzaje oleju -do filtrow zewnetrznych i wewnetrznych kazdy z nich ma inna gestosc i inne zadanie
Gabki nie czysci sie co miesiac czy dwa gabke sie wymienia jak sie zabrudzi (nie polecam mycia gabek -nigdy nie domyjesz drobinek piasku z gabki a pozniej wciagnie je silnik ) nawet jak zewnetrzna bedzie brudna to wymien obydwie .Zalezy po jakim podlozu jezdzisz gabke mozna zabic w 10 minut a mozna i w 2 godziny

Nie powinno sie gasic silnika przez zatykanie rury wydechowej -niszczy to swiece

Przy docieraniu najlepiej zaopatrz sie w szuszarke czy opalarke aby przed odpalaniem pogrzac silnik powoduje to mniejszy stres i mniejsze przeciazenia elementow pracujacych ze soba ( tlok-tuleja ,korbowod ,lozysko glowne ) a jeszcze w pelni nie dopasowanych

Metoda ktora podal Igor jest dobra tylko ja bym nie gasil co kazdy bak a co trzy chyba ze w trakcie temperatura przekroczy 100 stopni to wtedy tak ( warto zaopatrzyc sie w termometr do mierzenia koszt nie jest jakis wygorowany w granicach 50-100 zl a przy malym doswiadczeniu lub jego brak pomaga przy regulacji silnika i zachowaniu bezpiecznych temperatur )
Nie musisz wykrecac swiecy aby sprawdzic czy tlok jest polozony w gornym punkcie wystarczy obrocic kolem zamachowym w lewo i prawo do momentu az poczujesz opor i "wybrac "srodkowe dolne "polozenie wtedy masz pewnosc ze podczas stygniecia tlok jest na dole

Po dotarciu silnika i wyregulowaniu go wymien swiece na nowa

Silnik reguluje sie do zmieniajacych warunkow atmosferycznych ,cieplo zimno ,wilgotnosc .
W skrocie wyjasnie jesli ustawisz silnik przy temperaturze ok 20 stopni tak aby osiagal przewidziana przez producenta temperature pracy z reguly jest to ok 110 do 120 stopni , to przy temperaturze otoczenia ok 25 -30 stopni moze osiagnac duzo wyzsza temperature i bedziesz musisal przeregulowac silnik .To samo w odwrotna strone jesli na dworze bedzie -ok 5-10 stopni na takim ustawieniu nie osiagniesz temperatury 120 stopni .Mozna wtedy okryc radiator silnika zwykla folia spozywczą aby zminejszyc "schladzanie " silnika
Zarowno przegrzanie jak i niedogrzanie silnika spowoduje drastyczne skrocenie jego czasu pracy

Przygotuj sie teoretycznie do regulacji silnika abys wiedzal ktora sruba w gazniku do czego sluzy
Pamietaj badz cierpliwy dobrze dotarty silnik bedzie pracowal dluzej i przysporzy mniej klopotow

Powodzonka
Bedziesz mial pytania -Pytaj
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz mar 14, 2013 7:55 pm 

wiem ze to tak naciagąne, ale kto jeżdzący amatorsko wyrobi na te gąbki? Olej rycynowy -niby nim nasączają bo ma podobną lepkość.

A mam teraz nowy Losii jest nasaczona gąbka tylko wewnętrzna, zewnętrzna sucha i mi tez sie tak wydaje, ale wiadomo jak dwie nasaczone to lepiej wyłapią, choć wątpie zeby coś sie przez tak gęstą wewnętrzna przedostało.

A tak, termometr też potrzebny do kontroli temperatury, akurat mam na sprzedaż:
http://allegro.pl/turnigy-termometr-ir- ... 16806.html

Polecam, bo najtaniej i jest identyczny co duratrax -który piszą ze jest bardzo dobry, ja mam taki jak sprzedaję i mierzy bardzo ładnie.

A paliwko można kupić teraz tanio, co prawda 2,5L ale firmowe i tanio, bo normalnie kosztuje prawie 100z:
http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=7911

PostNapisane: Pt mar 15, 2013 8:08 am 

Właśnie kolega chce kupić takie tornado tylko tamto ma chyba za dużo nitrometanu.A co do tych filtrów to co nasączać jedną gąbkę czy dwie.Czytałem że zależy to od wilgotności powietrza mi wilgotniejsze tym więcej nasączamy.Dzięki Ci Paweł za wyczerpującą odpowiedź naprawdę dużo się kolega nauczył :D .A tak na marginesie to są jakieś sposoby sprawdzania temperatury bez termometra ?

PostNapisane: Pt mar 15, 2013 10:04 am 

JakupczakProMajster napisał(a):
A tak na marginesie to są jakieś sposoby sprawdzania temperatury bez termometra ?

No czytałem ze na ślinę jak jest 100st.C to prauje w 2-3sek. Fujj nie sprawdzałbym tak, na samą myśl robi mi sie nie dobrze.

Właśnie kolega chce kupić takie tornado tylko tamto ma chyba za dużo nitrometanu.?

Też chętnie bym kupił za 2szt wyjdzie 130zł a bedzie 5L, ale właśnie ma 25% -trochę dużo.

Mam swoje identyczne ale 20%(otware nie cąły tydzień temu) jeszcze 3L i tak myślę zeby kupić na zapas i je pomieszać wtedy wyjdzie jakieś 23% co o tym myslicie? bede miał go juz wtedy sporo w tym przypadku i jak bedzie otwarta tylko raz puszka do wymieszania to się zepsuje ono, chyba nie -prawda?

PostNapisane: Pt mar 15, 2013 12:54 pm 

Wersja na sline bardzo na oko bedziesz wiedzial tylko czy nie jest za goracy

Pyl i kurz dostanie sie zawsze do silnika w off-roadzie nie ma na to sily nawet jak sie wydaje ze wszystko jest w 100 % szczelne to i tak czy przez przednie lozysko czy na polaczeniu filtra z silnikiem zawsze staram sie ta ilosc zminimalizowac stosujac nowe gabki
Filtry zobacz tutaj http://sklep.rcracing.pl/index.php?cPat ... lter_id=34
Koszt kpl wychodzi 7,5 pln nie az tak strasznie

Jeszcze jedno piszac folie spozywcza mialem na mysli aluminiowa :)

PostNapisane: So mar 16, 2013 9:08 am 

Nie ma tam niestety filtrów w takim kształcie jak w tym balde. :(

PostNapisane: Wt mar 19, 2013 12:29 am 

Paweł Lipinski napisał(a):
Nie powinno sie gasic silnika przez zatykanie rury wydechowej -niszczy to swiece

Wobec tego jak? Ściskając palcami przewód paliwowy? Więc silnik gaśnie z powodu braku paliwa, a znowu ludziska mówią, że to też jest szkodliwe. To jak w końcu?

Co sądzisz o metodzie Heat Cycle? https://www.youtube.com/watch?v=usbbkJoaOTU

PostNapisane: Wt mar 19, 2013 7:15 am 

Jak silnik ma ustawione prawidlowo wolne obroty wystarczy palcem stuknac kolo zamachowe i zgasnie
Jak tak nie mozesz zrobic znaczy ze obroty sa zle ustawione :)

Nie znam metody Heat nigdy jej nie uzywalem i nie zamierzam

Pierwsze 2 silniki dotarlem uzywalem metody o ktorej pisal Igor (ale to dlugo zajmuje , potrzeba sporo miejsca do jazdy ,itd )

Od 2005 roku uzywam tej http://www.rcnitrotalk.com/forum/showthread.php?t=48292

Tu macie filmik jak powinien pracowac silnik http://www.jonehrc.com/2006/12/08/rcenginerunin-2/

Dla nie wtajemniczonych Josh Cyrul jest wieloktornym Mistrzem Usa ,wielokrotnym finalista mistrzostw Świata
jezdzi w klasach spalinowych on-road ( 1/8 i 1/10 ) gdzie przeciązenia silnikow i obroty sa duzo wyzsze niz w off -road

Tylko dla siebie i brata tą metodą dotarlem 10 silnikow od 3 portowych off-roadow do 9 portowych on-roadow krecacych 45 tys . I naprawde polecam . Trzeba sie tylko "przelamac " i otworzyc przepustnice na full w nowym silniku Plusy - nie potrzebujesz duzo miejsca (robisz to na starterze albo kawalku drewna aby kola byly w powietrzu), nie potrzebujesz aparatury , nie potrzebujesz termemetru dopiero na torze w koncowej fazie ustawiania silnika , trwa to naprawde szybko
Minusy - Halas , czasami trzeba wymienic korbowod po docieraniu (glownie przez jego slaba jakosc bo dostanie luzow ) W RB i Novarossi nie bylo tego problemu
Moja treningowa C6 zbliza sie do 30 litrow i dalej dziala . Rekordzista jak narazie docierany przezemnie ta
metoda przepracowal 40 litrow i byl to ... SH

Tylko poczekajcie z temperaturami minimum 10 stopni

PostNapisane: Wt mar 26, 2013 11:24 pm 

Możesz opisać wszystko po kolei jak docierasz silnik? Byłbym bardzo wdzięczny.

PostNapisane: Śr mar 27, 2013 1:29 pm 

ta metoda z full gaz od razu to chyba dla bardziej wtajemniczonych? tak mi się wydaje.

Ale wydaje mi się że niektóre silniki dopóki im się nie da full gaz to tłok nie przestanie się blokować w tuleji.
Mój po 0,5L blokował sie jeszcze bardziej niż nowy, teraz ma 1L i zacząłem dawać gaz na full i juz prawie sie nie blokuje mechanicznie.

Silnik taki jak ma blade lepiej docierać ostrożnie, bo jest to najniższa półka, czyli wypalić na podstawce z 4-5baków bez dodawania gazu i pilnować temperature w granicach 70-90st.C, później gaz na 25% przez bak i dalej z górki tak do konca po 25% dodawać co bak. Gaś silnik co 1-2baki lub kiedy temperatura przekroczy 95st.C i tłok opuszczać w dół jak sie zgasi

Ogólnie wydaje mi sie że ważne jest tylko to zeby pozwolić przepracować z 3baki na wolnych obrotach a później z górki.

PostNapisane: Śr kwi 03, 2013 4:12 pm 

Po kolei
Model stawiam na starterze z zalozonymi kolami . Podgrzewam suszarka lub opalarka nigdy nowego silnika nie probuje przekrecic przez gorny punkt
Po uruchomieniu rozgrzewam do okolo 70-80 stopni . I teraz jedna reka ciagne za przepustnice do konca a druga odkrecam glowna srube w gazniku ( po hamerykansku HSN) do tej pory az silnik zgasnie .
Wkrecam srube 1/4 lub tyle ile trzeba aby silnik pracowal na maksymalnie otwartej przepustnicy ,wypalam tak 3 pelne zbiorniki zamykajac przepustnice tylko na czas tankowania . Gasze silnik pozwalam ostygnac po max 30 minutach odpalam znowu wypalam 2 kolejne baki tym sposobem . Silnik pracuje na pelnym przelaniu ( z tlumika wylewa sie duza ilosc paliwa z olejem ) kola nawet nie drgna .
Po wypaleniu w sumie 5 zbiornikow kolejne 3 wypalam otwierajac przepusnice maksymalnie na 2 -3 sekundy i zamykajac na 2 -3 sekundy a co pol zbiornika wkrecam główna srube w gazniku o 1/4 . To daje w sumie 8 zbiornikow paliwa . Gasze silnik , pozawalam ostygnac i kolejne 2 wypalam juz na torze . Generalnie robie tak samo jak z poprzednimi trzema co pol zbiornika wkrecam glowna srube o 1/4 ale jezdze juz normalnie . Po wypaleniu w sumie 10 zbiornikow sprawdzam czy po wyjeciu swiecy tlok jeszcze nie klinuje sie w gormym punkcie ( temperaura silnika to minimum 80 stopni ) Jesli jest ok to nastepny zbiornik przeznaczam na ustawienie silnika na maksymalne osiagi .Generalnie nie zdazylo mi sie zeby jakis mi sie jeszcze po tej ilosci paliwa klinowal ale jesli bedzie taka potrzeba to musisz wypalic jeszcze jeden lub 2 zbiorniki przed pelna regulacja .
Nie przyspieszaj procedury (kiedys tak zrobilem i silnik nie przepracowal 10 litrow ),nie pozwol aby silnik zgasl z powodu braku paliwa .
Jak zauwazyles nie pisze nic o temperaturach bo szczerze mowiac odkilku lat nie uzywam termometru .Nie jest mi on potrzebny widze ,slysze i czuje pod palcem czy silnik jest dobrze ustawiony czy nie ale generalne zasady opisalem w poscie wczesniejszym .

Zawsze przy maksymalnych predkosciach musi byc widoczna smuzka dymu z rury wydechowej -wtedy masz pewnosc ze nawet na maksymalnych obrotach silnik ma zapewniona odpowiednia ilosc paliwa a co za tym idzie i oleju ktory smaruje wszystkie elementy silnika .

To nie jest metoda dla wtajemniczonych .Nie ma znaczenia jaka polka silnika a kilka rtr-owskich silnikow tez sie przewinelo i nie musialem nic wymienac
Jeśli slabej jakości będzie korba to dostanie luzu prędzej czy pozniej (jak zacznie się używać silnika z maksymalna moca -wielu ”fachowców „ zaleca wymiane również korbowodu po dotarciu )
Ja tego nie robie bo korbowody Rb i Novarossi sa dobrej jakosci nigdy żaden mi nie pekl a po 10 litrach i tak je wymieniam ( w silnikach on-road co 5 ).
Ale widziałem i takie po 2 litrach http://imageshack.us/photo/my-images/59 ... 084td.jpg/
silnik niby po dotarciu a ewidentnie dostal obrotow i "otworzyla sie korba " (odrazu powiem ze to Novarossi)
Ta procedura zapewnia silnikowi odpowiednie smarowanie a powolne skrecanie przyzwyczaja go do obrotow i temperatur zachowując duze lepsze smarowanie niż pyrkanie 5 bakow na wolnych obrotach
Oczywiście to jest moja subiektywna ocena i każdy ma prawo dotrzec swój silnik metoda która w jego ocenie jest najlepsza i najbezpieczniejsza .
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 5:16 pm 

w sumie ma sens, full gaz + pełne przelanie, wiec obroty pewnie ma niewielkie a i paliwa pod dostatkiem.

PostNapisane: So kwi 06, 2013 2:12 pm 

Kolego Igor pozwolisz ze sie wtrace bo jak czytam ze filtr nasacza sie olejem rycynowym a smaruje tylko jedna gabke i potem myje to mi wlos na glowie staje deba. Gabke filtra powietrza smaruje sie specjalnym olejem do filtrow jak masz dwie to smarujesz obydwie . Kup dobrej jakosci olej do filtrow Tornado , Power Saving czy jakis inny
Ja uzywam firmy Ultimate Racing ktora ma 2 rodzaje oleju -do filtrow zewnetrznych i wewnetrznych kazdy z nich ma inna gestosc i inne zadanie
Gabki nie czysci sie co miesiac czy dwa gabke sie wymienia jak sie zabrudzi (nie polecam mycia gabek -nigdy nie domyjesz drobinek piasku z gabki a pozniej wciagnie je silnik ) nawet jak zewnetrzna bedzie brudna to wymien obydwie .Zalezy po jakim podlozu jezdzisz gabke mozna zabic w 10 minut a mozna i w 2 godziny

Jeśli mamy gęsty olej do filtrów, posmarowanie obfite obu części powoduje, że po kilku minutach jazdy w pyle silnik zaczyna wzbogacać mieszankę, bo zewnętrzna część filtra się zapycha. Wielu zawodników stosuje gęsty olej na wewnętrzną część filtra, a część zewnętrzną smaruje rzadszym olejem i tylko minimalną ilością. Jeśli chodzi o mycie filtrów - wewnętrzną część ZAWSZE się wyrzuca i wymienia. Zewnętrzną można umyć i użyć kilka razy jak się komuś chce bawić.

Po pierwsze stosuj paliwo dobrej jakosci (te co byly wymienione wczesniej sa ok ale kolejnosc jest bardzo dyskusyjna zalezy od preferencji i zasobnosci portfela dostepnosci
Sprawdz w instrukcji od producenta jaka ilosc oleju powinna byc w paliwie do tego silnika z reguly do silnikow off-road jest to 10 -14 % oleju -Big Bang nie znam nigdy na takim nie jezdzilem ) Niesugeruj sie tym , że jak tani model to i paliwo moze byc tanie .Dobrej jakosci paliwo zapewni Ci lepsze smarowanie czyli dluzsza zywotnosc silnika ,lepsze osiagi i latwiejsza regulacje .
Sa rzeczy na ktorych mozesz oszczedzic ale napewno nie na paliwie

Jeśli to Blade, to moim zdaniem najtańsze paliwo będzie ok. I tak się to rozleci zanim się dobrze silnik dotrze :)
Wiem, bo jeżdżę z gościem, który zrobił ten błąd i kupił ten model. Co trzecie okrążenie coś od niego odpadało...

Przy docieraniu najlepiej zaopatrz sie w szuszarke czy opalarke aby przed odpalaniem pogrzac silnik powoduje to mniejszy stres i mniejsze przeciazenia elementow pracujacych ze soba ( tlok-tuleja ,korbowod ,lozysko glowne ) a jeszcze w pelni nie dopasowanych

Dobry sposób, oszczędza się stresu silnikowi i sobie :)
Metod na docieranie są chyba setki, każdy ma jakiś tam swój sposób, ale generalnie większość jest zgodna, że silnik powinien przy docieraniu mieć temperaturę, powiedzmy te 100 stopni.

Losi 8IGHT-T 2.0 | JQ The RTR | T-rex 450 Sport | T-rex 450 Pro | Blade mCPx | Blade mSR | Blade mCX2

PostNapisane: Pn kwi 08, 2013 8:17 pm 

Witam,
Jestem nowy i chciałbym zaczerpnąć waszej wiedzy na temat docierania silnika spalinowego i nie tylko.
Dlatego proszę was o odpowiedź na moje pytania.
1.Czy filtr powietrza można nasączyć czymś innym niż specjalny olej,
2.Co zrobić jak silnik na biegu jałowym osiąga więcej niż 70 stopni,
3.Jeżeli są dwie pianki od filtru powietrza nasączyć jedną czy dwie,
4.Jakiego najlepiej używać paliwa do docierania (%nitro i firma),
5.Po zakończeniu docierania nie kontrolować temperatury,
6.Ile przy jeździe normalnej powinien nieć stopni silnik.

Z góry dziękuje za odpowiedź :D .

1.Raczej nie,jesli chcesz taniej,to preferuje kupić olej do filtrów motocrossowych,1litr chyba 50zł kosztuje.Zamiast kupywać 20ml za 10zł,masz litr za 50.
2.Wkręcić iglice wysokich obrotów,wtedy temp.sie podniesie.Optymalna temp dla dotartego silnika to 125-135st zależy od silnika.Przy docieraniu tak z 90stopni niech trzyma
3.nasącz tą w środku,tą z zewnątrz możesz tak byle jak nasączyć,ale nie ma takiej konieczności.Są specjalne oleje do zewnętrzengo filtra,ale moim zdaniem nie ma sensu sie w to bawić.
4.Zależy od silnika,% nie mają nic do gadania.Pamiętaj,że po docieraniu musisz jeździć na tym samym paliwie co podczas docierania.Tzn nie musisz ale to dobrze robi dla silnika.
5.Jak to nie,oczywiście że kontrolować.
6.125-135,niektóre nawet 140st,zależy jaki silnik i jaką temperature preferuje producent.Ogólnie silnik powiniem mieć koło 130st.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona