Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 11:04 am

Autor
PostNapisane: Pt lut 22, 2013 4:43 pm 

Witam
Problem mam taki że silnik hpi g3.0, moze nie jest juz pierwszej kompresji, ale problem jest taki ze jak odpali to pracuje dobrze -dopuki nie zgaśnie, kreci nawet wysokie obroty przez chwilę i ma zrywa w modelu, ale jak zgaśnie to nie ma mowy o odpaleniu, ale odkrecam świecę dmuchnę w cylinder -złapie świeżego powietrza, zakrecam swiece i odpala po chwili, wyglada to tak jakby nie zaciagał świeżego powietrza, w tłumiku i zbiorniku zbiera sie dość dużo dymu, da sie ustawić wolne obroty jeszcze -pyrka ale trzeba uwazać i pilnować bo po chwili moga samoczynnie spaść i już gaśnie tyle ze w tym przypadku daje sie odpalić jeszcze.

Świeca OS LC4, paliwo Model Technics Chamion 20% ale mam jeszcze Big Bang 16%(ale na nim nie próbowałem bo nie wiem czy to ma az tak duże znacznie) jak na temperature patrze i go docisne to uzyska to 110-120st i własnie jak zgaśnie przy tej temperaturze to juz problem, dym wychodzi aż przez wlot powietrza w gaźniku.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 22, 2013 6:50 pm 

Stało sie tak nagle ?
Ile silnik ma przepalone za sobą już litrów ?
Wygląda to na koniec jego życia.

PostNapisane: So lut 23, 2013 10:22 am 

kupilem go z autem i koleś twierdził ze przjeździł na nim 1litr, ale to ktoś mu ten silnik zakłądał i nie wiem czy on czasem nie był już używany, łozyska sa idealne i nie czuć zadnego luzu, jak już mi chwilę chodził(110st) to miał naprawdę ładnego zrywa, a po chwili zarzciło autem obruciło go tyłem i zgas.

tak myslę ze jesli on już rzeczwiscie ma tak małą kompresje to moze by zwiekszyć dawkę powietrza i paliwa równocześnie to by go jeszcze utrzymywało? tylko czy zdaje to egzamin?

PostNapisane: Wt lut 26, 2013 8:50 am 

Rozwiązałem to, problemem było paliwo champion20% na bigbang16% działa normalnie, ma mniejszą moc i dławi sie ale to chyba kwestia wyregulowania, a na tym champion20% pracował lepiej dopuki nie zgasł, ale wyczytałem ze to paliwo do silników lotniczych i niby ten silnik ma przepalone tylko 1L tego paliwa a chyba jednak był nowy tylko to paliwo go tak załatwiło ze ma już nie najświeższą kompresje.