Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 7:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sty 16, 2013 6:38 pm 

Gdzieś mi się obiło o oczy, że leo ma nominalnie ok 1600-1700W, a to 2600W to niby moc max.
Nie powiedziałbym, że xerun jest znacząco gorszy, jest po prostu trochę droższy, trochę mniej płynnie chodzi i oryginalne łożyska szybko padają (zawsze można wsadzić ceramiki...)
Moim zdaniem leo trochę bardziej się udał od xeruna i tyle.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 20, 2013 11:31 am 

Wielkie dzięki za masę informacji i odpowiedzi. Ostatecznie wybrałem:

http://www.rcecho.com/XERUN-Competition ... A-ESC.html

z silniczkiem mam mały problem ale pod uwagę biorę:

http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM150.html

lub

http://www.rcecho.com/LEOPARD-RC-Model- ... IM145.html

wybór padnie w ostatniej chwili ;)

PostNapisane: N sty 20, 2013 11:52 am 

Lepiej 4274, bo ten radiator zawsze kilka stopni zdejmie z silnika. A co do kv, to też miałem dylemat i wybrałem "środkowego" :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sty 20, 2013 6:40 pm 

chciałbym dodać na zachwalanie silnika leo, że właśnie nabyłem taki kalibru 4282, i w porównaniu do silnika castle 2200kv jest PRZEPAŚĆ jakościowa. Spodziewałem się troche więcej po zachwalanym leo, kable w bardzo sztywnej izolacji, jakby się miały złamać, między kablami a obudową jest szczelina prosto do środka silnika, ja bym z tak nieszczelnym silnikiem nie wyjechał na piach czy śnieg,w castle wszystko ładnie zabezpieczone klejem,nawet woda się do środka nie dostaje(myślałem, że to standard). Co do samego wirnika to w leo wygląda jak by był ze złomu, castle to arcydzieło przy nim, podobnie z taśmą trzymającą magnesy.
Ludzie, moc silnika i to, że nie pada sam z siebie to nie wszystko :roll:

PostNapisane: N sty 20, 2013 8:47 pm 

Człowieku, czy jest jakiś post w którym coś chwalisz ? A nie tylko krytykujesz ?
W 4074, który mam kable są miękkie, nie ma żadnej dziury do środka. Odwiedziłem dwa razy plaże w Augustowie, a w środku nie znalazłem żadnego piachu, tylko odrobinę kurzu.
A co jest niby ważniejsze moc i bezawaryjność, czy wygląd wirnika ? Taśma wygląda kiepsko, ale spełnia swoje zadanie.
A jeśli ta mamba taka oh i ah, to powiedz gdzie masz swoją ?
Ten leo jest nowy,czy używka ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sty 20, 2013 9:51 pm 

Roni92 napisał(a):
chciałbym dodać na zachwalanie silnika leo, że właśnie nabyłem taki kalibru 4282, i w porównaniu do silnika castle 2200kv jest PRZEPAŚĆ jakościowa. Spodziewałem się troche więcej po zachwalanym leo, kable w bardzo sztywnej izolacji, jakby się miały złamać, między kablami a obudową jest szczelina prosto do środka silnika, ja bym z tak nieszczelnym silnikiem nie wyjechał na piach czy śnieg,w castle wszystko ładnie zabezpieczone klejem,nawet woda się do środka nie dostaje(myślałem, że to standard). Co do samego wirnika to w leo wygląda jak by był ze złomu, castle to arcydzieło przy nim, podobnie z taśmą trzymającą magnesy.
Ludzie, moc silnika i to, że nie pada sam z siebie to nie wszystko :roll:

Cena mamby: 160$
Cena leo: 80$
Różnica?
A przepraszam? To silnik kupuje się po to żeby wyglądał czy żeby wykonywał swoje zadanie w tym wypadku napędzanie modelu? To może zamiast tego leo powinieneś kupić tą super extra mambę, wychuchać, wypucować i ustawić w pedantycznie czystej gablotce?
Szkoda że nie poruszyłeś w tym wątku Twojego ulubionego tematu jakie to e revo jest beznadziejne. Kiedy doradzisz autorowi żeby je sprzedał?

GG: 10157876

PostNapisane: N sty 20, 2013 11:40 pm 

@Roni92
Może trafiłeś na wadliwą sztukę albo kupiłeś podróbkę. Osobiście macałem Leoparda, tylko że nieco większego, bo przystosowanego do napędzania baji. Kable były dosyć miękkie. Dziury żadnej nie widziałem. Oczywiście nie twierdze, że leopard jest najlepszy czy coś. Ale Mamba kosztuje 2x więcej, a raczej nie jest 2x lepsza niż leopard. Jednakże nie sadzę aby jakikolwiek inny silnik niz Mamba 2200kv po jeździe w 30st upale na zawodach przez 8min miała tylko 60st. Jeśli jestem w błędzie, wyprowadźcie mnie z niego :)

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 8:36 pm 

Zapraszam do oglądania leo jak wygląda po 10 jazdach(nie moich):
https://picasaweb.google.com/102173326523478847849/Leo42822000kv?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPOMrIX3xu2kCQ&feat=directlink

Co do różnicy w cenie- właśnie dlatego to pokazuje! Bo z opini na tym forum można pomyśleć, że kupno silnika castle jest bez sensu, skoro leo taki tani, i tak samo dobry.A ja pokazuje, że tak nie jest i co ta różnica w cenie robi :)
A na pyskówki nie mam zwyczaju odpowiadać, więc reszty nie skomentuje.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:18 pm 

Nie wydaje mi się, żeby on był po 10 jazdach...
A co do opinii, to zawsze ten silnik jest proponowany w BUDŻETOWYCH napędach.
Trafiłeś na jakiś zajechany silnik i teraz będziesz pisał jaki to leopard jest kiepski. Nigdzie nie widziałem, żeby ktoś pisał, że leo jest lepszy od castle, po prostu daje tyle samo frajdy i jest połowę tańszy. Jak kogoś stać to kupuje castle, a jak nie to szuka tańszej alternatywy. Silnik też się co jakiś czas czyści, żeby nie dochodziło tak jak w Twoim do przecierania taśmy, bo w końcu się rotor rozleci.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 3:16 pm 

Silnik leo roniego jest kupiony odemnie .Nie jest zajchany -dlaczego tak twierdzisz uzasadnij .lozyska nowki do tego dostal nowe w zapasie jakos nie chcial. Go zwdocc ja niemam z tym problemu wyjechal okolo 10 razy nawet nie mailem okazji go z nim na tor zabrac ani. Przetestowac dobrze poniewaz jezdziw mojej konwersji mta4 na elektryka a ona dlufo stala jak mialem czas to cos przy niej robilem a to regla nie mialem .Troche wyssane z palca te infirmacje ze silnik zajechany .... napisz jak sie w nim kreci wal - bez zebatki ciezko jest nim zakrecic

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 3:26 pm 

Nie rozbieralem go ngdy tak jak roni. Nawet nie wiedzialem ze ten plastik od. Kabli mozna. Zdejmowac zajechany silnik ma. Malo mocy -podlacz go do wattmetera i sprawdz to sie przekonasz ;) jakby co mozesz. Go oddac tylko nie grzeb juz tak przy nim... sprzedawalem bo potrzebowalem kasy ktora juz. Mam. Wiec niema problemu. Ta tasma na rotorze jest kieoskiej jakosci i wyciera sie od piasku a to z ejest mniej szcelny od mamby to prawd. Mialem okazje w teen weekend obejrzex dokladnie mambe i roni ma racje jesli chodzi o jakosc wykonania ale. Moim zdaniem leo 4282 ma wiecej mocy no i jie padaja tak lozyska ;) roniemu padlo lozyskobw silniku mamby ktora tak zachwala przez co spalilo sie wszystko silnik regiel i pakiet. .ja osobiscie nie kupie. Nigdy silnika mamby skoro w tej cenei moge miec 2 silniki leoparda. Albo uzywane combo mambyz nowym silnikiem leo

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 3:40 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Nie wydaje mi się, żeby on był po 10 jazdach...
A co do opinii, to zawsze ten silnik jest proponowany w BUDŻETOWYCH napędach.
Trafiłeś na jakiś zajechany silnik i teraz będziesz pisał jaki to leopard jest kiepski. Nigdzie nie widziałem, żeby ktoś pisał, że leo jest lepszy od castle, po prostu daje tyle samo frajdy i jest połowę tańszy. Jak kogoś stać to kupuje castle, a jak nie to szuka tańszej alternatywy. Silnik też się co jakiś czas czyści, żeby nie dochodziło tak jak w Twoim do przecierania taśmy, bo w końcu się rotor rozleci.

Po czym wnioskujezz ze silnik jest zajechany ? Rotor trzyma tasma :D z tego co mi wadomo to raczej kleje epoxydowe. Trzymaja magnesy na wirniku. Jakos nie wyobrazam sobie zeby to tasma tzrymala magnesy :D tam wystepuje bardzo duza sila odsrodkowa na 6s a co dopiero na 9... Roni zobacz sobie swoj rotor w ktorym wypadly magnesy od kulki -masz zerwana tasme. I co wszystkie magnesy wypadly ? ;)

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 4:55 pm 

Źle się Tobie wydaje, jak taśma się przetrze to klej nie utrzyma magnesu i się rozpadnie. Miałem tak w dwóch silnikach, a to że nie wypadły wszystkie magnesy to oczywiste, że pierwszy puścił i już zaczął blokować.
Wyssane z palca jest zasilanie tego silnika 9s. Ten silnik na 9s rozleci się momentalnie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 5:40 pm 

Ehhh widze ze kazdemu trzeba udawadniac wpisz sobie na youtubie. Leopard 4282. 2000 kv. I zobacczysz filmiki tego silnika na 9s sa montoeane w bagusach do bicia rekordow predkosci i do lodek .wpisz to sie przekonasz i. Wcale sie nie rozlatuja po chwili ;) no niewiem az pojde. Do szkoly sie dowiem z ciekawosci ale.Z tego co pamietam to ta tasma pelni funkcje ochronna a nie mechaniczna .nie ona utrzymuje magnesy na wirniku. One by lataly. Ta tasma wcale nei jest taka mocna. .mialem kiedys silnik graupnera 2370kv ktory nie mial tasmy i jakos nie powyrywalo. Magnesow tak samo. Tam sa. Bardzo mocne kleje epoxydowe zastosowane

Ostatnio edytowano Śr sty 23, 2013 10:17 pm przez torque3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 6:24 pm 

Niestety nie mogę znaleźć żadnego filmiku z takim zasilaniem, a z jakim reglem to działa ? Jak możesz to daj linka.
Taśma pełni funkcję ochronną przed czym ? Oczywiście magnesy są przyklejone, ale taśma wspomaga ten klej.
A co do silnika, to mój nawet po wizytach na plaży nie miał w środku tyle piachu, więc widocznie są trochę inaczej skonstruowane. Napisałem zajechany ze względu na to co ma w środku.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona