Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 12:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sty 19, 2013 9:46 pm 

Witam serdecznie :) Na wstępie chciałem się serdecznie przywitać - mam na imię Piotr, 12 lat, jestem z Kielc i od kilku dni interesuję się samochodami rc.

Model, który poszukuje musi być w skali 1:10 (tak stwierdziłem) i jego cena nie może przekraczać 500 zł. Jestem zielony w tych sprawach, także preferowałbym wersje RTR. Napęd obojętnie, 2wd czy 4wd - nie robi mi różnicy. Zależy mi na dość mocnym silniku szczotkowym :)

Przejdźmy do konkretów w oko wpadł mi Ansmann Macnum RTR, jedynie bez bateri i ładowarki (mogę mieć komplet za 50 zł nowy). Oto link: http://allegro.pl/ansmann-racing-macnum ... 69893.html Co o nim sądzicie? Z czasem planuje co nieco pozmieniać, m.in. amorki.

Skoro pisałem już o baterii to podam też linka do niej: http://allegro.pl/skrzynka-startowa-do- ... 72251.html Myśle, że będzie ok.

Proszę o pomoc w doborze odpowiednie samochodu rc, pozdrawiam, Piotr ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 19, 2013 10:51 pm 
Administrator forum

W tym budżecie to rozsądny wybór. Ta platforma 2WD to prosta i sprawdzona konstrukcja szczotkę nawet mocną wytrzyma. Części zamienne są w kilku sklepach. Na początek przy takim budżecie wybrałeś ok (uwzględniając Twój wiek, to wyjątkowo rozsądnie- gratuluję :) ). Na resztę dodatkowego osprzętu przyjdzie czas później. W mojej ocenie lepsze takie 2WD niż wszystkie strady, relly itp. U nas w okolicy śmiga trochę madratów (bliźniaczy model) i po drobnych modyfikacjach śmigają z powodzeniem na naszych lokalnych zawodach. Z tego co mogę polecić jako dodatkowa rzecz, to potrzebujesz bardzo dobry klucz 2mm imbusowy do serwisowania modelu- nie żałuj na niego, jak odłożysz w przyszłości jakieś 30zł to sobie taki spraw (albo markowy typu Bondhus, Wiha albo modelaerski tupu Titan), tylko 2mm- oszczędzi to nerwów i wydłuży żywotność śrubek, które czasem sprawiają problem w ansmanach (90% śrubek w modelu ma właśnie gniazdo 2mm). Może być nawet ansmann- podobno są spoko http://allegro.pl/klucz-do-kol-hex-2-x- ... 85599.html (ten sam sprzedawca co twojego modelu to na przesyłce zaoszczędzisz).

PostNapisane: So sty 19, 2013 11:22 pm 

Skoro tak mówisz to może zamówię go od razu, jak potem mam mieć obrobione śrubki to wole dołożyć te 30 zł. Przyznam, że rozmyślałem nad stradą, jednak coś mnie podkusiło poszukać czegoś innego. Czyli podsumowując Ansmanna, na początek w zupełności mi wystarczy, tak? A powiedz jeszcze, jak ma się z mocą w porównaniu z hpi e-firestorm brushed? Wielkie dzięki za pomoc, dzięki takim ludziom jak Ty dokonuje dobrych zakupów :wink:

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 1:18 pm 
Administrator forum

Na bank jest lżejszy od Firestorma i bardziej ustawialny, na torze będzie szybszy ale firestorm obstawiam jest bardziej pancerny. W tym budżecie Ansmann będzie ok.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 3:25 pm 

Napisałem PW

Spektrum DX4S

Team: RC-Bazarka

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:51 pm 

Piotrek, kup to auto, napisz pracownikowi, że jesteś z forum rcauto, dostaniesz przesyłkę kurierską gratis i może coś jeszcze uda się dorzucić.

Pozdrawiam
pracownik Delis

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 10:37 pm 

Dzięki za odpowiedzi :)

lysyrybnik: napisałem na allegro, choć troche wątpie w jakąś żniżke, która jakby nie było bardzo by się przydała, zwłaszcza, że musi mi starczyć jeszcze na pakiet i ładowarke :/ Dzięki :wink:

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 8:19 pm 

Dzisiaj zamówiłem tego Ansmanna i jutro będzie u mnie. A dzisiaj przyszedł koledze e-firestorm i przyznam, że jest naprawdę spoko ;) Martwi mnie jedynie ładowarka która w nim jest, ładowanie baterii trwa minimum 6 godzin, żeby naładować baterie do pełna. W pierwszym poście dałem link do zestawu, który zamówiłem.

Ładowarka w tym zestawie to VOLTCRAFT - tyle o niej wiem. Wiecie coś na jej temat?

Później planuję dokupić pakiet PLAZMA 4300 mah i ładowarke GRAUPNER MINILADER 3 z prądem ładowania 600-800 mah. Pojeździ na tym 1 godzinę? Pozdrawiam, Piotr ;)

PostNapisane: Śr sty 23, 2013 9:51 pm 

Pomoże ktoś? Wybaczcie za PPP, ale pilnie potrzebuję pomocy, samochód przyszedł, a baterii - nie ma. Dowiedziałem się, że bateria w tamtej "Skrzynce startowej" to voltcraft 120 ma 11,2v. Ile czasu będzie ładował dołączony pakiet 2000 mah i czy w ogóle się nadaje?

PostNapisane: Śr sty 23, 2013 11:01 pm 

Co do ładowarki to zdecydowanie polecam Turnigy Accuccel 6, jest to spory wydatek (ponad 100zł.) ale zostanie Ci już na zawsze a kupowanie ładowarki jedynie do ni-mh moim zdaniem mija się z celem.

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Śr sty 23, 2013 11:04 pm 

Ładowarka ładuje 120mah w godzinę. Więc dzielisz pojemność przez prąd ładowania.

W tym wypadku akumulator będzie się ładował 16 godzin.

Polecam trochę poczekać i kupic jakąś lepszą ładowarkę i aku.

Ładowarkę polecam tą:
http://allegro.pl/ladowarka-rc-ansmann- ... 90735.html jest 10zł tańsza od graupnera a ma mocniejszy prąd.

Akumulatorów jest bardzo dużo, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Godziny raczej nie pojeździsz na żadnym. Jak pół godziny to będzie dobrze ;)

PostNapisane: Śr sty 23, 2013 11:13 pm 

Nadal nie jest to jednak ładowarka microprocesorowa która zdecydowanie bardziej dba o akumulatory i skraca drastycznie czas potrzebny na ich ładowanie :) decyzja należy oczywiście do samego zainteresowanego :)

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Cz sty 24, 2013 11:45 am 

Dzięki za pomoc. Od razu kupię tą ładowarkę co podal lysyrybnik, może i nie jest mikroprocesorowa, ale jak na początek do pakietu 2000 mah powinna wystarczyć. Czyli w około 2 godziny naładuje cały pakiet, tak? A jakaś mikroprocesorowa, najlepsza z najtańszych >?<

PostNapisane: Cz sty 24, 2013 5:33 pm 

Jutro powinna skrzynka startowa powinna być u mnie. Pakiet jak na razie będę zmuszony zostawić, myśle, że te 2000 mah wystarczy na 20-25 minut jazdy (kolega przejeździł 27 min na plaźmie). Jednak ładowarka przydałaby się lepsza, mój budżet jest dość ograniczony (50-60 zł), więc świetnej, nowej, mikroprocesorówki nie kupię. W oko wpadła mi ładowarka podana przez lysyrybnik, a mianowicie ansmann'owska (rekomendowana). Pakiet 2000 mah naładuje mi w 2 godziny, także w normie.

Jeżeli później chciałbym dokupić jakiś lepszy pakiet, tzn więcej mah (np. http://allegro.pl/akumulator-nimh-7-2-v ... 50469.html) to wydaje mi się, że czas jazdy będzie dwa razy dłuższy, czyli coś koło godziny - dobrze myśle? Proszę o pomoc ;)

PostNapisane: Pn sty 28, 2013 8:08 pm 
Administrator forum

Tak, będzie dłuższy choć godzina to musiał byś się wlec jak żółw. Co do ładowarki- poczekaj, pomęcz się tą 16 godzinną, dozbieraj 50zł i na lato kup taką jak polecił wojek bądx jej klona typu redox- jedna na długo do wszystkich pakietów i będziesz miał spokój.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona