Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Śr paź 24, 2018 2:10 am

Teraz jest Śr paź 24, 2018 2:10 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 12:35 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
Cześć!
Jakiś czas temu kupiłem autko 1:16 Amax Zillionarie, dość szybko zorientowałem się (czytając niektóre wątki na tym forum), że nie będzie ono odpowiadało moim oczekiwaniom i jest trochę chybionym wyborem. Zdążyłem je już sprzedać i zaopatrzyć się w Stradę DC niestety z braku wystarczających funduszy z silnikiem 540. Dodaje, że jestem totalnie zielony w temacie rc. Dowiedziałem się, że w pierwszej kolejności potrzebuje szybkiej ładowarki do pakietów oraz pakietu większej pojemności.W pierwszym wypadku wezmę Imaxa B6 lub Redoxa Beta. Nie wiem która jest lepsza, proszę o poradę. Najważniejszą jednak sprawą jest to czy ładowarka i pakiety to pierwszy konieczny zakup po modelu, czy może ważniejsze są oleje, części itp. Proszę o rzeczową poradę.
Nie znam się na olejach, nie nie wiem jakiej gęstości jakich firm itp. Zależy mi na tym, by jako początkujący popełnić jak najmniej błędów korzystając z pomocy doświadczonych modelarzy. Proszę o pomoc!!!!!!!!!!
Pozdrawiam,
Dawid.


Ostatnio edytowano Wt sty 08, 2013 7:51 pm przez dawidcsmw, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 9:13 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 9:55 pm
Posty: 462
Lokalizacja: Biłgoraj
Zawsze powinno się zaczynać od kupna dobrej ładowarki potem pakietu, a części to w miarę czasu. Jak nie masz dobrego pakietu to i tak nie pojeździsz
Tak poza tym to w modelach typu on-road niema bardzo co się psuć ewentualnie zębatki, no chyba że się jeździ po krawężnikach itp.
Co do ładowarki polecam imax b6. Redox beta nie wiem nie testowałem ale kiedyś znajomemu oprogramowanie padło ale po wymianie na gwarancji działa.
Oleje itp. to sprawa drugorzędna.

_________________
https://plus.google.com/u/0/117512192583286826594/posts Galeria moich modeli (jeszcze nie dokończona)
Sprzedam:HK-GT2, alu hexy,


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 9:42 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
Czy do tej ładowarki potrzeba końcówki tamiyi czy też posiada ją ona w zestawie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 9:48 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5695
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
W niektórych są końcówki tamiya, a w niektórych deans. Jednak tamiya to najgorszy typ konektorów, więc jak najszybciej powinno się je zmienić.

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 10:01 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
Mam rozumieć, że pakiety z końcówką tamiya mogą być ładowane bez używania tej końcówki w ładowarce?
To znaczy jak? Dean od ładowarki, a banany w pakiet? Bo cały czas poszukuję ładowarki z tamką, rozumiem, że niepotrzebnie?
Na razie oczywiście będę ładował standardowe pakiety nimh


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 10:10 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5695
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
Z obu stron (ładowarka i pakiet) musi być wtyk tego samego typu. Ale wtyki tamiya to są najgorsze na rynku, więc najlepiej je zmienić np. na deans lub goldy 4mm.

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 10:25 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
ok, inaczej Jak za pomocą czegoś takiego (dostępnych końcówek)
http://allegro.pl/skyrc-pl-ladowarka-im ... 66549.html
naładować taki pakiet
http://turborc.pl/index.php?products=product&prod_id=43
Czy nie potrzebuje dokupić czegoś takiego?
http://allegro.pl/przewody-t-deans-tami ... 50834.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 10:33 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5695
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
Jeśli nie zmienisz końcówek to musisz mieć tą przejściówkę.

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 10:39 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
Czyli jak kupię np. tę
http://allegro.pl/ladowarka-rc-power-im ... 53190.html
to podłączam i mam wszystko gdzieś? Bo na zdjęciu widoczna jest przejściówka


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 11:13 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 9:55 pm
Posty: 462
Lokalizacja: Biłgoraj
tak.

_________________
https://plus.google.com/u/0/117512192583286826594/posts Galeria moich modeli (jeszcze nie dokończona)
Sprzedam:HK-GT2, alu hexy,


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 1:46 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 30, 2012 6:51 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Ząbki
Ok, ładowarka zamówiona imax B6. Teraz sprawa olei. Jakie do amortyzatorów, dyfrów itd. Może jakieś preparaty dla silnika szczotkowego? Tak w ogóle to kiedy wymieniać oleje, dolewać? Od razu przed rozpoczęciem użytkowania?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 2:56 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 18, 2008 7:22 pm
Posty: 591
Lokalizacja: Zawadzkie
Co do olei to możesz zalać przody 35wt a tyły 25wt. To takie ogólne ustawienie. Dyfry z tyłu potraktowałbym smarem grafitowym żeby się leciutko obracał a przód zblokował - model będzie lepiej się prowadził, zmniejszy się ewentualna nerwowość. Zębatki atak/odbiór mozesz też grafitowym potraktować z tymże w zależności od tego gdzie chcesz nim jeździć. Jeśli po brudnych nawierzchniach to trzeba kontrolować stan tych zębatek. Oleje wymieniasz w amorkach jak jakiś się zapowietrzy.

_________________
e10 Speed Passion SP1
e10 4wd Xray XB4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 3:55 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn lis 29, 2010 5:19 pm
Posty: 367
Michaellus napisał(a):
Dyfry z tyłu potraktowałbym smarem grafitowym żeby się leciutko obracał .



Kurcze Michał, a nie silikonowy? Grafit bardziej pod łożysko oporowe, bezpośrednio w dyfer chyba silikon.

_________________
Maciej Marcinek

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 5:00 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 18, 2008 7:22 pm
Posty: 591
Lokalizacja: Zawadzkie
U jednego młodego z naszej modelarni to sprawdzalismy. Przy uzyciu oleju 1000 taki dyfer chodzil z bardzo duzym oporem, a wszystko bylo robione odpowiednio. Po zmianie na grafit dyferek satelitarny krecil sie leciutko.

_________________
e10 Speed Passion SP1
e10 4wd Xray XB4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn gru 24, 2012 6:40 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn lis 29, 2010 5:19 pm
Posty: 367
To ciekawe. Martwi tylko zużycie, grafitowy bardziej ściera niż silikonowy, ale skoro sprawdza egzamin to najważniejsze.

Ja do satelity lałbym jednak 600 na śliską nawierzchnię.

_________________
Maciej Marcinek

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Teraz jest Śr paź 24, 2018 2:10 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL