Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 10:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 16, 2012 6:29 pm 

6v to nominalna wartość. Nie wiem, jak w nimh, ale w lipo nominalne to 3,7v/cela a max 4,2v/cela.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 16, 2012 6:34 pm 

A jak ta wartość będzie większa na ładowarce? To co? Co to oznacza?
Wartość A podczas ładowania się zmienia co jakiś czas...
Skąd człowiek ma wziąć takie informacje?
Szybko tym moim modelem nie pośmigam:)

Zrobiło się... Teraz Miga D>C 0.2A. Jak to się skończy to skąd mam wiedzieć czy pakiet jest naładowany czy rozładowany? Mogę go podłączyć pod ładowarkę zrobił ładuj i pokaż czy jest naładowany czy nie?

http://www.youtube.com/Dantekasumi

PostNapisane: N wrz 16, 2012 9:34 pm 

pieścisz się z tym pakietem jakby kosztował majątek!!!
bawisz się w jakieś formatowania,cuda na kiju...
nie cackaj się tylko naładuj go prądem 0,6A,wsadź do modelu i weź się za docieranie silnika.

aż się boję pomyśleć co będzie jak zaczniesz docierać silnik...

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: N wrz 16, 2012 10:11 pm 

andro34 napisał(a):
pieścisz się z tym pakietem jakby kosztował majątek!!!
bawisz się w jakieś formatowania,cuda na kiju...
nie cackaj się tylko naładuj go prądem 0,6A,wsadź do modelu i weź się za docieranie silnika.

aż się boję pomyśleć co będzie jak zaczniesz docierać silnik...

Kolego:) Przecież mam prawo się z nim mieścić:)
Kosztował 50zł więc jak coś pójdzie nie tak to możesz mi jego równowartość przelać na konto jeśli dla Ciebie to nic:)
Chyba lepiej najpierw poczytać i popytać niż coś spierniczyć czyż nie?

Formatowanie? Nie słyszałem:)

A pakiet NiMh trzeba formować gdy był nie używany:)

Docieranie będzie przebiegało podobnie:))

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 4:55 pm 

Powiedzcie mi czy auto powinno skręcać Maksymalnie w lewo lub prawo gdy stoi na ziemi? Bo moje nie chce do końca skręcać i tez do końca nie odbija.
Jak Gdy jest w ruchu to skręca ładnie ale gdy stoi to nie:)

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 5:24 pm 

Stockowe serwo jest słabe i w miejscu nie daje rady skręcić do max. Część energii pochłania też serwo saver.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 5:32 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Stockowe serwo jest słabe i w miejscu nie daje rady skręcić do max. Część energii pochłania też serwo saver.

1. A mogli byście polecić jakieś dobre serwo skrętu do tego modelu?:)
Już wcześniej ludzie mi pisali że trzeba z początku wymienić serwo skrętu bo się do niczego nie nadaje. I już widzę o czym była mowa:P

2. I takie pytanko czy serwa powinny hałasować? Czy gdy auto stoi to powinienem słyszeć serwo czy nie? Są to bardzo niewielkie odgłosy....

Auto już poustawiane czyli zbieżność, EPA itd. :)

Mała ciekawostka dla wszystkich Pakietów NiMh się nie formuje! Taką informację uzyskałem od starego modelarza z pewnego forum:)

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 6:43 pm 

danteforum napisał(a):

Ten czarny plastik dziurką który wygląda jak dystans do amora to prawdopodobnie uchwyt do filtra paliwa. Masz na zbiorniku miejsce na ten element.

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 7:22 pm 

Piotr Szerwiński napisał(a):
danteforum napisał(a):

Ten czarny plastik dziurką który wygląda jak dystans do amora to prawdopodobnie uchwyt do filtra paliwa. Masz na zbiorniku miejsce na ten element.

Ale nie mam filtra paliwa z tego co widzę:P A ten trzymak taki z dziurką to jest w nim przewód paliwowy:P

http://www.hpiracing.com/showimage.php? ... 014/wp.jpg

Na stornie HPI tak wygląda filtr powietrza i zauważyłem, że nie mam takiego dzióbka. Poniżej mój filtr.

http://imageshack.us/f/195/img1381hv.jpg/

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 8:07 pm 

danteforum napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):

Już wcześniej ludzie mi pisali że trzeba z początku wymienić serwo skrętu bo się do niczego nie nadaje. I już widzę o czym była mowa:P

2. I takie pytanko czy serwa powinny hałasować? Czy gdy auto stoi to powinienem słyszeć serwo czy nie? Są to bardzo niewielkie odgłosy....

Mała ciekawostka dla wszystkich Pakietów NiMh się nie formuje! Taką informację uzyskałem od starego modelarza z pewnego forum:)

witam! w odpowiedzi na twoje pytania:

1) modele truggy wymagają mocnych serw aby sprawnie duże koła skręcały,minimum 14kg uciagu.pewniakiem w tej sytuacji są najczęściej wybierane savoxy,dobry stosunek jakość-cena :

http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=5743

2)każde serwo trochę hałasuje nawet wtedy gdy nim nie sterujemy,odgłosy które wydaje to tzw. centrowanie się słyszalne jak bzyczenie.natomiast serwa cyfrowe będą wydawać piski.jest to jak najbardziej normalne zjawisko.

w kwestii pakietów NiMh powiedziano i napisano już tyle że nie ma sensu dalej tego tematu wałkować.ile ludzi to tyle opinii.
jedni formatują (lub "formują" jak ty to fachowo określiłeś) inni nie.przyznam szczerze że nie spotkałem się naocznie z przypadkiem że proces ten wpłynął jakoś znacząco na żywotność lub wydajność pakietu.

ja trzymam się dwóch zasad w obsłudze pakietów wszelkiej maści NiMh,NiCd,Li-pol,...(a trochę ich już w swoim dorobku modelarskim używałem i używam)

NOWY PAKIET pierwsze ładowanie robię małym prądem.tak samo delikatnie staram się go rozładować pierwszy raz oczywiście w modelu użytkując go.kolejne cykle to już normalne użytkowanie bez cackania się.

NIGDY nie "wysysam" pakietu do zera.

myślę kolego danteforum że z czasem dojdziesz do tego sam i przestaniesz brać do siebie niektóre dziwne procedury.

pozdrawiam!

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 8:38 pm 

andro34 napisał(a):
danteforum napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):

witam! w odpowiedzi na twoje pytania:

1) modele truggy wymagają mocnych serw aby sprawnie duże koła skręcały,minimum 14kg uciagu.pewniakiem w tej sytuacji są najczęściej wybierane savoxy,dobry stosunek jakość-cena :

http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=5743

2)każde serwo trochę hałasuje nawet wtedy gdy nim nie sterujemy,odgłosy które wydaje to tzw. centrowanie się słyszalne jak bzyczenie.natomiast serwa cyfrowe będą wydawać piski.jest to jak najbardziej normalne zjawisko.

w kwestii pakietów NiMh powiedziano i napisano już tyle że nie ma sensu dalej tego tematu wałkować.ile ludzi to tyle opinii.
jedni formatują (lub "formują" jak ty to fachowo określiłeś) inni nie.przyznam szczerze że nie spotkałem się naocznie z przypadkiem że proces ten wpłynął jakoś znacząco na żywotność lub wydajność pakietu.

ja trzymam się dwóch zasad w obsłudze pakietów wszelkiej maści NiMh,NiCd,Li-pol,...(a trochę ich już w swoim dorobku modelarskim używałem i używam)

NOWY PAKIET pierwsze ładowanie robię małym prądem.tak samo delikatnie staram się go rozładować pierwszy raz oczywiście w modelu użytkując go.kolejne cykle to już normalne użytkowanie bez cackania się.

NIGDY nie "wysysam" pakietu do zera.

myślę kolego danteforum że z czasem dojdziesz do tego sam i przestaniesz brać do siebie niektóre dziwne procedury.

pozdrawiam!

No i w końcu napisał kolega do mnie "normalnie" :)
Dzięki za wszystkie informacje :)

Wiem, że trzeba czasu ale też nie chciałbym czegoś zniszczyć. A zawsze można najpierw przeczytać lub spytać :)

Na takie serwo już zaczynam zbierać i może dokupię jeszcze filtr paliwo bo zauważyłem, że go nie ma a nie byłoby miło gdyby coś nieproszonego wpadło do zbiornika....

A jeszcze takie pytanie:

Zauważyłem, że są spore luzy na przednim zawieszeniu na Hubach. Lekko się ruszają w lewo i w prawo czy tak powinno być? Czy może powinno być to na styk poskręcane (na sztywno)?

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 8:53 pm 

danteforum napisał(a):

No i w końcu napisał kolega do mnie "normalnie" :)
Dzięki za wszystkie informacje :)

Wiem, że trzeba czasu ale też nie chciałbym czegoś zniszczyć. A zawsze można najpierw przeczytać lub spytać :)

Na takie serwo już zaczynam zbierać i może dokupię jeszcze filtr paliwo bo zauważyłem, że go nie ma a nie byłoby miło gdyby coś nieproszonego wpadło do zbiornika....

A jeszcze takie pytanie:

Zauważyłem, że są spore luzy na przednim zawieszeniu na Hubach. Lekko się ruszają w lewo i w prawo czy tak powinno być? Czy może powinno być to na styk poskręcane (na sztywno)?

w większości modeli RTR są luzy na zawieszeniu i to jest normalne.nawet modele zawodnicze też mają i muszą mieć luzy tzw. technologiczne.

model poskręcany "na sztywno" źle się prowadzi i jest bardziej podatny na uszkodzenia.

przed użytkowaniem modelu proponowałbym ci posprawdzać wszystkie śruby od zawieszenia (amorki,wahacze,zwrotnice,itp.) a nawet dla pewności te ważniejsze poskręcać na LOCKTITE.prosty zabieg a dzięki niemu nie pogubisz połowy modelu gdy zaczniesz nim jeździć.

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 9:51 pm 

ok rozumiem :)
Czekam tylko aż będę miał w pełni sprawną nogę (rehabilitacja po złamaniu) i będę mógł wsiąść w auto i pojechać na jakiś parking żeby dotrzeć model :)
Na razie oglądam filmiki jak to robić :)

PostNapisane: Wt paź 02, 2012 9:01 pm 

Z moją nogą już lepiej i mogłem dziś jechać z modelem poza miasto:)
Namęczyłem się niemiłosiernie i nie wiem czemu prawdę mówiąc....

Świeca podgrzana, Paliwo podciągnięte poprzez przytkanie palcem wydechu. Auto nie odpalała przez prawie 2h...
Jak odpaliło to gasło po ok 10s. Wszystko na oryginalnych ustawieniach.

Jutro od nowa zaczynam się bawić:P

Powiedzcie mi kilka rzeczy:

1. Jak kapie paliwo z rury gdy przechyle model to nie oznacza że silnik jest zalany?

2. Jak auto już odpali i gaśnie po 2min to reguluję iglicą niskich obrotów czy tą iglicą która odpowiada za tą przerwę 1mm w gaźniku?

3. Czy świeca powinna być mokra?

:D Już wiem co mieliście na myśli pisząc Nitro w złym tego słowa znaczeniu:P

Mam wzdymy od tego szarpania i chyba kupię rotoStart:P

Jak długo ładujecie grzałkę? Zostawiłem ją na noc podłączoną do oryginalnej ładowarki sieciowej ale szlag ją trafił po tych 2h....

PostNapisane: Wt paź 02, 2012 9:13 pm 

danteforum napisał(a):
Jak długo ładujecie grzałkę? Zostawiłem ją na noc podłączoną do oryginalnej ładowarki sieciowej ale szlag ją trafił po tych 2h....

2h ciagłego odpalania to dla grzałki spore wyzwanie, więc nie ma sie co dziwić, że padła. Kup drugą :)
danteforum napisał(a):
2. Jak auto już odpali i gaśnie po 2min to reguluję iglicą niskich obrotów czy tą iglicą która odpowiada za tą przerwę 1mm w gaźniku?

co robił model przez te dwie minuty, stał na cegle, jeżdził (jak jeżdził, jaka była temperatura)? Jeśli jeżdził, to mógł się za bardzo nagrzac i dlatego zgasnąć.
Źle ustawione obroty raczej wyszłyby szybciej niz po 2 minutach
danteforum napisał(a):
Mam wzdymy od tego szarpania i chyba kupię rotoStart:P

jak już, to starterbox

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona