Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 9:11 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 25, 2012 8:54 pm 

andro34 napisał(a):
na tym własnie polega różnica między podwoziem pro a takim RTR-em.

Nikt nie twierdzi, że e-revo jest tak samo wytrzymałe jak zawodnicze podwozie, bo oczywiście nie jest, ale mówienie, że to zabawka to chyba lekka przesada.
Jeden wahacz przez dwa lata to i tak dobry wynik, bo w zawodniczych podwoziach (zwłaszcza truggy) też pęka jeden na sezon.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 25, 2012 9:21 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Nikt nie twierdzi, że e-revo jest tak samo wytrzymałe jak zawodnicze podwozie, bo oczywiście nie jest, ale mówienie, że to zabawka to chyba lekka przesada.
Jeden wahacz przez dwa lata to i tak dobry wynik, bo w zawodniczych podwoziach (zwłaszcza truggy) też pęka jeden na sezon.

"E-Revo BL to raczej dosyć poważny model z ukierunkowaniem na zabawę,mający dawać jak najwięcej frajdy z jazdy " i tego bym się trzymał

wahacze same z siebie nie pękają,wszystko zależy od stylu jazdy no i oczywiście od jakości modelu.
mam obecnie trzy modele zawodnicze, (patrz podpis) kupiłem je używane ale dbam o nie,serwisuję i dzięki temu czerpię frajdę z jazdy.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Wt wrz 25, 2012 9:48 pm 

andro34 napisał(a):
"E-Revo BL to raczej dosyć poważny model z ukierunkowaniem na zabawę,mający dawać jak najwięcej frajdy z jazdy "

Dokładnie, traxxas robi modele dla zabawy, a nie pod zawody.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt wrz 25, 2012 10:31 pm 

z tym, że może lepiej kupić do zabawy zawodnicze, używane podwozie za tańsze pieniądze, które wytrzyma więcej :?:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: Wt wrz 25, 2012 11:30 pm 

Filip Szczurek napisał(a):
Nie ma co się bać używek-większość jest używana przez zawodników, którzy wiedzą co i jak. Trafiają się nie raz okazje (chodzi mi o modele topowych producentów-asso, xray, losi itp) i nawet jak będziesz musiał w takim modelu coś wymienić to i tak się bardziej opłaca niż kupno castera, traxxasa itp. w którym od razu wypada wymienić kilka rzeczy. Sam niedawno kupiłem w mega okazyjniej cenie używane asso b4 FT i mimo że musiałem pare rzeczy wymienić to i tak się opłacało :D .

Z mojej perspektywy nie ma dużego wyboru jeżeli chodzi o elektryczne truggusy firm o których wspomniałeś na allegro.
Dodatkowo cieżko mi jako laikowi bez znajomości tematu ocenić czy dany model jest mocno zajechany czy jeszcze się nadaje ;]

Pozdrawiam,
y.

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 9:47 am 

Rozumiem Cię kolego, co do tego czy używkę czy nie, moim zdaniem wiecej sie nauczysz na nówce bo masz ją od początku.
Akurat niekoniecznie lepiej kupić zawodniczego tragusa czy bagusa, bo on nie wszędzie nie da sobie rady tak jak E-Revo, on Ci będzie podskakiwał na kamieniach, a E-Revo nie itp. Co prawda w przyszłości będziesz chciał startować w zawodach, ale chyba nie na początku modelarstwa. Ja w modelarstwie jestem już około 4 lata i zaczyna mnie ciągnąć do zawodów.

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 10:50 am 

I przez 4 lata sie nie dowiedziałeś, że zawieszenie mozna regulowac i ustawić pod konkretny teren?

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 11:00 am 

Wiem o tym i korzystam z tej umiejętności, lecz nie chodziło mi o regulację zawieszenia a poprostu mniejszy prześwit i przystosowanie do jazdy po torze, a na torze nie ma dużych kamieni, wybojów itp., ma rownież mniejsze koła. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. I mam pytanie. czemu zawodnicy swoimi tragusami nie jeżdża normalnie po podworku tylko muszą koniecznie na torze? I od razu ci mówię prymek ze ja nie jestem na forum żeby słuchać obelg na mój temat.

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 12:57 pm 

KuBa 98 napisał(a):
mam pytanie. czemu zawodnicy swoimi tragusami nie jeżdża normalnie po podworku tylko muszą koniecznie na torze?

bo ich to bardziej rajcuje?
bo widzą więcej sensu w poprawianiu techniki jazdy, polepszania czasów okrążenia niz robienia kółek na boisku?
KuBa 98 napisał(a):
lecz nie chodziło mi o regulację zawieszenia a poprostu mniejszy prześwit i przystosowanie do jazdy po torze

a czym, że innym jest zmiana prześwitu jak nie regulacją zawieszenia. Uwierz mi, ustawienie sporego prześwitu w tragusie to nie problem. Zależy to tylko od danego modelu i tego, jak bardzo wychylaja się jego wahacze w dół.

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 2:14 pm 

Dziękuje wszystkim za wykazaną cierpliwość ;]

Chciałbym w końcu kupić pancernego truggusa. Bardzo podoba mi się się Mugen MBX-6 ECO
http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=16713
Jednak cena przekroczy budżet ;]

Szukając zawodniczych modeli zainteresował mnie RC8Te:
http://www.rc4max.com/team_associated_- ... ,7132.html

Fajny opis składanie mają łącznie gdzie jaki smar, etc, należy stosować:
http://www.teamassociated.com/pdf/cars_ ... manual.pdf
Obym sobie tylko poradził ze składaniem ;]
Następnie, zapewne nie od razu całość ale jak kasa będzie dodatkowo
XERUN-150A+ 4274
http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=8265
Savox SC-0251MG
http://www.rcwroblik.pl/serwo+savox+sc+ ... 01,i2.html
Mam taką dla swojego himoto SC:
http://www.rcwroblik.pl/aparatura+himot ... 01,i2.html
Wystarczy czy warto dopłacić?
http://www.rcwroblik.pl/aparatura+himot ... 01,i2.html
Pakiety mam 2x2Lipo 5000mAh Turnigy, dokupię 2x3Lipo i mam nadzieje, że będzie "hi-speed tank" ;]

Prośba o informacje i sugestie.
Z góry wielkie dzięki!

ps. Jak kasy zabraknie to zaczne rozglądać się za używanymi podzespołami

Pozdrawiam,
y

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 2:48 pm 

Szkoda kasy na Xeruna 150A w Polsce, lepiej kup go na RCECHO.com

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 3:40 pm 

Właśnie zamówiłem Xeruna z rcecho i wyniosło mnie to z przesyłką niecałe 600zł-BAJKA! Kurs dolca jest teraz całkiem korzystny więc nie czekać i brać. Wg opinii innych rcecho to porządny sklep i nie robią w balona.

Co to podwozi itp to moje zdanie jest takie:
Traxxas E-Revo- jak dla mnie zbyt plastikowy, przekombinowany, ni to tragus, ani monster. 90% osób które kupują reviaka, po krótkim czasie wydają drugie tyle na tuning, bo okazuje się że niektóre podzespoły nie dają rady podczas bardziej ostrej jazdy (wałki, dyfry, skrzynia). To moja ocena i mam nadzieję że do linczu nie dojdzie :P

Najlepszą opcją jest to co pisali inni: zakup używanego podwozia truggy i dokupienie elektroniki. Będziesz miał profi sprzęt już po złożeniu, a nie jak to bywa w przypadku rtr'ów- płacisz dużo, po chwili wymieniasz serwo bo słabe, potem apka bo ma mało funkcji itp.

Jakiej marki to będzie sprzęt? Musi to być model na którego nas stać nie tylko w momencie zakupu ale i eksploatacji. Nie ma nic gorszego jak ktoś kupuje jakiś super model, a potem nie ma na części, czasami trzeba coś ściągnąć z USA, a on nie umie, boi się zakupów z zagranicy....i tak model powoli się sypie, do akcji wkracza sznurek, superglue itp. :D

Ważne żebyś się nie spieszył z zakupem, wszystko dokładnie przemyśl, przeglądaj aukcje, fora itp. Wiele osób kupuje modele pod wpływem emocji i potem żałują i sprzedają za pół ceny

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 4:33 pm 

Mateyos napisał(a):
Co to podwozi itp to moje zdanie jest takie:
Traxxas E-Revo- jak dla mnie zbyt plastikowy, przekombinowany, ni to tragus, ani monster. 90% osób które kupują reviaka, po krótkim czasie wydają drugie tyle na tuning, bo okazuje się że niektóre podzespoły nie dają rady podczas bardziej ostrej jazdy (wałki, dyfry, skrzynia). To moja ocena i mam nadzieję że do linczu nie dojdzie :P

Dwa lata mam e-revo na bezszczotce i NIGDY nie miałem awarii skrzyni, ośki i dyfra. Na tylnym dyfrze są już ślady zużycia, ale spokojnie jeszcze sezon pojeździ.
Co prawda nie skacze nim po 10m, ale użytkuje go dość intensywnie. Mimo, że plastik to jednak jest wytrzymały.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 5:08 pm 

Podpisuje sie pod kolegą z postu wyżej. Ma racje, skrzyni nigdy nie miałem zniszczonej, dyfrow też, a plastik w E-Revo jest fantastic ;)

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 7:56 pm 

Nie porównujcie ceny nowego modelu RTR do ceny używanego podwozia, E-Revo z Mambą kosztuje ok. 700$, minus Mamba ok. 250$ i minus apka 2,4 z telemetrią też jakieś 250$ zostaje za podwozie z karoserią 200$, czy to dużo ???????? Podwozie naprawdę dużo znosi, jedynie do wymiany na początku to koszmarne koła.
Na marginesie, duże E-Revo to bardzo udany model w przeciwieństwie do badziewiastego E-Revo 1/16 VXL.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona