Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 27, 2026 5:02 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 09, 2012 5:11 pm 

Cześć!

Chciał bym zacząć zabawę z modelami. Mój budżet to wspomniane 2200 zł .Chce zacząć jazdę w środowisko off roadowym tj. Jakieś przeprawy błotne , crawling , woda, skoki, przeróżne podjazdy i zjazdy.Moja uwagę zwrócił model Traxxas SUMMIT 4WD RTR 1:10.Spełni moje oczekiwania ? Jeśli nie to czy jakiś model w ogóle im sprosta? Zauważyłem , ze są dwa typy silników szczotkowy i bez szczotkowy który był by dla mnie lepszy?
Co powinienem mieć do modelu zęby zacząć nim jazdę w terenie? I na jak długo starcza pakiet w jeździe off Road?

Z góry Dzięki Daniel

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 09, 2012 5:21 pm 

Summit powinien spełnić Twoje oczekiwania, ewentualnie poza skokami, bo nie wiem jakie, czy z balkonu na czwartym piętrze, czy ze schodów..?
Silniki bezszczotkowe są znacznie lepsze, ale mniej nadają się do przepraw wodno-błotnych.
Jak kupisz RTR to wszystko masz w zestawie.
Co do długości jazdy to zależy od wielu czynników, zaczynając od pojemności pakietu poprzez teren po którym jeździmy. Czas zabawy może wynosić od 10-15min do 1h, a może nawet więcej.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N wrz 09, 2012 5:27 pm 

Chodzi mi o jakieś zbudowane własnoręcznie skocznie . Ładowarka tez się tam znajduje?Jakie baterie najlepiej dokupić do tego modelu?Dużo traci taki pojazd na wartości np po pół roku?Jak głęboko można wjechać do wody Summitem bez żadnych przeróbek?

PostNapisane: N wrz 09, 2012 7:16 pm 

max2_10 napisał(a):
Chodzi mi o jakieś zbudowane własnoręcznie skocznie . Ładowarka tez się tam znajduje?Jakie baterie najlepiej dokupić do tego modelu?Dużo traci taki pojazd na wartości np po pół roku?Jak głęboko można wjechać do wody Summitem bez żadnych przeróbek?

ładowarka się znajduje standardowa ale to tak samo jakby jej nie było :) najlepiej dokupić sobie lepszą.

Czy dużo traci? to zależy od stanu - używki w dobrym stanie chodzą od 1600-1800

ja osobiście wody unikam bo mi szkoda łożysk, ale jak na filmikach pokazują to nawet całe modele zanurzają

PostNapisane: N wrz 09, 2012 7:20 pm 

Ładowarka powinna być, ale jest kiepska i najlepiej dokupić coś lepszego imax b6, accucell 6.
Każdy nowy model traci dużo na wartości, ale to zależy jeszcze od stanu modelu, ale 30% na pewno.
Summitem można jeździć po dnie, pod powierzchnią wody. Na youtube masz filmiki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N wrz 09, 2012 7:55 pm 

za 2200 spokojnie pobawisz się summitem i to na całkiem niezłym poziomie, ale przy tej cenie w gre wchodzi tylko używka.
No i summit został stworzony do jazdy jakiej opisujesz, może poza tymi skokami jak juz Ralf napisał :p

PostNapisane: N wrz 09, 2012 8:57 pm 

Czemu tylko używka? Znalazłem za 2179 zł http://www.rctrax.pl/product/Traxxas-SU ... 110/?id=23 Boję się używany model kupić bo nikt nie kupuje summita zęby stał na półce tylko katuje a mi się rozkraczy a jeszcze się na tym nie znam i będę wkładał pieniądze zamiast cieszyć się jazdą.

PostNapisane: N wrz 09, 2012 9:29 pm 

Faktycznie, mój błąd. Ale takich zestawem rtr to będzie z 12 godzin ładowania i 20 min jazdy, dlatego moim zdaniem lepiej dobrą używke, wtedy starczy Ci na ładowarke chociaż normalną.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 10:32 am 

Taka ładowarka wystarczy czy lepiej dołożyć kilka złotych i mieć coś porządniejszego ? http://rc-electrotown.pl/index.php?prod ... rod_id=106
Jakie pakiety są najlepsze do takiej jazdy off road?

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 10:55 am 

Ładowarka może być.
Pakiety z jak największą pojemnością. Jak nie będziesz jeździł po dnie jeziora to możesz wziąć lipo turnigy 2s 5200mah, a jak zamierzasz jeździć po dnie to lepiej jakieś nimh 8,4V. Oczywiście w obu przypadkach po 2 sztuki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 12:57 pm 

Jak to jest z tym modelem co się najczęściej psuje , ma jakieś wady? Podana prędkość 75 km/h jest w ogóle realna?

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 1:04 pm 

Jest cały plastikowy, użyte plastiki/alu są co najwyżej średniej jakości, mało trwałe przeniesienie napędu, słabe serwa skrętu. Ale zamierzasz jeździć na silniku szczotkowym to te wady w zasadzie nie istnieją i pozostaje tylko mocno zawyżona cena :)
75km/h jest realna, jak wstawisz mocny napęd bezszczotkowy i lipo.
No i z tymi oponami też nie poszalejesz z prędkością.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 3:08 pm 

Ale oni tam na stronce dali jakieś dziwne zdjęcia i dane. Z mojego doświadczenia nie kupuj akumulatorów firmy RMS czy jakoś tak, miałem 2 lub 3 komplety i wszystkie szlak trafił. Jeszcze jedną wadą Summita jak i innych autem Traxxas'a są koła, kiepskiej jakości i szybko nasiąka im gąbka w kole przez co masz bicie. Pamiętaj raz ze jak akumulatory ni-mh bedą miały 60-70 stopni to sie zniszczą.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 3:34 pm 

Jest jeszcze jakiś inny model , który spełniał by moje wymagania?

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 10:48 pm 

KuBa 98 napisał(a):
Ale oni tam na stronce dali jakieś dziwne zdjęcia i dane. Z mojego doświadczenia nie kupuj akumulatorów firmy RMS czy jakoś tak, miałem 2 lub 3 komplety i wszystkie szlak trafił. Jeszcze jedną wadą Summita jak i innych autem Traxxas'a są koła, kiepskiej jakości i szybko nasiąka im gąbka w kole przez co masz bicie. Pamiętaj raz ze jak akumulatory ni-mh bedą miały 60-70 stopni to sie zniszczą.

z tym że opony są kiepskiej jakości to się za bardzo nie zgodzę bo to są typowo do crowlingu/trialu i są miękkie i dobrze się wgryzają ale do szybkiej jazdy absolutnie się nie nadają. a problem z nasiąkaniem można zażegnać zaklejając dziurki na felgach :) co radzę uczynić od razu bo nasiąknięte koło waży z 3x wiecej :wink:
ja osobiście nie jeżdżę po wodzie ani mokrym piasku nic fajnego, no chyba że ktoś lubi mieć cały model uwalony od błota :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona