Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 22, 2012 7:25 am 

Na wstępie pragnę wszystkich powitać, jestem zupełnie zielony w temacie modeli kołowych, mam lekkie doświadczenie w modelach latających ;)

Wczoraj kupiłem Mini Recona, nowe ze sklepu, dokupiłem od razu drugi pakiet ori HPI. Ku mojemu zdziwieniu okazało się w domu, iż w środku miałem fabryczny pakiet ... MAVERICK. Czy ktoś coś kombinował, czy to może tak naprawdę jedna firma i mogło się tak zdarzyć?

A teraz problemy:
Już podczas pierwszej jazdy miałem pewne problemy: pierwsze 15 minut było super, póżniej kolejne 15 minut na ostygnięcie dla silniczka i kilka minut po rozpoczęciu drugiej jazdy zaczeły się dziać cuda. Model chwilami zupełnie głupiał. Po rozpędzeniu go i zatrzymaniu traciło się kontrolę nad serwerm, zaś po ok 1-2sek model wyrywał sam do przodu przez krótką chwilę z pełną mocą. Pomyślałęm, iż jest to słaby pakiet. Dzisiaj na drugim pakiecie (właśnie tym Maverick) takie objawy działy się od pierwszej minuty jazdy + czasami zupełnie się zacinał - robił żabki i jedyny sposób na rozpędzenie modelu to delikatne dodawanie mocy.

Macie Państwo jakieś sugesite? Czy takie usterki kwalifikują się do reklamacji? W chwili obecnej ładuję drugi pakiet (HPI RACING) i sprawdzę jak się model zachowuje na nim.

BTW, po ok 5minutach praktycznie niemożliwej jazdy na pakiecie MAVERICK (ładowany był wcześniej 4h stockową ładowarką) pakiet pokazał 7,4V. Pakiet to 1100 7,2V MAVERICK

HPI Mini Recon 1:18

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 8:03 am 

Witam,

Używam miniRECON-a już kilka miesięcy i złego słowa na ten model nie powiem, spisuje się bezproblemowo.
Sprawdź (wymień) baterie w nadajniku, być może model traci "łączność" z nadajnikiem. Te "objawy", które opisałeś występują właśnie jeśli któreś z zasilań (nadajnik lub odbiornik) pada.
Naładuj pakiet do modelu i wsadź nowe paluszki (akumulatorki) do apki i spróbuj, powinno być ok.

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 8:22 am 

To od razu szybkie drugie pytanie:

Jeżeli ręcznie kręcę jednym z kół z przodu - mechanizm różnicowy działa i drugie koło kręci się w przeciwną stronę.
Jeżeli zaś kręcę jednym z kół z tyłu to mechanizm różnicowy nie działa (drugie tylne koło kręci się identycznie) i co któryś obrót przednie koła się poruszają. Dziwi mnie troszkę, że nie za każdym razem to działa, czyżby jakis kamyk w układzie? Jest to normalne, czy rozbierać i szukać?

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 9:49 am 

W modelu sa dyferencjały kulowe, które regulujesz za pomocą śruby. Po prostu tylny dyfer masz bardzjej skrecony niż przedni i dlatego się tak dzieje. Im bardziej przykręcasz śrubę tym dyferencjal bardziej sie blokuje, aż do uzyskania sztywnej osi.

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 10:42 am 

Hej!,
Co do części - także baterii - to wiele dotychczasowych Maverick'a po prostu zostały przemianowane na HPI. Numery też się pozmieniały, ale generalnie są to te same elementy. Części na kodach Maverick'a praktycznie nie sposób już kupić, a były sporo tańsze od HPI - jak dla mnie jest to po prostu rebranding z wyższymi cenami.

Odnośnie tego "szaleństwa", to chyba miałem u siebie podobny problem, a rozwiązanie okazało się banalne - niedokładne fabryczne połączenie we wtyczce z ESC do odbiornika. Wystarczyło końcówkę rozebrać i polutować. Gniazdko jest tam bardzo ciasne i z reguły ciągnie się za kabelek a nie za wtyczkę, bo inaczej nie da się wyjąć. Sprawdź, poruszaj kabelkiem/końcówką, czy przypadkiem odbiornik nie traci prądu.

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 11:02 am 

Właśnie się chyba temat częściowo wyjaśnił:

Naładowałem baterię HPI - po naładowaniu miała prawie 9V (chyba 8,9V) i na niej śmiga super. Nie ma problemu z rozłączaniem i szaleńswtem modelu.
Jeszcze raz spróbuję naładować baterie MAVERICK i sprawdzić jakie będzie miała napięcie po naładowaniu.

Pozdrawiam
Rafał Bajer

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 12:18 pm 

Lucky Loser napisał(a):
W modelu sa dyferencjały kulowe, które regulujesz za pomocą śruby. Po prostu tylny dyfer masz bardzjej skrecony niż przedni i dlatego się tak dzieje. Im bardziej przykręcasz śrubę tym dyferencjal bardziej sie blokuje, aż do uzyskania sztywnej osi.

A w którym miejscu są te śruby umieszczone? Gdzieś w obudowie dyfra? Jaki setup jest prawidłowy?

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 12:50 pm 

Śruba, która Cie interesuje jest w samym dyferencjale (instrukcja obsługi ładnie to opisuje i pokazuje na obrazkach). Można ten dyfer wyregulować nie rozbierając obudowy dyfra tylko wyciągając półosie napędowe.
Nie ma jednego setup'u, tego właściwego. W zależności od nawierzchni, konfiguracji toru i techniki jazdy ustawiasz go sobie typowo pod siebie.
Wersja RTR ma wg. mnie dobrze wszysto poskręcane i do rekreacyjnej jazdy niczego nie trzeba regulować, ale zrobisz co zechcesz.

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 12:52 pm 

Musisz odpiąć koło i wyjąć dogbona. Regulację masz dłuższym końcu dyfra (po zdjęciu obudowy dyferencjału lepiej widać co mam na mysli), czyli w prawym przodzie i w lewym tyle. Pasuje tam hex, który był w zestawie z narzędziami HPI. Najwygodniej nie zdejmować przeciwległego koła - trzymasz je sztywno, żeby się nie kręciło, a w drugim końcu regulujesz. Teoretycznie dokręcasz na maxa, a potem odkręcasz pół obrotu, żeby było troszeczkę luzu. U mnie na dyfrach z RC18T najlepszy setup to odkręcenie o 1/4.

Poniżej RC18T, ale dyferencjał z HPI to praktycznie to samo:
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfgCMN55CGfzn2dzmFKnRu2JbO9ToAHj68NhWqI-vYV0_-SvY3uQgEDu6Shg

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 5:16 pm 

Narazie zostawię dyfry, ale zauważyłem dzisiaj kolejną nieprawidłowość, mianowicie ciągną praktycznie tylko przednie koła!
Samochód w powietrzu kręci teoretycznie wszystkimi 4 kołami, ale n.p. gdy na asfalcie był piach i lekko przytrzymałem na chwilkę model w miejscu, tylne koła całkowicie stały w miejscu, a przód się kręcił... Wogóle strasznie się stał podsterowny, widać, że tył wogólę nie pcha. Co ciekawe, wczoraj na początku tego problemu nie było. Trochę pośmigałem po piachu i szutrze, trochę po lesie - pakiet się skończył i do domu. Dzisiaj na świeżym od razu problemy.

Podpowiedzcie gdzie szukać problemu - od czego zacząć

POzdrawiam!

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 5:23 pm 

sprawdzić sprawność dyferencjału - kulki wtapiają się w zębatkę. Można zmienić na dyferencjał z AE
sprawdzić zębatkę na wałku - pęka i obraca się na nim. Można wkleić na CA

PostNapisane: Śr sie 22, 2012 7:40 pm 

Rozebrałem tylny dyfer.

Zauwazylem cos takiego:
http://jpghost.pl/1_1345651964/
Wewnatrz rowkow widac jakby wcisniete, zmielone kawalki plastiku...
http://jpghost.pl/2_1345652057/
http://jpghost.pl/3_1345652083/

Druga sprawa, że koronka dyfra obraca się zupełnie luźno, a chyba nie powinna
http://jpghost.pl/4_1345652154/
oraz koronka dyfra nie jest centralnie w osi (najlepiej zobrazuje to ten prosty rysunek)
http://jpghost.pl/5_1345652241/

Wykręciłem zupełnie tę śrubę od regulacji dyfra, lecz samego dyfra na częsci pierwsze rozebrać nie mogę... Nie puszcza, co mnie najbardziej martwi. Wygląda, jakby się stopił i skleił w środku.

Jak dla mnie ewidentnie został "źle" złożony już w fabryce i teraz są z nim jaja (nie wytrzymał nawet 2 pakietu od nowości). Myślicie, że nadaje się to do reklamacji?

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 8:10 am 

Po tych fotkach widać jakby starta była zębatka atakująca dyferencjału, stąd te paprochy na odbiorze.
Co do reklamacji to możesz próbować, ale wiem z doświadczenia, że nikt Ci tego nie uwzględni, chociaż...

Druga sprawa to ten modelik nie nadaje się do zbytniego katowania w różnistym terenie (nie ta skala i cena).
Ja użytkuję miniRECON-a no na swoim torze ziemnym, asfalcie (betonie) i na dywanie - żadnych problemów z przeniesieniem napędu.
Jak chcesz śmigać po "trudniejszych" nawierzchniach to musisz liczyć się z takimi awariami albo zaopatrzyć w dyfer na stalowych zębatkach (odbiór i atak), są takowe do Asso rc18T.

Tak czy siak POWODZENIA!

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 8:19 am 

Najbardziej mnie dziwi fakt, że przedni dyfer jest w idealnym stanie, oraz to, że ten uszkodzony jest nierówny (obracając go w rękach widać, że zębatka jest jakgdyby jajowata - nierówno złożona)

Tak czy inaczej zamawiam dyfer od asso rc18t.

myślicie, że mogę skleić na stałę koronkę tego uszkodzonego dyfra? Co prawda będzie całkowicie zblokowany, ale jeżdzić będę mógł.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 1:37 pm 

A jak wygląda atak w tym dyferencjale? Skoro odbiór tak kiepsko, to atak chyba nie lepiej ...
Może to jakiś pechowy egzemplarz był.

Jak skleisz to pewnie niezły drift wyjdzie z tego autka :lol: Powyjmuj tylko kuleczki itp ze środka zanim skleisz - mogą się przydać jeszcze!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona