olinpus napisał(a):
Pięknie. Zrób jakieś dłuższe videło jak to śmiga. Ten silnik musi go wyrywać z kapci.
Mam pytanko poza tematem.
Kiedy możemy spodziewać się czujników temperatury? I czytałem też wątek o savie(chyba MasterB) i chciałem się zapytać jak wygląda ta przeróbka regli? Jeśli by ten pomysł wszedł w życie to ja się piszę, czy do tego celu nada się zwykłe HK 150A?
w kadym ergulatorze masz 2 plytki(wiekszosc )
1) mniejsza to plytka odpowiadajaca za sterowanie (procesor sterowniki mosfetow etc) - mozg operacji pzetwazania danych z odbionika etc
2) wieksza plytka z malymi czarnymi kwadracikam - jest to koncowka mocy odpowiedzialna za wytrzymalosc pradowa naszego regla - sa 3 sciezki rownolegle do siebie czyli 3 fazy

po 3 mosfety na połówke fazy i to od nich zalezy ile A ma regulator np w hk150a mamy mosfety 30v 75a czyli mnozymy x2 mamy 150a na faze

ja chce z kolega zaprojektowac plytke pcb ,badz wytrawic anizotropowo jak da rade u mnie w szkole .Do wytrawionej plytki przylutowac profesjonalnym sprzetem mosfety 30v 300a dzieki czemu regilator bedzie mial 600a

praktycznie nie do zniszczenia bedzie , byc moze powstanie jeszcze mocniejszy.Niestety ciezko bedzie nam zrobic regulator do wyzszych napiec niz 6s poniewaz musi byc do niego dostepna elektronika sterujaca obslugujaca np 10 badz 12 s przy tak wysokich napieciach ciezko jest dostac eleektronike w malych podzespolach i prosciej byloby przelozyc ja z innego regulatora a takie regulatory sa dosyc drogie.
tutaj macie mozliwosc zrobienia plytkipcbwwarunkach domowychjakby ktos chcial sam sie pobawic
http://www.youtube.com/watch?v=1u__7r-hRjc