Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 12:15 pm

Autor
PostNapisane: Pt lip 20, 2012 6:33 pm 

Witam !
Posiadam model Kyosho Lazer Zx-5 i mam do niego pakiet Team Orion 2200 mah 7.2 v Ni-Mh, i standardową ładowarkę.
Irytuje mnie długość ładowania tego pakietu przez tą ładowarkę (24h)
Mam zamiar kupić ładowarkę, która naładuje mi pakiet w ok. 1h
Proszę o pomoc w wyborze mój budżet to 200 zł, w tej cenie myślałem nad

Charger B6 V8 Balance Charger
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... s_id/36946

Turnigy Accucel-6 Balancer/Ładowarka
http://www.rc-electrotown.pl/index.php? ... rod_id=106

REDOX ALPHA V2 ( do tej nie ma chyba zasilacza)
http://www.rctrax.pl/product/Ladowarka- ... 2/?id=7464

Mam jeszcze pytanie ładowarki tego typu można podłączyć bezpośrednio do gniazdka za pomocą zasilacza, który jest w zestawie ?
Jakim prądem i jak ładować ten pakiet ?

Proszę o pomoc, jestem totalnie zielony :)

Pozdrawiam !

Nikodem Wrosz

Początkujący

Kyosho Lazer Zx-5

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 23, 2012 1:46 am 

Witam!
Jeśli chodzi o ładowarki to widzę że zmieżasz w dobrym kierunku bo ładowarki które przedstawiłeś to dobre niezawodne ładowarki mikroprocesorowe zwłaszcza ta firmy turnigy.
Ja osobiście polecam też ładowarkę IMAXB6 mam dwie takie ładowarki i sprawują się bardzo dobrze ich parametry są bradzo podobne do parametrów ładowarek do których opdałeś linki.
IMAXB6 kosztuje wraz z zasilaczem 170zł a sama łdowarka 120zł i jest to naprwawde solidny sprzęt u mnie pracują intensywnie te ładowarki już ponad 3 lata i nic im nie dolega ładuję nimi pakiety NiMh i LI-PO o obiętościacy od 2500 do 6000Mah.

Dopowiem jeszcze tylko jedą ważną żecz że szybkie ładowanie pakietów nie jest dobre dla ich żywotności dlatego należy to wypośrodkować i najlepiej ładowac akumlatory NIMh prądem 0,5C czyli pakiet 2200mah najlepiej ładować prądem 1.1A maksymalny prąd ładowania jaki pożesz zastosowac do tego pakietu to 2.2A czyli 1C wyższe prądy mogą uszkodzić pakiet.

oto prosty wzór na obliczenie prądu ładowania dla praktycznie każdego pakietu kożystając z danych zawartych w specyfikacji producęta pakietu.

1A= 1000Ma
Max prąd ładowania = obiętość pakietu razy* wspułczynnik ładowania C dla danego pakietu
czyli np. 2200Mah * 1C =2200Ma a =2.2A
czyli np. 2200Mah * 0.5V =1100Ma =1,1A

A tak wygląda obliczenie Max prądu rozładowywania pakietu tak zwana wydolność prądowa pakietu.
Max prąd rozładowywania pakietu = obiętość razy* wspułchunnik rozładowania pakietu C dla danego pakietu.
czuli np 3000Mah * 15C = 45000Ma =45A
czyli np.3000Mah * 20C = 60000Ma = 60A

pozdrawiam.
Mam nadziejęże te inforamcję okażą się pomocne.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania problemy modelarskie i inne sprawy do omówienia chętnie pomogę moje GG to 31218052

PostNapisane: Pn lip 23, 2012 2:06 am 

Oczywiście wszystkie omawiane przez nas ładowarki da się podłącyc do sieci 230V za pomocą zasilacza albo tego dołączone w zestawie z ładowarką o ile producent taki dodaje do zestawu albo za pomocą innego kupionego oddzielnie.
Najwarzniejsze parametry takiego zasilacza to napięcie podawane na wyjściu oraz wydolność prądowa napięcie dla wszystkich tych ładowarek napięcie powinno wynosić od 12V do 15 V A wydolność prądowa nie może byc mniejsza niż maksymalny prąd ładowanie oferowaby przez daną ładowarkę. W przypadku wszystkich omawianych przez nas ładowarek wynosić możę 5A lub więcej.
pozdrawiam
Maciej Hatny

PostNapisane: Pn lip 23, 2012 8:32 pm 

Wszystkie opisywane przez Ciebie ładowarki są u nas na sklepie. Pracowałem na wszystkich i do wszystkich musisz kupić zasilacz 5A lub możesz wykorzystać zasilacz np. od laptopa bo one najczęściej są 5A. Pracowałem na wszystkich trzech ładowarkach i Redox http://www.rctrax.pl/product/Ladowarka-balanser-REDOX-ALPHA-V2/?id=7464 jest moim faworytem.

Po pierwsze super cena, po drugie świetnie pracujące przyciski, brak brzęczącego wentylatora no i programowo maja wszystko co stary Accucel czy B6tka. Dodatkowo Accucele co jakiś czas jadą na reklamacje a Redoxa jeszcze ani jednego nie reklamowaliśmy.

Dodatkowo wszystkie wysyłane przez nas pakiety, zasilacze czy ładowarki są przed wysyłką sprawdzane, żeby nie było lipy po rozpakowaniu paczki :)

PostNapisane: Wt lip 24, 2012 5:41 pm 

Witam !

Dziękuje za odpowiedzi !
Zdecyduje się na ładowarkę REDOX ALPHA V2, myślę że na początek będzie OK :P

Nikodem Wrosz

Początkujący

Kyosho Lazer Zx-5