Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 24, 2026 2:53 pm

Autor
PostNapisane: Pn cze 25, 2012 10:56 am 

Witam.Ma ktos może jakiś pomysł na powiększenie skrętu w losi 8ight-te??Na kołach bez offsetu nie możnabyło wykorzystać maksymalnego skrętu,ponieważ felga ocierała się o turnbuckle.Na felach z offsetem już tego problemu nie ma,jednak czy da się ten skręt bardziej pogłębić?I czy jest jakiś sposób,żeby można było wykorzystać maksymalny skręt na kołach bez offsetu?Myslałem,żeby może dać hex-y z offsetem,co o tym sądzicie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 12:13 pm 

tomasz_rd napisał(a):
dać hex-y z offsetem

Moim zdaniem to jedyne wyjście do kół bez offsetu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 12:23 pm 

Jak dasz hexy z offsetem to Ci się promień skrętu zwiększy, a nie sam skręt, tzn że zamiast 1m będziesz miał np 3m :mrgreen: . poczytaj troche o czyms takim jak ackerman, moze o to ci chodzi.

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 2:05 pm 

Paweł Kozioł napisał(a):
Jak dasz hexy z offsetem to Ci się promień skrętu zwiększy, a nie sam skręt, tzn że zamiast 1m będziesz miał np 3m :mrgreen: . poczytaj troche o czyms takim jak ackerman, moze o to ci chodzi.

Ale gdy koło ociera o drążek to jak odsunie się trochę to będzie mogło bardziej się wychylić co przełoży się na skręt - moim zdaniem...
Albo autor ma za małe koła...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 10:54 pm 

Jeśli jest to wersja 1.0 to musisz mieć felgi z offsetem albo hexy poszerzające + felgi bez offsetu. Tylko w tych dwóch przypadkach zachowasz standardową szerokość modelu. Jeśli chcesz jeździć na standardowych hexach + felgach bez offsetu to musisz się liczyć z tym że końcówka drążka będzie przeszkadzała. Maciek Wróblewski tak jeździł i jakoś nie odnosiłem wrażenia żeby to poprawiało właściwości jezdne. Ten model został zaprojektowany tak a nie inaczej. Jeśli nie masz jakiegoś konkretnego powodu żeby zmniejszyć szerokość to trzymaj się tego co napisałem w pierwszym zdaniu. Jeśli chcesz mieć węższy model to możesz kupić hexy poszerzające o 2mm. Powinno to rozwiązać problem. Tylko po co z tragusa robić buggy...
Jak ja jeździłem tym modelem to kupiłem hexy poszerzające i jeździłem na felgach bez offsetu z prostego powodu. Stwierdziłem że jak mi strzeli do łba pomysł kupna nowego podwozia to nie będę musiał wymienić również wszystkich kół.

Pozdrawiam,
Donat

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 2:10 pm 

Co do zmniejszania szerokości to zależy mi na tym,żeby model był możliwie długi i szeroki.Czy te hexy +2mm naprawde rozwiązą ten problem??Na razie jeżdże na felach grp z offsetem.A losi to wersja 2.0,ale od 1.0 sie zbytnio chyba nie różni.Szkoda tylko że to tak zrobili,chociaż w rc8te są fabryczne hexy z offsetem chyba +6mm,a skręt jest naprawdę imponujący.

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 4:58 pm 

Nie ma takiej możliwości, żeby w 2.0 felgi bez offsetu obcierały drążki bo ten model jest przystosowany takich felg i takie są fabrycznie założone. Wersja 2.0 różni się od 1.0 w kilku miejscach a to, o którym akurat mówimy się do nich zalicza. 2.0 ma dłuższe wahacze (o jakieś 1/2" na stronę) właśnie po to, żeby przy używaniu nowych felg zachować taką szerokość jak wcześniej.

Wybacz, że zadam takie pytanie, ale to nam ułatwi dalszą komunikację :)
Czy jesteś pewien że Twój model to 2.0? Jakiego koloru masz płytę, wieże?

Czemu zależy Ci na zmniejszeniu szerokości podwozia?

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 8:11 pm 

Płyta jest czarna,wieże też.Poza tym buda jest jak w 2.0.
Jak napisałem wcześniej,to właśnie zależy mi na POWIĘKSZENIU SZEROKOŚCI PODWOZIA,a nie pomniejszeniu.

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 8:15 pm 

tomasz_rd napisał(a):
zależy mi na POWIĘKSZENIU SZEROKOŚCI PODWOZIA

a w jakim celu :?:

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 8:18 pm 

TZN.bez przesady,no ale szerokim i długim podwoziem dobrze mi sie jeździ,nie koniecznie szybciej ale zabawniej :lol:

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 9:16 pm 

A może masz felgi z innego modelu które mają mniejszą średnicę wewnętrzną lub są szersze od fabrycznych ?

Możesz pokombinować z końcówkami drążków:
http://www.amainhobbies.com/product_info.php/cPath/1_25_1460_246/products_id/6047/n/Kyosho-68mm-Ball-End-Offset-Type-ST-R-8
oraz z
http://www.amainhobbies.com/product_info.php/cPath/1_25_1460_994/products_id/181342/n/Kyosho-68mm-Hard-Aluminum-Ball-2
Po założeniu tego trzeba prze regulować zbieżność.

Wsadzałem coś takiego do Jammina X2 i z felgami bez offsetu nic nie ocierało. Natomiast w Losiku nie zauważyłem takiego problemu wiec puki co nie testowałem.

Tak na marginesie: poszerzając i wydłużając model skrętu nie poprawisz. Zmienisz co najwyżej właściwości trakcji.
Powtórzę się bo gdzieś już ci to pisałem: model 2.0 T jest na felgach bez offsetu wystarczająco szeroki.
No chyba że lubisz jak model zachowuje się jak szafa trzy drzwiowa na zakrętach - to kombinuj z szerokością.

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 9:38 pm 

a ja mam taka propozycje zrób zdjecia układu skretnego niewiem jak tam jest to rozwiazane ale moge Ci cos pomoc dorabiajac specjalnie uklad skretny na maszynie cnc :) mysle ze da sie to zrobic ja np w casterze mam 2 pionowe belki jak w wiekszosci bagusow o okreslonej grubosci w momencie skretu maxymalnego belka poprzeczna(laczaca 2 belki ) dotyka belki pionowej na zewnatrz i blokuje mozliwosc skretu wystarczy belki pionowe zrobic ciensze i to nieduzo i sporo zwiekszy sie skret