Przeglądam ten wątek już jakiś czas i dochodzę do wniosku że dużo czasu minie zanim
tomasz_rd kupi sobie combo-I TO BARDZO DOBRZE. Pamiętaj, najpierw dużo czytać, dowiadywać się itp. Z wątku dowiedziałem się że już miałeś jakiś model, więc wiesz że bardzo dużo zależy od użytkownika i jego wiedzy. W nitro trzeba wiedzieć że silnik sie reguluje, sprawdza temperature, zalewa po jeździe ARO itp. Silnik ma swoją żywotność, łożyska łapią luzy itp. To normalne i tego się nie ominie.
W elektrykach też jest dużo rzeczy, których należy przestrzegać, trzeba bardziej uważać jak w modelach nitro, ponieważ z reguły pierwszy błąd jest ostatnim i powoduje trwałe uszkodzenie napędu. Może to być odwrotne podłaczenie pakietu, nieustawienie odpowiedniego odcięcia lipo, uszkodzenie mechaniczne regla lub pakietu itp.
Dobrze że pytasz, tyle że twoje pytania mają mało sensu, i nie prowadzą do niczego. I nie licz że każdy będzie Ci na te pytania wylewnie odpowiadał. Takich osób jak Ty są w ciągu roku setki, a forum pare lat funkcjonuje więc z mojej strony mała prośba. Prócz tematu którego założyłeś, przeglądaj inne tematy, dowiesz się wszystkiego, było to wałkowane milion razy. Jesli brakuje Tobie elementarnej wiedzy (nie wiem w jakim wieku jesteś itp) to polecam najpierw książkę od elektryki/elektrotechniki by się dowiedzieć co to Volt, Wat, Amper i jakie są zależności między nimi, potem przeglądać fora fora i jeszcze raz fora. Najpierw szukasz odpowiedzi gdzie się da, a w ostateczności pytasz-inaczej forumowicze Cie znienawidzą i na nic nie odpowiedzą, taka prawda

Też stoję przed wyborem Combo do modelu, co prawda kupię je dopiero we wrześniu ale już szukam, czytam, i się dowiaduję. Oczywiście pytanie 'combo A czy B' zwykle nie ma sensu-jeden ma takie, drugi takie, każdy poleci swoje. Odpowiedzi w stylu, kup gówno bo nic nie wiesz, a potem kupisz lepsze i bedzie ok są bez sensu-lepiej kupić raz a dobrze. Co dobrze nie znaczy Combo za 1500-2000zł. Wszyscy moi znajomi jeżdżą na MMM ponieważ jeden ma to combo i nic się z nim nie dzieje-prawda jest taka że każde combo może służyć wiecznie albo się spalić po godzinie-wszystko zależy od użytkownika i jego wiedzy.
Ja postanowiłem i będe kupował Xeruna. Dlatego ponieważ doświadczone osoby na niego nie narzekają, wręcz polecają. Za 300zł mniej jak MMM i Tekin mamy kompletny zestaw razem z wygodną kartą programującą. Dla człowieka który jeździ po lasach, polach i okazyjnie po torze będzie idealny. Oczywiście zestaw będzie bezsensorowy, doceniam rozwiązania proste i skuteczne. Tylko wymienię łożyska wirnika
bo czytam różne wątki i wiem że jest to problem który należy wyeliminować i mam nadzieję że będe się cieszył tym zestawem jak najdłużej. (nie oszukujmy się, nawet zestaw delikatnie użytkowany może się zepsuć-w końcu to elektronika, która czasami ma kaprysy).
Na koniec jeszcze raz: konkretne pytania, a wypowiedzi forumowiczów uśredniaj bo nie każda będzie wartościowa bo pisać może tutaj każdy

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze