Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:17 pm

Autor
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 10:42 pm 

Cześć.

Kupiłem ostatnio apkę HK310.
Przy pierwszym połączeniu w jakiś dziwny sposób udało mi się zbindować zestaw (Nadajnik + odbiornik HKR3000). Link do zestawu: http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=851

W następnym dniu próbowałem się pobawić ustawieniami. Chociaż orczyk w serwie skrętu był przykręcony w pozycji centralnej to po włączeniu automatycznie przesuwało go maksymalnie w lewo, tak więc wszedłem w opcje sub-trim i sobie to prostowałem, w trakcie prostowania nadajnik stracił łączność z samochodem. Po tym nie mogę już połączyć się z modelem.

Dodam jeszcze, że gdy włączę model z nie zbindowanym odbiornikiem (nadajnik jest wyłączony), oraz przyciskając na chwilę przycisk BIND na odbiorniku (dioda miga na czerwono) po chwili dioda świeci się stale na czerwono, a serwo skrętu skręca max w lewo i trzyma.

Nie mam już pomysłu na to, może ktoś mi coś podpowie. Pisałem do sklepu w którym ją kupiłem ale nic mi nie odpisali. Internet też przeszukałem ale mimo to nie udało mi się zbindować.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 12, 2012 10:22 pm 

a zobacz czy nie masz tego odbiornika zbindowanego na innym modelu (on ma pamięć 10 modeli) w tej aparaturze. Nie wiem czy taka jest zasada, choć ma to sens, ale jak próbowałem zbindować odbiornik, juz zbindowany na modelu powiedzmy 1, na modelu 2 to miałem dokładnie takie same objawy. NA chwilę sie binduje, potem rozłacza. Albo w ogóle nie chce.
Sprawdź to, albo wyresetuj ją do zera i zbinduj / skonfiguruj od zera.

PostNapisane: Cz kwi 12, 2012 11:59 pm 

ziolkowski88 napisał(a):
Cześć.

Kupiłem ostatnio apkę HK310.
Przy pierwszym połączeniu w jakiś dziwny sposób udało mi się zbindować zestaw (Nadajnik + odbiornik HKR3000). Link do zestawu: http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=851

W następnym dniu próbowałem się pobawić ustawieniami. Chociaż orczyk w serwie skrętu był przykręcony w pozycji centralnej to po włączeniu automatycznie przesuwało go maksymalnie w lewo, tak więc wszedłem w opcje sub-trim i sobie to prostowałem, w trakcie prostowania nadajnik stracił łączność z samochodem. Po tym nie mogę już połączyć się z modelem.

Dodam jeszcze, że gdy włączę model z nie zbindowanym odbiornikiem (nadajnik jest wyłączony), oraz przyciskając na chwilę przycisk BIND na odbiorniku (dioda miga na czerwono) po chwili dioda świeci się stale na czerwono, a serwo skrętu skręca max w lewo i trzyma.

Nie mam już pomysłu na to, może ktoś mi coś podpowie. Pisałem do sklepu w którym ją kupiłem ale nic mi nie odpisali. Internet też przeszukałem ale mimo to nie udało mi się zbindować.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

1. Uzyłeś zworki przy bindowaniu?
2. Czy serwo masz sprawne?
3. Serwo może skręcać bo ustawiles fail safe, nadajnik nie jest połącznony z odbiornikiem i failsafe naprzykład skreca ci serwo.
4. Czytałeś instrukcje? Tam napisane i nawet chyba narysowane dla nie umiejących czytać " NIGDY NIE WLĄCZAĆ ODBIORNIKA PRZED APARATURA! ZAWSZE WLACZASZ NAJPIERW NADAJNIK dopiero potem ODBIORNIK.
5. Jest to tani chinczyk za grosze więc spodziewać sie po nim możesz wszystkiego. Nawet awarii przy pierwszym włączeniu:P

Ja osobiscie miałem taki okaz działał dobrze. Co do skręcającego serwa to ostatnio tak mi zrobił cyfrowy hitec za 400zł podlączony do zestawu DX3R (elektronik stwierdził że serwo dostało szoku przy włączeniu i coś tam sie przepaliło po prostu tak o). Wiec radze sprawdzac po kolei serwo/aparatura/odbiornik. Jeśli wyjdzie że to odbiornik szfankuje to takich odbiorników masz w pyte na "allegroszu" są tanie więc zawsze mozna kupić nowy. I pamietaj! Tani chinczyk zawiedzie cie w najmniej spodziewanym momencie i nie bedzie musiał miec ku temu powód. Nie wiem jaki masz model ale jeśli drogi to miej sie zawsze na baczności bo można rozwalic model albo zlamac komuś noge;) Osobiscie troche tych chińczyków miałem nic zlego się nie dzialo z nimi ale wszystkie wczesniej czy pozniej nawaliły same z siebie bez powodu.
Dobra rada, kup sobie najtanszego spektruma czy sanwe czy futabe (nawet uzywke) i zapomnij o takich akcjach ze ci sie coś nie binduje czy zle działa. Wydasz 100zł wiecej ale bedziesz miał gwarancje w sklepie w razie takiej akcji wymienią ci sprzet na nowy i bedzie z głowy. Kto kombinuje ten płaci podwójnie nie wazne czy to serwo czy aparatura czy model czy inny sprzet.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Radio.html

Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2012 12:43 am przez VlodY, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 12:18 am 

tytoos napisał(a):
a zobacz czy nie masz tego odbiornika zbindowanego na innym modelu (on ma pamięć 10 modeli) w tej aparaturze. Nie wiem czy taka jest zasada, choć ma to sens, ale jak próbowałem zbindować odbiornik, juz zbindowany na modelu powiedzmy 1, na modelu 2 to miałem dokładnie takie same objawy. NA chwilę sie binduje, potem rozłacza. Albo w ogóle nie chce.
Sprawdź to, albo wyresetuj ją do zera i zbinduj / skonfiguruj od zera.

Odbiornik ma pamięć na 10 modeli? Hmm to jakaś nowość chyba;) Ja zawsze myślałem że to Nadajniki mają pamieć do odbiorników a nie obrotnie:P

Pozdro :mrgreen:

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 12:29 pm 

VlodY napisał(a):
1. Uzyłeś zworki przy bindowaniu?
Ja osobiscie miałem taki okaz działał dobrze.

ja też mam i tam nie masz zworki ale guzik na odbiorniku. Naciskasz guzik, właczas aparaturę i się binduje.

Co do jakości - pewnie masz rację, jednak ja póki co uzywam od ponad roku i działa bez zarzutu. Moze i ją szlag trafi ale póki co działa.

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 12:31 pm 

VlodY napisał(a):
Odbiornik ma pamięć na 10 modeli? Hmm to jakaś nowość chyba;) Ja zawsze myślałem że to Nadajniki mają pamieć do odbiorników a nie obrotnie:P

Pozdro :mrgreen:

no w tanich chińczykach to wszystko możliwe, nie?
:mrgreen:

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 6:17 pm 

hehe, ale nie pamięć w odbiorniku:P Spoko, mam nadzieje że włąściciel wątku domyśli się wsadzic zworke w gniazdo "B" jak Bind i wszystko mu zacznie działać bo w moich wcześniejszych apkach guzik w odbiorniku złużył do ustawiania failsafe a do bindowania słuzyła zworka.

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 11:10 pm 

Co do bindowania. Teoretycznie powinno się to robić bez zworki. Lecz i ze zworką i bez niej nie dało się tego zrobić.
Serwo to nowy Savox i wątpię, żeby padło. Po konsultacji sprzedający stwierdził, że aparatura jest uszkodzona, tak więc w środę została wysłana do sklepu.

Tutaj przycisk w odbiorniku służy do bindowania..

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.

PostNapisane: Wt kwi 17, 2012 9:40 pm 

Okazało się, że soft w odbiorniku był błędny i dlatego tak się działo.
Dostanę nowy odbiornik. Tyle w temacie, dziękuję za zainteresowanie.