Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 3:38 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 4:50 pm 

andro34 napisał(a):
witam!!
czy ktoś z osób jeżdżących tymi modelami się wypowie...?

chętnie też czegoś się dowiem na ich temat.

Jak nie jak tak ?!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 4:56 pm 

Mariusz nie zapomniałem i zawsze z miłą chęcią pomagam wszystkim , którzy o taka pomoc proszą. Oczywiście pomagam i odzywam się tylko wtedy, gdy moja wiedza teoretyczna lub praktyczna na to pozwala.
Ale drażni mnie sytuacja, kiedy ktoś najpierw robi z siebie niewiadomo jakiego zawodnika i znawce wciskając poczatkującemu ciemnotę, a później czyta Flex i ciemno mu się robi przed oczami.
tomasz_rd napisał(a):
A co do kyosho to średni pomysł-nie mówie,że jest zły,ale są w nim niektóre złe rozwiązania techniczne,które negatywnie wpływają na charakterystykę jezdną modelu,jego wyważenia i zachowania na torze.

tomasz_rd napisał(a):
Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
A możesz podać jakie to rozwiązanie techniczne? NEO jest zbudowane na platformie MP777 i 7,5, a to raczej nie były kiepskie podwozia.
Druga sprawa, to nawet jeśli by tak było, to uważasz, że będzie to przeszkadzać osobie, która kupuje pierwszy model, czy zawodnikowi z kilkusezonowym stażem?
Na to drugie pytanie, proszę nie odpowiadaj.

Dobra ale jak już kupuje to niech kupi co.ś porządnego.Wiadomo,że i tak na początku całego podwozia nie wykorzysta,ale zawsze sie lepiej bedzie jeździć lepszym modelem :) Moja propozycja buggy to hyper 8 lub 8,5

tomasz_rd napisał(a):
Hyper wcale mi nie przypadł do gustu,a inne modele nie są do d***,nawet nie jeźdze hyperem tylko jamminem.

tomasz_rd napisał(a):
A co do modeli to moim zdaniem sprawić sobie sprawdzony model z pełną gamą części i taki,którym jeżdzą zawodnicy i zwykli użytkownicy i są o nim jakieś opinie.

Widać kolega słabo czyta, skoro twierdzi, że o Inferno nie ma opinii, ani dostępności części. Za to poleca model, którego nigdzie nie kupisz, a o części tez trzeba sie postarać.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 5:06 pm 

A widzisz tego wcześniej nie widziałem :shock:

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 5:28 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Co proponujecie i dlaczego??

Pierwszy post nawiązujący do tematu.
Owszem andro34 chce się czegoś dowiedzieć, ale nie chce kupić tragusa.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 5:53 pm 

Mariusz Grubizna napisał(a):
A widzisz tego wcześniej nie widziałem :shock:

No widzisz, a ja widziałem. Do tego wiem co to za koleś, bo kiedyś przeleciał 10cm od mojej głowy przelatując modelem w poprzek toru.
tomasz_rd napisał(a):
Wiem coś o tym bo jeźdze torowo i na zawodach.

Ciekawe na których zawodach nauczył się tak jeździć?
tomasz_rd napisał(a):
nawet nie jeźdze hyperem tylko jamminem.

W sumie to wychodzi na to, zę Jamminem też nie jeżdzi, bo jak przyszło do przyznania się kto skakał prosto z podestu na jeżdżące modele na torze, to zarzekał się, że był tam pierwszy raz z Jamminem (było to jakieś dwa weekendy temu), a do tego modelem jeździł podobno jego wcześniejszy właściciel.
Do tego dopisek „twój model tez nie jest najlepszy, bo oderwał się cały tył”
No i ma racje, tylko, że oderwanie tego tyłu było wynikiem skoku z podestu tragusem kierowanych widocznie przez jakiegoś cymbała i lądowaniem na przejeżdżającym bagusie.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 6:03 pm 

Dorian, słabo trafiłeś :P :
https://picasaweb.google.com/1134221224 ... 2846396850

Miałem okazję jeździć Mugenem (niestety Serpentem nie) i jest to świetny model. O wiele lepszy niż Losi 1.0 którym walczyłem. Do tego stopnia lepszy, że miałem początkowo problem z jazdą Mugenem bo model, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, skręcał i hamował, w przeciwieństwie do mojego :)

Mugen na pewno jest bardzo dobry i przypuszczam, że teoria o łamiących wahaczach jest mocno rozdmuchana i urosła do legendy. Wydaje mi się, że znakomita większość osób nie łamie wahaczy nawet w truggy. W USA łamią ale tam mają trochę inne tory i trochę inne wymagania od sprzętu. Dużo mają też torów na hali z dużymi skoczniami, po których jeżdżą jak jest zimno. My w zasadzie nie jeździmy poniżej 10*C...

Mugen ma jedną dość poważną zaletę. A mianowicie, jeśli faktycznie uda Ci się coś połamać na zawodach, to w zasięgu wzroku najprawdopodobniej będziesz miał kilkanaście osób, do których możesz się zwrócić po pomoc. Z Serpentem, jakby to powiedzieć.... tak nie jest. :)

Strzelam, że ostatnia wypowiedź w tym temacie będzie wyglądała mniej więcej tak: "bierz co Ci się bardziej podoba, i tak będziesz miał model z topowej półki i będziesz klaskał uszami z radości tak się to będzie fajnie prowadziło" :)

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 6:44 pm 

Gdyby w podwoziu chodziło tylko o to, żeby nie łamały się wahacze to wszyscy na świecie jeździliby ST PRO :lol:

Dla mnie sprawa jest prosta. Jeśli znajdujemy informacje, że w Mugenie pękają wahacze, to wiedząc ile wart jest mugen, kupujemy do serwisu 10szt wahaczy.

Jeśli kupujemy Ve8, to idziemy na kompromis, pomiędzy bardzo udanym elektrycznym buggy, a ryzykiem, że kiedyś walcząc o czołowe pozycje, skończymy nasz wyścig w rękach serwisanta zbierającego nasz model z toru trzymającego się tylko na budzie.

Kupując Losi decydujemy się na podobno, za bardzo obciążone przeniesieni napędu z powodu mocnego przesunięcia centralnego dyfra.

Decydując się na Hypera 9E, kupujemy jedno z najlepiej wyważonych podwozi BL, które nie jest konwersja nitro. Musimy jednak być świadomi, że tylne skrzydło nie jest wsparte brace’em i może się to skończyć połamaniem obudowy dyfra. Kortz jeździł, nie narzekał

HB ma dość kruche wieżyczki, zdarza się, że pękają przednie, jak i tylne przy mocnym uderzeniu w tył. Robbers i Hara jeżdżą, nie narzekają.

Wybierając Kyosho niestety prędzej, czy później staniemy przed wyborem – Nowe Riboki, czy nakrętki kół za 90zł. Tebo jeździ, nie narzeka, bo trampki kupują mu rodzice.

Można by tak właściwe pisać o każdej marce

Na koniec rzucę jeszcze cos takiego
http://www.rctech.net/forum/10535285-post132.html

Mądrości, które tu wypisałem nie kieruje do zawodników/forumowiczów którzy to wszystko wiedzą i pewnie ich ten post wynudził, ale może niektórym z 12stoma postami na koncie choć trochę pomoże to w wyborze kolejnego lub pierwszego podwozia.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 6:56 pm 

Ralf2107 napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):
Co proponujecie i dlaczego??

Pierwszy post nawiązujący do tematu.
Owszem andro34 chce się czegoś dowiedzieć, ale nie chce kupić tragusa.

Proszę cię, nie obrażaj mnie bo czytać potrafię wyciągać wnioski też.
Owszem nie napisał że chce kupić ale też nie napisał że nie chce :roll:
I można by tak po drążyć temat na kilka następnych postów tylko czy o to w tym chodzi by nabić sobie trochę postów .. wydaje m i się że nie
Być może zbyt dosadnie zasugerowałem wybór i nie tej osobie która chce kupić. A może ona też nie chce kupić tylko chce się też czegoś dowiedzieć.
Istotą mojej podpowiedzi z zaznaczeniem IMO = in my opinion (tłumacząc luźno - moim zdaniem) był wybór modelu truggy jako dodatek do buggy jednego producenta.
Więc proszę nie czepiać się ***** w celu nabicia postów bo takie uwagi kompletnie nic nie wnoszą do tego tematu.

Wracając do sedna tematu czy ktoś może zdementować wagę 811T podawaną przez producenta czyli jakieś 3600g ? Prawda to czy fałsz ?

Edit: to wygwiadkowane wyżej nie jest słowem powszechnie uważanym za obraźliwe czy wulgarne a jedynie określeniem drobnostek

Ostatnio edytowano Cz kwi 05, 2012 7:32 pm przez Mariusz Grubizna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 7:31 pm 

Wiesz Donat, jakby te wahacze leciały po kilka sztuk na każdych zawodach to bym się martwił, a takie pojedyncze wypadki to nawet bym na to nie zwracał uwagi. Jak to już ktoś tu napisał połamać można wszystko, wystarczą chęci :D

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 7:35 pm 

Mariusz nie zapomniałem i zawsze z miłą chęcią pomagam wszystkim , którzy o taka pomoc proszą. Oczywiście pomagam i odzywam się tylko wtedy, gdy moja wiedza teoretyczna lub praktyczna na to pozwala.
Ale drażni mnie sytuacja, kiedy ktoś najpierw robi z siebie niewiadomo jakiego zawodnika i znawce wciskając poczatkującemu ciemnotę, a później czyta Flex i ciemno mu się robi przed oczami.
tomasz_rd napisał(a):
A co do kyosho to średni pomysł-nie mówie,że jest zły,ale są w nim niektóre złe rozwiązania techniczne,które negatywnie wpływają na charakterystykę jezdną modelu,jego wyważenia i zachowania na torze.

tomasz_rd napisał(a):
A możesz podać jakie to rozwiązanie techniczne? NEO jest zbudowane na platformie MP777 i 7,5, a to raczej nie były kiepskie podwozia.
Druga sprawa, to nawet jeśli by tak było, to uważasz, że będzie to przeszkadzać osobie, która kupuje pierwszy model, czy zawodnikowi z kilkusezonowym stażem?
Na to drugie pytanie, proszę nie odpowiadaj.

Dobra ale jak już kupuje to niech kupi co.ś porządnego.Wiadomo,że i tak na początku całego podwozia nie wykorzysta,ale zawsze sie lepiej bedzie jeździć lepszym modelem :) Moja propozycja buggy to hyper 8 lub 8,5

tomasz_rd napisał(a):
Hyper wcale mi nie przypadł do gustu,a inne modele nie są do d***,nawet nie jeźdze hyperem tylko jamminem.

tomasz_rd napisał(a):
A co do modeli to moim zdaniem sprawić sobie sprawdzony model z pełną gamą części i taki,którym jeżdzą zawodnicy i zwykli użytkownicy i są o nim jakieś opinie.

Widać kolega słabo czyta, skoro twierdzi, że o Inferno nie ma opinii, ani dostępności części. Za to poleca model, którego nigdzie nie kupisz, a o części tez trzeba sie postarać.

Czy ja mówie że do kyosho nie ma części???Poza tym ten temat jest o innych modelach,więc nie mylcie tematów,bo ten temat nie jest od tego,żeby sie nawzajem opierdzielać.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 8:54 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Ale to nie Andro34 pytał o te modele.

zgadza się,ale dobre rady zawsze są w cenie.
ten wątek zrobił się bardzo ciekawy i czytam go z zainteresowaniem.na obecną chwilę samochodami zająłem się rekreacyjnie.jeśli "łyknę" jeszcze trochę wiedzy i będę czuł się na siłach to może uda mi się pojechać w jakichś zawodach.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 7:41 am 

andro34 napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):
Ale to nie Andro34 pytał o te modele.

zgadza się,ale dobre rady zawsze są w cenie.
ten wątek zrobił się bardzo ciekawy i czytam go z zainteresowaniem.na obecną chwilę samochodami zająłem się rekreacyjnie.jeśli "łyknę" jeszcze trochę wiedzy i będę czuł się na siłach to może uda mi się pojechać w jakichś zawodach.

Nie to raczej złe podejście. Jak będziesz miał okazję jedź na zawody i to nie ważne jakiej rangi gdyż:
- po pierwsze jak trafisz na fajną ekipę to na zawodach nauczysz się więcej niż siedząc przed komputerem i czytając forum,
- po drugie tak naprawdę to dopiero na zawodach poczujesz czym jest tak naprawdę modelarstwo kołowe,
Osobiście szczerze polecam :mrgreen:

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 8:30 am 

Ma ktoś mbx6t z tego forum?Bo szczerze mówiąc to wolałbym mugena,bo serpent to takie wypływanie na nieznane wody,ale do serpenta wróblik ma całą gamę części,a narazie na żadnej stronce nie znalazłem cześci do mugena w Polsce,a zza granicy sie troche boje zamawiać.

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 8:46 am 

tomasz_rd napisał(a):
narazie na żadnej stronce nie znalazłem cześci do mugena w Polsce

http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... 522&page=1
tomasz_rd napisał(a):
a zza granicy sie troche boje zamawiać.

czego sie boisz, że kupisz te części taniej?

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 9:19 am 

tomasz_rd napisał(a):
do serpenta wróblik ma całą gamę części,a narazie na żadnej stronce nie znalazłem cześci do mugena w Polsce

To sprawdź jeszcze raz stronę wróblika, może znajdziesz kilka stron z częściami do mugena...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona