Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 8:22 pm

Autor
 Tytuł: rozklad mocy
PostNapisane: Wt mar 06, 2012 2:36 pm 

Witam kiedyś znalazłem filmik jak koleś zmienił proporcje mocy przód tył ale on byl na paskach czy jest możliwość zmiany w stradzie czy jakim kolwiek z napeden na wałek żeby było np 60%tyl a przód 40% jakie sa możliwosci takich zabiegów thx za odpowiedz pozdrowionka

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 3:39 pm 

Nie jestem zbyt doświadczony ale wydaje mi się że efekt ten osiąga się po przez zalewanie dyfrów olejami różnej gęstości tył rzadki olej przód gęstszy.
Jestem ciekawy odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów, ciekawe czy dobrze myślę

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk

Bullet ST, Sidewinder Sv2 + Neu-Castle 4600kv Motor

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 4:08 pm 

Chodzi o to żeby tylne koła obracały się szybciej od przednich? W takim wypadku olej w dyfrach nie ma nic do rzeczy ;) Trzeba się bawić w zmiane zębatek. Nazywa się to coś CS (counter ster) i dzięki niemu model zachowuje się bardziej jak model w skali 1:1, czyli koła nie skręcają się w stronę w którą skręcasz tylko w stronę którą jedziesz ;) Trudniej się w tedy jeździ autem i trzeba sobie powiększyć skręt w modelu bo inaczej ciągle będziesz robił spiny (obracał się dupą do przodu) :P Tu masz forum o rc drifcie http://pdmrc.pl/index.php?act=idx
Co do dyfrów to najlepiej (wg mnie i większości osób (ale nie wszystkich)) jest zablokować tylny dyfer (np. zalewając klejem na gorąco, w razie czego można go łatwo usunąć), a na przód kupić lub zrobić one way'a. Jak nas nie stać na one waya to przód też można zblokować klejem na gorąco ale to już według uznania ten przedni dyfer. Z zablokowanym przednim dyfrem auto będzie w stanie dłuższe, większe łuki robić, a bez niego będzie ciaśniej brać zakręty.

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 5:41 pm 

no nie wiem jak to jest z autem napędzanym wałkiem ale w tamtym modelu koleś miał napęd na paski wiec bylo proste zmiana zębatek z przody i z tyłu i mozna precyzyjniej sobie ustawic proporcje ile na przó a ile na tył a za chiny nie wiem czy i jak to zrobic w modelu z wałkiem i tu jest wałek:P:P

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 6:21 pm 

Ja mam model na wałek (jeszcze sobie nie zrobiłem cs'a bo na razie pracuje nad skrętem, a części nie mam) i wiem, że robi się to tak samo jak z paskowcami, że zmienia się zębatki. Zapytaj na tej stronie co Ci podałem, tam są bardziej obeznani ludzie w drifcie to Ci doradzą ;)

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 8:49 am 

Jeśli chodzi o różne przełożenie pomiędzy osiami, to jest to jedynie możliwe przez zastosowanie różnych zębatek przekazujących moment/moc pomiędzy osiami a silnikiem.
Jeśli chodzi o różne przełożenie pomiędzy kołami przedniej osi a kołami tylnej osi to można to regulować gęstością (dokładniej lepkością) oleju w dyferencjałach...
Co do zblokowania dyferencjału to najlepszym rozwiązaniem jest On-Way, ale można również zalać dyferencjał sylikonem (który również w razie czego jest łatwy do usunięcia)...