Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 7:28 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 06, 2012 4:22 pm 

A takie cofanie silnikiem, a nie za pomocą zmiany biegu nie rozwali skrzyni? Ja mu być może zmienię apkę ale i tak na 3 kanałową więc mógłbym zostawić to serwo od skrzyni.
Nie można hamować silnikiem, że chcesz jakieś mechaniczne hamowanie?
Centralny dyfer jest konieczny? Co on właściwie zmienia prócz tego, że utrudnia stawanie modelu na tylnych kołach?
Gdybyś miał już zdjęcia to podeślij jak wygląda mocowanie silnika, może je od ciebie kupię :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 5:18 pm 

Też rozważam taką konwersję i mogę trochę tu powiedzieć. Po pierwsze moment, w którym wrzucany jest 2 bieg można ustawić. No i w przypadku konwersji tu pojawia się problem-będzie wrzucać 2 bieg niemal natychmiast po ruszeniu (kwestia maksymalnego momentu od samego dołu itd.). Mówiąc w skrócie: jeżdżenie na dwubiegowej szkrzyni nie ma sensu, bo i tak w 90% będzie ciągnąć na dwójce. Trochę poczytałem jak ludzie robili konwersje na RC-monster itp. i tam ten problem rozwiązywali poprzez zablokowanie skrzyni na dwójce. Eliminuje to problem hamowania i wstecznego. (Hamować można wtedy silnikiem, ponieważ wszystko jest "spięte"-nie działa łożysko jednokierunkowe, więc skrzynią można kręcić w obie strony.) Sama skrzynia z metalowymi zębatkami podobno dobrze znosi bicie. A, i żeby całość wyszła poprawnie chyba potrzebny jest zestaw FOC. :wink:
Ewentualnie można zrobić "mechaniczne" hamowanie jak masz w apce mikser. Ale to wymagałoby użycia serwa tylko i wyłącznie do hamowania więc :roll:

Potem poszukam i podstawie link do tych tematów, które wspomniałem.

Btw. mnie też ciekawi wygląd tego mocowania silnika.

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 6:24 pm 

wrzucanie 2 giego biegu to kwestia ustawiensrubki w skrzyni oraz timingu w reglu,mozemy ustawic maly moment i mala moc silnika także bedzie dzialac wporzadku co do hamowania to szczerze powiem ze nie czytalem o tym zbyt wiele , wiem ze mozna zablokowac skrzynie takze bede probować at droga jak nie wyjdzie to centralny dyfer bedzie zamontowany, czemu centralny dyferencja? po piwerwsze prostota konstrukcji, po drugie niezawdnosc ,po trzecie bardzo latwa eksploatacja , wiem ze skrzynia w mta jest mocna ale jest ciezka duza etc zobaczymy jesli wytrzyma to zostanie jesli nie to montuje dyfererncjał .Co to jest FOC?

Do kolegi Sttigg'a centralny dyferencjal nie utrudnia stawiania na tylnie koła , wrezc przeciwnie pomaga w opanowaniu mocy modelu :) gestoscia oleju w dyfrze mozemy bardzo spowolnic jego prace badz w prosty sposob zablokowac .

Dla zaintresowanych znalazlem sporo projektow na zaagranicznych forach :

http://www.rc-monster.com/forum/showthread.php?t=25581

http://www.beatyourtruck.com/forum/show ... enter-Diff

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 6:27 pm 

Czyli w skrzyni biegów są łożyska jednokierunkowe i przez to gdy się zahamuje silnikiem to reszta dalej się kręci? Nie jestem specem od skrzyń biegów więc proszę mnie nie bić :D Łatwo się blokuje skrzynie biegów? Jeśli nie jest ona potrzebna, łatwo byłoby się jej pozbyć i przenieść napęd bez jej pomocy?

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 6:40 pm 

FOC-forward only kit. Takie bajer, który wywala wszystkie zbędne rzeczy związane ze wstecznym ze skrzyni.
Tu do kupienia http://www.rcworld.pl/product-pol-82296338-Zestaw-biegu-do-przodu-mta4-forward-only-kit-mta4-.html
Tak, wrzucanie 2 biegu to kwestia ustawień, tylko po co ci dwa biegi kiedy masz silnik bezszczotkowy? Plus sprzęgło w skrzyni mogłoby dość szybko paść. No i kto chciałby jeździć na małej mocy i momencie :D

Tak jak pisze torque3- centralny dyfer to najleppsza opcja, ale też sporo roboty i w miare duże koszta. (tak nawiasem mówiąc w przypadku dyfra nie masz 2 biegów przecież)

Co do infa na zagranicznych forach: na samym RC-monster są ze trzy takie tematy :idea: W jednym z nich jest właśnie jak zablokować na drugim biegu. (chwilowo nie mam linka)

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 8:42 pm 

a jest jakiś sposób żeby zablokować w skrzyni zębatki ? żebym mógł hamowac silnikiem? bo szczerze mówiąc niemam pojęcia jak rozwiązaćten problem ...:/

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 9:19 pm 

No właśnie zablokowanie skrzyni na dwójce umożliwia hamowanie silnikiem. :arrow:

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 10:53 pm 

dobrze tzn kupujac FOC instalujac go w skrzyni blokuje 2gi bieg tak? i moge hamowac silnikiem ? zgadza sie , chodzi mi o to co mam zrobic zeby zablokowac wszystko w skrzyni zeby hamulec i wsteczny dzialal z silnika

PostNapisane: Wt mar 06, 2012 10:57 pm 

Znaczy samo kupienie FOCa nie zablokuje skrzyni na dwójce, ale pozwoli wywalić wszystkie zbędne moduły związane ze wstecznym(tym zmienianym serwem). Już szukam dokładnie opisu jak to zrobić.

PostNapisane: Śr mar 07, 2012 6:43 pm 

Witam a wiec, w trakcie konwersji trafiłem na ciekawe podwozie brushless caster racing buggy ex 1 ktore zakupiłem , oraz wpadłem myślę ze na ciekawy pomysl , pozwólcie ze przedstawię moja koncepcje - bierzemy płytkę aluminową prostokąt wymiary 5 x10 cm. zaginamy w połowie pod katem prostym na wyginarce do przechylone podstawy mocujemy dyferencjał z takim mocowaniem

http://www.rc-team.pl/caster-racing-loz ... 30203.html

tak aby silnik był na gorze i gotowe - mocowanie dyfra i silnika w jednym :) czekan na podwozie castera zeby przymierzyc czy wszystko pasuje jak tak to bedzie mozliwe bardzo sprytne wykonanie konwersji mta w dosc solidny sposob:)
wszystko zależy od wysokości mocowania dyferencjału ,ale jetem dobrej mysli :)

a i gdyby ktoś wiedział jak zablokować skrzynie od mta to bede wdzieeczny a informacje
Pozdraawiam Grzegorz Gorczewski

PostNapisane: Śr mar 07, 2012 7:13 pm 

Szczerze mówiąc pogubiłem się :D A nie da się skrzyni biegów całkiem wywalić skoro nie jest potrzebna?

PostNapisane: Cz mar 08, 2012 4:04 am 

heh wlasnie doszedlem do takiego wniosku :) ontuje centralny dyferencjał tak bedzie najrozsadniej, najmocniej i najprosciej ,chociaz nigdy nie mialem problemow ze skrzynia od mta .Centralny dyfer jednak jak dla mnie jezelo chodzi o wytrzymalosc wygrywa z kazda skrzynia swoja prostota , dzis w ciagu dnia przyjdzie do mnie caster zrobie przymiarki mocowania i dyfra jak bedzie pasowac zamawiam takie same i montuje w mta :) takze zdjecia niebawem :)

PostNapisane: Cz mar 08, 2012 2:00 pm 

Witam a wiec po kombinacjach ze skrzynia zostaje ona wyrzucona niema to sensu zlecilem zrobienie profesjonalnego mocowania dyferencjalu oraz osiek u osoby ktora zajmuje sie cnc moge miec zrobione mocowanie d sporo taniej takze jak ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt - kompletne mocowanie dyferencjau na zamowienie kolo 60 - 70 zł zalezy kto jak bedzie chcial czy takie samo jak bede mial ja etc
, jezeli ktos sie podlaczy do lancuszka tj mojego zamowienia cena bedzie spadac:) przy 2 sztukach 50 zł szt :) :mrgreen:

szerokosc plytki 5cm wysokosc 9cm grubosc 5mm takze mysle ze wytzyma ponizej przedstawiam rysunek jak bedzie wygladac mocowanie juz w modelu
mozliwe wykonanie innych mocowan :) grubszych jak ktos chce ale mysle ze 5 mm w zupelnosci wystarczy

http://photoupload.pl/?v=KzeDX.jpg

oczywiscie podana cena to cena 2 plytek :)

PostNapisane: Cz mar 08, 2012 3:07 pm 

50zł za mocowanie dyfra centralnego, osiek i silnika? Jak tak to się skuszę :D Tylko wytłumaczcie mi proszę, po co ten centralny dyferencjał? Nie da się obejść bez niego? Bo to zawsze dodatkowe koszta. Jeśli jest konieczny to gdzie taki można kupić, bo szukałem i nie znalazłem?

PostNapisane: Cz mar 08, 2012 5:12 pm 

A w jaki sposob chcesz zrobić przeniesienie napędu , nie uzywajac skrzyni ? , na czym zamontujesz zebatke odbiorcza?
po co utrudniac sobie zycie jezeli mozna skorzystac z technologi opracowanych, bazowanych na latach doswiadczen:)
centralne dyfry sa mało obsługowe i bardzo wytrzymale . no i model nie bedzie uciekal na plecy , nawet waga przemawia za dyfrem , do tego zębatki odbierające te stalowe w dyfrach są z hartowanej stali także nic się z nią nie stanie nawet jak sie odkręci silnik , no chyba ze bardzo się ktoś postara :wink:

płytki będą mocowane od spodu na 2 śruby - nie musza się mocno super mocno trzymać ponieważ moment siły przekazywany jest po płytce.
projekt jest bardzo solidny zapewniam :)

dyfer kupisz praktycznie w większości sklepów modelarskich mam numer telefonu do Modelarza ktory mial na sprzedarz dyfry jeden od niego kupuje:) idzie do mnie , napewno ma jeszcze jeden jak chcesz to pisz na priv podam numer , szukaj na gieldzie czasami można kupic ceny rozne:) ale jak bedziesz kupowal to w gre wchodza raczej lepsze marki , i oczywiście od buggy truggy xray,ofna,cen, caster, hobao ,etc nie polecam carsona himote i innej taniej chińszczyzny , ceny sa rozne od 50 zł do 150 za nowy xraya - do ostrego katowania :) mysle ze dobry dyfer wytrzyma 3kw mocy , a mta do naprawdę dobrej zabawy z moich obserwacji potrzebuje kolo 2 kw i będzie fruwać

a co do ceny to 50 zł jest cena wstepna ale nizenacznie wzrosnie badz spadnie , takjest to mocowanie na jednej pytce silnika i dyfra a na drugiej sam dyfer jak na zalaczonym przezemnie zdjeciu Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona