Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 4:13 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lut 29, 2012 3:25 pm 

Na poczotek chcialbym przywitac wszystkich forumowiczow.

przegladajac youtube napotkalem filmiki z samochodzikami rc. bardzo mi sie to spodobalo i postanowilem zaopatrzyc sie w jakis modelik nie za drogi na poczatek. przestudiowalem troche forum i stronki o rc po czym zabralem sie do szukania modeli.
do gustu przypadly mi najbardziej modele off-road poniewaz mozna nimi jezdzic w roznym terenie. nie zamierzam jezdzic w zadnych zawodach potrzebyje autka w ktorym bede mogl troszke pogrzebac a w wolnym czasie poszalec w parku lub na plazy.
znalazlem kilka modeli na ebayu i prosilbym o wasze opinie.
mi najbardzie podoba sie xstr pro szybki i fajnie wyglada. ale nie mam pojecia jak jest z czesciami itp. a moze poradzicie mi cos calkiem innego. moj budrzet to 140 funtow. prosze o porady.

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-1-10-SCAL ... 3cc2873b16
http://www.ebay.co.uk/itm/Speed-Passion ... 3a6e16eb8c
http://www.ebay.co.uk/itm/RC-Radio-Cont ... 415f79eb5d
http://www.ebay.co.uk/itm/Losi-Brushles ... 3a71245b56
http://www.ebay.co.uk/itm/Radio-Control ... 416296be5e

znalazlem tez kilka uzywanych myslicie ze to bedzie lepszy wybor??
http://www.ebay.co.uk/itm/WIND-HOBBY-XS ... 1c23f3c13d
http://www.ebay.co.uk/itm/LOSI-Micro-De ... 19cda57902
http://www.ebay.co.uk/itm/HSP-Troian-Br ... 2ebbdb62e6

z gory dziekuje za wasze opinie

(i jeszcze takie pytanko z innej beczki bo nigdy nie mialem doczynienia z takimi modelami mam 25 lat i czy w tym wieku tez mozna miec dobra frajde z tego czy raczej nadaje sie to dla mlodszych uzytkownikow. zona sie ze mnie smieje ze jestem male dziecko bo chce sobie kupic sterowany samochodzik.)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 3:44 pm 

Osobiście szukałbym czegoś w skali 1:10, bo im większy model tym lepiej się prowadzi i ma większe możliwości. Co do HSP to części jest dużo, ale są one średniej jakości, na początek wystarczy, sam miałem, ale z mocnym napędem dość szybko się sypie przeniesienie napędu.
Co do frajdy to na firmowych podzespołach można ją czerpać wiadrami :) Nie chodzi tyle o parametry, bo chińczyki mają podobne do firmowych, ale o bezawaryjność.
Co do modelu to od razu trzeba się wyposażyć w ładowarkę najtańsze i dość dobre to imax b6, accucell6.
Przy wyborze patrz też na radio, bo lepiej mieć 2,4GHz.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 4:02 pm 

Pokaż żonie kilka filmików :) a tak poza tym to dolicz jeszcze ładowarkę procesorową(np:imax b6), ewentualnie jakiś pakiet (turnigy 5.0), konektorki (w razie czego). Co do kupna używki, to zależy jaki miała żywot, ale czasem opłaca się kupić model albo podwozie np: od zawodnika.
Z mojego małego doświadczenia mogę powiedzieć tyle tylko że jak kupowałem XSTR (szczotkę) nie słuchałem porad kolegów i popełniłem błąd, moje XSTR stało więcej na półce niż jeździło z powodu elektroniki i mojego bladego pojęcia, w końcu je sprzedałem i jak pomyśle że za te wsadzone pieniądze bym miał coś lepszego to do dziś pluję sobie w lustro.
Używane nie zawsze musi być gorsze, czasem warto poczekać i skompletować coś fajnego osobno(podwozie,elektronika,aparatura,ładowarka).
Wszystko znajdziesz w odpowiednich działach "jak zacząć" , "co wybrać" .
Pozdrawiam.

Tamiya DB01 / FLUX MOTIV / CC 4600kv Motor / Turnigy 5000mAh 2S/20C
TA B44 - czeka na remont.

https://picasaweb.google.com/1045638164 ... 6420718514

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 5:08 pm 

ladwarke i pakiecik kupie sobie zaraz po zakupie modelu dziekuje za podpowiedz . bo model ma byc od zony na urodziny :D . jaka jest roznica w czasie jazdy pomiedzy orginalnym pakietem a turnigy 5.0??
z tego co piszecie to xstr pro z tych co wybralem bedzie najlepszy wiec juz jestem prawie pewien.
moze dacie mi jakies wasze propozycje?? jest cos lepszego w tej cenie niz xstr pro?
dziekuje za szybka odpowiedz na poprzedniego posta

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 5:20 pm 

Standardowy jest chyba 1800, więc na 5000 będziesz miał dwa razy dłuższą zabawę.
Jeśli chodzi o nowe to nic w tej cenie nie dostaniesz, ale warto poszukać czegoś używanego lepszej firmy (ale jak to ma być na urodziny to znając płeć przeciwną nie kupi nic używanego :)). U mnie głównie padały półośki, wałek napędowy i zwrotnice, ale to są stosunkowo tanie części.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 6:21 pm 

Ja jeszcze tylko zwrócę uwagę, że Gilek napisał, że chciałby jeździć po plaży, a o ile mi wiadomo XSTR nie ma osłonki na zębatki :? Bez tego co ok 1 jazdę po plaży będziesz musiał kupować nowe zębatki :P

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 6:29 pm 

Sttigg napisał(a):
Ja jeszcze tylko zwrócę uwagę, że Gilek napisał, że chciałby jeździć po plaży, a o ile mi wiadomo XSTR nie ma osłonki na zębatki :? Bez tego co ok 1 jazdę po plaży będziesz musiał kupować nowe zębatki :P

XSTR ma osłonę na zębatki, aczkolwiek nie jest ona tak szczelna więc piach będzie się tam dostawał. Rozwiązaniem może być kupno stalowego ataku i odbioru.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 6:33 pm 

Ja kiedyś miałem buggyego bez osłonki i po kilku jazdach zębatki zniknęły, zarówno plastikowa jak i metalowa :/ Ale da się do tego na pewno zrobić uszczelnienie ;) Jak ja dałem radę zrobić całą osłonkę na zębatki i to do tego szczelnie to każdy da ;) Wystarczy trochę gąbki jakiejś do uszczelnienia osłonki w XSTRze tak sądzę :P

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 7:08 pm 

Rafal2107 napisal ze lepiej miec radio 2.4ghz a nie moge znalezc tego modelu z 2.4ghz. znalazlem tylko modele sztotkowe.
viewtopic.php?f=34&t=59359
w tym watku znalazlem ze aparature mozna zmienic ale tylko w modelach co maja wymienne moduly. czy xstr pro ma wymienny modul??
i moze ktos napisac jaka jest roznica miedzy 27mhz a 2.4ghz czy chodzi o zasieg radia?

widze ze z tego co piszecie plaza nie jest dobrym miejscem dla rc wiec moze sobie odpuszcze :P

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 7:18 pm 

Plaża jest dobrym miejscem dla modelu ale trzeba ten model przystosować do plaży ;) Na pewno dasz rade z osłonką na zębatkę,bo jak ja dałem rade to ty też dasz :P W apce na 2.4ghz są szanse na zakłócenia takie jak szansa wygrania w totolotka :D Przez co zasięg też jest większy. Nie wiem tylko o co chodzi z tymi modułami więc w tej kwestii ktoś inny musi Ci pomóc :P

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 8:43 pm 

Tam nie chodzi o zmianę apki tylko o przerobienie z 27MHz na 2,4 GHz więc Ciebie nie dotyczy. Można bez problemu zamienić apkę tylko to kolejne koszty, więc lepiej szukać z taką w zestawie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 8:46 pm 

W zaawansowanych aparaturach można wymieniać modul nadawczy. W Twoim wypadku musisz wymienić cała aparaturę na 2.4GHz.

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 8:57 pm 

znalazlem model 20 funtow drozszy +koszt wysylki z radiem 2.4 i mocniejsza bateria. mozecie zerknac na to, czy bardziej sie oplaca??

http://www.rchobbyestore.co.uk/rc-buggi ... -buggy-p18

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 9:05 pm 

Tak, ten lepszy, ma też osłonkę na zębatki. Ale na baterie nie patrz, bo ona jest kiepska i od razu kup lipola z ładowarką, poczytaj też o lipo żeby wiedzieć jak użytkować, bo potrafią nabroić ;)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz mar 01, 2012 6:03 pm 

Jazda po plazy to hardcore. Zebatki padaja polosie padaja, silnik sie przegrzewa i wszystko rdzewieje. Znam lepsze sposoby tracenia kasy.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona