Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 21, 2026 9:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sty 25, 2012 11:55 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Poza tym po napisaniu czegoś takiego, policja nie będzie potrzebować ACTA, żeby Cie odwiedzic

Polskie prawo mówi o tym że własne zasoby możesz mieć, jeśli ich nie udostępniasz i nie czerpiesz z tego
korzyści majątkowych nie jesteś przestępcą. Nie wiem jak to będzie jutro jak podpiszą ale dziś jest tak jak
napisałem.

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:04 am 

Czyli jak pójdę jutro do muzeum, zabiorę obraz z wystawy i będę go trzymał u siebie na ścianie, nie będę go nikomu wypożyczał, pokazywał to nie będę przestępcą a mój czyn nie będzie kradzieżą!?

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:12 am 

Grzegorz Kopertowski napisał(a):
Czyli jak pójdę jutro do muzeum, zabiorę obraz z wystawy i będę go trzymał u siebie na ścianie, nie będę go nikomu wypożyczał, pokazywał to nie będę przestępcą a mój czyn nie będzie kradzieżą!?

Nie wiedziałem że z ciebie taki dowcipas jest :wink: Obraz najczęściej jest własnością danego muzeum które
panuje nad tym aby nikt go stamtąd nie wynosił. Po pierwsze nie zdejmiesz obrazu ze ściany w muzeum ponieważ wymaga to pewnych umiejętności i środków, po drugie złamiesz prawo. Nie popadajmy w skrajności. Portale zajmujące się plikami torrent udostępniają je najczęściej za friko (są wyjątki oczywiście) więc dalej nie rozumiem o jakich przestępstwach koledzy tu mowa ? Wiadomo martwić się mają czym właściciele serwerów na których
takie portale się znajdują.

Ostatnio edytowano Cz sty 26, 2012 12:18 am przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:13 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Polskie prawo mówi o tym że własne zasoby możesz mieć, jeśli ich nie udostępniasz i nie czerpiesz z tego
korzyści majątkowych nie jesteś przestępcą.

Ciekawa teoria. Nawet nie chce mi sie tłumaczyć, jak bardzo jesteś w błędzie. Ale jak myślisz, że "jesteś bez grzechu" ściągając torrenta, którego ktoś nielegalnie udostępnił, albo nagrywając płyty na NERO z dołączonym serialem w pliku tekstowym, to gratuluje.
Zapamiętaj tą regułkę, która przytoczyłeś, policji na pewno się spodoba.

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:32 am 

Zapamiętaj tą regułkę, która przytoczyłeś, policji na pewno się spodoba.

tee policjant daj już spokój. Jeszcze kilka postów temu napisałeś:
"Nie uważasz, że płacąc za dostęp do Internetu płacisz tak naprawdę, za możliwość pozyskiwania wiedzy w każdej dziedzinie, w sposób jaki jeszcze pare late temu był niemożliwy. "

wiedza to również film, muzyka, Wilkipedia.pl , bez ograniczeń w MB nie uważasz?

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:49 am 

Koszt wyprodukowania filmu pochłania często wiele milionów zł, które później są odzyskiwane poprzez sprzedaż biletów, płyt dvd z filmem, płyt z soundtrackiem, gadżetów filmowych itd. Ściągając film z internetu nawet grosz nie trafia do producenta. Chociaż trzeba przyznać, że producent filmu "V for Vendetta" trochę pewnie się dorobił w związku ze sprzedażą masek, kojarzonych z Anonymous.

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 1:21 am 

Ale sie chłopaki rozgadali;) Spać dziś nie idziecie :mrgreen:

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 2:20 am 

Na koniec dnia coś na wesoło.
przychodzi student do spowiedzi i mówi prosze księdza ściągałem, filmy i mp3 z internetu, a ksiądz mówi: za pokutę - wypal mi je na płytce.
a potem: błogosławieni przez Microsoft ci którzy po przeprowadzeniu pełnej aktywacji systemu sami zgłoszą się o dobrowolne poddanie karze :wink:

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 4:45 am 

Grzegorz, wiadomo że ogólnie piractwo jest złe. Ale co będzie musiał zrobić student, jeśli jego projekty opierają się na programach, których licencję często wynoszą liczby trzycyfrowe. Niejednokrotnie również na laboratoriach należy korzystać z takich programów. A na zajęciach były przypadki sporadyczne, kiedy ludzie kończyli całe zadanie podczas laboratoriów...
Moja praca magisterska będzie wykonana na jednym z takich programów. Mam nadzieję...

Również to dotyczy książek. Aby coś się nauczyć i zrozumieć często korzystam z kilku książek równolegle, które kosztują bardzo dużo...

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 10:44 am 

Dlatego też inaczej traktowane są osoby, które działają na ”piratach” dla własnych potrzeb, a inaczej osoby, firmy i instytucje, które na tym zarabiają.
Łukasz Kaczmarczyk napisał(a):
Ale co będzie musiał zrobić student, jeśli jego projekty opierają się na programach, których licencję często wynoszą liczby trzycyfrowe.

a no nic prostszego. On, jak i każda inna osoba najpierw wyda pieniądze na program, a dopiero później wyda pieniądze na hobby, które kosztuje przecież trochę więcej.

Torrenty ściągamy, bo jesteśmy bezkarni. Spróbujcie raz nie zapłacić za prąd.
Abonamentu RTV nie zapłacę, bo szkoda pieniędzy. Przecież lepiej wydać to na pakiet, fajki, nowy telefon lub jakąś inną rzecz bez jakiej nie można żyć.
OC nie zapłacę, przecież mnie nie złapią. Co tam, że przez to podnoszone są stawki dla tych, którzy płacą. Zapłacą za siebie i za mnie.
Narzekamy, że AutoMapa jest do kitu (akuarat nie jest). Może gdyby ¾ map w samochodach było legalnych, a nie odwrotnie, to firma produkująca oprogramowanie miałaby więcej środków na jego rozwój.

Zarabiamy tyle ile zarabiamy, żyjemy w czasach w jakich żyjemy. Lepiej na pewno przez parę następnych lat nie będzie bo wszyscy dostaniemy nieźle po dupie, oczywiście Ci którzy zarabiają więcej niż statystyczny obywatel będą mieli na tyłku mniejsze siniaki.
Ściągajmy filmy, muzykę, programy, ale nie oszukujmy się, ze jesteśmy w porządku w stosunku do tego kto tą muzykę wydał, napisał program, czy nakręcił film.
Jakbyśmy się czuli, gdyby ktoś w kraju X na wschodzie jeździł naszym autem, tylko dlatego, że w jego kraju jest społeczne przyzwolenie na jazdę kradzionymi autami?

Coś jeszcze na koniec. Dobrych parę lat temu znajoma kupiła na Allegro płytę z grami „legalnymi inaczej” Policji nie zajęło nawet miesiąca, aby zapukać do jej drzwi i skonfiskować komputer.
Microsoft wtedy olał sprawę ale każda inna firma mająca prawa do programów i gier znajdujących się na jaj komputerze upomniała się o swoje.
Jakoś policja już wcześniej robiła takie rzeczy i nie potrzebowała do tego ACTA. ACTA po prostu poszerzy ich pole działania i sprawi, że wykrywalność tego typu przestępstw będzie większa. Oczywiście będzie tez działać prewencyjnie i o ileś tam procent spadnie może ilość umieszczanych/ściąganych torrentów.

Swoją drogą, nie jest to dziwne, że dużo większe wzburzenie w społeczeństwie wywołała ACTA niż np. podwyżka cen oleju napędowego, czyli czegoś co ma bezpośredni wpływ na jakość i naszego życia.
Pewnie dla tej wspomnianej 15sto latki istotniejsza jest możliwość ściągnięcia mp3 do telefonu za free, niż to, że niedługo jej rodzice będą ponosić 2 x większe koszty związane z dojazdem do pracy.

No i jeszcze jedno.
Ale to jest słabe Tomku :lol: :lol: :lol: https://lh6.googleusercontent.com/-8T4h ... 12/ban.JPG

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 11:13 am 

ACTA to nie tylko piractwo w internecie ale jak ktoś z was poczytał co tam pisze ze zrozumieniem i posłuchał naprawdę mądrych głów, prawników którzy mają problemy nawet ze zrozumieniem wielu zapisów to się dowiedział że zawarte tam również akty dotyczące przykładowo patentów co na szybko oznacza, albo może być rozumowane że znikną tanie leki - zamienniki droższych bo potentaci farmaceutyczni ich zgniotą jak mokrą gąbkę. To co teraz już się dzieje w służbie zdrowia to zgroza ale nie wie o tym ten kto nie choruje na przewlekłe choroby albo wie tyle ile mu media pod nos podsuną informacji. ACTA to nie tylko piractwo w internecie ale cały sznurek innych kruczków, o których media już mało co piszą a ciemny naród myśli to co im rząd i ich marionetki pod nos podsuwa :|

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 11:19 am 

Marcin Jasiński napisał(a):
ACTA to nie tylko piractwo w internecie ale jak ktoś z was poczytał co tam pisze ze zrozumieniem i posłuchał naprawdę mądrych głów, prawników którzy mają problemy nawet ze zrozumieniem wielu zapisów to się dowiedział że zawarte tam również akty dotyczące przykładowo patentów co na szybko oznacza, albo może być rozumowane że znikną tanie leki - zamienniki droższych bo potentaci farmaceutyczni ich zgniotą jak mokrą gąbkę. To co teraz już się dzieje w służbie zdrowia to zgroza ale nie wie o tym ten kto nie choruje na przewlekłe choroby albo wie tyle ile mu media pod nos podsuną informacji. ACTA to nie tylko piractwo w internecie ale cały sznurek innych kruczków, o których media już mało co piszą a ciemny naród myśli to co im rząd i ich marionetki pod nos podsuwa :|

Dokładnie tak! Walka z piractwem to tylko przykrywka, tam chodzi o inwigilację i uwłaszczenie ludzi.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:24 pm 

Marcin Jasiński napisał(a):

Leki lekami, a ja sie zapytam, czy pijesz czasami Caca Cole? Czy wolisz Polokokte czy inną cole jaka jest tańsza i nie dokońca zgadza się ze smakiem coli. Bo ja naprzykład pije cole. Jest ona droższa? Jest! Tak samo bedzie z lekami jeśli o tym mówisz. Nie bedziesz kupował Ibum tylko ibuprom bo był przykładowo pierwszy na rynku i ma prawo się sprzedawać w aptece. Tak samo jest z modelami, sprzętem ze wszystkim tak naprawde. Więc nie widze w czym problem. Boisz się że nie bedziesz mogł kupić podróbki?

Ralf2107 napisał(a):
Dokładnie tak! Walka z piractwem to tylko przykrywka, tam chodzi o inwigilację i uwłaszczenie ludzi.

Przepraszam, że się zapytam dyskretnie. Często oglądacie takie filmy jak Jbond, mision imposible, mr&mrs Smith albo tożsamość borna? Bo coś mi się wydaję że niektórzy oglądając takie filmi zaczynają wieżyć w inną rzeczywistość;)

a no nic prostszego. On, jak i każda inna osoba najpierw wyda pieniądze na program, a dopiero później wyda pieniądze na hobby, które kosztuje przecież trochę więcej.

Torrenty ściągamy, bo jesteśmy bezkarni. Spróbujcie raz nie zapłacić za prąd.
Abonamentu RTV nie zapłacę, bo szkoda pieniędzy. Przecież lepiej wydać to na pakiet, fajki, nowy telefon lub jakąś inną rzecz bez jakiej nie można żyć.
OC nie zapłacę, przecież mnie nie złapią. Co tam, że przez to podnoszone są stawki dla tych, którzy płacą. Zapłacą za siebie i za mnie.
Narzekamy, że AutoMapa jest do kitu (akuarat nie jest). Może gdyby ¾ map w samochodach było legalnych, a nie odwrotnie, to firma produkująca oprogramowanie miałaby więcej środków na jego rozwój.

Zarabiamy tyle ile zarabiamy, żyjemy w czasach w jakich żyjemy. Lepiej na pewno przez parę następnych lat nie będzie bo wszyscy dostaniemy nieźle po dupie, oczywiście Ci którzy zarabiają więcej niż statystyczny obywatel będą mieli na tyłku mniejsze siniaki.
Ściągajmy filmy, muzykę, programy, ale nie oszukujmy się, ze jesteśmy w porządku w stosunku do tego kto tą muzykę wydał, napisał program, czy nakręcił film.
Jakbyśmy się czuli, gdyby ktoś w kraju X na wschodzie jeździł naszym autem, tylko dlatego, że w jego kraju jest społeczne przyzwolenie na jazdę kradzionymi autami?

Coś jeszcze na koniec. Dobrych parę lat temu znajoma kupiła na Allegro płytę z grami „legalnymi inaczej” Policji nie zajęło nawet miesiąca, aby zapukać do jej drzwi i skonfiskować komputer.
Microsoft wtedy olał sprawę ale każda inna firma mająca prawa do programów i gier znajdujących się na jaj komputerze upomniała się o swoje.
Jakoś policja już wcześniej robiła takie rzeczy i nie potrzebowała do tego ACTA. ACTA po prostu poszerzy ich pole działania i sprawi, że wykrywalność tego typu przestępstw będzie większa. Oczywiście będzie tez działać prewencyjnie i o ileś tam procent spadnie może ilość umieszczanych/ściąganych torrentów.

Swoją drogą, nie jest to dziwne, że dużo większe wzburzenie w społeczeństwie wywołała ACTA niż np. podwyżka cen oleju napędowego, czyli czegoś co ma bezpośredni wpływ na jakość i naszego życia.
Pewnie dla tej wspomnianej 15sto latki istotniejsza jest możliwość ściągnięcia mp3 do telefonu za free, niż to, że niedługo jej rodzice będą ponosić 2 x większe koszty związane z dojazdem do pracy.

No i jeszcze jedno.
Ale to jest słabe Tomku :lol: :lol: :lol: https://lh6.googleusercontent.com/-8T4h ... 12/ban.JPG

Normalnie nic dodać nic ująć:) Z tym prądem to dobre porównanie:)

Ostatnio edytowano Cz sty 26, 2012 12:56 pm przez VlodY, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:38 pm 

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Wiekszość z was mówi że oj bedą nas ścigać, bedą karać bo piratujemy. Ale przecież ACTA ma za zadanie zlikwidować źródła z których wszyscy korzystamy. Więc jeśli znikną torrenty, kazy, szarbery i inne takie mule, ludzie przestaną udostępniać bo bedą się bali to czego wy się tak boicie? Przecież jak nie bedzie skąd sciągnąć to po prostu nie bedziemy tego robić i koło samo sie zamknie. Nie sciagasz, nie piratujesz, i nie ma powodu inwigilacji. A jeśli bedą inwigilować bez powodu to bedzie łamanie prawa? A że tam ktoś bedzie wiedział ile mam kasy na koncie czy prześwietli moje pliki w kompie a to niech sobie prześwietli bo i tak nic nie bedzie mogł wykorzystać ani udostepnić bo go zasądzić bede mogł:)

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 12:53 pm 

VlodY napisał(a):
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Wiekszość z was mówi że oj bedą nas ścigać, bedą karać bo piratujemy. Ale przecież ACTA ma za zadanie zlikwidować źródła z których wszyscy korzystamy. Więc jeśli znikną torrenty, kazy, szarbery i inne takie mule, ludzie przestaną udostępniać bo bedą się bali to czego wy się tak boicie? Przecież jak nie bedzie skąd sciągnąć to po prostu nie bedziemy tego robić i koło samo sie zamknie. Nie sciagasz, nie piratujesz, i nie ma powodu inwigilacji. A jeśli bedą inwigilować bez powodu to bedzie łamanie prawa? A że tam ktoś bedzie wiedział ile mam kasy na koncie czy prześwietli moje pliki w kompie a to niech sobie prześwietli bo i tak nic nie bedzie mogł wykorzystać ani udostepnić bo go zasądzić bede mogł:)

Czy Ty w ogóle czytasz ze zrozumieniem co inni piszą i co sam piszesz czy nadal się nie nauczyłeś pomimo 28 lat ?? ACTA nie oznacza tylko piractwa w INTERNECIE i jeśli nie widzisz problemu służby zdrowia w tym kraju bo np. tak jak Ja nie musisz wywalać 500zł na miesiąc na leki po cudownej refundacji w tym roku, nie widzisz problemu załatwienia byle sprawy w urzędzie państwowym i można pisać tak dalej to czytanie tego co piszesz przez moją osobę utwierdza Mnie w tym, że sam jesteś tym Bondem i wszystko Ci łatwo przychodzi :lol: Płacz dalej i wylewaj swoje żale na forum do ludzi, którzy nie myślą i nie piszą tak jak Ty :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona