Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 7:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 24, 2012 1:32 pm 

Witam wszystkich i mam nadzieję że temat który tutaj rozpocznę zainetersuję garstkę osób którym los treści internetowych nie jest obojętny. Otóż nasza kochana władza a konkretnie Rada Ministrów w czwartek zamierza podpisać umowę handlową dotyczącą obrotów towarami podrobionymi zwaną ACTA. Publicznie wyrażam swój sprzeciw wobec takiej umowie która tak na prawdę ma na celu ochronę wąskiej grupy ludzi a w wszczególności (korporacji zajmujących sie poszukiwaniem skopiowanych treści jak np ZAIKS - moim zdaniem z.....e :wink: ) kosztem ograniczenia pełnego dostępu do źródła wiedzy jakim jest internet dla przeciętnego Kowalskiego. A teraz w skrócie co w tej ustawie po jej uchwalniu zmieni się dla Kowalskiego:

Ustawa umożliwia wydanie nakazu udostępniania danych osobowych abonenta sieci Internet przez dostawcę na podstawie podejrzeń o naruszenie praw autorskich. Jest zaprzeczeniem zasady domniemania niewinności i może uczynić przestępcą każdego zanim zapadnie wyrok. Naraża to obywateli m.in. na utratę dobrego imienia jak i celowe dręczenia oskarżeniami i wymaga dowodzenia swojej niewinności.

UWAGA O CO TUTAJ CHODZI ?
Pod tym paragrafem kryje się tak na prawdę cenzura sieci zaczynająca się już u Twojego dostawcy internetowego który w przypadku udostępniania skopiowanych treści przez jednego ze swoich abonentów również może zostać pociągnięty przez odpowiednie służby do odpowiedzialności karnej !!! :evil: :evil: :evil:
Jak to działa przykład: Sciągasz sobie torrenta, plik się skończy po czym stajesz się seedem automatycznie ----> udostępniasz go możesz być ścigany przez prawo (oczywiście nie dotyczy wszystkich plików) :( :( :(
Najgorsze jest to że to tylko jeden z aspektów tej uderzającej w wolność słowa internetowego ustawy.
W moim odczuciu obawiać się mogą takie osoby jak blogerzy czy społeczne fora internetowe tematycznie związane z danym regionem. Tam każdy może sobie ponarzekać na władzę dowoli na razie bezkarnie. Wkrótce jednak może się to zmienić - historia zna takie przypadki. Wczoraj w radiu słuchacz z Sochaczewa opowiadał że tam przykładowo kto nie jest związany z ugrupowaniem PSL nie ma czego szukać :( . Jak powie lub napisze coś złego o wójcie (na blogu czy miejscowym forum) może się już wyprowadzać ponieważ żadnego nowego pozwolenia na budowę nie dostanie ani pracy nigdzie w okolicy nie znajdzie. Narazie są to skrajne przypadki jednak sądze iż po podpisaniu ACTA takie działania mogą być na porządku dziennym, wówczas słowo inwigilacja nabierze rozmiarów znanych nam z ciężkich lat stanu wojennego czego chyba nikt nie chciałby doświadczyć.

JEŚLI JESTEŚ PRZECIW USTAWIE ACTA DOŁACZ SIĘ I PODPISZ PETYCJĘ DO PREMIERA!

LINK:
http://www.petycje.pl/petycja/8316/nie_ ... lsce_.html

Ja osobiście mam dość unijnych dyrektyw które tak na prawdę nie służą niczemu i nikomu a tak naprawdę hamują tylko gospodarkę wielu państw kosztem dobrobytu i przepychu jaki panuje w Brukselii. Rząd który wybraliśmy nie liczy się z nami zupełnie i sprawę ACTA będzie konsultował ze społeczeństwem już po podpisaniu uchawły w czwartek czyli po jutrze. Ludzie gdzie my żyjemy czy to jest demokracja ??? Sprawa ACTA była celowo wyciszona w 2010 roku aby nie było tego larma które jest teraz- to są celowe zagrywki rządu wobec obywateli którym mydli się oczy ***** w mediach a sprawy ważne są zamiatane pod dywan ! Opowiadają nam takie bzdety że ceny paliw związane są głównie z ceną baryłki ropy na giełdzie tym czasem nikt nie zapyta się gigantów jak PKN ORLEN czy LOTOS dlaczego taki mają narzut ! - ja Wam odpowiem ponieważ są tak pazerni na kasę że idą po trupach już teraz !!!

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Ostatnio edytowano So sty 28, 2012 7:40 pm przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:01 pm 

Zgadzam się, ale co do cen paliw to ok 60-65% to podatki, akcyza, itp. Rząd oczywiście ma w dupie szarego obywatela, bo pod stołem dostaje premie za nie wtrącanie się do tego co dzieje się na stacjach paliw, bo im droższe paliwo tym większe wpływy na łatanie dziury budżetowej...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:18 pm 

Czy jesteśmy za czy przeciw, niczego nie zmienimy niestety. Wszystko prowadzi do tego żeby podwyższyć oplaty za to i owo. Nie przejdzie to, to wymyślą coś innego. My szaracy nie mamy na to wpływu;(

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:29 pm 

VlodY napisał(a):
Czy jesteśmy za czy przeciw, niczego nie zmienimy niestety. Wszystko prowadzi do tego żeby podwyższyć oplaty za to i owo. Nie przejdzie to, to wymyślą coś innego. My szaracy nie mamy na to wpływu;(

Uważam że się mylisz, własnie my szaraki jak napisałeś mamy wpływ. Gdy petycję podpisze kilka mln ludzi rząd musi taki dokument wziąść pod uwagę przy podpisywaniu ACTA. Ustawę tak na prawdę chcieli wepchnąć nam i wdrożyc do życia tylnymi drzwiami Zmuśmy ich do konsultacji z narodem i referendum - O TO POWINNIŚMY WSZYSCY ZADBAĆ !
Po wprowadzeniu w życie ACTA poważnie zagrożona może być przykładowo ta strona:
http://domenapubliczna.org/ - już teraz gorąco namawiam do zasysania jej w całości przy pomocy specjalnego oprogramowania. Jej istenienie stoi pod wielkim ? - jeśli zniknie nikt z nas już tak ciekawych treści nie znajdzie i nie odtworzy !

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:38 pm 

Myslisz że nie wiedzą że ludzie są przeciwni? A petycje można sobie pisać, siadam i wciskam 15 razy TAK wpisując Imie i nazwisko jakiekolwiek:/ Zapowiedzieli już że zostanie to podpisane i tak z pewnością bedzie. Tylko zastanawiam się czy to nie bedzie działać tak samo jak z paleniem w lokalach i na przystankach. Kto pali ten pali kto sie boi ten sie boi, kogo złapali ten zostal ukarany ale tak naprawde nie bedzie mozliwe ogarniecie tego wszystkiego. Nie mamy w kraju Chucka Norrisa który sciągnie internet na diskietke i go ocenzuruje, do tego są jeszcze prawa które beda przeczyć ukaraniu za cokolwiek więc mysle że wiele sie nie zmieni, bo ja jakoś nie widze siebie teraz zebym musiał siedzieć i edytować wszystkie istniejace wątki na forach, plików wrzuconych na portale i tp przez ostatnie lata:) Ale to oczywiscie moje zdanie, kazdy rozumuje inaczej i nie śmiem twierdzić że mam racje:)

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:48 pm 

VlodY napisał(a):
Nie mamy w kraju Chucka Norrisa który sciągnie internet na diskietke i go ocenzuruje, do tego są jeszcze prawa które beda przeczyć ukaraniu za cokolwiek więc mysle że wiele sie nie zmieni, bo ja jakoś nie widze siebie teraz zebym musiał siedzieć i edytować wszystkie istniejace wątki na forach, plików wrzuconych na portale i tp przez ostatnie lata:) Ale to oczywiscie moje zdanie, kazdy rozumuje inaczej i nie śmiem twierdzić że mam racje:)

Oj kolego chyba nie jesteś dobrze w temacie zorietnowany, tego nie bedą musieli robić żadni ludzie, są specjalne filtry programowe które automatycznie będą takie zadania wykonywały a po sprawdzeniu zawartości przesyłanych danych wyświetlą komu trzeba po prostu dostawcę usługi internetowego wraz z jego adresem. Potem to już po sznureczku przychodzą do delikwenta. Tu nie jest potrzebne żadne wysiadywanie przed komputerem godzinami przez urzędników.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 2:51 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Sciągasz sobie torrenta, plik się skończy po czym stajesz się seedem automatycznie ----> udostępniasz go możesz być ścigany przez prawo (oczywiście nie dotyczy wszystkich plików) :( :( :(
Najgorsze jest to że to tylko jeden z aspektów tej uderzającej w wolność słowa internetowego ustawy.
W moim odczuciu obawiać się mogą takie osoby jak blogerzy czy społeczne fora internetowe tematycznie związane z danym regionem. Tam każdy może sobie ponarzekać na władzę dowoli na razie bezkarnie. Wkrótce jednak może się to zmienić - historia zna takie przypadki.

Aha, czyli jak nie ściągam pirackiego oprogramowania to jestem bezpieczny... Z Twojej argumentacji wychodzi na to że przeciwko ACTA są przede wszystkim ci którzy piracą na potęgę :evil:
Niby jak to miałoby wpłynąć na blogi nie wyjaśniłeś zbyt jasno...

Opowiadają nam takie bzdety że ceny paliw związane są głównie z ceną baryłki ropy na giełdzie tym czasem nikt nie zapyta się gigantów jak PKN ORLEN czy LOTOS dlaczego taki mają narzut ! - ja Wam odpowiem ponieważ są tak pazerni na kasę że idą po trupach już teraz !!!

Wybacz, ale zanim zaczniesz wypisywać bzdury najpierw zorientuj się w temacie. Ile w Twoim mniemaniu wynosi marża koncernu? Czy wiesz jaki jest udział podatków i parapodatków w cenie paliwa? Czy wiesz co to jest ARA? Czy wiesz jaki wpływ na cenę paliwa w naszym kraju ma kurs waluty?

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 3:02 pm 

MasterB napisał(a):
Aha, czyli jak nie ściągam pirackiego oprogramowania to jestem bezpieczny... Z Twojej argumentacji wychodzi na to że przeciwko ACTA są przede wszystkim ci którzy piracą na potęgę :evil:
Niby jak to miałoby wpłynąć na blogi nie wyjaśniłeś zbyt jasno...

Wybacz, ale zanim zaczniesz wypisywać bzdury najpierw zorientuj się w temacie. Ile w Twoim mniemaniu wynosi marża koncernu? Czy wiesz jaki jest udział podatków i parapodatków w cenie paliwa? Czy wiesz co to jest ARA? Czy wiesz jaki wpływ na cenę paliwa w naszym kraju ma kurs waluty?

Wiem że przeciwko ACTA stanęła duża grupa ludzi i nie są to oczywiście tylko piraci na potęgę - jak napisałeś. Przykładowo autorów tej strony nie nazwałbym tak choć z tego co wiem są oni przeciwni wprowadzeniu ustawy ponieważ ich dzieło wówczas zostanie poważnie zagrożone: http://domenapubliczna.org/
Wiem że na ceny paliw ma wpływ wiele czynników kolego co nie oznacza że giganci o których napisałem mogą narzucać marże bez ograniczeń - co już niestety czynią.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 3:10 pm 

ACTA to pseudo walka z piractwem, oni pod tym pretekstem będą mieli PRAWO inwigilować komputery osobiste i nie chodzi tylko o pirackie programy czy mp3. Poczytajcie sobie o grupie Bilderberg.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 3:25 pm 

Ale czy w tym Rządzie nie ma jakiś normalnych ludzi?? Przecież to logiczne że jeśli w dobie rozwijającej sie komputeryzacji w Internecie nie będzie czego szukać to normalny Anonimus Kowalski takowy Internet odłączy bo zamiast płacić szowinistycznemu dostawcy, który patrzy tylko jak się na nas wzbogaci i podkablować na Policje niczym Szpicle z czasów wojennych będzie wolał wyjść na spacer lub uczyć się grać na gitarze... Czy to jest naprawdę takie nie Logiczne?

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 3:39 pm 

Jeśli ludzie zrezygnują z internetu na rzecz nauki gry na gitarze lub spacerów to na dobre wszystkim wyjdzie :)

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 3:46 pm 

No ale pomyślcie logiczne po kiego wafla mam płacić za internet skoro nie dosc że nie będę mógł korzystać to mogę iść za to do więzienia lub dostać karę ze z wrażenia sobie kucne ....

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 4:10 pm 

Szczurek16 napisał(a):
No ale pomyślcie logiczne po kiego wafla mam płacić za internet skoro nie dosc że nie będę mógł korzystać to mogę iść za to do więzienia lub dostać karę ze z wrażenia sobie kucne ....

Trochę błędne koło, równie dobrze można powiedzieć że po co mam jeździć samochodem skoro nie dość że mogę spowodować szkodę nawet nie ze swojej winy to jeszcze mogę zostać ukarany mandatem - w skrajnych przypadkach siedzieć . Ale jesteśmy wygodni i samochodu pragną wszyscy i wszyscy chcą jeździć. Z internetem jest tak samo. Stał się powszechnym dobrem dostępnym dla wszystkich obywateli i w pełnym tego słowa znaczeniu. Mam domek w górach i nawet tam niedawno przypadkowo podłaczyłem się do Wi-Fi nawet nie wiem czyjego - przypuszczam że mają po prostu gdzieś duży nadajnik typu hot-spot. Człowiek szybko się przyzwyczaja i cieszy że w razie potrzeby może za darmo skorzystać - przeczytać maila czy przejrzeć aukcje. Problem tkwi w tym że aby ktoś mógł korzystać to kto inny wszelkie zasoby informacji i plików musi w tym internecie umieścić - ACTA uderza własnie w tych drugich.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 7:43 pm 

Chłopaki, nie kłóć cie się;) Jak by nie było, będzie bardzo miło. Nie ma takiego prawa którego nie dałoby się obejść:) Polacy naród mądry, tak po prostu nie się wszystkim na raz ręce związać;)

Oj kolego chyba nie jesteś dobrze w temacie zorietnowany, tego nie bedą musieli robić żadni ludzie, są specjalne filtry programowe które automatycznie będą takie zadania wykonywały a po sprawdzeniu zawartości przesyłanych danych wyświetlą komu trzeba po prostu dostawcę usługi internetowego wraz z jego adresem. Potem to już po sznureczku przychodzą do delikwenta. Tu nie jest potrzebne żadne wysiadywanie przed komputerem godzinami przez urzędników.

Komputer do mnie nie przyjdzie i mnie nie ukara:) I w tym jest problem. A żeby znaleść haka na kogokolwiek korzystajacego z internetu nie trzeba ACTA, w kazdym komputerze coś się znajdzie co nie bedzie dokońca legalne.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 8:36 pm 

VlodY napisał(a):
Komputer do mnie nie przyjdzie i mnie nie ukara:) I w tym jest problem. A żeby znaleść haka na kogokolwiek korzystajacego z internetu nie trzeba ACTA, w kazdym komputerze coś się znajdzie co nie bedzie dokońca legalne.

Tu chodzi o to, że pod pretekstem "walki z piractwem" chcą inwigilować każdy komputer, sprawdzając maile, rozmowy, oprogramowanie i nie zdziwiłbym się jakby też sprawdzali ilość gotówki na koncie. Komputer cię nie ukarze, ale sprawdzi co masz i co robisz na kompie i w internecie i wyśle do ciebie policje. Jedynym wyjściem będzie odpiąć kabelek, ale co po kompie bez neta ?
Poczytaj o grupie Bilderberg to może trochę tobie rozjaśni o co im chodzi.
ACTA to zło!

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona