Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 4:25 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 25, 2011 9:44 pm 

InTeR napisał(a):

No to jesze zostają ustawienia fabryczne silnika, bo mi już pomysłów na dziś brakuje :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 25, 2011 9:45 pm 

Czyli śrubki mają się zrównać, aby przejeżdżając palcem było gładko?
Próbowałem, nic nie dało (chyba, że to nie to)

PostNapisane: N gru 25, 2011 9:56 pm 

InTeR napisał(a):
Czyli śrubki mają się zrównać, aby przejeżdżając palcem było gładko?
Próbowałem, nic nie dało (chyba, że to nie to)

No to nawiązanie kontaktu z bardziej doświadczonym modelarzem w swojej miejscowości by w realu ocenił i wszystko sprawdził, bo przez internet to ciężko coś jeszcze doradzić.

PostNapisane: N gru 25, 2011 9:57 pm 

Paliwo dobre. Wróć do ustawień fabrycznych i pokręć go trochę boxem, może złapie.
EDIT:spróbuj bez grzałki żeby nadmiar paliwa wyleciał z silnika

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

Ostatnio edytowano N gru 25, 2011 10:00 pm przez Konrad123, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N gru 25, 2011 9:59 pm 

Może oddam go do serwisu. (Tutaj prośba, czy możecie jakiś polecić w Krakowie. Co prawda mam ok. 100km ale przy okazji)
Niech ogólnie sprawdzą czy wszystko jest ok, jak coś to powymieniają zużyte części itd.

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:04 pm 

Z tego co wiem to w Krakowie przychodzi mi na myśl ten sklep http://www.rcmatsu.pl/Default.aspx
ale popróbuj jeszcze sam może w końcu dojdziesz.
PS. może dostaje za dużo paliwa i dlatego nie może złapać. W jakich pozycjach masz te śruby?

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:06 pm 

InTeR napisał(a):
Może oddam go do serwisu. (Tutaj prośba, czy możecie jakiś polecić w Krakowie. Co prawda mam ok. 100km ale przy okazji)
Niech ogólnie sprawdzą czy wszystko jest ok, jak coś to powymieniają zużyte części itd.

W Krakowie raczej nie ma servisu (sam jestem z Krakowa). Ja mógłbym na niego zerknąć przy okazji w miarę możliwości (gratis) jeśli to 100 km nie stanowi przeszkody :wink:

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:34 pm 

Są możliwe, że dobre wieści.
Pofatygowałem się do akumulatora (już nie prostownik) i widocznie starter box dostał "mocnego kopa".
Grzałeczka, wkładamy model i ciśnie. Widać, że próbuje zapalić i w końcu się "udaje" słychać warkot (tak jakby silnik był odpalony) próbuję dać gazu, lecz nie reaguje? (jak zapali to muszę podnieść ze starter boxa aby móc dać gazu, czy może dalej siedzieć na starterboxie?) Po 3 sekundach gaśnie.
Próbuję jeszcze kilka razy, lecz się nie udaje. Zapewne za mała temperatura silnika (fuck, nie miałem suszarki). Próbowałem tak jeszcze ok. 2 min, lecz już dałem spokój, bo styki naprawdę były gorące, (nie chciałem aby się przepaliły) a jeszcze gorzej z silnikiem starterboxa.

Co radzicie, i wtf z tym, ze nie mogłem dać gazu?

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:50 pm 

InTeR napisał(a):
Są możliwe, że dobre wieści.
Pofatygowałem się do akumulatora (już nie prostownik) i widocznie starter box dostał "mocnego kopa".
Grzałeczka, wkładamy model i ciśnie. Widać, że próbuje zapalić i w końcu się "udaje" słychać warkot (tak jakby silnik był odpalony) próbuję dać gazu, lecz nie reaguje? (jak zapali to muszę podnieść ze starter boxa aby móc dać gazu, czy może dalej siedzieć na starterboxie?) Po 3 sekundach gaśnie.
Próbuję jeszcze kilka razy, lecz się nie udaje. Zapewne za mała temperatura silnika (fuck, nie miałem suszarki). Próbowałem tak jeszcze ok. 2 min, lecz już dałem spokój, bo styki naprawdę były gorące, (nie chciałem aby się przepaliły) a jeszcze gorzej z silnikiem starterboxa.

Co radzicie, i wtf z tym, ze nie mogłem dać gazu?

"Próbuje dodać gazu leczn ie reaguje" Dodawałeś gazu aparaturą? CZy serwo gazu reagowało? Jeśli nie, mogłeś ręcznie dodać gazu przekręcając palcami sewo aby przepustnica się bardziej otworzyła.

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:57 pm 

Z tego co pamiętam serwo reagowało, koła po odpaleniu się kręciły wolno i tak jak pisałem, po dodaniu gazu na aparaturze kompletnie nic.

PostNapisane: N gru 25, 2011 10:58 pm 

Ale serwo nie reaguje czy co? Czy silnik po dodaniu gazu gaśnie? Z tym gaśnięciem ujmij mieszanki o 1/8 obrotu dużej widocznej śruby to powinien trochę lepiej chodzić najważniejsze, że odpalił. Silnika nie musisz podgrzewać, ale nie zaszkodzi mam w zasadzie ten sam silnik i pali przy chwilowo temperaturze -2. Ze starterboxem jak z rozrusznikiem samochodu nie może chodzić zbyt długo bo może się przegrzać. :wink:

PostNapisane: N gru 25, 2011 11:19 pm 

Serwo reagowało, lecz model nie przyśpieszał, nie widziałem zmiany w działaniu silnika itd.
Spróbuję jeszcze w dniu jutrzejszym, może będzie coś lepiej.
A poza tym jaką grzałkę do świecy polecacie, bo ta jest trochę lipna.

PostNapisane: N gru 25, 2011 11:22 pm 

InTeR napisał(a):
Serwo reagowało, lecz model nie przyśpieszał, nie widziałem zmiany w działaniu silnika itd.
Spróbuję jeszcze w dniu jutrzejszym, może będzie coś lepiej.
A poza tym jaką grzałkę do świecy polecacie, bo ta jest trochę lipna.

Ściągnij filtr powietrza i sprawdż na sucho czy po dodaniu gazu na apce serwo otwiera przepustnice w gaźniku.

PostNapisane: Pn gru 26, 2011 2:52 pm 

Witajcie :)
Nowe wieści.
Dzisiaj podłączyłem do akumulatora 14.4V z wkrętarki i od razu zaskoczyło, popaliłem trochę, lecz jak na razie po gruncie nie jeździłem.
Mam mały problem. Chciałem ustawić aby koła się nie obracały bez wciskania gazu, więc bawiłem się trymerem, ustawiłem, koła się nie obracają, wciskam trochę gazu, koła nadal nie idą. Trymerem ruszam aby zwiększyć prędkość, faktycznie silnik wyje coraz mocniej, z tłumika coraz więcej dymu ale koła się nie obracają. Na początku wszystko było ok, lecz pod koniec się to stało. Taka sama sytuacja była ostatnio, że koła się nie kręciły a silnik mocniej chodził, już opisywałem.
Jakieś rady?

Dzięki.

EDIT
Już widzę co się dzieje z tymi kołami. Zębatka z silnika (ta mała) nie dosięga tej dużej, efektem jest, że silnik działa lecz kół nie ma co ruszyć.
Jakieś rady? ;)

PostNapisane: Pn gru 26, 2011 3:03 pm 

InTeR napisał(a):
Witajcie :)
Nowe wieści.
Dzisiaj podłączyłem do akumulatora 14.4V z wkrętarki i od razu zaskoczyło, popaliłem trochę, lecz jak na razie po gruncie nie jeździłem.
Mam mały problem. Chciałem ustawić aby koła się nie obracały bez wciskania gazu, więc bawiłem się trymerem, ustawiłem, koła się nie obracają, wciskam trochę gazu, koła nadal nie idą. Trymerem ruszam aby zwiększyć prędkość, faktycznie silnik wyje coraz mocniej, z tłumika coraz więcej dymu ale koła się nie obracają. Na początku wszystko było ok, lecz pod koniec się to stało. Taka sama sytuacja była ostatnio, że koła się nie kręciły a silnik mocniej chodził, już opisywałem.
Jakieś rady?

Dzięki.

Sprawdż czy zębatka się kręci jak dodajesz gaz. Jeśli n ie to znaczy, że sprzegło Ci nie łapie bedziesz musiał je rozkręcić i sprawdzić co się tam porobiło. Według mnie sprzegło Ci się blokuje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona