zepter napisał(a):
W końcu zamontowałem chłodzenie silnika i regulatora.Wiatraczki kupiłem 40X40 5V .Podłączyłem je pod odbiornik .
Kupiłem również LIPO LIPO TURNIGY 7,4V 5200mAh 30-40C/twarda obd .
Syn zrobił parę rundek pod blokiem po chodniku . Regulator chłodny a silnik ciepły.Tylko po ostrej jeździe silnik śmierdział ale nie spalenizną tylko wycierającymi się szczotkami .
Dzisiaj poszliśmy na tor modelarski usypany z ziemi z hopkami . 5 minut jazdy i model stoi .
Mam takie pytania .
1-czy miałem pecha ,że urwały się szczotki czy coś w padło raczej do silnika.
2-czy modelem ze szczotką jeździ się po terenie piaszczystym (w silniku są otwory przez które wpadają kamyczki)
3-atak mam 23 T a odbiór 64T czy zmniejszyć atak (myślałem nad 19 T-20 T )
4-zastanawiam się nad podłączeniem wiatraczków bezpośrednio do pakietu przez wyłącznik zamiast do odbiornika (mają większą wydajność przez większe napięcie ,zamiast 6v miały by 7V)
Co o tym myślicie ?
Jesteś hardcorem

Ale nie tylko Ty, podobna przygodę miałem jakieś 2 tygodnie temu, ale na pakiecie Turnigy 5000 20-30C.
Miałem asmanna chyba 18T troszkę zjeżdżonego, połączonego poprzez goldy 4mmm do regulatora i dalej do pakietu. 10 minut jazdy oczywiście ostrej bo "młodzież" nie wytrzymała dowiedziawszy się że jest mocniejszy pakiet i zadymiło. Silnik dostał 100 stopni, wszystko0 co plastikowe stopiło się.
Rozlutowały się goldy między silnikiem a reglem, dzięki koszulkom wszystko się utrzymało.
Mój regulator miał się dobrze nawet bez chłodzenia wentylatorem.
http://img855.imageshack.us/img855/8615/img4356zmianarozmiaru.jpgCo do jazdy po piachu to jak nie pozaklejasz silnika to piasek i kurz go zabije, wcześniej czy później.
Wymiana ataku? Ja kupiłem jakieś 2 miesiące temu 17T ale jakoś nie mogę się zebrać do wymiany bo teoretycznie zmniejszy się prędkość a kupi co jest fun.
Zwiększenie napięcia zasilania wentylatorów nie spowoduje większej ich wydajności, ewentualnie szybciej się spalą. Ale z tego co napisałeś to nad temp regla panujesz gorzej z silnikiem.
Po dzisiejszej jeździe (10minut) silnik jedynie z radiatorem zagrzał się do 70 stopni, ale przy kolizji z Brontosaurusem stracił wahacz i zabawy nie było.
Widzę u Ciebie goldy przy reglu czy to 5mm?
Powinieneś zmienić połączenie silnika z reglem.
Przy tak wydajnym pakiecie zwiększa się prąd i temperatura która roztopi wszystko co plastikowe w silniku.