Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: So lis 19, 2011 11:36 pm 

Wiatrak nad regulatorem musi tak pozostać .Na radiator od regulatora będą przyklejone radiatory od chłodzenia pamięci karty graficznej.
http://www.komputronik.pl/product/10999 ... mieci.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 20, 2011 10:19 am 

Koledzy, z całym szacunkiem do waszej pracy, uważam, że marnujecie czas. Te modyfikacje w XSTR nic nie dadzą. Kupcie tani zestaw BL i jego modyfikujcie. Do jeżdżenia w domu XSTR jest za duży, na asfalt się nie nadaje, a silnik szczotkowy w "brudzie i pyle" nie wytrzyma kilku jazd.

Pozdrawiam.

PostNapisane: N lis 20, 2011 11:58 am 

zepter napisał(a):
W końcu zamontowałem chłodzenie silnika i regulatora.Wiatraczki kupiłem 40X40 5V .Podłączyłem je pod odbiornik .
Kupiłem również LIPO LIPO TURNIGY 7,4V 5200mAh 30-40C/twarda obd .
Syn zrobił parę rundek pod blokiem po chodniku . Regulator chłodny a silnik ciepły.Tylko po ostrej jeździe silnik śmierdział ale nie spalenizną tylko wycierającymi się szczotkami .
Dzisiaj poszliśmy na tor modelarski usypany z ziemi z hopkami . 5 minut jazdy i model stoi .

Mam takie pytania .
1-czy miałem pecha ,że urwały się szczotki czy coś w padło raczej do silnika.
2-czy modelem ze szczotką jeździ się po terenie piaszczystym (w silniku są otwory przez które wpadają kamyczki)
3-atak mam 23 T a odbiór 64T czy zmniejszyć atak (myślałem nad 19 T-20 T )
4-zastanawiam się nad podłączeniem wiatraczków bezpośrednio do pakietu przez wyłącznik zamiast do odbiornika (mają większą wydajność przez większe napięcie ,zamiast 6v miały by 7V)
Co o tym myślicie ?

Jesteś hardcorem ;)
Ale nie tylko Ty, podobna przygodę miałem jakieś 2 tygodnie temu, ale na pakiecie Turnigy 5000 20-30C.
Miałem asmanna chyba 18T troszkę zjeżdżonego, połączonego poprzez goldy 4mmm do regulatora i dalej do pakietu. 10 minut jazdy oczywiście ostrej bo "młodzież" nie wytrzymała dowiedziawszy się że jest mocniejszy pakiet i zadymiło. Silnik dostał 100 stopni, wszystko0 co plastikowe stopiło się.
Rozlutowały się goldy między silnikiem a reglem, dzięki koszulkom wszystko się utrzymało.
Mój regulator miał się dobrze nawet bez chłodzenia wentylatorem.
http://img855.imageshack.us/img855/8615/img4356zmianarozmiaru.jpg

Co do jazdy po piachu to jak nie pozaklejasz silnika to piasek i kurz go zabije, wcześniej czy później.
Wymiana ataku? Ja kupiłem jakieś 2 miesiące temu 17T ale jakoś nie mogę się zebrać do wymiany bo teoretycznie zmniejszy się prędkość a kupi co jest fun.
Zwiększenie napięcia zasilania wentylatorów nie spowoduje większej ich wydajności, ewentualnie szybciej się spalą. Ale z tego co napisałeś to nad temp regla panujesz gorzej z silnikiem.

Po dzisiejszej jeździe (10minut) silnik jedynie z radiatorem zagrzał się do 70 stopni, ale przy kolizji z Brontosaurusem stracił wahacz i zabawy nie było.

Widzę u Ciebie goldy przy reglu czy to 5mm?
Powinieneś zmienić połączenie silnika z reglem.
Przy tak wydajnym pakiecie zwiększa się prąd i temperatura która roztopi wszystko co plastikowe w silniku.

PostNapisane: N lis 20, 2011 12:04 pm 

bart07 napisał(a):
Koledzy, z całym szacunkiem do waszej pracy, uważam, że marnujecie czas. Te modyfikacje w XSTR nic nie dadzą. Kupcie tani zestaw BL i jego modyfikujcie. Do jeżdżenia w domu XSTR jest za duży, na asfalt się nie nadaje, a silnik szczotkowy w "brudzie i pyle" nie wytrzyma kilku jazd.

Pozdrawiam.

Jak to się na asfalt nie nadaję ?
Pięknie sobie radzi, widzę to po ściętych oponach na przedzie ;).
Tak, tak tak my nawet to wiemy że marnujemy czas, ale to także zabawa dla naszych dzieciaków, chodź może bardziej dla nas.
Do zmiany toku myślenia potrzeba czasu, kilku silników, mosfetów, generalnie pieniędzy.

PostNapisane: N lis 20, 2011 2:33 pm 

Kolega bart07 ma zapewne racje .Ale jak bym się zapytał jaki ma samochód (chodzi mi o zwykły silnikowy samochód ) to też bym powiedział ,że to nie samochód i powinien zmienić na coś lepszego.Nie wymagam od tego modelu nie wiadomo czego ale pewnymi usprawnieniami będzie dawał radość z jazdy 11 latkowi.
A co do złączy gold są to 4mm .Na pakiecie LI-PO były 5mm ale zmieniłem na 4mm.Teraz wszędzie są golgy 4mm nawet na pakiecie który dostałem oryginalnie z modelem. Ale jak czytam to co napisał donald 7000 o rozlutowaniu i stopieniu się silnika to zastanawiam się czy u mnie to się nie przytrafiło.A ja myślałem ,że coś wpadło i pourywał się szczotki,możliwe ,że się stopiło coś w środku i dopiero urwało szczotki.
Co do wiatraczków to sprawdzałem je pod odbiornikiem i pod pakietem .Kręcą się szybciej i mają sporo większą wydajność.
A co do jazdy po asfalcie to nie wiem dlaczego bart pisze ,że się nie nadaje .Mój dzieciak jest zadowolony i mi też się podoba w szczególności na LI-PO 5200 i Saturnie 20t (zobaczymy jak długo)ale jest fajnie.
Jak by mi ktoś napisał jaki atak kupić o ile zębów mniejszy .Oczywiście tak mniej więcej .To będę wdzięczny .

PostNapisane: N lis 20, 2011 3:52 pm 

17T powinien być dobry i nie powinien przemęczać silnika.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N lis 20, 2011 7:09 pm 

Ja mam atak 23t czy przejście na 17t to nie zadurzy przeskok. To aż 6 zębów . Domyślam się ,że silnik zostanie odciążony ale straci sporo chyba na prędkości .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2