Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 3:48 am

Autor
PostNapisane: So lis 19, 2011 7:47 pm 

Witam wszystkich miłośników do których mam gorąco prośbę. Wszyscy "amatorzy" czytający to forum spotykają się tylko z dwoma opiniami na temat dobrego podwozia do Rally a mianowicie albo Lossi albo TC4 ale ja jako ktoś stojący przed decyzją kupna dobrego podwozia do Rally chciałbym wiedzieć czy jest jeszcze coś godnego polecenia na tym samym poziomie wykonania ale żeby nie trzeba było ingerować pilnikami w nowym sprzęcie za prawie tysiąc złoty a który będzie się już nadawał do RALLY. Jest tych ofert na naszym rynku tylko podpowiedzcie co warto kupić oprócz tych dwóch pozycji.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 19, 2011 8:44 pm 

Jedyne podwozie do rally, które nie wymaga interwencji i przeróbek to niestety tylko tamiya df-03ra. Napisałem "niestety" bo jakość wykonania w porównaniu do Lossi i TC4 wypada niekorzystnie.

PostNapisane: So lis 19, 2011 9:02 pm 

czytałem o tym podwoziu df-03ra i właśnie dlatego napisałem ten post gdyż nic naprawdę nic innego nie ma :) Wywalić tałzena i piłować podwozie raczej nie znowu używane to używane ... czyli tylko te trzy wchodzą w grę??

A co dolega df-03ra jakie są jego bolączki co trzeba wymieniać na starcie żeby móc się ścigać ??

PostNapisane: So lis 19, 2011 9:31 pm 

Aby się ścigać nie musisz odrazu wymieniać. Najwieksza bolączką df to szybko zużywające sie zebatki w skrzyni, dyferencjały, luzy na układzie kierowniczym, niezbyt dobre amortyzatory i słabe chłodzenie silnika (brak miejsca na lepszy radiator i zamontowania wiatraczka)

PostNapisane: So lis 19, 2011 10:55 pm 

Bardzo proszę żeby się wypowiedziało więcej osób nie wierze że wszyscy na zawodach jeżdżą TC4 i Lossi ;)

PostNapisane: So lis 19, 2011 11:25 pm 

Tu masz dobry opis df napisany przez zawodnika z krakowskiej ligi rally http://www.centrum-modelarstwa.pl/Produ ... -03RA.aspx. Czy wszyscy jeżdżą tc4 i lossi? Nie nie wszyscy ale jutro np. sa zawody rally organizowane przez Małopolską Ligę Rajdową i na 15 zawodników jest 6 - lossi, 3 - df, 2 - hpi sprint (ja również), 2 - hpi RS4, 1 - Strada TC i 1 - HENGLONG HL518

PostNapisane: N lis 20, 2011 10:13 am 

jednym słowem fakty mówią same za siebie nie ma co się wyłamywać i jednak trzeba kupić Lossi i zrobić z niego Rally :) tylko jak możecie niech ktoś da link z dokładnym opisem przerabiania gdyż nie chciałbym rozwalić nowiutkiego Lossi za tysiaczka:)

No chyba że ktoś mnie namówi na coś innego :)

PostNapisane: N lis 20, 2011 3:00 pm 

Wie ktoś może czy ktoś z zawodników sprzedaje losia? Chętnie kupię w przyzwoitym stanie (i cenie) ;)

PostNapisane: N lis 20, 2011 3:34 pm 

dział kupie sprzedam jest gdzie indziej :)

jak przerobić TC4 wiem i mam dla chętnych http://www.rcwroblik.pl/x_C_SKROT__P_57610067.html

a czy ktoś ma Lossi Rally ??

w ogóle jeśli ktoś posiada lepszy opis też proszę o link :)

PostNapisane: N lis 20, 2011 8:06 pm 

Panowie którzy wyświetlają stronę proszę o zostawienie komentarza jakiejś cennej uwagi...

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 5:26 am 

jak dostosowac losi do rally, pierwsza rzecz to dobre amortyzatory o dlugosci 65-70mm do tego z przodu trzeba podpilować C-huby by sie przeswit zwiekszył, nastepnie jak przeswit pojdzie w góre warto podkładki z pinów od wachaczy przełozyc z tyłu na przód bo im wiekszy przeswit tym kola sa blizej wanienki, kolejna sprawa warto tasmą ( taka siwą wzmacnianą) podkleic podwozie co zabezpieczy przed dostawaniem sie piachu i ochroni troche wanienke, no i inerbody warto wykonac , do tego rally blocki najlepiej na falgach hpi z offsetem +6 delikatnie skrecić dyfry , do amortyzatorow wlac ole 30-40 no i sprezyny miekkie , srednio 11-14lbs , do tego przydało by sie wyważyc model.. no i rajdówka gotowa .. acha nie zapomnij o iscie rajdowej karoserii :)

PostNapisane: Cz lis 24, 2011 9:45 am 

Daniel-88 napisał(a):
jak dostosowac losi do rally, pierwsza rzecz to dobre amortyzatory o dlugosci 65-70mm do tego z przodu trzeba podpilować C-huby by sie przeswit zwiekszył, nastepnie jak przeswit pojdzie w góre warto podkładki z pinów od wachaczy przełozyc z tyłu na przód bo im wiekszy przeswit tym kola sa blizej wanienki, kolejna sprawa warto tasmą ( taka siwą wzmacnianą) podkleic podwozie co zabezpieczy przed dostawaniem sie piachu i ochroni troche wanienke, no i inerbody warto wykonac , do tego rally blocki najlepiej na falgach hpi z offsetem +6 delikatnie skrecić dyfry , do amortyzatorow wlac ole 30-40 no i sprezyny miekkie , srednio 11-14lbs , do tego przydało by sie wyważyc model.. no i rajdówka gotowa .. acha nie zapomnij o iscie rajdowej karoserii :)

Zgadzam się :) Do tego dołożyłbym jeszcze:
- oponki szutrowe - Ripmax, Academy Rally Block lub Hardcore Adrenaline - Tamiyowe RallyBlocki są słabe wg mnie...
- zamontowanie na przodzie koła pasowego 41 zębów ( jest tak w opcji ) zamiast 42 (standard) - zdeycydowanie poprawia prowadzenie na sliskiej nawierzchni bo wyciąga auto z poślizgu...
- C-huby przednie polecam 4 lub 6 stopni zamiast standardowych

polecam jeszcze poczytanie:
http://www.sixfoottiger.com/articles/xxxr/xxxr.cfm

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 9:52 am 

Co do innych modeli, które używane są w rajdach: m.in. Himoto itp, tb-01, tb-02, ta-04...
Niestety, po za df-em, żaden z producentów nie przewidział podwozia do rajdów (znikoma ilość zainteresowaych :( ).
Na rajd asfaltowy w zasadzie wystarczy tylko osłona jeśli newralgiczne mechanizmy podwozia są odsłonięte. Najwieksze przeróbki wymagane są jeśli chcesz by model przetrwał rajdy szutrowe.
Osobiście do niedawna używałem Ta-04 (na szutrach także). Teraz ta-04 pro zostało na asfalt, a na szuter przygotowalem TB-02 i jestem z nich w pełni zadowolony.

Powodzenia w przerabianiu Losi.

RajdyRC - Wielkie emocje w małej skali
LOS DESPERADOS RC Racing & Rally Team