Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 6:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N paź 23, 2011 8:44 pm 

Nas tym razem nie było w Ścinawce,siła wyższa.Ale jak gminna wieść niesie na zawodach było 46 modeli.Okazuje się,że PGR-owskie zawody w Ścinawce (tak nazwał je biznesowy pseudo działacz z Warszawy o nieimponujących rozmiarach) przyciągają coraz więcej chętnych.Doszło do tego,że Prezio SMS przechwytuje zawodników zgłoszonych do nas ,w połowie drogi(Poznań). Ciekawe jaka była karta przetargowa.Ciekawe też jak na poznańskich salonach bawił się warszawski "wersal" z dala od PGR.Może się dowiemy.Bo jak donosi nasz korespondent ,było mizernie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 1:33 pm 

Mnie i tym razem zabrakło na zawodach ale za to udało mi się 22.10.2011 zmienić stan cywilny ;)
Ale niebawem chętnie powrócę na Ścinawkowe trasy RC ;)

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 4:39 pm 

No to szczerze gratuluję ale i egoistycznie mam nadzieję,że znajdziesz czas dla kolegów modelarzy... :D :D

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 6:38 pm 

Mnie też tym razem zabrakło ale 12 już będę:)

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 9:19 pm 

również gratuluję, no i wracaj do nas :D

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 10:45 am 
Administrator forum

Gratulacje :)

A swoją drogą ciekawe, czy obrączka wyważy Ci rękę w czasie prowadzenia modelu :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 10:00 pm 

Witam

My do Ścinawki jechaliśmy dwa lata :D
Ale wreszcie dojechaliśmy, wiec teraz możemy z czystym sumieniem wypowiadać się na temat organizacji tych zawodów.

A trzeba napisać że było super, tor, wykładzina, punktualność bezlitosnej Agaty, taką dyscyplinę nie zawsze spotyka się na zawodach.
Cała organizacja skupiona na jednym, zasadniczym celu - zabawa w sportowym duchu, tego oczekujemy jadąc na zawody,
Nie lubimy politycznych gadek, prób nacisku, i traktowania społeczeństwa modelarskiego jak szarej masy, pozbawionej woli i godności.
Ścinawka jest od tego wolna!!!

Niestety im lepsza zabawa, tym czas płynie szybciej, mamy niedosyt :( , więc przyjedziemy po kolejną dawkę zabawy.

Dziękujemy za super zabawę

Szkoda że nie było Pana Lesława, bo słyszałem że pilnuje dyscypliny na torze, trochę tego zabrakło, dotyczy klasy stock.
Mała uwaga do szybkich zawodników, zwłaszcza do modelu czarno-zielonego, wyprzedzający model nie powinien za każdym razem walić w model wolniejszego zawodnika, jesteś szybszy, lepszy, udowodnij to wyprzedając bez kolizji. Mówienie że powinien puszczać szybszych zawodników, było nie na miejscu, bo nie miał szansy, dostawał strzały nawet w finałach kiedy puszczał. On jest początkującym zawodnikiem (pierwsza hala onroad) a nie spowodował kolizji.

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 10:26 pm 

W skrócie .
Nie było Lesława ani Jacka O. (moi najwięksi Kibice ), ale i tak było super. :D
Dawno na jednej imprezie nie zmieniłem czterech cechabów tylnych i jednej zwotnicy :D

Łukasz Pronobis napisał(a):
Mnie i tym razem zabrakło na zawodach ale za to udało mi się 22.10.2011 zmienić stan cywilny ;)
Ale niebawem chętnie powrócę na Ścinawkowe trasy RC ;)

Witaj w klubie :D moje gratulacje.
PS.
Ścinawka za niedługo jak Ci coś zostało po weselu to się powinieneś podzielić z kolegami (wiem że zazwyczaj zostaje) :lol: ;)

PostNapisane: Śr paź 26, 2011 9:38 pm 

na moje delikatne zwrócenie uwagi dostałem odpowiedź:
prymas napisał(a):
Temat: III eliminacja PMMS Rc Ścinawka

Marcin Jeżak napisał(a):
Witam

Drogi Kolego Marcinie Jeżak. Zwróciłeś mi uwagę na forum odnośnie kultury jazdy (czarno-zielony model z napisem monster). Pragnę zauważyć iż organizator i zarazem sędzia tych zawodów Marek Kusiakiewicz wyraźnie podawał zasady obowiązujące na tych zawodach ( model wolniejszy przepuszcza model szybszy) tym bardziej iż różnica na okrążeniu wynosiła 2-3 sek. Patrząc na przepisy sportowe (LOK), mówią one iż model wolniejszy nie może utrudniać wyprzedzania szybszym modelom. Tymczasem kolega nie tylko zapomniał o przepuszczaniu ,ale wręcz zajeżdżał drogę zmieniając nieoczekiwanie tor jazdy. Za takie zachowanie pan Leszek prawdopodobnie zastosowałby zwyczajową karę STOP-AND-GO. Ja rozumiem że każdy się uczy i nikt nie jest mistrzem od pierwszego startu. Dlatego ośmieliłem się grzecznie poprosić kolegę o zjeżdżanie za co spotkałem się krytyką na tym forum. Ja rozumiem że jest to twój jak napisałeś pierwszy start na wykładzinie ale niestety klasa STOCK nie jest klasą do nauki jazdy. Ja sam zaczynałem w połowie zeszłego sezonu w klasie hobby. Na przyszłość proponuję trochę pokory i szacunku dla kolegów z toru, ponieważ nie jest to tylko moja opinia.

Wyjaśnię więc, ja jestem tylko opiekunem zawodnika o którego chodzi, a opinia nie jest tylko moja, lecz zawodników o znacznie większym doświadczeniu niż twoje "Prymasie", jeśli ty widziałeś nieoczekiwaną zmianę toru jazdy, i utrudnianie wyprzedzania to ja tego nie widziałem i nie widzieli tego moi znajomi, ale widziałem model jadący normalnym torem jazdy walony w tył przez twój i dlatego twoja prośba o zjeżdżanie nie była grzeczna, spodziewaliśmy się że przeprosisz za kolizyjną jazdę. I nie łącz pojęcia utrudnianie wyprzedzania z obowiązkiem zjeżdżania.
Co do naszej wiedzy na ten temat nie mam żadnych kompleksów, to już drugi zawodnik w naszej rodzinie a pierwszy sobie radzi mówiąc skromnie, a na problem zwróciłem uwagę bo w imię wytłumaczenia się z kolizji nastąpiła nadinterpretacja przepisów i faktów, jeśli nie zobaczysz problemu u siebie to twoja strata.

PostNapisane: Cz paź 27, 2011 5:31 pm 
Administrator forum

Ponieważ zostałem wywołany do tablicy to:

- prawda, na odprawie powiedziałem że model wolniejszy ma ustąpić szybszemu (puścić go)

W tym wszystkim jest jeszcze jedna rzecz - umiejętne wyprzedzenie tak aby nie zrobić krzywdy innemu modelowi. Mogę tylko zapewnić, że z cała pewnością będziemy lepiej obserwować zarówno eliminacje jak i finały w każdej klasie. :)

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 9:34 am 

Jak zapewne wszyscy wiedzą modele On-road sterowane są aparaturą dwukanałową.Jeden kanał służy do sterowania kierunkiem jazdy ,a drugi do gazu...ale i o tym trzeba pamiętać ,do sterowania hamulcem.Opanowanie jazdy polega na sprawnym wykorzystaniu tych dwóch kanałów w pełnym ich spektrum.Nie sztuką jest umiejętność wciśnięcia gazu do dechy stając się swoistym "przecinakiem". System 0-1 sprawdza się w komputerach ale nie na ciasnych torach płaskich.Jak ważnym jest hamulec przekonuje fakt możliwości programowania tej funkcji w regulatorach.Można tam wybrać ustawienia stosowne do własnego stylu jazdy pamiętając ,że tył przeciwnika nie stanowi celu...
Jeśli chodzi o niby zajeżdżanie to myślę,że umyślnego działania można by spodziewać się prędzej po zawodniku doświadczonym (Jest taka polska wersja Andy Moora-A.Ściana) niż po tym który walczy z opanowaniem koordynacji dłoni.A zacząć trzeba.Po to są organizowane takie zawody jak Ścinawka,żeby początkujący mieli szansę nauki,a doświadczeni możliwość doskonalenia.
Istotą jest aby ten lepszy był wzorem,a nie katem ... :)

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 11:33 am 

Nie mam w zwyczaju udzielania się na forach oraz prowadzenia konwersacji zza monitora ale ...

Kwestia wjeżdżania w tył modelu syna Pana Jeżaka jest naprawdę kwestią do przedyskutowania. Po pierwsze jechałem również z synem w grupie i niejednokrotnie podczas próby wyprzedzania syna (bo tak to trzeba dokładnie nazwać) była zajeżdzana mi droga. Wiem, że nie było to robione celowo-chłopak się uczy ale naprawdę jego tor jazdy był niedoprzewidzenia. Również podczas ostatniej eliminacji kiedy z Przemkiem Wichrem walczyliśmy o pierwsze miejsce w grupie we dwóch blokowaliśmy się przy modelu syna. Zgodzę się, że może zdarzyć się raz albo dwa ale przy zakładaniu dziesięciu dubli każdorazowe "masowanie" się z modelem kogoś dublowanego jest denerwujące. Owszem nie powiem bo starał się wyjeżdżać na zewnętrzną część toru ale zazwyczaj mało dokładnie i skutecznie blokując szybszych zawodników. Zgodzę się również z tym, że chłopak młody i się uczy ale syn kolegi Prymasa również startował na tych zawodach (fakt w wolniejszej klasie bo Hobby Junior) i to na dodatek pierwszy raz w życiu ale kolega stał pod podestem i go instruował aby przepuszczał, a przede wszystkim mówił jak to ma robić i nikt nie maił pózniej do niego problemu.

Wiadomo każdy ojciec broni swojego dziecka ale czasami trzeba spojrzeć czy czasami pociecha nie popełnia błędów.

Dodam tylko od siebie, że upublicznianie prywatnych wiadomości jest trochę nietaktowne.

A jako, że jest to ocena zawodów to jak zawsze bardzo pozytywne wrażenia. Wszystko dobracowane co do minuty.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 3:02 pm 
Administrator forum

Panowie,

Początki zawsze są trudne, a tory w Ścinawce kręte i bardzo techniczne. Proponuję aby każdy kto jest szybszy od przeciwnika starał się kontrolować nie tylko gaz ale - a może przede wszystkim - hamulec.

Prawda jest też to, że wyprzedzać nie trzeba zawsze w pierwszym zakręcie. Można, a nawet trzeba to zrobić odpowiednio przygotowując sobie atak i wymuszając błędy na przeciwniku.

Naciskany nowicjusz będzie chciał za wszelka cenę uciec i nie dać się wyprzedzić przez co łatwo popełni błąd, a wtedy należy to wykorzystać.

Jedno jest pewne - zawody w Ścinawce maja za zadanie uczyć jazdy w przyjacielskiej atmosferze. Zatem najlepiej wszelkie "pretensje" rozstrzygnąć w czasie jazdy :)

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 3:12 pm 

Zostawmy temat do rozmowy, na następnych zawodach,
problem tak naprawdę wynika z punktu widzenia, a ten każdy wie...
pozdrawiam bez uprzedzeń Marcin Jeżak

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 3:26 pm 
Administrator forum

I to jest właściwe podejście :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona