Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 5:47 pm

Autor
PostNapisane: N wrz 18, 2011 12:08 pm 

Mam futabę 3PK wraz z odbiornikiem R603FF.
Jakiś czas temu używając tego odbiornika z Mambą Monster zauważyłem, że od czasu do czasu następowały chwile przerwy w sterowaniu modelem - ja mu gaz a on... (nic). Takie przerwy na ułamek sekundy.
Dochodzenie w czym rzecz wskazały na chwilowe utraty łączności (czerwona dioda na odbiorniku) ale jakoś nie miałem czasu na grzebanie w temacie dalej. Tym bardziej, że na poprzednim chińskim reglu takie zjawisko nie występowało pomyślałem że może coś nie tak z UBEC mamby.

W "międzyczasie" mamba się spaliła więc i problem przestał istnieć.

Ostatnio nabyłem nową MM i okazało się, że problem jest identyczny. Ale znów nie drążyłem tematu (brak czasu). Niedawno nabyłem drugi odbiornik R603FS no i szok, nie da się jeździć. Odbiornik co chwilę traci łączność. Wystarczy ruszyć sterem i czerwone światło...
Pomyślałem, że może serwo za dużo prądu zżera, zmieniłem na inne - to samo.
Podłączyłem odbiorniki do zwykłego akumulatora żelowego 6V - problem znikł. Żadnych przerw zakłóceń itp.

Wszystko wskazywałoby ba to, że to wina UBEC'a ale w dwóch mambach taki sam defekt?

No i tu się nasuwa pytanie - czy jest możliwe aby te 5,1V które standardowo daje MM było dla tych odbiorników zbyt mało? Niestety w MM nie ma możliwości (chyba) zmiany napięcia UBEC'a więc pozostaje tylko zakup zewnętrznego BEC'a?
Ktoś może z Was miał podobny problem?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 19, 2011 11:53 am 

bec moze byc wbudowany w regiel,ubec to zewnetrzny uklad,wiec dokupic mozna ubeca a bec moze byc juz byc w regulatorz(bo sa regulatory bez bec'a jak tamiya teu cos tam).Mamba monster wg specyfikacji daje 6,0v, natomiast wg telemetrii daje 6,2-6,1v, wiec jesli masz mniej na wyjsciu z regla bez obciazenia, to cos jest nie tak. Ja tez mam czasami jakby na ulamek sekundy zanik sygnalu(auto nie przyspiesza, albo czasmi wrecz zahamuje na ulamek, ale wtedy to chyba juz zalacza sie falisafe nawet). Niestety ale nie udalo mi sie dojsc o co chodzi,poniewaz zdarza sie to dosc zadko i nie ejst nadmiernie uciazliwe dla mnie. Mam apke spektrum dx3s, regiel mamba mosnter i ubec pulso.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość