Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:38 pm

Autor
PostNapisane: Wt lip 05, 2011 8:34 pm 

Witam. Ostro ostatnio dawalem po garach swojemu synalowi (stampede vxl) i chyba przegrzał mi się silniczek :( W pewnym momencie po ok 15 min ostrej sieczki, synal zatrzymał się i nie reagował na otwarcie przepustnicy, serwo dzialalo bez zarzutu, ale do przodu ni do tylu juz nie pojechał... kiedy próbowałem go popchnąc to koła napędowe stawiały dosc spory opór. Po przyjezdzie do domu, po ok 5-7 minutach, zdruzgotany chcialem sprawdzic jeszcze raz i jezdzil jak stary wyga!, bez problemowo, lecz nie mialem juz czasu by jezdzic dluzej wiec nie wiem czy wytrzymałosc sie skróciła czy nie. Silniczek był gorący mimo ze uzywam radiatora i wiatraczka. przełożenie: 23 atak i 90 odbiór
Czy ktos juz mial taka sytuacje? Czy to sygnalizuje zuzycie napędu???
A taki ładny był.... Założyłem bude hpi charger 1969, zamontowałem diody... a tu takie jaja :(
jak ktos chce oblukac mojego synala to zapraszam na yotube nazwa mojego uzytkownika aciddrinkers1983

Stampede VXL charger body 8 cell po nakreceniu tego filmika padła mi furka

dajcie znac bo sie martwic zaczynam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 1:08 am 

Witam najprawdopodobniej włączyło sie zabespieczenie termiczne w ESC

Było
Traxxas
E-REVOMMMneu1717 1580kv6s2p 123
E-REVOMMMneu1515 2200kv4S2pA123
Revo2,5
Tamiya
CC-01Pajero
Twindetonat
TrailMasterMT
PredatorP240

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 6:52 am 

Jak ostro daje w palnik bez chwilowej przerwy to regulator też odcina mi silnik. Czekam 3-5 min i mogę jeździć dalej ale w tym trybie nie mam zblokowanego dyfru i model bezproblemowo kręci kołami. Kiedyś miałem sytuację - model nagle staną i nie reagował na gaz. Odczekałem 10 min i dalej nic i właśnie wtedy miałem zblokowany napęd . Po godzinie zdenerwowany odpaliłem auto i śmigało przez chwilę do puki nie spadła z wału zębatka atakująca. Domyślam się, że to zblokowanie było spowodowane wcześniejszym odkręceniem się zębatki i jej blokującym ułożeniu.

Szukam mocnej spaliny

PostNapisane: N lip 17, 2011 7:35 pm 

W moim przypadku to na pewno nie byl problem zębatki atakującej, ponieważ koła się obracały jak go pchnelem lecz stawiały dosc spory opor. miejmy nadzieje ze to faktycznie odciecie "zapłonu" :) ostatnio smigalem i jest gitara, ale pojawia sie coraz czesciej problem ze wstecznym biegiem. Czasami nie reaguje i musze wylaczyc i wlaczyc pilota.

PostNapisane: Pn lip 18, 2011 6:52 am 

Cytuj:
czesciej problem ze wstecznym biegiem. Czasami nie reaguje i musze wylaczyc i wlaczyc pilota.

Jak postawisz model na podstawce aby koła nie dotykały podłoża to nie reaguje na wsteczny ? Czy tylko jak stoi na ziemi ?

Szukam mocnej spaliny

PostNapisane: Pn lip 18, 2011 8:16 am 

Pytam bo u siebie zauważyłem podobny problem i jestem w trakcie szukania przyczyn - czy to rozładowany pakiet , złe ustawienie w apce lub komutator silnika. Mam wersję rozbieralną i oglądając go niektóre blaszki komutatora są czarne - świadczy to o przypaleniu ?

Szukam mocnej spaliny

PostNapisane: So lip 23, 2011 5:22 pm 

Szczerze mówiac, nie sprawdzalem czy kola beda sie obracac kiedy uniose tylna os. ale jak sie zawiesza to na ez zapala sie czerwona dioda i kola staiwaja opor a mimo to sam nie pojedzie do tylu. nie wiem co mu dolega :( Szukalem przyczyny, ale nie nic nie wyniuchalem. nie wiem czy nie trzeba bedzie wymienic ez lub silniczka :( nawet juz sie rozgladalem za nowym napedem i zainteresowala mnie mamba max. ale troche droga.

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 8:30 pm 

Zauwazylem ze problem ze wstecznym biegiem, pojawil sie od czasu kiedy podlaczylem wiatraczek do esc. Jutro odlacze go i sprawdze czy nadal bedzie lapal zawiechy