Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 9:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 12, 2011 8:02 pm 

Ostatnio po zalaniu ARO, pod samochodem pojawila sie mala plamka. Po zdjeciu sprzegla okazalo sie, ze olej wycieka przez lozysko na wale. Silnik ma juz troche przejechane, choc nie bylo z nim wiekszych problemow. Ostatnio byl tylko taki dziwny dzwiek, jakby cos "chrobotalo" w okolicy sprzegla, silnika. Nie jestem pewien czy to tylko lozysko czy cos powazniejszego. Generalnie nie do konca wiem jak to sprawdzic. Wiem ze trzeba to porozkrecac, tylko na co zwracac uwage.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 12, 2011 11:27 pm 
Administrator forum

Wymień łożysko. Zazwyczaj jest tak, że poci się troszkę na początku użytkowania, potem się uszczelnia i nie kapie do czasu gdy nie złapie luzów. Wtedy trzeba je wymienić. Ile litrów prześmigałeś na tym silniku??? Jak chodzi o rozbiórkę silnika to masz dużo filmików na YT jak to zrobić- większość rozbiera się identycznie. Aby wyjąć łożysko najlepiej podgrzać blok silnika, chwycić go przez rękawice i wypchnąć łożysko jakimś narzędziem. Zazwyczaj objaw zużycia łożyska przedniego to luz wzdłużny- jak wewnętrzna część "chodzi przód/tył" to znaczy, że jest do wymiany i oczywiście to , że cieknie. Zasada jest taka- lepiej wymienić łożyska w silniku jak złapią mały luz by się nie wysypały do środka i nie zrobiły miazgi.

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 12:54 pm 

Możesz też kupić łożysko podwójnie uszczelniane (2RS), wtedy cieknie jeszcze mniej :)
Zawsze coś tam przeleci, ale po zastosowaniu takiego łożyska zdecydowanie mniejsza ilość.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 1:25 pm 

Dzieki za podpowiedzi. Objawy sa dokladnie takie jak piszecie. Silnik ma przejechane okolo 12l, ale jak do tej pory nie bylo problemow, wydaje mi sie ze kompresje tez ma OK. Teraz dopiero zaczelo wyciekac z lozyska. I dodatkowo przekrecilem gwint od swiecy, wiec musze dokupic czesci. Z tego co sie orientuje to po takim przebiegu juz powinno sie robic remont. Tak czy siak musze go rozebrac. Czy elementy silnika (do ewentualnej wymiany) poznam po jakichs rysach, luzach?

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 1:31 pm 

Możesz też sprawdzić luz na łożysku wew. silnika (tak, jak mówił Maciek) i luz na korbowodzie (tam, gdzie nachodzi na czop wału) i ewentualnie wymienić te części. Jeśli duże łożysko ma luz, a jego cena jest w miarę rozsądna i zdecydujesz się na wymianę to pisz - powiemy co i jak :)
Przy składaniu pamiętaj o umyciu silnika i odpowiednim smarowaniu wkładanych części (np. ARO).

Około takiego przebiegu, trzeba zajrzeć do silnika. Sam teraz wymieniałem u siebie łożyska i korbę, a silnik ma 15L.

Miłej zabawy :) Pozdrawiam.

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 8:55 pm 

Silnik prawie rozebrany. Nie moge sciagnac tloka (cylinder wyciagnalem). Staram sie go zdjac ale wyglada na to ze schodzi tylko polowe z trzpienia na korbowodzie i dalej ani rusz. Nie chce nic robic na sile. Nie wiem czy HPI ma jakis inny patent na to. Na YT gosc wklada szcypce sciaga i OK, u mnie to nie dziala.

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 9:25 pm 

Udalo sie, ale jak mialbym to powtorzyc to nie wiem jakim cudem. Wsadzilem palca lekko ruszylem i zeszlo :lol: . Szczypcami nie chcialo palec pomogl . Wedlug mnie luzu nie ma na wale, jest ladnie spasowane. Biore sie za wymontowanie lozyska zewnetrznego (na goraco). Ale jak wymontowac wew. nie mam pojecia, i tu prosze o pomoc :D

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 9:37 pm 

Jak masz palnik gazowy (taki do lutowania rur miedzianych np.) to podgrzewasz blok w miejscu łożyska, potem stukasz blokiem o blat i powinno wypaść samo. Jak nie masz palnika to możesz wsadzić blok do piekarnika :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: So maja 14, 2011 12:00 pm 

Palnika nie mam. Podgrzewam silnik w piekarniku, ale predzej wyklepie go na blache niz to lozysko wyskoczy. Nie jestem pewien czy ono jest OK, czy nie, bo kreci sie bez problemu. Lozysko zewnetrzne tez kreci sie bez problemu a jednak cieknie, wiec nie bardzo wiem jak to poznac. Zeby zamontowac je ponownie lub zalozyc nowe, tez trzeba to robic na goraco?
Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: So maja 14, 2011 11:25 pm 
Administrator forum

Na gorąco- tylko nagrzej porządnie i rąbnij o deskę do krojenia. Ja kiedyś na zwykłym palniku gazowym kładłem na chwilę 20-30s na pełnej mocy i nic nie zaszkodziło, a łożyska wychodziły.

PostNapisane: N maja 15, 2011 6:26 am 

No z wkładaniem się zaczyna zabawa, ponieważ musi wejść idealnie prosto. Ja wkładam je na oko równo, biorę nasadkę 17mm, wchodzi idealnie, i lekko stukam młotkiem, powinno wejść. Musisz tylko patrzeć czy się gdzieś nie zaklinowało, żeby nie bić bez sensu. Oczywiście wszystko na gorącym bloku.

PostNapisane: N maja 15, 2011 11:38 am 

Zeby zaczac je montowac najpierw musze je wyciagnac. Podgrzewalem w piekarniku, troche sie ruszylo, ale nie rowno. Z jednej strony jest bardziej "wychylone". Podgrzewalem tez na plycie elektrycznej (ogladalem film na YT) do okolo 150C. Nawet nie drgnie. W tej chwili nie rusza ani w jedna ani w druga strone. Mozna to wyciagnac jeszcze urzadzeniem do demontazu lozysk i to chyba jedyna opcja (tyle ze nie mam takiego). No chyba ze powinienem to podgrzac do jeszcze wyzszej temp. Co do montazu to czytalem ze mozna wsadzic lozysko do zamrazalnika, przed zamontowaniem. Teoretycznie powinno zadzialac.
Pozdrawiam

PostNapisane: N maja 15, 2011 1:50 pm 

Poddaje sie. Cos zrobilem nie tak. Mysle ze po podgrzaniu jak Maciek pisze trzeba bylo walnac mocno o deske i tyle, ja "opukiwalem" z roznych stron i pewnie dlatego troche wyszlo krzywo, zablokowalo sie na amen. Dzisiaj jeszcze w akcie desperacji podgrzalem go na palniku gazowym, ani drgnie.

PostNapisane: N maja 15, 2011 3:00 pm 
Administrator forum

Jak wyszło nierówno z jednej strony bardziej, to podgrzej- weź jakiś patyk, śrubokręt czy coś podobnego i wypchnij z drugiej strony (tej co nie wyszła) tak milimetr po milimetrze się wysunie, raz wyciskaj z jednej, a raz z drugiej strony. W razie co podgrzej i wciśnij tak jak było, czyli równo i spróbuj ponownie, od początku.

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 8:13 pm 

Wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi. Niestety sprawa sie "rypla". Po kolejnej probie, goracy silnik mi wypadl i po zabawie (jest tak wgnieciony ze po nakreceniu raditora moze byc lapac lewe powietrze). Czeka mnie wiec zakup nowego crankcase lub silnika.
Mam jeszcze pytanie na przyszlosc, co myslicie o montowaniu lozyska, ktore bylo chlodzone w zamrazalniku? I drugie pytanie jak przechowywac czesci silnika ktore mi zostaly; wal, cylinder, tlok,..., Nasmarowac je ARO albo olejem silnikowym i schowac, czy po prostu wymyc i tyle. Sa OK i moga mi sie przydac.
Mam nadzieje ze po przeczytaniu tego wpisu, ktos uniknie bledow jakie ja popelnilem. Gdybym mial to robic jeszcze raz, to jak pisal Maciek podgrzany silnik walnac porzadnie o deske i pewnie da rade, i OSTROZNIE zeby nie wypadl, albo robic tam gdzie upadek bedzie choc troche zamortyzowany, ja robilem na tarasie.
Bardzo fajnie jest to pokazane tu:
http://www.youtube.com/watch?v=WhpwsjYoxM0

i tu

http://www.youtube.com/watch?v=Q3xIWcdQ ... re=related
Pozdrawiam
Andrzej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona