Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 5:47 pm

Autor
PostNapisane: Śr maja 11, 2011 8:06 am 

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, modelami RC zajmuję się już od paru lat, trochę latam głównie samolotami(ale lajtowo) podjąłem nie równą walkę z nauką latania helikopterem( narazie przegrałem 6 razy i póki co oddaję walkowera;-) Miałem spalinowe Kyosho Inferno jednak spalinowy model nie przypadł mi do gustu, potem jakieś tańsze elektryki, a teraz mam Summita i jestem z niego bardzo zadowolony...

W modelu mam założony zestaw MMM 2200kv, regiel ma wbudowany oryginalny wiatrak który załącza się wbudowanym termikiem(powyżej 50oC), dokupiłem wiatrak na silnik który normalnie podłącza się pod odbiornik(niestety w moim nie ma już żadnego wolnego wyjścia) ale wtedy chodzi on cały czas, a ja bym chciał aby oba wentylatory załączały się równocześnie czyli po osiągnięciu 50oC przez ESC (gdy regler ma 50 kilka stopni to silnik dochodzi do 70oC) i tu pytanie czy mogę dołączyć dodatkowy wentylator przez trójnik z oryginalnym wentylatorem? Zastanawiam się czy np. termik się nie przepali, czy wystarczy prądu na oba wentylatory itd. Będę wdzięczny za Wasze opinie i porady w tym temacie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 9:02 am 

Moim zdaniem to silnikowi nic nie będzie przy 70 stopniach. A jak podłączysz dwa wiatraki przez trójnik to będą się wolniej kręcić, nie wiem co z termikiem, ale on jest tylko od załączania więc może się nic nie stanie. A jak się włącza światła ? po włączeniu reg., czy z pilota ? jeśli włącznikiem to może lepiej z nich zrezygnować i w to miejsce podpiąć wiatrak. Albo po prostu zamontować sam radiator bez wiatraka ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 10:26 am 

Światła włączają się po włączeniu regla, osobne kanały są do sterowania blokadami oraz reduktorem(ale z tych funkcji nie chciał bym oczywiście rezygnować). Silnik mamby oryginalnie ma radiator, dokupiłem obudowę z wentylatorem więc nie działający wentylator wręcz ograniczy przepływ powietrza.
Jaka jest dopuszczalna(normalna?) temperatura pracy silnika bez szczotkowego? Czy istnieją jakieś termiczne (mikro)włączniki lub(mikro)przekaźniki w modelarstwie które można by użyć przy tego typu modyfikacji?

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 11:09 am 

Powiem tak, mój silnik ma zakres temperatur podany przez producenta od -20 do 150 stopni. Oczywiście skrajne temp. pomijam, ale do 80-90 stopni nie powinno się nic stać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So maja 14, 2011 1:43 pm 

Jaki producent podaje ze silnik bezszczotkowy da rade do 150stopni? Według mnie 80-90stopni na bezszczotkę to już stan krytyczny, ale może po prostu za mało wiem na ten temat.

Sprzedam części do Jammina x1/x2 CRT ---> PW

PostNapisane: So maja 14, 2011 6:50 pm 

Ja mam taki silnik http://www.okhobby.com/product.php?id_product=1160

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So maja 14, 2011 7:14 pm 

jakos tego nie widzę, żeby silnik przy np 130st normalnie jeszcze pracowal. Ostatnio na zwodach w casterze silnik zagotowal sie, osiagnąl 120st. Przy takiej temperaturze nawet kable zaczely sie topic. Może producent podał te 150 w Fahrenheitach :) Byłoby bardziej prawdopodobne.
A wracająć do temamtu, to może po prostu na którymś z wyjść odbiorniku podpiąć rozgałęznik Y. Pytanie tylko, ile jeszcze zniesie BEC w reglu, chociaż takie rzeczy jak blokady dyfrów ciagna tylko prąd chwilowo, więc może będzie tak źle.
Generalnie można w róznych miejscach wyczytać, że nie powinniśmy przekraczać ok 75st na silniku.

PostNapisane: So maja 14, 2011 7:47 pm 

Ja też nie wierzę w te 150 stopni. A wracając do tematu to jak vic_firth mówi będzie chyba najlepiej. A może zmienić serwa z dwóch na jedno mocniejsze ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N maja 15, 2011 9:27 am 

Chciałbym uniknąć sytuacji że wentylator działy cały czas po włączeniu regla, dlatego myślę o jakimś sposobie automatycznego włączania wentylatora, wstępnie chciałem użyć termika esc jako włącznika do wentylatora na silniku(esc jak się rozgrzeje to silnik również i odwrotnie), teraz myślę o dołożeniu termicznego włącznika na silniku(tak aby nie obciążać instalacji wentylatora na reglu) Czy spotkał się ktoś z Was z takim "mikro" włącznikiem termicznym(który by działał np.: 60-50oC)?