Im model cięższy tym większy moment obrotowy potrzebuje by się rozpędzić. Jeżeli silnik nie będzie dawał rady to będzie produkował więcej ciepła i w Twoim odczuciu będzie się grzał. Dlatego tez w w mniejszych modelach montuje się silniki mocniejsze, które nie potrzebują wysokiego momentu(np. 4600, 4700 i więcej kV) a w modelach większych na przykład 2200kV. Jako przykład 'z życia' mogę Tobie podać Traktor, który nie ma dużo mocy ale wysoki moment obrotowy dlatego nie jedzie może szybko ale uciągnie wiecej niż sportowy samochód który ma dużo mocy ale niski moment obrotowy.
BTW, jeździłem wczoraj swoim e-firestormem i musze powiedzieć że kopa ma niesamowitego, aczkolwiek raz na 10minut jazdy muszę schłodzić silnik bo jest bardzo ciepły (atak 19T, odbiór 87T), na dniach montuję wentylator na silnik i mam nadzieję że rozwiąże to problem

Slash to właściwie ta sama klasa co e-firestorm, nawet wagowo podobne więc kierowałbym się ku combo z silnikiem 4600kV i pakietami 3S. Model jest bardzo szybki, na 3/4 gazu zasuwa niemiłosiernie a na pełnym przy każdej prędkości robi whellie