Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 4:25 am

Autor
PostNapisane: So mar 19, 2011 3:19 pm 

Jestem posiadaczem dokładnie takiego modelu z baterią Nosram NiMh 3300.
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2709,truggy-1-10-electric-4wd-rtr-himoto

Chciałbym trochę poprawić osiągi tego modelu, tzn szybkość i przyspieszenie, mogę liczyć na jakieś sugestie z waszej strony,jak to zrobić najprościej i żeby to miało sens, sprzedawca zasugerował mi wymianę silnika, tylko ja się na tym nie znam, dlatego proszę o radę. Bardzo proszę o opinie i i sugestie co do zakupu elementów oraz szacowany koszt.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So mar 19, 2011 4:08 pm 

Najszybszą i najprostszą metodą będzie zastosowanie pakietów Li-pol 2S 7.4V. Zwiększą moc i osiągi Twojego modelu. Jednak ma to też swoje wady. Należy zakupić do tego odpowiednią ładowarkę, która posiada balancer do w/w baterii oraz zmienić końcówki regulatora. Przyśpiesza to również "śmierć silnika/regla. Oczywiście zwiększenie mocy wiąże się również z ryzykiem uszkodzenia innych części takich jak układ napędowy itp.
Drugą metodą jest wymiana silnika na mocniejszy, który będzie pasował do Twojego regulatora, bądź wymiana oby tych fantów.
Troszkę to pesymistycznie napisałem, ale takie są realia.

A tak ogólnie to na czym Ci zależy najbardziej? Na zrywności modelu, prędkości czy ogólnej mocy? I ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na ewentualny tuning?

-FS GT3B
-Li-Pol Turnigy 5200mAh & 5000mAh

http://www.youtube.com/watch?v=caxzNxg8qvE

PostNapisane: So mar 19, 2011 5:09 pm 

Myślę, że zostanę przy pakietach NiMh, kupiłem raytronica C8 i chciałbym przy nim zostać, nie inwestować w pakiety, więc wolałbym zając się sprawą modelu.
Zależy mi na przyspieszeniu i prędkości, tylko gdyby ktoś mógł napisać co mogę uzyskać w zależności od tego co kupie i jaki tego będzie koszt, co do finansów to myślę że maksymalna kwotą będzie ok 500 zł, z tym że chciałbym również poznać wariant najtańszy bo z tego co wiem wymianą silnika za 100 zł można już trochę zyskać ?
Czekam na odpowiedzi
pozdro

PostNapisane: So mar 19, 2011 5:46 pm 

Wymienić silnik i regulator na bezszczotkowy. Na forum jest całe mnóstwo tematów na ten temat jeśli nie do truggy to do monstera, a to takie samo podwozie. Kwestia tylko funduszy jakie posiadasz na tuning. Jedną z tańszych opcji będzie ezrun 35A lub 60A plus silnik ok 3000-4000kv koszt ok 250-300 z zagranicy, w kraju to bliżej 400zł.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So mar 19, 2011 7:38 pm 

Tak jak kolega wyżej napisał, najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana regulatora z silnikiem na bezszczotkowy. Pod względem cena/jakość najlepiej wypadają Ezruny dla Ciebie odpowiedni był by przykładowo taki.
Do tego będzie musiał zakupić wtyczkę "tamiya" i zamontować ją na końcu kabelków regulatora które łączą się z baterią, aby podłączyć swoje pakiety.

@Gensior: Z racji tego, że będzie nadal używał Ni-Mh myślałem, że nie ma takiego ryzyka z topieniem wtyczki. My bad. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

-FS GT3B

Ostatnio edytowano N mar 20, 2011 12:11 am przez Oskar Z., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So mar 19, 2011 9:59 pm 

Oskar Z. napisał(a):
Do tego będzie musiał zakupić wtyczkę "tamiya" i zamontować ją na końcu kabelków regulatora które łączą się z baterią, aby podłączyć swoje pakiety.

Taa, chyba, żeby się stopiła ;)
Wtyki to albo deansy albo goldy, a z bezszczotką to już obowiązkowo.

PostNapisane: N mar 20, 2011 10:50 am 

dzięki za odpowiedzi, gdybym chciał kupić taki zestaw jak podał kolega to jaką prędkość może na nim osiągać model ?
i jeszcze takie pytanko , gdybym chciał wymieniać sam silnik, to ewentualnie jaki i jaki będzie koszt i co mi to da ( osiągi) , i w ogóle czy jest sens zmieniać sam silnik ?
pozdro

PostNapisane: N mar 20, 2011 12:14 pm 

Nie da się sprecyzować prędkości na podstawie silnika. Zależy to również od przełożenia - zębatka atakująca i odbierająca oraz od wielkości kół. Tutaj masz filmik jak model śmiga na takim silniku. Jednak na filmie model posiada pakiet Li-Pol co dodatkowo dodaje mu mocy.
Jeśli chcesz wymienić tylko silnik to z tego co się orientuję to najlepszym jaki obsłuży Twój regiel będzie Saturn 20T. A czy jest sens zmieniać sam silnik? Zależy czego oczekujesz. Po wymianie samego silnika Twój model nie stanie się "potworem", a jedynie poprawi troszkę osiągi. Gdybyś wymienił cały zestaw na bezszczotkowy to na pewno dużo bardziej byś to odczuł, a jeśli w przyszłości nastąpiła by wymiana na pakiety Li-Pol to już całkiem był byś zadowolony :).

-FS GT3B

PostNapisane: N mar 20, 2011 3:48 pm 

Dzięki, bardzo mi pomogliście

Prosiłbym jeszcze o modele, najlepiej zestawy silnika z regulatorem, który warto kupić i jest sprawdzony ( oprócz tego Ezruna, do którego jest link wcześniej ), bo w temacie jestem bardzo świeży, a nie chciałbym wywalić kasy w błoto. Trochę grzebałem na forum, ale jest mi ciężko zrozumieć pewne pojęcia, i zorientować się co do czego.
Pozdrawiam

PostNapisane: N mar 20, 2011 5:14 pm 

Aby daleko nie szukać to Hobbywing oferuje również silniki sensorowe, dla Ciebie odpowiedni był by C-Xerun 10.5T 3650-3200KV. Koszta takiego silnika zza granicy to około 350-400 złotych.
Silnik Castle Creations CMS4600 + regulator Mamba Max Pro być może odrobinę za mocny, ale porządny zestaw silnik+regulator, który posłuży długi czas. Nawet przy wymianie modelu na dużo wyższą półkę ten zestaw będzie wystarczający. Na ebay dorwiesz taki zestaw za około 550 złotych+ewentualne cło, ale warto. Przyznam szczerze, że sam chciałem taki zakupić, jednak później stwierdziłem, że wolę dołożyć troszkę pieniędzy i mieć bez szczotkowego EZ-RUN'a i aparaturę 2.4Ghz.
Wybór należy do Ciebie ;)

Ps. Zgaduję, że nie wiesz co dają sensory w silniku. Sensory wykrywają i przekazują do regulatora położenie wirnika, co umożliwia płynniejszą pracę silnika. Najczęściej idzie to odczuć na niższych obrotach.

-FS GT3B

PostNapisane: Pt kwi 08, 2011 7:58 pm 

Oskar Z. napisał(a):
Aby daleko nie szukać to Hobbywing oferuje również silniki sensorowe...
...Sensory wykrywają i przekazują do regulatora położenie wirnika, co umożliwia płynniejszą pracę silnika. Najczęściej idzie to odczuć na niższych obrotach.

Ja odradzam montowania zastawów opartych na technologii sensorowej do modeli typu off-road (z własnego doświadczenia), gdyż wystarczy odrobina wilgoci - wystarczy nawet wilgotniejszy dzień - i nici z jazdy, gdyż regiel źle szczytuje położenie rotora i w efekcie silnik "głupieje" i nie wie w którą stronę ma się kręcić, co może doprowadzić do spalenia elektroniki.

//Mając MT któż nie oprze się pokusie jazdy po wilgotnej ziemi, kałużach czy śniegu...?

Takie moje zdanie ;)