Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Jaki polecacie samochód nitro do 1000zł
1. HPI Bullet 3.0 6%  6%  [ 1 ]
2. HPI Trophy 3.5 56%  56%  [ 9 ]
3. HPI FIRESTORM 10T 19%  19%  [ 3 ]
4. INNY (nazwę podaj w poście) 19%  19%  [ 3 ]
Liczba głosów : 16
Autor
PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 4:29 pm 

Wiesz nie mówię konkretnie że to ty tak robisz tylko że jak komuś zależy na kombinowaniu to tak robi np. jest taki temat w którym wymienia się tych co nie są sprawiedliwi na transakcjach itp...
Co do mnie to umiem czytać ze zrozumieniem więc nie mam z takimi rzeczami problemów a tak nawiasem to podłączyłem się pod temat więc to co przedtem pisaliście mnie nie obchodziło :P

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 4:40 pm 

kubaratan napisał(a):
Na samym początku powiedziałem że nie interesują mnie używane modele a zakupić chcę wyłącznie nowy model na gwarancji

To, że cos takiego napisałeś (pisze cos takiego większośc poczatkujących), nie oznacza, że ktos z większym doświadczeniem nie może Ci doradzić kupna uzywanego zawodniczego modelu z najwyżeszej półki, w cenie kiepskiego rtr-a. Bo niby co Ci po tej "gwarancji"? Wymienia Ci pęknięta zwrotnicę, wahacz, zlikwiduja luzy, a może wymienia Ci silnik po nieprawidłowym dotarciu?
I wcale nie mówie, że Trophy, to badziew, a Hyper RTR, to ta najwyższa półka, bo tak nie jest. Chodzi mi o to, że bardzo często, dobrej klasy podwozie, nawet używane, przejeździ duzo więcej litrów, czy pakietów i będzie sie spisywac duzo lepiej niz nowy RTR.

PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 6:22 pm 

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewną logiczną prawidłowość co do kupowania używek.

1. Raczej nikt nie sprzedaje za grosze zawodniczego podwozia z górnej półki w idealnym stanie bo po co i dlaczego.
Najczęściej używany model zawodniczy jest po jednym sezonie jak sponsorowany zawodnik wymienia model na nowy przed nowym sezonem.
2. Każdy nawet zawodniczy model używany w czasie sezonu z pewnością dostanie ostro popalić i jestem daleki od oceny że jest to okazja bo jeśli nawet będą wymienione widoczne uszkodzenia to wielu wad ukrytych po prostu nie widać na oko.
3. Nie zapominajcie że kolega ma do wydania na wszystko ok. 1000 zł. Dotychczas nie spotkałem kompletnego modelu zawodniczego off-road 1:8 (nawet używanego) w takiej cenie. :wink:
4. Niestety statystyczne pod hasłem używki kryje się "mina" na którą nowy naiwny użytkownik wydaje sporo więcej niż na nowy. Problem jest jeszcze większy jeśli jest to model do którego nie można dokupić części w kraju. :(
5. Okazje i cuda czasami się zdarzają ale statystycznie należą do rzadkości. Zalecam dużą ostrożność w kupowaniu używek. :wink:

PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 6:56 pm 

Co tu komentować. Kolega chce nowy model z gwarancją. Używany to używany co nie znaczy, ze musi to być strup. Sam miałem dwa przypadki w których za miast modelu rc była kupa złomu. Jeden sprzedający się przyznał i prawie wszystkie koszty napraw zwrócił, a na drugim straciłem ponad 200zł. Często też są pozytywne strony używek: dużo tańsze niż nowe ze sklepu, w komplecie akcesoria do modelu, części wymienione na tuningowe itd. Czasem jednak trzeba zaufać innemu człowiekowi. Nowe tez mają zalety: wiesz co będzie, gwarancja ( mi się nigdy nie przydała)
Myslę, że mojego hyperka nie nazwałbym modelem zawodniczym no chyba że byłaby to wersja PRO :D

PostNapisane: Wt kwi 05, 2011 7:29 pm 

Jedno na pewno nie podlega dyskusji, sprzedawcą jest Pan dobrym, Panie Darku.
O ile oczywiście znajdzie Pan naiwnego klienta, który w Pana mądrości uwierzy.
Po pierwsze, nie zawsze zawodnicze podwozie, to podwozie po zawodniku, który objeździł wszystkie eliminacje w sezonie, w danym kraju. Powód, dla którego ktoś sprzedaje używany model po „paru” litrach za połowę ceny mnie nie interesuje, jeśli z podwoziem jest wszystko OK. Może ściga go Provident, bo właśnie pół roku wcześniej się tam zapożyczył, żeby kupić owy model, chociaż wcale mu nie był potrzebny? Sam wszedłem w posiadanie Hypera ST PRO z drugiej reki, za kwotę ok. 100 euro, który od mojego sklepowego różnił się tylko tym, że miał minimalne luzy na wahaczach i ślady na płycie, które świadczyły o tym, że podwozie było używane wyłącznie na torze (zdjęcia w mojej galerii). Zaznaczam, że normalna średnia cena takiego podwozia na Ebay, to 250-280 euro. Takich przykładów mógłbym podąć kilka lub jeszcze więcej, ale myślę, że nie ma to sensu.
MrMaku napisał(a):
Myslę, że mojego hyperka nie nazwałbym modelem zawodniczym no chyba że byłaby to wersja PRO

To na pewno, ale gdybym miał wybierac pomiędzy Twoim Hyperem, a np nowym Bullete'm, to akurat bym sie nie zastanawiał. Ale to ja, a co kupi kto inny, to juz jego sprawa.

PostNapisane: Cz kwi 07, 2011 3:17 pm 

Popieram zdanie przedmówcy i chyba w którymś z wcześniejszych postów też to podkreśliłem o tym trophy.
Cytuj:
Jedno na pewno nie podlega dyskusji, sprzedawcą jest Pan dobrym, Panie Darku.
O ile oczywiście znajdzie Pan naiwnego klienta, który w Pana mądrości uwierzy.

Gwarancja nie daje pełnego zabezpieczenia modelu. Używane modele też nie należą do najgorszych to wszystko zależy od użytkownika więc szansa zawsze istnieje że może się uda kupić coś co jest w b.dobrym stanie.

PostNapisane: Cz kwi 07, 2011 4:42 pm 

Napisałem wcześniej że:
5. Okazje i cuda czasami się zdarzają ale statystycznie należą do rzadkości.
Warto natomiast zdawać sobie sprawę z pewnych zjawisk i poczytać temat który ma obecnie 40 stron - Nieuczciwi użytkownicy, problemy w transakcjach.

PostNapisane: Pt kwi 08, 2011 12:59 pm 

To teraz ja się znów wypowiem.
Miałem okazję zobaczyć konfrontacje VRX-1 vs Trophy 3.5 i zwyciężył VRX-1. Na początku trophy przez 2m był pierwszy ale dalej wymiękł. Natomiast VRX ma gorszy początek lecz lepszy koniec 8) A co do części to do VRX odrazy trzeba kupić dyferencjały bo oryginalne są do d...
a do trophy nową apkę bo oryginalna szybko traci zasięg i fail safe oraz serwa z metalowymi zębatkami :? Więc rachunek jest prosty (dla niektórych oczywiście) :lol:

PostNapisane: Pt kwi 08, 2011 1:55 pm 

Jeżeli apka traci szybko zasięg np po 20m to można zgłosić do sklepu (oczywiście jak masz gwarancję). Co do serw to w żadnym z tych modeli nie są one super, jak chcesz niezawodne to można włożyć np. hiteca, muliplexa, sanwy itp ale to kosztuje. Co do osiągów to bardzo dużą role odgrywa ich regulacja (źle wyregulowany nie będzie dobrze chodził) ! Trophy ma silnik 3.5 (buggy), a vrx 4.6 (truggy).

PostNapisane: Pt kwi 08, 2011 9:34 pm 

HPI Polska napisał(a):
Pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewną logiczną prawidłowość co do kupowania używek.

1. Raczej nikt nie sprzedaje za grosze zawodniczego podwozia z górnej półki w idealnym stanie bo po co i dlaczego.
Najczęściej używany model zawodniczy jest po jednym sezonie jak sponsorowany zawodnik wymienia model na nowy przed nowym sezonem.
2. Każdy nawet zawodniczy model używany w czasie sezonu z pewnością dostanie ostro popalić i jestem daleki od oceny że jest to okazja bo jeśli nawet będą wymienione widoczne uszkodzenia to wielu wad ukrytych po prostu nie widać na oko.
3. Nie zapominajcie że kolega ma do wydania na wszystko ok. 1000 zł. Dotychczas nie spotkałem kompletnego modelu zawodniczego off-road 1:8 (nawet używanego) w takiej cenie. :wink:
4. Niestety statystyczne pod hasłem używki kryje się "mina" na którą nowy naiwny użytkownik wydaje sporo więcej niż na nowy. Problem jest jeszcze większy jeśli jest to model do którego nie można dokupić części w kraju. :(
5. Okazje i cuda czasami się zdarzają ale statystycznie należą do rzadkości. Zalecam dużą ostrożność w kupowaniu używek. :wink:

No i tu się mylisz drogi Panie :P Kupiłem na rctech.net model D8 z większością update'ów z wersji Hara, z dodatkowo nową płytą, budą, pakietem orion life, klockami sprzegła, sprężynami sprzęgła, koszykiem sprzęgła, olejami, itp za ....uwaga....wstrzymajcie oddech....200$ :D Sprzedający twierdził, że całość przejechała 2 galony, ale moim zdaniem przejechała góra półtora :P

Wniosek z tego taki, że ludziom w "usa" opłaca się sprzedawać takie modele w takiej cenie. W Polsce natomiast wszystko musi być 3 x droższe...

PostNapisane: So kwi 09, 2011 10:13 am 

Nie porównuj RC w USA i w Polsce.
Po pierwsze zarabiają więcej. Po drugie modele są tańsze. Po trzecie większość zawodników jest sponsorowana przez cokolwiek, tam to odbywa się na normalnych warunkach, a nie tak jak u nas. Stać ich więc na częstą zmianę podwozi i co za tym idzie, sprzedawanie używek w dobrych cenach.

A w Polsce jest 3x drożej, bo większości ludzi RC kojarzy się tylko z 'samochodzikiem na radio' i bardzo mało osób się tym interesuje. Kupują gówniane jednorazówki w marketach, nie kupują modeli, bo twierdzą, że to to samo, co w Tesco, tylko nie wiadomo dlaczego 5x droższe, polskie sklepy nie mają pieniędzy na sponsorowanie zawodników, tak jak odbywa się to w USA, każdy płaci ze swojej kieszeni i potem przy sprzedaży chce odzyskać część włożonej w to sumy. A jak dostaniesz coś za darmo, to potem jakakolwiek cena za jaką jest fajna, bo Ty za to nic nie płaciłeś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8