Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 4:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 24, 2011 9:01 pm 

Witajcie. Kupiłem sobie w styczniu HPi SAV. i teraz go docieram zaczne od tego że ta nakladka co jest pod szarpanką była źle założona fabrycznie i musiałem ją obrócić. Raz udało mi się wypalić cały bak. Teraz SAV. Nie chce odpalić. Ładnie chwyta szarpankę i za 1-2 razem odpala, lecz po 10 sekundach jest "dink" taki metaliczno podobny i silnik gaśnie. I tak za każdym razem, już się zdążyłem przyzwyczaić że ten model nie odpala. Przepustnica jest na 25% jak na DVD, ale i tk jest DING. Sprzęgło i skrzynia biegów, ok sprawdzałem. Dosłownie po odpaleniu nie zdąże podejść do aparatury a tu już ping i stoi. Jest to dla mnie dość dziwny przypadek. Było też tak że on łapał mi czasem szarpankę bo rurka nie wchodziła do tego kaftana przy wylocie linki i ją do niej lekko przykleiłem ale nadal chyba łapie. Silnik jest ladnie rozgrzany przez świecę więc to chyba nie problem rozgrzania, choć nie wiem. czy ktoś umiał by mi pomóc, bo już od miesiąca walcze i mam myśli by wybrać się 300km do sklepu (Wrocław) gdzie kupowałem i jest serwis, by mi coś z nim zrobili. dziękuję z góry.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 25, 2011 7:10 am 

Wkręć mu LSN troszkę (1/8) i spróbuj.
Świeca nie rozgrzewa silnika. Jeśli chodzi 10s, to nie ma szans, żeby był rozgrzany.
Nie jest to dziwny przypadek. Często ustawienia fabryczne silnika trzeba skorygować do warunków zewnętrznych, bo są za bogate.

PostNapisane: Pt mar 25, 2011 7:00 pm 

No niestety, nic nie udało mi się zrobić. Muszę jechać jutro do sklepu i tam mi to zrobią mam nadzieje w serwisie. :(

PostNapisane: Pt mar 25, 2011 7:22 pm 

Może spróbuj poczekać na cieplejsze dni. Z tego co wiem to optymalna temperatura powietrza do docierania to około 18 stopni Celsjusza. A jeżeli masz ciśnienie to rozgrzej wstępnie silnik suszarką... słyszałem, że niektórzy tak odpalają.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PostNapisane: So mar 26, 2011 8:00 am 

Jak było zimno to musiałem podgrzewać silnik do ok 20 st zeby go wogule odpalic Dodam ze mam trofika 3.6. Zapomniałem napisac ze podgrzewam suszarka zony :D :twisted: :twisted:

PostNapisane: So mar 26, 2011 9:56 am 

można też grzać opalarką do drewna, lepiej idzie :)
kiedyś próbowałem podgrzać zwykłą suszarką i średnio to szło.

PostNapisane: So mar 26, 2011 7:42 pm 

Ja również polecam podgrzewać opalarką (do ok. 70-80 stopni) ponieważ suszarką trochę to wolniej idzie, albo po prostu daj cieplejszą świecę. Kolego laki007 w ogóle pisze się osobno i przez "ó" :wink: aha i zawsze po jeździe nie zapomnij dać tłoka na dól ponieważ potem może zablokować się w górnym położeniu i w ogóle nie wyciągniesz szarpanki, dopiero po podgrzaniu do ok. 100 stopni przekręcisz kołem zamachowym.

PostNapisane: N mar 27, 2011 8:26 am 

Na ogol ogolniemoj drogi kolego pisze w ogole poprawnie zreszta w ogole bedzie brakowac kreseczki w "o"jak sie nie uzywa polskich znakow ale ogolnie tak w ogole dziekuje ze w ogole ktos poprawil mnie. POLONISTYKA GORA!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Ps. Przecinkow ogolnie nie stosuje bo szkoda czasu a przeciez wypracowania nie pisze... :idea: :idea: :idea: :idea:

PostNapisane: N mar 27, 2011 10:29 pm 

Wszystko już ok. Autko śmiga aż miło i jest dotarte wstępnie. Dam filmik tutaj z jazdy mojej dzisiejszej. http://www.youtube.com/watch?v=Ba80KxtUcVw oto link. Pozdrawiam

PostNapisane: Pn mar 28, 2011 11:27 am 

Opisz proszę jak rozwiązałeś problem a dokładnie co pomogło w odpaleniu ?

PostNapisane: Pn mar 28, 2011 2:41 pm 

Jak rozwiązałem problem?? Pojechałem do sklepu modelarskiego do Wrocławia i mi tam to zrobili. Ale wiem co. Więc najpierw wymiana swiecy na nową z GS Racing no.5. Potem trochę dokręcenie śruby wysokich obrotów o jakieś 2/8 no i poszło. Potem jeszcze 1 bak wypalony na stojaczku i dodawaniem 100 % przepustnicy co jakiś czas. No i jest. Jeszcze przez ten tydzień będe go docierał jeżdżąc no i dokręcał ewentualnie śruby. Radze zakłądać ochronę na silnik do niego bo lubi się przewracać, co powoduje porysowanie radiatora silnika. Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn mar 28, 2011 4:59 pm 

Chriss napisał(a):
Jak rozwiązałem problem?? Pojechałem do sklepu modelarskiego do Wrocławia i mi tam to zrobili. Ale wiem co. Więc najpierw wymiana swiecy na nową z GS Racing no.5. Potem trochę dokręcenie śruby wysokich obrotów o jakieś 2/8 no i poszło. Potem jeszcze 1 bak wypalony na stojaczku i dodawaniem 100 % przepustnicy co jakiś czas. No i jest. Jeszcze przez ten tydzień będe go docierał jeżdżąc no i dokręcał ewentualnie śruby. Radze zakłądać ochronę na silnik do niego bo lubi się przewracać, co powoduje porysowanie radiatora silnika. Pozdrawiam.

z tego co słyszałem model powinno się docierać przy ściągniętej obudowie?? i przez ok. 2-2,5 l nie piłować i jeździć w miarę spokojnie.

PostNapisane: Pn mar 28, 2011 5:22 pm 

Każdy powie Ci że dociera się inaczej. Nie ma normy. Ale robiłem to z serwisantem ze sklepu modelarskiego, który zna się na rzeczy i nie sądze by czynił coś na niekorzyść klienta. A tak, daje się przy docieraniu na "stojaku" przepustnice na 100 % by tłok nię przyzwyczaił do rozciągania, bo on tak szybko tam pracuje, że się wydłuża na pełnej mocy więc musi być przy docieraniu właśnie przyzwyczajony. I również przy jazdach kilkunastu po docieraniu "stojakowym" nie daję się 100% przepustnicy na więcej niż 5 sekund. Tak też słyszałem od innych. No kwestie są tu podzielone. Ściągnięta obudowa?? No tak bo daje dostęp do wszystkich iglic, i części modelu i jest lepsze chłodzenie co jest ważne przy docieraniu. Ale jak jeżdżę tak jak na filmiku no to zakładam bo już mi nie gaśnie sam, narazię nic nie reguluję i nie przykręcam, po 2 z takiej odległości muszę widzieć gdzie jest przód a gdzie tył.

PostNapisane: Pn mar 28, 2011 6:50 pm 

Ostatnio znalazłem opis docierania inny niż wg "starej szkoły; jeden bak na "cegle" a potem 4 z progresywnym przyspieszanie jak poniżej:

http://www.rcnitrotalk.com/forum/showthread.php?t=60832

...temat postu "Heat cycling method of breaking in a new engine"

ogólnie metoda polega na jeździe od pierwszego baku po 2-3 minuty a potem zgaszenie i ostudzenie do zimna z tłokiem na dnie. I tak przez 15 min. "czystej" jazdy nie licząc przerw na studzenie. Na końcu interwały po 3-4 min do osiągnięcia temperatury przez silnik około 93 stopni Celsjusza, przez co silnik osiągnie temperatury w których będzie wystarczająco rozgrzany. I tak przez 20-25 min czystej jazdy. Po tym procesie silnik jest dotarty.

Post dodatkowo pokazuje gorsze strony docierania "na cegle".

Pewnie Ameryki nie odkryłem tym linkiem ale może ktoś zechce spróbować tak dotrzeć silnik.

Pozdrawiam i gratuluje udanego docierania ;-) !

PostNapisane: Wt mar 29, 2011 6:45 pm 

Chriss napisał(a):
Każdy powie Ci że dociera się inaczej. Nie ma normy. Ale robiłem to z serwisantem ze sklepu modelarskiego, który zna się na rzeczy i nie sądze by czynił coś na niekorzyść klienta. A tak, daje się przy docieraniu na "stojaku" przepustnice na 100 % by tłok nię przyzwyczaił do rozciągania, bo on tak szybko tam pracuje, że się wydłuża na pełnej mocy więc musi być przy docieraniu właśnie przyzwyczajony. I również przy jazdach kilkunastu po docieraniu "stojakowym" nie daję się 100% przepustnicy na więcej niż 5 sekund. Tak też słyszałem od innych. No kwestie są tu podzielone. Ściągnięta obudowa?? No tak bo daje dostęp do wszystkich iglic, i części modelu i jest lepsze chłodzenie co jest ważne przy docieraniu. Ale jak jeżdżę tak jak na filmiku no to zakładam bo już mi nie gaśnie sam, narazię nic nie reguluję i nie przykręcam, po 2 z takiej odległości muszę widzieć gdzie jest przód a gdzie tył.

Że co :shock: Tlok sie rozciaga podczas docierania? Widac jak sie w tym sklepie znaja na rzeczy :!: :shock:
Jak to przeczytalem to az zaniemowilem :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona