Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 9:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 10, 2011 7:27 pm 

Witam, kolega ma zamiar kupić model jak w temacie i niechce słyszeć o innym. Mam pytanie czy ten model jest warty uwagi.
Czy nie zepsuje się po 2 min.

http://www.rc-modele.pl/racing-mini-st16-nitro-truggy-4wd-rtr-116-p-2764.html?osCsid=3fa71fe42d76a10f99a206b625a61316

Z góry dzięki za odp.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 11, 2011 10:17 am 

Model nie powinien się popsuć po 2min bo to dobra firma, ale czy jest sens kupować za tyle kasy model 1:16 ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lut 11, 2011 10:58 am 
Administrator forum

Sens jest, ale elektryka, bo prędkości porównywalne a zawsze jak się znudzi śmiganie pod domem można skoczyć sobie na zawody i popróbować swych sił w rywalizacji na torze dywanowym (szczególnie w miesiącach zimowych) :). 1:16 nitro to fajny gadżet, taki model modelu :P, lecz jest mało uniwersalny, bo nie pośmigasz w zamkniętym pomieszczeniu.

PostNapisane: So lut 12, 2011 11:06 am 

Witam ! Jeśli już znalazłem temat związany z tym modelem to mam pytanie do posiadaczy jego. Gdyż posiadam go od ok.1,5 roku i niestety wystąpiły problemy z częściami. Nie mogę znaleźć żadnego sklepu w którym dostane części zamienne do niego, udało mi się znaleźć podobne lecz trzeba było je przerabiać.
Jeśli ktoś zna lub ma części na sprzedaż do tego modelu bardzo prosiłbym o kontakt ze mną !
A tak wracając do zadanego pytania to ten model z pewnością nie popsuje się po 2 minutach, jest bardzo mocny i wytrzymały, POLECAM !
KONTAKT:
e-mail : rafiku1234@wp.pl
gg: 7741133

PostNapisane: So lut 12, 2011 11:16 pm 

[url]rc-modele.pl[/url]

Na stronie pisze, że wszystkie części są dostępne na zamówienie.

[url]graupner.de[/url] przelicz euro po 4zł

Co ci sie sypneło pierwsze, dyfry są metalowe ???
Ile paliwa już nim wypaliłeś i czy masz ten silnik nitro bull 1.1 czy ten z acme.

PostNapisane: So lut 12, 2011 11:20 pm 

http://www.rc-modele.pl

http://www.graupner.de

coś mi nie wyszło wcześniej

PostNapisane: N lut 13, 2011 6:29 pm 

Ja konkretnie posiadam model NB16-T z silnikiem ACME.
Sypneły pierwsze mi się C Hub'y przedni i tylni, ale ok zamieniłem je na podobne firmy Himoto 1:10 pasują, niestety to plastik :( na stronie producenta oraz na stronie www.nitrotek.co.uk są dostępne część orginalne zamienne stalowe, lecz nie stać mnie na to aby ściągać części z zagranicy...
Wypaliłem nim już około 1,5l paliwa 16%. Oraz musiałem prawie 0,5l zmarnować na docieranie i sprawdzanie.
Sypneła się także szarpanka o którą mi chodzi i chciałbym gdzieś ją kupić ewentualnie odkupić, jest to chyba słabsza część tego modelu.
Gdybym miał w nim zamontowane części stalowe z pewnością nie byłoby problemu.
http://www.nitrotek.co.uk/nb16-t-nitro- ... ruggy.html
(patrz zdjęcia poniżej(części))
Jeśli już kupiłeś ten model napisz na gg 7741133 bo miałbym jeszcze parę pytać do ciebie oraz ty zapewne do mnie :P (w sprawie modelu)

PostNapisane: N lut 13, 2011 6:34 pm 

I jeszcze jedno.
sorry ale na tej stronie http://www.rc-modele.pl/racing-mini-st1 ... b625a61316 jest on trochę drogi :/ Ja go kupiłem za 499zł na allegro.
Tu masz za 490zł z stalowymi(lub aluminiowymi nie wiem) częściami : http://allegro.pl/model-1-16-mini-st16- ... 06000.html.

PostNapisane: N lut 13, 2011 7:34 pm 

Pomijając konkretny model uważam że kupowanie modelu 1:16 z silnikiem spalinowym = same problemy.
Brak serwisu, brak klasy w zawodach, wątpliwa przyjemność z jazdy modelem 1:16 z napędem Nitro.
Skąd taki pomysł ?

PostNapisane: N lut 13, 2011 7:46 pm 

Czemu uważasz że same problemy ? :P
Może i są drobne problemy z częściami ale gdy kupowałem ten model jeszcze nie jakoś rozpowszechniony ten model, lecz patrząc teraz do różnych sklepów i serwisów jest już jakiś postęp w skali 1:16( przynajmniej ja to zauważyłem ).
Napisałeś "brak klasy zawodniczej" jeśli chodziło ci o zawody, to mi to akurat obojętne bo ja jeżdżę tylko dla przyjemności albo po torach albo po parkingach :D
Ja akurat czerpię przyjemność z jazdy tym modelem lecz powiem szczerze że miałem już kilka takich momentów że chciałem go już sprzedać/zamienić na inny w skali 1:10 (oczywiście za dopłatą), lecz zrezygnowałem gdyż zauważyłem że zaczęło to wszystko iść do przodu !
A skąd pomysł?
A no bawiłem się kiedyś elektrykami lecz po pewnym czasie mi się to znudziło i wymyśliłem sobie że kupie spalinówkę, wybrałem akurat ten bo myślałem że na początek będzie idealny. I moim zdaniem jest on idealny.
Mam go już jakieś 1,5 roku i chyba przyszedł czas na zakup czegoś większego jednak :)

PostNapisane: N lut 13, 2011 10:08 pm 

Przez 1,5 roku wypaliłeś ok 1,5l paliwa... To raczej dużo nie jeździłeś, a jednak się kilka rzeczy popsuło... Wracając do frajdy z jazdy to akurat miałem, mam modele 1:16, 1:10 i 1:8 i tym najmniejszym się najgorzej jeździ, zwłaszcza jak ma trochę mocy. Może jak byś pojeździł większym modelem to byś docenił jego stabilność i łatwość prowadzenia w stosunku do malucha, którym rzuca na lewo i prawo po mocnym wciśnięciu gazu - taka moja sugestia.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N lut 13, 2011 10:29 pm 

Ogółem Każy model będzie Ci żucało Przy dużej nadwyrzce mocy . Kiedyś miałem Kupic Właśnie Ten modeli jednak wybor padł na bezszczotke . Śmigało sie przyjemnie do czasu . Zaczynałem wtedy przygode z modelarstwem więc Nie to żebym się wywyższał czy coś ale Refleks jeżeli chodzi o sterowanie był wiele wolniejszy tak samo jak wyczucie , i ogółem rozeznanie . Więc Pierwszy wypad na długąąa prostą jeden zły manewr , samochód zaczoł koziołkować a na dodatek wylądowal Z kałuży elektronika zalana ... Urwany wachacz , c-hub złamany wpół , zwrotnica Pękła przy mocowaniu do c-chuba :lol: Na Tym skończyła sie pierwsza jazda ;P Nie polecal bym Ci Tych modeli , bo z doświadczenia Kolegi i swojego wiem że z silnikami Spalinowymi w dużych modelach i markowych silnikach czasami są nie złe problemy , więc co dopiero w małym modelu , gdzie jakoś pozostawia wiele do życzenia :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 9:37 am 

A więc reasumując wszystko. Przemyślałem wczoraj sprawę sprzedaży i kupna nowego modelu, więc gdy już doprowadzę swój już do stanu użytku (bo jak gdzieś wcześniej wspomniałem mam parę części do wymiany a konkretnie przypomnę: 2x śruby mocujące kolanko wydechu, 1x amortyzator przedni, półoś przednia 5,5cm, no i jeszcze gdybym gdzieś znalazł nową szarpankę to byłoby świetnie ponieważ nie powiem ale ta działa lecz była parę razy przerabiana i ma o wiele krótszą linkę oraz sprężynę w środku.), więc gdy doprowadzę go do stanu użytku i uda mi się go już sprzedać to chce kupić/odkupić i pozostać przy spalinówce ale raczej już porządniejszej w skali 1:10 HPI Firestorm : http://www.rcwroblik.pl/Model+spalinowy ... 01,i2.html - napiszcie coś czy jest on godny uwagi i kupna.
Lub zmienić "dziedzinę" i przejść na elektryki i mam na oku model w skali 1:10 Himoto Eamba.- napiszcie o nim też czy jest on godny uwagi i kupna.
Lub jeśli macie coś ciekawego na sprzedać piszcie ! Kwota jaką dysponuję to 600zł max za elektryka i 950zł max za spalinówkę.

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 9:44 am 

sorry zapomniałem o adresie do elektryka : http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html :)

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 10:26 am 

O Firestormie słyszałem dużo pozytywnych opinii ale o elektryku, a co do himoto to jest to dobry model, ale dość szybko może się znudzić standardowa elektronika. Więc najlepszym wyjściem jest bezszczotka do himoto. Różnica też jest w napędzie 2wd i 4wd. 600 zł masz na elektryka RTR ? czy samo podwozie ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona